Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Woblery Dorado

woblery

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
140 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Woytec

Woytec

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 723 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 22 marzec 2024 - 22:39

jacek.hetflaisz, on 22 Mar 2024 - 20:50, said:

To i ja dorzucę swoje spostrzeżenia na temat woblerów Dorado.
Szczególnie tyczy się to nowych wypustów tych bez napisów na sterze a z napisem na korpusie.
Całkowity brak powtarzalności, jeśli już któryś jako tako pracuje to i tak nie jest to taka praca jak w tych starych co mam i na które łowię.
Z niektórych egzemplarzy nic się nie daje zrobić po mimo wielu prób ustawienia oczka.
Piszę tu szczeglnie o modelu Blagier i Inwader 5cm.
Ogólnie porażka niestety. Tylko nerwów szkoda.

Mam takie same spostrzeżenia, małe wobki Dorado zaczęły się masowo psuć jakieś 3 lata temu. Drogą eksperymentów wypracowałem rozwiązanie polegające na dołożeniu 1-2 g ołowiu w ok. dolnej kotwicy, ja wiercę otwór i wklejam na żywicy. Stabilizuje wobler uzbrojony w jedną kotwicę ale mam wrażenie, że nie zawsze myszkuje tak żwawo jak sprawny oryginał. 

#122 OFFLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 369 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 23 marzec 2024 - 09:27

A ja polecam zamiast kombinować z Dorado, przejść na Kenarty, są tańsze, lepiej wykonane i mają duuużo lepsze kotwice.
Każdy z kilkunastu kupionych przeze mnie pracuje wzorowo.

#123 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 23 marzec 2024 - 13:18

GroPerch, on 23 Mar 2024 - 08:27, said:

A ja polecam zamiast kombinować z Dorado, przejść na Kenarty, są tańsze, lepiej wykonane i mają duuużo lepsze kotwice.
Każdy z kilkunastu kupionych przeze mnie pracuje wzorowo.

Który model kenarta jest taki jak dorado invader ?

#124 ONLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 23 marzec 2024 - 13:55

Skoro jesteśmy już przy invaderze.
Łowiłem nim przy burtach, w rynnach, ale niestety nie dał im on żadnej ryby.
Każdy poleca, ale może byście wskazali docelowe miejsca w których robi on robotę?
Prowadziłem go klasycznie, powoli, z pauzami, cofanie kijem

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#125 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 23 marzec 2024 - 14:49

Troche dziwne pytanie, bo nawet "najlepszy" wobler nie łowi zwsze i wszędzie.

Man ze starych spinningowych czasów zarówno invadery jak i sticki kupione kiedyś na targach bezpośrednio od Darka gdy dopiero startował z ofertą

Potrafiły zrobić robotę jak i totalnie zawieść w kazdych warunkach. jak kazda z innych przynęt.

Na modele 7cm złowilem nawet trocie, w tym 86cm na Sticka.

Nie ma magicznych przynęt. Są tylko w odpowiednim lub nieodpowiednim czasie i miejscu zaprezentowane.

• trout master, grzesiekp. i highvoltage lubią to

#126 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5254 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 marzec 2024 - 17:40

Ogólnie trzeba przyznać, że invader należy do kilku modeli woblerów, które sprawdzają się nader często i w wielu łowiskach. Naprawdę dziwią mnie powyższe opinie bo używam invaderów od lat i trochę ich już wyrwałem w życiu, nie trafił mi się ani jeden, który był wadliwy i nieużyteczny. 

• Rheinangler lubi to

#127 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 23 marzec 2024 - 17:57

Mi się trafił jeden który był nie do ustawienia ale kilkadziesiąt sztuk już zdążyłem urwać więc jeden na dziesiątki sztuk to dla mnie nie ma żadnego problemu a wobler bardzo łowy

W zasadzie każdy gatunek ryby na invadera zlowilem a w czegolnosci killer na brzany w głębszych rynnach

#128 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4520 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 04 luty 2025 - 18:08

Może ja coś dodam co do ustawienia tego typu woblerow. Tego typu czyli oczko w szczelinie w sterze.
Na co warto zwrócić uwagę przy kupnie żeby mieć później mniej problemów? Oczko z drutu musi mieć luz z każdej strony. Po to aby było gdzie je przesunąć jeżeli „nie chodzi”. Oczko z drutu jeżeli za mało wystaje lub opiera się przodem czy tyłem o szczelinę to po jakimś czasie znowu może się nie ustawić poprawnie. Po siłowym holu, po zaczepie, po założeniu na nie kołeczka łącznikowego czy agrafki „na siłę”. I ustawiony wobler przestaje poprawnie pracować.

Jeżeli za mało wystaje można je ścisnąć kombinerkami aby było mniejsze i wyższe. Jeżeli to nie pomaga trzeba schować je pod ster, zablokować je i od góry zeszlifować/wywiercić głęboką fazę aby oczko miało luz i ustawiający większe i łatwiejsze pole manewru przy ustawianiu. Zrobić od góry taką miseczkę w sterze w miejscu rowka na oczko. Może być głębokości nawet takiej jak grubość steru.

Przy ustawianiu tego typu woblerów dobrze jest szerokimi płaskoszczypcami/kombinerkami trzymać od dołu (pod sterem) te dwa druty tworzące oczko a wtedy od góry przeginać je w prawą lub lewą stronę steru.
Po prawidłowym ustawieniu dobrze jest oczko pociągnąć pod spód steru aby się w szczelinie trochę schowało. Nie za dużo jednak bo kółeczko łącznikowe czy agrafka musi mieć luz aby wobler swobodnie pracował na oczku (przegubie). Jeżeli wystaje za mało to tak jak pisałem, rozwiercamy od góry lub zakładamy kółeczko łącznikowe a do niego agrafkę.
Jeżeli szczelina w sterze pod oczko jest za mała (zwłaszcza przodem czy tyłem) to niestety trzeba wywiercić małym wiertełkiem/frezem trochę miejsca aby oczko miało luz. Pisze wyłącznie o długości szczeliny, nie szerokości! Szerokość jest zazwyczaj poprawna i zrobienie fazy od góry jest wystarczające aby ustawić wobler.
Co do producenta, to zalecałbym przy większych woblerach służących do połowu dużych silnych ryb aby drut w oczku był grubszy. Trudniej ustawić ale też trudniej przestawić by mieć później niechciany problem. Invader 9cm z drutem poniżej 1.0-1.2m to nieporozumienie.

Wszystko przez to że właśnie wróciłem znad rzeki z reklamówką kolejnych „dziobaków” których znajomek z JB nie potrafił ustawić. I mnie wkur***ą już te woblery. Do wpisu mnie zmotywowały. Może ktoś zrozumie coś z tego co napisałem i da sobie rady żeby zrobić to co każdy wędkarz spinningowy powinien znać na pamięć. :)

Pzdr.
_________

#129 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 997 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 04 luty 2025 - 18:49

a jak już taki wobler jest idealnie ustawiony można od spodu zalać druty pod sterem żywicą co je unieruchomi na stałe... robiłem to tylko raz, ale działało idealnie:)

• kostom63 lubi to

#130 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1098 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 07 luty 2025 - 11:44

Dorado Seeker Twitch jest moim zdanie wobkiem niedopracowanym. Zarówno wersja 5,5 jak i 7 cm z malutkimi sterami lata w wodzie jakoś bez ładu i składu. W porównaniu do np. Yody Huntera, nie mówiąc o typowych uznanych modelach "japońszczyzny" jest przepaść, dziwny ten twitch.

• seba666 i Umbra lubią to

#131 OFFLINE   seba666

seba666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 259 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 07 luty 2025 - 21:23

Takie samo mam zdanie

#132 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1098 postów

Napisano 07 luty 2025 - 22:33

I ryby również, jak moje dotychczasowe obserwacje wskazują
  • seba666 lubi to

#133 OFFLINE   mariusz79

mariusz79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 329 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 luty 2025 - 21:06

Mi również trafił się felerny inwader 4, kupiłem 2 szt. I jeden ok a drugi szedł bokiem i nie szło ustawić. Może producent powinien z tyłu opakowania umieszczać rysuneczek w jaki sposób korygować dysfunkcje. Wydaje mi się że salmo kiedyś tak robiło.

#134 OFFLINE   Paweł R.

Paweł R.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 553 postów
  • LokalizacjaDT
  • Imię:Paweł

Napisano 15 luty 2025 - 20:38

smokwelski, on 07 Feb 2025 - 10:44, said:

Dorado Seeker Twitch jest moim zdanie wobkiem niedopracowanym. Zarówno wersja 5,5 jak i 7 cm z malutkimi sterami lata w wodzie jakoś bez ładu i składu. W porównaniu do np. Yody Huntera, nie mówiąc o typowych uznanych modelach "japońszczyzny" jest przepaść, dziwny ten twitch.

https://youtu.be/u1Z...YDk5Wr14IRfKRH5
  • Biesan i TOMIS1975 lubią to

#135 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1098 postów

Napisano 17 luty 2025 - 22:19

😂 dotarłem do momentu, gdy padło zdanie " kotwice, których nie trzeba zmieniać". Padłem. Praca wobka może jednemu pasować, drugiemu nie, jeden łowi, drugiemu brać na to nie chcą - bywa. Każdy, kto zna Dorado jednak wie, że zbrojenie tam jest po taniości i to fakt nie do dyskusji.
Wiem, że teraz wszystkie testy są sponsorowane, ale są granice przyzwoitości, by chociaż w części zachować twarz.

Ps. Ja akurat nie sprawdzałem wersji rattlin, tylko zwykłą, ale nie przypuszczam żeby to drastycznie zmieniło moją ocenę.

#136 ONLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 18 luty 2025 - 05:27

smokwelski, on 17 Feb 2025 - 21:19, said:

dotarłem do momentu, gdy padło zdanie " kotwice, których nie trzeba zmieniać". Padłem. Praca wobka może jednemu pasować, drugiemu nie, jeden łowi, drugiemu brać na to nie chcą - bywa. Każdy, kto zna Dorado jednak wie, że zbrojenie tam jest po taniości i to fakt nie do dyskusji.
Wiem, że teraz wszystkie testy są sponsorowane, ale są granice przyzwoitości, by chociaż w części zachować twarz.

Ps. Ja akurat nie sprawdzałem wersji rattlin, tylko zwykłą, ale nie przypuszczam żeby to drastycznie zmieniło moją ocenę.

byle gówno i kotwica wyprostowana...

równie dobrze można by sprzedawać taniej bez uzbrojenia

#137 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1075 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 18 luty 2025 - 06:57

Umbra, on 18 Feb 2025 - 04:27, said:

byle gówno i kotwica wyprostowana...
równie dobrze można by sprzedawać taniej bez uzbrojenia

Kiedyś, lata temu, poruszałem ten temat z jednym z producentów, gdy właśnie szczupak wyprostował kotwicę w woblerze. Propozycja, aby sprzedawać nieuzbrojone, spotkała się z komentarzem, że “ludzie wtedy nie kupią, bo oczekują kompletnego woblera, a oczywiście dołożenie markowych kotwic sprawi, że przynęta podrożeje o kilka złotych i znowu nikt jej nie kupi”….

#138 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 18 luty 2025 - 17:12

smokwelski, on 17 Feb 2025 - 21:19, said:

dotarłem do momentu, gdy padło zdanie " kotwice, których nie trzeba zmieniać". Padłem. Praca wobka może jednemu pasować, drugiemu nie, jeden łowi, drugiemu brać na to nie chcą - bywa. Każdy, kto zna Dorado jednak wie, że zbrojenie tam jest po taniości i to fakt nie do dyskusji.

Widzisz "nie sprawdziłeś ale się wypowiem" a wiesz że były zakładane BKK? co prawda przez chwile ale były (każdy wobler uzbrojony ma naklejkę od BKK, najwięcej poszło w Invadery 5). To co jest zakładane teraz to pewnie jakiś chińczyk nawet nie najgorszy, powiem Ci więcej, z tymi kotwicami byli na Alasce i łowili łososie ... a Krzysiek Rózga wytargał głowatki (ale to musi sam potwierdzić bo przy któreś z kolei jakaś kotwica pękła i coś zmieniał - tak mi doniesli)

To że było zakładane badziewie to fakt, to że wędkarze mieli wybór ( u mnie w sklepie) mogli dołożyć 2-3 zł do woblera, i mieć założone Ovnery to woleli kupić te założonym badziewiem, bo tańsze. To drugi fakt. Zanim się tego dowiedziałem to wykupiłem wszystkie Ovnery z Ravena jak jeszcze Milupa tam pracował :) (nie narzekam zostało mi jeszcze dużo) ... handlowo to było bez sensu. Tak to wyszło z chęci dostarczenia woblera uzbrojonego w dobre kotwice. Po tej przygodzie to nie mam argumentów w rozmowie z Darkiem o zakładaniu czegoś markowego. 

Z bieżących naszych utarczek to jest temat malowania a raczej tego że zdarza się puścić coś z bąblem (raczej bąbelkiem) na lakierze, krechą po drukarce... ale to już inna historia.

Co do Seeker Tw, projekt jest wygaszany, pojawił się kiedy były pierwsze rozmowy o pójściu w poliwęglan, może to był błąd a może nie, to nie mi to rozstrzygać. Wiem tylko że na Odrze łowił wszystko od boleni po sandacze (rzut i zwijanie, bez żadnego szarpania) a ja złowiłem celowo na niego łososie i pstrągi  jak byłem z Marafem w Norwegii, co może potwierdzić, bo stwierdził że mu kaktus wyrośnie na ręce jak ja na niego łososia złowię...

Z nowości to za chwilę się pojawią dwie nowe wielkości w ratlinie, 9 i 11 cm (z tradycyjnym "okrągłym" sterem) i tu mam pewną propozycję.

Napiszę tak, jak będzie mi się chciało pokleić korpusy, a komuś się będzie chciało połowić na nie, to niech do mnie napisze. Wyślę po sztuce z wielkości, musi napisać jaki chce: tonący/pływający. Nie będą w jakiś wymyślnych malowaniach, biały/perła/srebrny z niebieskim albo czarnym. Jest jeszcze jedno ale, wysyłkę ogarnia osoba zainteresowana, najlepiej paczkomat.

Jak opanuję obciążenia korpusów z trójkątnymi sterami i będą chętni do testowania (tak do testowania, takiego prawdziwego a nie robienia jako przedstawiciel handlowy) to dam znać w tym wątku.

@Luksieka, nie pisz....  dla Ciebie za wyniki z brzanami uszykuję osobne pudełko :D

#139 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 18 luty 2025 - 17:33

Chciałem edytować ale dopiszę tutaj, najgorsze tych badziewnymi kotwicami wisi tysiące w sklepach ale to też nie jest tak że nie traficie na nowe. Te najbardziej popularne kolory jak GO, NB, BP, SP... to będą już nowe kotwiczki.

• Polspin lubi to

#140 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 18:15

Robert Dorado, on 18 Feb 2025 - 16:12, said:

(...).

Wiem tylko że na Odrze łowił wszystko od boleni po sandacze (rzut i zwijanie, bez żadnego szarpania) a ja złowiłem celowo na niego łososie i pstrągi  jak byłem z Marafem w Norwegii, co może potwierdzić, bo stwierdził że mu kaktus wyrośnie na ręce jak ja na niego łososia złowię... 

Istotnie tak było co musze potwierdzić z niejakim wstydem :(  3:0 dla Roberta czyli @Kazika z jego (tzn Dorado) woblerami :) Równie dobrze jak z łososiami radził sobie z gorbuszami na Komagu. Przy czasie jak znajdę zmieszczę zdjęcia by nie być gołosłowny

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 18 luty 2025 - 18:32

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: woblery

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych