Jakie są najlepsze, najtwardsze bo jak wiem z ostatnich doniesień różnie to bywa z ich trwałoscią.
Może rodbuilderzy coś skrobną?
#1 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2010 - 22:22
#2 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2010 - 19:55
Mają one bowiem tę dziwną przypadłość iż dość szybko wyciera się z nich nikiel, chrom czy też inne pokrycie a zostaje mosiądz bądź miedź.
A te metale jako miękkie ulegają szybkiemu żłobkowaniu i w efekcie sznur trafia szlag.
Szczegulnie szczytowa przelotka po połowie sezonu wygląda koszmarnie, rowki z ostrymi krawędziami.
#3 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2010 - 20:24
Tornado
#4 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2010 - 21:48
#5 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2010 - 21:56
#6 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2010 - 22:25
#7 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2010 - 23:38
Polecam angielskie Hopkins&Holloway hard chrome.
Ja biorę z tego sklepu, ceny ok, za 4 funty wysyłka i w ciągu 2-4 dni masz przelotki w domciu...
http://www.guidesnbl...main_cat_ref=10
Ich strippingi to też klasyka chociaż chociaż z precyzją wykonania bywa różnie - chyba zacznę brać Fuji Alconite te przynajmniej trzymają jakość i w sumie są niebrzydkie... acz design nowocześniejszy...
O ile się nie mylę H&H stosuje Sage w swoich kijach...
pzdr
kwiat
#8 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2010 - 00:08
@bassy
Jesli pieniadze nie graja roli to mozna sprowadzic ze stanow tytany. Takie porzadne. Nie to co jest dostepne w kraju i sie sciera.Mam je na dwoch wedkach ponad dwa lata i jak na razie zero zuzycia. Hopkinsy mi sie zaczely ostatnio wycierac cos za szybko. Moze jakies kiepskie sie trafily.
Bujo
#9 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2010 - 08:19
Ostatnio w kicie z Winstonem dostałem przelotkę (snake) bez spłaszczonych stopek - takie amerykańskie dbanie o szczegóły...
Fakt, że miałem Tich-y Batsona na kiju ponad dwa lata i nic się z nimi nie działo... Bujo o jakich konkretnie przelotkach piszesz?
kwiat
#10 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2010 - 09:55
#11 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2010 - 10:40
Od siebie dodam że chodzi o snake-i (z góry przepraszam za błędną pisownię)
Mają one bowiem tę dziwną przypadłość iż dość szybko wyciera się z nich nikiel, chrom czy też inne pokrycie a zostaje mosiądz bądź miedź.
A te metale jako miękkie ulegają szybkiemu żłobkowaniu i w efekcie sznur trafia szlag.
Szczegulnie szczytowa przelotka po połowie sezonu wygląda koszmarnie, rowki z ostrymi krawędziami.
jajakub@ napisz proszę jakie konkretnie snake-i tak szybko się Ci zużywają (jakiej firmy)? Trzeba promować dobre wyroby a nie tracić kase, czas i zdrowie na badziewie.
kwiat
#12 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2010 - 18:21
Obecnie najleprze przelotki muchowe(i spinningowe) produje firma REC,nie do zdarcia.
Pozdr.
#13 OFFLINE
Napisano 05 październik 2012 - 10:45
Jako, że jestem laikiem jeśli idzie o muchę to mam takie pytanie. Są dwie muchówki w takich samych długościach i tej samej klasie. W jednych są przelotki jednostopkowe, a w innych dwu tzw. snake. Dlaczego tak jest, co dają jedne i drugie i kiedy je zastosować?
#14 OFFLINE
Napisano 05 październik 2012 - 11:05
#15 OFFLINE
Napisano 05 październik 2012 - 16:43
FFF - kiedyś poruszyłem tam ten temat....
http://www.fly-fishi...t=4730&start=60
miłej lektury
kwiat
#16 OFFLINE
Napisano 05 październik 2012 - 17:12
Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 05 październik 2012 - 17:13
#17 OFFLINE
Napisano 07 październik 2012 - 21:15
#18 OFFLINE
Napisano 09 październik 2012 - 20:18
http://www.rodbuildi...uide_sizing.pdf
Czyli, w proponowanym systemie, mamy bardzo krótki stożek, w sumie po drugiej przelotce zaczyna się "tunel" aż do końca- oczywiście przy bardzo stromym wejściu linki, biorąc pod uwagę kąt wejścia linki, przy młynku muchowym,. Pierwsza sugerowana to 12tka, potem 8mka i dalej coś jak 3ka muchowa albo 6tka Lka tradycyjna. Piszcie śmiało co myślicie i jakie doświadczenia.
Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 09 październik 2012 - 20:19
#19 OFFLINE
Napisano 31 październik 2012 - 08:59
- kocurck1 lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 05 luty 2013 - 06:58
Witam koledzy,
Jestem na etapie zbrojenia blanku 12-sto stopowego #2/3. Wędka budowana tylko pod nimfe. Posiadam już jeden rozpisany przykład zbrojenia wędziska, ale chciałbym go skonfrontować z innymi pomysłami. Zbrojenie w przelotki jedno stopkowe Hopkinsa. Może już ktoś miał doczynienia z tą długością w muchówkach??
POzdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi,
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych