Mysha, obojętne czy firma czy stowarzyszenie. Jak się ma monopol i poczucie bezkarności oraz olewa swoich członków to już krótka droga do tego co jest.
I tak nikogo nie przekonam. Winni są mięsiarze. To czemu PZW nie ogłosi przed zbiorem składek że nie wolno niczego zabierać i że nie będą zarybiać i tylko kasę daj? Czytałem żałosne zarybienia wrocławskiego okręgu, porównałem z cenami narybku i kasą ze składek. Mnie też nikt nie przekona.
Czemu np. nie możemy się złożyć we Wrocku po 100pln sami, w kilkaset osób i zarybić za własną kasę Odry (oprócz std opłaty)? Bo to zabronione. A czemu to zabronione? Bo by pokazało prawdę.
Trzymam kciuki za koniec PZW. Powinno się rozpaść jak jego rodzic PZPR. Może lepiej nie będzie, ale gorzej na pewno nie.
Niestety za daleko mam na prawidłowo gospodarowane zbiorniki i se mogę tylko ponarzekać jak większość. Dupy tylko dałem, że nie zapłaciłem na Opole - tam trochę normalniej a w zasięgu. Część kolegów się przeniosła i się teraz śmieją.
My mięsiarze prowadzimy ewidencję. Czemu nie ma składki krajowej? Dla mięsiarzy wyższej, dla kaleczących ale nie zabierających - niższej? Czemu kasa nie jest dystrybuowana po okręgach wg wpisów z obecności na zbiornikach? Bo by była konkurencja która jest zdrowa.
Wystarczyłoby napisać aplikację na telefon (zamiast papierowej książeczki), i do tego robota np UiPath, który co miesiąc by wyliczał z niej przelewy dla okręgów. Proste. Możliwe. Uczciwe. Tanie - na pewno tańsze niż ludzie.
Czemu tego nie ma? To jest dziś spokojnie do zrobienia. Bo to by było uczciwe. A nie ma być. Ma być zawile, uznaniowo, na papierze i gotówką.
Próbowałem wygooglować jak spada ilość członków. Nie ma. Lakoniczne: "Polski Związek Wędkarski zrzesza ponad 600 tys. członków, reprezentujących wszystkie środowiska i grupy społeczne. Jest kontynuatorem 140-letniej historii i tradycji zorganizowanego wędkarstwa polskiego". przepisywane co roku.
Znalazłem Poznań. Wynik 2021 do 2022 - odeszło 1539 członków. Jakby jakiejś firmie ubyło w rok 5% klientów to by się wzięła za restrukturyzację a zarząd stracił robotę.
Ale się obśmiałem przynajmniej. -5% na całości poznańskiego, ale w kole PZW Zakład Karny Rawicz ponad 12% wzrost !
Brawo! Czyżby zapowiedź zmian?