Warszawska i podwarszawska Wisła
#12181 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2023 - 11:18
- minkof, robert2 i Qcyk lubią to
#12182 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2023 - 14:47
Polecam zarówno sklep, jak i serwis w zakresie naprawy sprzętu.
Dodam, że była to moja pierwsza wizyta w tym sklepie.
Dzisiaj do czasu przygody z uszkodzeniem sprzętu złowiłem pięć jazi. Największy 40+, więc nie załapał się na zdjęcie.
Najważniejsze, że dzięki obsłudze w sklepie Zaczep, jak będę chciał to już jutro mogę łowić muchówką.
Dziękuję Koledze Mikryb, który polecił ten sklep, bo dzięki niemu dowiedziałem się, że można naprawić tam sprzęt.
Pozdrawiam
Robert
- minkof, malinabar, Qcyk i 2 innych osób lubią to
#12183 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2023 - 15:29
Dzięki zadzwonię do nich w poniedziałekRównież polecam sklep Zaczep na Gocławiu. Zawiozłem tam dzisiaj szczytówkę od muchówki, której przelotka szczytowa została zgilotynowana przez nimfę. Pan na moich oczach w trzy minuty usunął grafit z przelotki szczytowej i wkleił w pozostałą część szczytówki. Gdy zapytałem ile płacę za usługę, to Pan powiedział, że nic, bo przecież nic nie zrobił, a materiały były moje. Dodatkowo zakupiłem dobrą żyłkę na przypony muchowe w dobrej cenie.
Polecam zarówno sklep, jak i serwis w zakresie naprawy sprzętu.
Dodam, że była to moja pierwsza wizyta w tym sklepie.
Dzisiaj do czasu przygody z uszkodzeniem sprzętu złowiłem pięć jazi. Największy 40+, więc nie załapał się na zdjęcie.
Najważniejsze, że dzięki obsłudze w sklepie Zaczep, jak będę chciał to już jutro mogę łowić muchówką.
Dziękuję Koledze Mikryb, który polecił ten sklep, bo dzięki niemu dowiedziałem się, że można naprawić tam sprzęt.
Pozdrawiam
Robert
- robert2 lubi to
#12184 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2023 - 20:19
(...) złowiłem pięć jazi. Największy 40+, więc nie załapał się na zdjęcie.(...)
Pozdrawiam
Robert
Ta wstawiaj takiego śmiało .
#12185 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 10:32
Podjechałem nad Wisłę, żeby sprawdzić, jak się łowi wędką muchową po naprawie w sklepie Zaczep i jest w porządku.
Złowiłem 14 ryb. Jedenaście jazi, certę, świnkę i leszcza. Kilka jazi w rozmiarze około 40 cm. Dziś najładniejsze ryby to świnka 47 cm i leszcz 52 cm.
Pozdrawiam,
Robert
Załączone pliki
- mario, wujek, minkof i 6 innych osób lubią to
#12186 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 13:42
Pozdrawiam
Użytkownik Qcyk edytował ten post 19 sierpień 2023 - 13:42
- robert2 lubi to
#12187 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 15:04
Ja łowiłem na piankowca w Jońcu i Borkowie, bo to było bardziej plażowanie z żoną i córkami.
Jak pojedziesz dalej w górę rzeki to połowisz jeszcze lepiej. Namawiam do spróbowania łowienia na suchą muchę, bo złowisz dużo więcej w tej zarośnìętej o tej porze roku rzece.
Pozdrawiam
Robert
- kostom63 i Qcyk lubią to
#12188 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 18:15
Użytkownik Qcyk edytował ten post 19 sierpień 2023 - 18:16
#12189 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 19:10
Ja niestety nie widzę tam odpoczynku, a na to liczę na rybach.
Myślę że nie ma drugiej rzeki w Polsce z taka ilością kajaków.
Ryby są ,ale okoliczności bardzo słabe, oczywiście według mnie.
Jedź zobacz i podziel się.
Połamania
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Użytkownik jacekp29 edytował ten post 19 sierpień 2023 - 19:20
- S.N. i daniel.gajkowski lubią to
#12190 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 19:33
#12191 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 20:00
#12192 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2023 - 20:49
Między Jońcem a Pomichówkiem kursuje kilka tysięcy kajaków, jeżeli to Ci nie przeszkadza to ok.
Ja niestety nie widzę tam odpoczynku, a na to liczę na rybach.
Myślę że nie ma drugiej rzeki w Polsce z taka ilością kajaków.
Ryby są ,ale okoliczności bardzo słabe, oczywiście według mnie.
Jedź zobacz i podziel się.
Połamania
Tak jak napisałem wyżej atomowa pogoda i kajaki nie pomagają mi w decyzji Może dzień urlopu na początku września to dobry pomysł.😉Zobaczymy.
Pozdrawiam 😊
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Użytkownik Qcyk edytował ten post 19 sierpień 2023 - 20:51
#12193 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2023 - 10:36
Jedź nad Wkrę z tymi smużakami w godzinach popołudniowych, powiedzmy od godziny 18. Połowisz dużo kleni. W tym fajne ryby wyciągane pomiędzy kajakami.
Ja łowiłem na piankowca w Jońcu i Borkowie, bo to było bardziej plażowanie z żoną i córkami.
Jak pojedziesz dalej w górę rzeki to połowisz jeszcze lepiej. Namawiam do spróbowania łowienia na suchą muchę, bo złowisz dużo więcej w tej zarośnìętej o tej porze roku rzece.
Pozdrawiam
Robert
Rano przed całym sznurem kajaków na 5 do 9ej nie lepiej?
- rybarak lubi to
#12194 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2023 - 10:52
Dziś znów rekonesans nad Wisłą. Tym razem jedna rybka, w przeciwieństwie do poprzednich kilku wycieczek. Dziś wpadł minirozbójnik plażowy - boleń ok 30 cm. Widziałem z daleka jakieś chlapanie, wiec cicho podszedłem. Dwa - trzy rzuty i coś walnęło - mocno walnęło (pierwszy boleń na plecionce, bo poprzednie na żyłce). Spodziewałem się większego, ale cóż - dobre i to Niestety zwiedziłem kilka (ze 4) miejscówki w ciągu 3 godzin i poza tym jednym nic nie wpadło. Nie widziałem także większego ruchu na wodzie. Kolejna wyprawa ze spławikiem, a na drapieżniki pewnie wrócę po urlopie, czyli w połowie września. Wtedy może zaczną lepiej gryźć.
#12195 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2023 - 12:50
Rano przed całym sznurem kajaków na 5 do 9ej nie lepiej?
Nie lepiej. Kiedyś też tak myślałem, ale ekspert od łowienia na Wkrze (zalogowany na tym forum, jak zechce to sam się wypowie) bardzo szybko przekonał mnie, że ryby startują do suchej muchy przy "lampie", tj. minimum 10-11 godzina. Smużaki to taki spinningowy odpowiednik suchej muchy, stąd takie godziny.
Kajaki trochę "zabijają" wędkarsko tą rzekę, ale im dalej na północ od Bolęcina tym lepiej. Bardzo dobrze łowiło mi się w Gutarzewie (76 km od domu). Bardzo dobre miejsce to Unierzyż (20 km dalej, ale warto tam pojechać). W Unierzyżu nie spotkałem kajaków. Unierzyż to wyzwanie, zobaczysz ryby z mostu i z wysokiego brzegu, będziesz je widział jak w akwarium. Jeśli nie złowisz, to znaczy, że ty zrobiłeś coś źle, a nie że pogoda była nieodpowiednia itp., itd. Unierzyż jest dla mnie trudny technicznie do łowienia na muchę, bo są miejsca, gdy widzisz fajne ryby, ale trudno oddać długi rzut muchówką, krzaki nad głową i za plecami przeszkadzają. Nie jestem ekspertem od Wkry i suchej muchy. W Gutarzewie i Unierzyżu nie łowiłem od kilku lat, bo od jakiegoś czasu nie lubię jak pali mnie gorące słońce. Nie sądzę, że od tamtego czasu wiele się zmieniło. Najlepiej, jakby wypowiedział się Adam, Człowiek, który namówił mnie do spróbowania metody muchowej, za co bardzo mu dziękuję, bo żadna inna technika nie dała mi tyle radości z wędkarstwa.
Trochę, wbrew mojej intencji, zaspamowaliśmy wątek warszawskiej Wisły.
Pozdrawiam,
Robert
- minkof, chulo, jacekp29 i 3 innych osób lubią to
#12196 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2023 - 15:41
Po dwóch wyjściach za sumem bez kontaktu, postawiłem dzisiaj na rekreację z muchówką.
Było fajnie złowiłem 15 ryb. Krąpia, klenia, świnkę i 12 jazi (największy 44 cm).
Dziś największa ryba to świnka 52 cm. Cieszy podwójnie, bo to moje pb pobite o 2 cm.
Pozdrawiam,
Robert
Załączone pliki
- mario, minkof, kaczynumer1 i 7 innych osób lubią to
#12197 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2023 - 19:50
- malcz lubi to
#12198 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2023 - 13:36
Łowię na tym samym Oesie;)
#12199 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2023 - 15:33
Jesteś pewien, że to świnkai? Też tak sądziłem, ale stała ekipa twierdzi, że to certy.
Łowię na tym samym Oesie;)
Wiem gdzie łowisz i wiem, że czasem fajne ryby
Tym bardziej dziwi mnie twoje pytanie.
Jestem pewien, że to świnka. Złowiłem w życiu ponad tysiąc cert i tylko kilkadziesiąt świnek, ale nie mam wątpliwości.
Gdyby to była certa to miałbym rekord Polski
Dziwi mnie, że ludzie na Jerku mylą czasem klenia z jaziem, jazia z boleniem, itd., itp., (chociaż na tym OSie łowiłem takie hybrydy jazia z boleniem, że sam się zastanawiałem, jak to zakwalifikować).
Dla mnie pomylić certę z świnką, to jak pomylić kucyka z osłem
Pozdrawiam,
Robert
Użytkownik robert2 edytował ten post 26 sierpień 2023 - 15:37
- mario, kaczynumer1, Lepton i 2 innych osób lubią to
#12200 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2023 - 15:42
- robert2, Wacha i MietekK lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych