Plecionka, ale która...?
#561 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 11:21
#562 ONLINE
Napisano 16 październik 2014 - 11:29
Obojętne, przy dobrym wzroku. Używam ostatnio jaskrawych, żółtych też. Mam, przynajmniej złudzenie, dokładniejszej informacji o tym, co dzieje się z przynętą.
Nie mniej, na sandaczach jest to już cecha pożądana, o ile linkę traktujemy jako sygnalizator brania.
#563 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 12:42
- piter v lubi to
#564 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 12:53
A co z rybami? Widza to inaczej ? Nie widza jej (żółtej) bo zielona to bardziej do koloru wody otoczenia a żółta to taka żarówka
Są tacy,którzy uważają,że wysoki połysk powłoki kołowrotka odstrasza ryby,więc żółta pletka to gwarancja braku brań .
#565 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 12:53
zanim ktos z nas sie zamieni w rybe to wszelkie dywagacje na ten temat sa tylko dywagacjami. Ja glownie lowie okonie i szczupaki (no bo w irlandii w sume nic innego nie wystepuje) i nie widze by im przeszkadzaly kolory plecionnek jak cos to juz predzej stalka - ostatnio uzywam takiej bardzo grubej 45lbs (ale na oko jest z 2x grubsza od foxowej 30lbs) i okonie nia sa rzadkoscia jak tylko zejde z przyneta powiedzmy ponizej 10cm.
#566 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 15:44
#567 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 15:46
#568 OFFLINE
Napisano 16 październik 2014 - 22:04
no i tylko potwierdzilas wszystkie poprzednie spostrzezenia
Ps co do jakosci przelotek uzywam tylko relatywnie tanich wedek (mam chyba jedna wedke za powyzej 100 euro a i tak jej niemal nie uzywam wiekszosc w zakresie 30-90 euro) do tego czesto przynajmniej 1 przelotka w kiju jest wymieniona z powodow losowych na towar rownie losowy (byle co tej samej wielkosci co w wedkarskim mieli pod lada nawet nie wiem czy nowe) i nidgy nie mialem problemow ze strenem/zylkami. Nie wedkuje w ciezkich warunkach glownie dosyc czysta torfowa woda bez zatopionych drzew etc...
Z chińskimi przelotkami bywa różnie. Czasami jest to wyrób przyzwoity, a nawet bardzo dobry, a czasami piłują tak, że aż żal słuchać. Oczywiście najważniejsza jest szczytowa.
#569 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 17:05
Więc właśnie, opinia może być subiektywna i wtedy zaczynają się często przepychanki {jeśli adwersarzom brakuje empatii}. Dlatego staram się zamieszczać tylko same pomiary. dziś kawałek Mikado inazuma x-plode 0,18 mm -18,35 kg. ciutke grubsza niż power strike 30lb a pomiar na ok 0,5 m kawałku wykazał 12 kg dwa razy i raz 14 kg. urywała się ok 2 cm od bezwęzłowej agrafki. W miare miękkie 150 m za 60 zł
PS. przy poprzednich testach zawsze podawałem najmniejszą uzyskana wartość,no bo co jest warta maksymalna? A na dodatek
KAMIL JEST WIELKI
Bardzo zaciekawił mnie ten post. Kupiłem plecionkę Power Strike 50 lb pod kątem wyjazdu do Norwegii. Sprawdziłem wytrzymałość i pękała w okolicy 12-13 kg, nigdy na węźle.
Z tego wynika, że lepiej zaopatrzyć się w 30 lb, bo jest mocniejsza???
#570 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 18:31
Dzień dobry ja polecam plecionkę Dragon HM8X
Użytkownik konrado edytował ten post 13 styczeń 2015 - 17:44
#571 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 18:36
A coś w rodzaju: "dzień dobry" to gdzie?
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 11 styczeń 2015 - 18:36
#572 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 01:36
Witam, ktoś już pisał o tym, że grubsze pletki nie zawsze wytrzymują więcej niż cieńsze, mam nadzieję wszystkie moje jeszcze raz sprawdzić co im się zmieniło po sezonie. Generalnie temat grubości i wytrzymałości nie jest łatwy. Mam wrażenie że jest to produkt mocno niestabilny nawet nowy i uznanych producentów.Bardzo zaciekawił mnie ten post. Kupiłem plecionkę Power Strike 50 lb pod kątem wyjazdu do Norwegii. Sprawdziłem wytrzymałość i pękała w okolicy 12-13 kg, nigdy na węźle.
Z tego wynika, że lepiej zaopatrzyć się w 30 lb, bo jest mocniejsza???
#573 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 07:58
#574 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 08:47
tutaj mozna dowiedziec sie wiecej niz z czytania fusow http://www.paulusjus...etestingbuy.htm strona linkowana wielokrotnie
- francisco scaramanga i Tomek88 lubią to
#575 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 20:35
Siema wszystkim
Od dwóch sezonów łowię rybki na tej plecionce DYNEEMA MICRO TEX jak dla mnie rewelacja cena do jakości brak jakich kolwiek splątań czy tak zwanych ''bród'' teraz zamawiałem koledze dwa rozmiary i testował ja od początku grudnia do końca na sandaczach i szczupakach i powiedział, cytuje ''BELLA"
Użytkownik sirbula edytował ten post 12 styczeń 2015 - 20:36
#576 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 20:53
Siema wszystkim
Od dwóch sezonów łowię rybki na tej plecionce DYNEEMA MICRO TEX jak dla mnie rewelacja cena do jakości brak jakich kolwiek splątań czy tak zwanych ''bród'' teraz zamawiałem koledze dwa rozmiary i testował ja od początku grudnia do końca na sandaczach i szczupakach i powiedział, cytuje ''BELLA"
Witaj.
Przywitaj się w stosownym wątku na forum.
Brody i splątania w niezbyt dużej mierze zależą od samej plecionki. Ważniejszy jest sam kołowrotek(między innymi jakość nawoju) lub nawyki w trakcie łowienia np.szarpanie z zaczepem za pomocą wędki i kołowrotka przez co plecionka się wrzyna pod zwoje iw następnym rzucie mamy piękne gniazdo
#577 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 21:48
tutaj mozna dowiedziec sie wiecej niz z czytania fusow http://www.paulusjus...etestingbuy.htm strona linkowana wielokrotnie
Świetna stronka, serdeczne dzięki.
Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tych kolumn bo coś mi nie gra.
Z góry dzięki.
#578 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2015 - 17:28
Witam,
Czy któryś z kolegów mi doradzi i podpowie. Potrzebuję dobrą, cichą i miękką plecionkę na Wisłę (Mazowsze ).
Wybór (tańsza) DUEL HARDCORE X8 czy Dragon HM8x Forte (droższa)
#579 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2015 - 17:43
Witam. Ja używam Dragona HM8x Forte 0,16 plecionka jest bardzo cicha i gładka nie jest przegrubiona co jest ważne. Lub może tańszą plecionkę Power pro też bardzo fajna.
Użytkownik konrado edytował ten post 13 styczeń 2015 - 17:45
#580 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2015 - 18:14
Ja używam P-line, męczyłem ją trochę i muszę przyznać, że za taką cenę nie szukam niczego innego. Cieńsza niz Power Pro i trzyma wytrzymałość. A jestem nad wodą częściej pewnie niż nie jeden z tego forum. Badziewna plecionka po 2-3 tygodniach była do niczego . Nie mogę tylko zrozumieć, dlaczego wędkarze u nas łykają cyferki na opakowaniach . Linka 10 lb. na węźle to już mocna linka.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych