Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Shimano Stradic FM 2023

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
363 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 30 październik 2024 - 09:48

https://files.fm/u/cv76ufebr4

wyciągniętych około 5 szczupaków, 5 wypadów na ryby.

Czy to standardowa praca nowego stradica? Kręciłem dwuletnią Daiwa LEXA 3000 pożyczonym od kolegi- bezszelestnie i bardziej maślany niż nowy stradic. Poważnie zastanawiam się nad zwrotem (mam jeszcze kilka dni) i zakupem LEXY lub CALDI. Proszę o opinię czy tak kręci każdy stradic?

Teraz pytanie czy też tak kręci na sucho?? Bo nie wiem czy to słychać rolkę czy szum plecionki która wygląda jak 4 splotowa z ali. Stradic FM mają słabe łożyska w rolce i szybko padają.

Użytkownik tetsu edytował ten post 30 październik 2024 - 09:53

#322 OFFLINE   Kozik37

Kozik37

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaJózefoslaw
  • Imię:Piotr

Napisano 30 październik 2024 - 10:15

Teraz pytanie czy też tak kręci na sucho?? Bo nie wiem czy to słychać rolkę czy szum plecionki która wygląda jak 4 splotowa z ali. Stradic FM mają słabe łożyska w rolce i szybko padają.

plecionka to Dragon Fishmaker ST.8X HPPE Mamoi 0,10mm nówka sztuka

na sucho nie ma aż takiego szumu jak przy prowadzeniu przynęty (na flmie prowadziłęm obrotówkę 4 mepps), ale jednak jest

#323 OFFLINE   Kozik37

Kozik37

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaJózefoslaw
  • Imię:Piotr

Napisano 30 październik 2024 - 10:21

Zwrócić używany kołowrotek to raczej będzie Ci ciężko. Możesz go jedynie zareklamować, a potem polecam iść w firmę D

liczyłem ze zrobie zwrot konsumencki- wyczyszcze jezeli bedzie z czego, nie nosi sladow uzytkowania.

rozmawialem ze znajomym mowil, tak zrobił i nie było problemów- macie inne doświadczenia? Obawiam się, że odrzucą reklamacj i nie bede mial juz opcji zwrotu. Reklamacje chcialem w drugiej kolejnosci wykorzystac, jezeli odrzucą zwrot konsumencki

#324 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 30 październik 2024 - 10:55

Próbuj może się uda a jak nie będziesz miał już wyjścia to sprawdź sobie łożysko w rolce.
  • popper lubi to

#325 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 30 październik 2024 - 15:36

Stradic FM - pałowany jest chyba jak żaden inny kołowrotek w necie - ja jak na razie nie narzekam - chodzi, kręci, działa - szumów nie zauważyłem - może jakaś partia kiepska wleciała na sprzedaż, mam 3000 i 5000 i jest ok. Planuje dokupić jeszcze 4000 MGH i będzie komplecik.

Użytkownik zorroo85 edytował ten post 30 październik 2024 - 15:36

#326 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno
  • Imię:Kamil

Napisano 09 grudzień 2024 - 12:30

Mam dwa Stradiki FM 4000 . Jeden kupiony zaraz po premierze w 2023r, a drugi kupiłem w wakacje 2024. Ten pierwszy stuka na korbie i ma wyczuwalny luz i świszcze jak się nim mocniej zakręci. Drugi nie ma tych stuków luzów i jest bardziej spasowany. Loteria teraz z tymi Shimano. Z daiwą nigdy nie miałem takich problemów,

#327 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 09 grudzień 2024 - 12:40

Mam dwa Stradiki FM 4000 . Jeden kupiony zaraz po premierze w 2023r, a drugi kupiłem w wakacje 2024. Ten pierwszy stuka na korbie i ma wyczuwalny luz i świszcze jak się nim mocniej zakręci. Drugi nie ma tych stuków luzów i jest bardziej spasowany. Loteria teraz z tymi Shimano. Z daiwą nigdy nie miałem takich problemów,

Podczas obiążenia ci stuka i czujesz ten luz?
Dwa to nigdy nie będziesz w stanie, łowiąc, tak szybko zakręcić korbą żeby świstał.

Pokażcie mi kartę technologiczną z Shimano określającą minimalny i maksymalny luz :-)
Więc 90 % wpisów o luzach między bajki.

#328 OFFLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 09 grudzień 2024 - 12:56

To, że producent nie określa widełek w kwestii luzu technicznego to oznacza, że nie może on przeszkadzać w wędkowaniu? Co to za logika? :D

#329 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 09 grudzień 2024 - 13:16

Przecież pod obciążeniem nie czuć luzu bo cały mechanizm jest napięty więc co ma przeszkadzać?
Producent określa te wartości ale mało kto ma do tego dostęp a śmiało stwierdza że luz jest za duży :-)
Ps. Kasują na potęgę a później płacz bo napęd do wymiany.

#330 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno

Napisano 09 grudzień 2024 - 14:20

Dwa to nigdy nie będziesz w stanie, łowiąc, tak szybko zakręcić korbą żeby świstał.

Pokażcie mi kartę technologiczną z Shimano określającą minimalny i maksymalny luz :-)

Tak podczas łowienia czuję ten luz i stuki na korbie. W drugim stradiku nie ma tego stuku i ogólnie lepiej pracuję nad wodą. Ogółem to już drugi mój kołowrotek Shimano który nie tak pracuję jak trzeba, pierwsza była ultegra fc,teraz Stradic FM, na 3 kołowrotki Shimano kupione przez dwa lata jeden dobry. Daiwy 3 kupione wszystkie działają jak trzeba. Pewno mój pech

#331 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno

Napisano 09 grudzień 2024 - 14:21

Tak podczas łowienia czuję ten luz i stuki na korbie. W drugim stradiku nie ma tego stuku i ogólnie lepiej pracuję nad wodą. Ogółem to już drugi mój kołowrotek Shimano który nie tak pracuję jak trzeba, pierwsza była ultegra fc,teraz Stradic FM, na 3 kołowrotki Shimano kupione przez dwa lata jeden dobry. Daiwy 3 kupione wszystkie działają jak trzeba. Pewno mój pech

#332 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 09 grudzień 2024 - 14:37

W takim przypadku kupuj tylko Daiwę :-)

#333 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno

Napisano 09 grudzień 2024 - 15:30

W takim przypadku kupuj tylko Daiwę :-)

No już testuję. Caldia lt mq,fuego(starszy model) ,excereler ( też ten wcześniejszy model) bez problemów wszystko chodzi tylko świst.

#334 OFFLINE   spincast

spincast

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 09 grudzień 2024 - 21:17

Również stałem się posiadaczem Stradica FM4000. Przesiadłem się z FL'a 4000MHG. Wymieniłem z czystej ciekawości, skusiły mnie zdjęcia zębów na głównym kole.
W pierwszej chwili zawód, czuć było jakby przekładnie. Nie było jednak czasu aby wymienić na inny egzemplarz. Pojechałem z nim nad wodę ok 8h łowienia, trochę mu przeszło. Jednak w dalszym ciągu mnie to nurtowało co mu dolega.
Wysłałem na smarowanie, po tygodniu maszyna wróciła. Diagnoza, w środku sucho jak pieprz. Posmarowany wrócił z nieautoryzowanego serwisu. Zupełnie inny kolowrotek, po serwisie przepracował już ok 12 roboczo godzin. Kręci jak marzenie 🙂 podejrzewam że szybciej sprzedam go z checi spróbowania czegoś nowego, niż ulegnie zużyciu. Obecnie jestem zadowolony i nie mogę złego słowa powiedzieć.
  • Darek_W lubi to

#335 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno

Napisano 07 styczeń 2025 - 11:21

Wysłałem na reklamację Shimano Stradic 4000 FM bo od nowosci stukał i świstał . Po dwóch tygodniach wrócił z reklamacji i teraz chodzi jak nowy, zero stuków i hałasów . Dla ludzi co się zastanawiają czy ich stradic FM tak ma pukać i głośno chodzić, to powiem żeby się nie zastanawiać i wysyłać na gwarancję, a serwis załatwi tą usterkę i zniweluje luzy tak jak w moim przypadku. Pozdrawiam
  • Darek_W i Valo lubią to

#336 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów

Napisano 07 styczeń 2025 - 11:32

Napisz z ciekawości ile trwała cała operacja od momentu wysyłki, zaniesienia do sklepu do momentu powrotu?

#337 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 07 styczeń 2025 - 21:13

Jest napisane:
" Po dwóch tygodniach wrócił"

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
  • Valo lubi to

#338 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 07 styczeń 2025 - 22:25

Są jakieś przecieki o potencjalnej nowej wersji na 2025 rok ? FM'ki masowo trafiają się felerne, FL-ki praktycznie wyszły już ze sklepów. Nie wiem czy iść w alternatywę (np. Ultegra) czy poczekać do okolicy kwietnia.

#339 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 662 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 07 styczeń 2025 - 23:24

Wydaje mi się że trochę generalizujesz, trafiają się sztuki słabo nasmarowane ale generalnie według mnie dobry kołowrotek.  Kupiłem, używam jestem zadowolony - 4000 z normalnym przełożeniem. Do jednej rzeczy do jakiej bym się doczepił to rolka prowadząca. Bardzo szybko leci - reszta jak dla mnie bardzo fajny młynek.

• Valo lubi to

#340 ONLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 08 styczeń 2025 - 04:31

Wydaje mi się że trochę generalizujesz, trafiają się sztuki słabo nasmarowane ale generalnie według mnie dobry kołowrotek.  Kupiłem, używam jestem zadowolony - 4000 z normalnym przełożeniem. Do jednej rzeczy do jakiej bym się doczepił to rolka prowadząca. Bardzo szybko leci - reszta jak dla mnie bardzo fajny młynek.

Zgadzam się. Osobiście od paru lat nie łowię poniżej twinka ale nie ma się do czego przyczepić. 4000 FL po 2 sezonach na teociach w morzu jest okej. W sklepie też miałem przyjemność pokręcić paroma sztukami i nic niepokojacego nie zauważyłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych