Opony do samochodu
#81 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2023 - 00:00
#82 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2023 - 00:26
… no i pytanie ilu z nas dohamowując do zakrętu zrzuca biegi jednocześnie puszczając sprzęgło do wykorzystania siły hamowania silnikiem? W motocyklu tak robię ale w samochodzie nie bardzo.
Dziwne, ale ja od zawsze tak jeżdżę. Kiedyś z ręczną skrzynią, teraz z automatem, zawsze, w miarę możliwości hamuję silnikiem. Myślałem że to normalne a tutaj mnie zaskoczyłeś. Ale chyba dlatego rzadko wymieniam klocki i tarcze
#83 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2023 - 06:33
W większości przypadków nie widzę potrzeby redukcji biegów przy hamowaniu silnikiem, które wykorzystuję prawie zawsze. Samo zdjęcie nogi z gazu, pozwala na piątce zwolnić do około 50km/h, na czwórce do około 40km/h, wachlowanie biegami jak dla mnie to za dużo zachodu w porównaniu do korzyści. Uogólniając silnikiem zwalniam, hamulcami hamuję.
- Pluszszcz i Koincydencja lubią to
#84 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2023 - 11:36
pytanie ilu z nas dohamowując do zakrętu zrzuca biegi jednocześnie puszczając sprzęgło do wykorzystania siły hamowania silnikiem? W motocyklu tak robię ale w samochodzie nie bardzo.
Jak tak często robię. Redukuję do biegu na którym mam zamiar dalej jechać, np. dojeżdżając to terenu zabudowanego hamuję silnikiem redukując przy tym bieg z 6 na 4. A jak mam się zatrzymać (np. światła) to redukuję stopniowo do nawet do 2.
#85 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2023 - 17:36
dodam od siebie że hamowanie silnikiem gdzie mamy wtryski , w aucie nie jest pobierane paliwo , wiec także oszczędzamy na spalaniu
- przemo_w i md30 lubią to
#86 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2023 - 15:28
#87 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2023 - 19:01
- popper, Adam K., karkoszek i 1 inna osoba lubią to
#88 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2023 - 22:51
Albo można mieć to po prostu w dupie. Życie jest za krótkie by się zastanawiać nad takimi pierdołami. Naczytam się tych głupot potem z Polą jadę i 4 łuuuu i 3 łuuuuu ì 2 łuuu . Wyje silnik. Żona pyta czy jestem normalny a Pola rzyga 500m dalej. Serio??????
Masz jakiś problem z metodami innych?? Jeździj sobie jak chcesz. To twoja sprawa. Napisałem jak ja jeżdżę, tak jak inni koledzy i to jest nasza sprawa. A głupotą się właśnie pochwaliłeś
- miramar69, maggot i md30 lubią to
#89 ONLINE
Napisano 25 marzec 2023 - 23:37
Jedyne głupoty które tu wyczytałem, to te zaserwowane przez rózgaś.
Wracając do tematu opon, to widać że z oponami w tym wątku jest jak z d.pą. Każdy chwali swoją
- maggot lubi to
#90 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2023 - 13:01
Kolego, nikt poza Tobą nie wie, kim jest Pola, nie napisałeś przy jakiej prędkości wrzuciłeś tę 4 i w dodatku nazywasz coś „głupotą”, bo masz inne zdanie na ten temat. Naprawdę dużo wniosłeś do dyskusji.Albo można mieć to po prostu w dupie. Życie jest za krótkie by się zastanawiać nad takimi pierdołami. Naczytam się tych głupot potem z Polą jadę i 4 łuuuu i 3 łuuuuu ì 2 łuuu . Wyje silnik. Żona pyta czy jestem normalny a Pola rzyga 500m dalej. Serio??????
Był kiedyś bardzo głośny wypadek autokaru z Polski. Przyczyną wypadku było to, ze kierowca ciagle hamował hamulcami w górzystym terenie i w końcu hamulce mu się przegrzały. Gdyby hamował chociaż trochę silnikiem, można byłoby tego uniknąć.
- maggot, korol i md30 lubią to
#91 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2023 - 13:39
Kolego, nikt poza Tobą nie wie, kim jest Pola, nie napisałeś przy jakiej prędkości wrzuciłeś tę 4 i w dodatku nazywasz coś „głupotą”, bo masz inne zdanie na ten temat. Naprawdę dużo wniosłeś do dyskusji.
Był kiedyś bardzo głośny wypadek autokaru z Polski. Przyczyną wypadku było to, ze kierowca ciagle hamował hamulcami w górzystym terenie i w końcu hamulce mu się przegrzały. Gdyby hamował chociaż trochę silnikiem, można byłoby tego uniknąć.
a ja jestem pewien że gdyby jechał ostrożniej i wolniej to do wypadku by nie doszło .
- Pluszszcz lubi to
#92 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 11:41
Tu się nie przepłaci.
Użytkownik kacperek993 edytował ten post 01 kwiecień 2023 - 11:44
#93 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 18:42
Uważam, że każdy kierowca , który miał złe doświadczenia na drodze, wyciąga z nich odpowiednie wnioski. Opony, ich stan, pora roku , warunki na drodze, czas, rodzaj wykonywanej pracy, działania służb drogowych, stan psychowizyczny kierowcy plus nieprzewidale sytuacje na drogach, nauczą go myślenia i spowodują brak pewności siebie. Ja tego doświadczyłem. I uważam ,źe każdy szczegół ma znaczenie w podbramkowej sytuacji. tzn. krytycznej na drodze(dobór opon).
Tu się nie przepłaci.
"Mój" mechanik mówi, żeby kupować najtańszą chińszczynę, bo to to samo co dużo droższe markowe i sam jeździ na takiej chińszczyźnie i sobie chwali.
#94 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 19:49
"Mój" mechanik mówi, żeby kupować najtańszą chińszczynę, bo to to samo co dużo droższe markowe i sam jeździ na takiej chińszczyźnie i sobie chwali.
Zmień mechanika. No chyba, że mówi to tylko dzisiaj ...
- Darek_W lubi to
#95 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 21:07
#96 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 21:13
Standardowo, "zebra" na przejściu ma 4m długości. Bywa dłuższa.
#97 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 21:43
#98 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 21:55
Jeśli on tak naprawia auta, jak zna się na oponach, to masz jaja by mu auto zostawiać do naprawy"Mój" mechanik mówi, żeby kupować najtańszą chińszczynę, bo to to samo co dużo droższe markowe i sam jeździ na takiej chińszczyźnie i sobie chwali.
- Darek_W lubi to
#99 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 22:07
#100 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2023 - 22:27
Jeśli on tak naprawia auta, jak zna się na oponach, to masz jaja by mu auto zostawiać do naprawy
Specjalizuje się w wulkanizacji, zmianie opon i serwisie klimatyzacji, trzeba czekać parę dobrych tygodni na wizytę, prawie jak do lekarza specjalisty przez NFZ.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych