Plecionka, ale która...?
#121 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 09:22
ale widze, ze obecnie jestesmy na dalszym etapie, na etapie szukania plecionki castingowej ... nastepne kroki ewolucyjne rozszerza sie zapewne do poszukiwania plecionki w wiesciach z nad wody, np. szukam plecionki na narew lub szukam plecionki do lowienia sandaczy z opadu na mietkowie ... jaka plecionka pod jazia?
huuuhhh, troche zgroza powialo ... moderatorze drogi, przerzuc pan ten watek na ogolne i polacz z innymi zanim zaczniemy szukac kotwic castingowych
wracajac do meritum: cortland, sufix, stren ... w dowolnej kolejnosci, w zaleznosci od dostepnosci na rynku i od zasobnosci portfela
acha, pamietam, jak w latach 80-tych krazyly kawaly o ZOMOwcach, m.in. jak to dwoch ZOMOwcow chcialo skonczyc podstawowke i aby uzupelnic materialy szkolne poszli do sklepu papierniczego, celem zakupu: atramentu do 6 klasy i globusu europy ...
- marcin186, eRKa, DGL i 2 innych osób lubią to
#122 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 11:22
#123 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 12:27
#124 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 13:58
#125 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 14:27
#126 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 19:35
nie zależny mi na tym aby kogoś specjalnie przekonywać i namawiać do kupna tej plecionki, sporo moich znajomych łowi na nią i raczej nie nazwali by jej badziewiem, po pewnym okresie samemu dochodzi się do pewnego standardu i wyrabia się swoje opinie, dobrze jest się nimi dzielić bez zbednnych emocji
dobra plecionka to jedna z najważniejszych rzeczy w spiningowym zestawie, jest to rzecz, która się najszybciej zużywa i nie jest to tani wydatek, @PILOT jestem przekonany, ze szybko i Ty znajdziesz swoja plecionkę, która spełni Twoje oczekiwania
#127 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 21:07
- tyka3 lubi to
#128 OFFLINE
Napisano 25 październik 2012 - 21:45
Użytkuję również 30 i 40 lb ale są dopiero po sezonie i również jestem z nich zadowolony no może poza tym że 40lb coś szybko straciła kolorek, ale to mało ważne bo z sumami sobie spokojnie radziła, a urwać to cholerstwo przy zaczepie było strasznie ciężko.
Dodam, że tą 10 z powodzeniem łowię na gumy 20-30gr.
Użytkownik Redzi edytował ten post 25 październik 2012 - 21:46
#129 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 06:53
Ja również polecam Spiderwire Stealth. Użytkuję 17lb i 30lb (17lb już 3 sezon, oczywiście nie tą samą szpulkę ), obie się sprawdzają. Jedyne, do czego ewentualnie mógłbym się przyczepić, to szybkie tracenie koloru, ale przecież prędzej czy później każda stracia ja polecam Spiderwire Stealth użytkuje już 3 sezony 8 i 10lb i gdyby nie ubytki użytkowałbym dalej, a tak będzie trzeba je wymienić, dodatkowo obie dostają bardzo u mnie ostro bo przy połowie bolków pracują prawie na max przy niektórych przynętach :
Użytkuję również 30 i 40 lb ale są dopiero po sezonie i również jestem z nich zadowolony no może poza tym że 40lb coś szybko straciła kolorek, ale to mało ważne bo z sumami sobie spokojnie radziła, a urwać to cholerstwo przy zaczepie było strasznie ciężko.
Dodam, że tą 10 z powodzeniem łowię na gumy 20-30gr.
Użytkownik WhiteWillow edytował ten post 26 październik 2012 - 06:55
#130 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 07:42
...czy rozmowa toczy się o plecionce a raczej badziewiu o nazwie daiwa tournament 8xbraid?
Korzystam ze wspomnianej przez ten sezon (0,10 - zielona), głównie zaporówki, trochę ciurków, słoną wodę również zaliczyła.
Jak do tej pory spisuje się świetnie i wspomnianych przez Ciebie buszu wad jak do tej pory nie zauważyłem, powiem więcej kończą mi się powoli PP na dwóch szpulach i jak na razie daiwa tournament 8xbraid stała się pretendentem do zastąpienia PP (0,14 i 0,18/0,20).
#131 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 17:13
#132 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 17:58
#133 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 20:58
#134 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 22:44
Przy testach na wytrzymałość liniowa lepszy nieznacznie Stren.
#135 OFFLINE
Napisano 27 październik 2012 - 04:49
#136 OFFLINE
Napisano 31 październik 2012 - 09:59
- ictus lubi to
#137 OFFLINE
Napisano 31 październik 2012 - 11:25
Może jednak Ultra 2 PE? Czyli Max Power lub WX8, plecione z wyższego modułu Dyneemy chyba z 75.
Pitt pisz pod jaka bo jestem ciekawy
Użytkownik ictus edytował ten post 31 październik 2012 - 12:50
#138 OFFLINE
Napisano 31 październik 2012 - 11:48
W ostateczności można kupić od komercjusza[jest userem tego forum] Varivasa a to już topowa plećka za ok 250-280zł za 150m - wszystko jest zależne od zasobności portfela
#139 OFFLINE
Napisano 31 październik 2012 - 16:46
SPECTRA to POLYETHYLEN a DYNEEMA to HM-POLYETHYLEN (UHMWPE), jest tez trzeci materiał o tych samych właściwościach, ale ze względów marketingowo-patentowych jest on sprzedawany, jako CERTRAN … biorąc ten cały majdan do kupy mamy na rynku: DYNEEMA (DSM z Holandii), CERTRAN (Hoechst z Niemiec) i SPECTRA (Honeywell z USA) ... wszystkie wymienione produkty to materiał, swojego rodzaju prepreg, na linki PE
Na planecie ziemia jest kilku (bardzo niewielu) producentów tzw. superwłókien, dokładnie mówiąc jest ich TYLKO 6: DSM, Akzo Nobel, DuPont, Allied Signals, Toyobo i Teijin ... do tego dochodzi bardzo niewiele fabryk produkujących z tych włókien linki, np. w USA sa tylko 3 fabryki produkujące plecionki wędkarskie, ze względu na ten fakt łatwo się zorientować, ze produkują je nie tylko pod własną marką, ale także w systemie OEM a nawet EMS
Teraz pożonglujmy trochę cyferkami i teoriami (aby je na końcu o kant dupy rozbić)
Wytrzymałość linearna pojedynczych włókien UHMWPE wynosi w warunkach laboratoryjnych ca. 450 kg/ mm², gotowa plecionka ma niestety znacznie niższą wytrzymałość, np. z powodów jak poniżej:
- powierzchnia przekroju plecionki składa sie nie tylko z samych włókien, ale również w sposób nieunikniony z powietrza, które nieuchronnie wchodzi pomiędzy poszczególne okrągłe włókna splotu (tak, tak, pojedyncze włókna sa okrągłe, ale ze względu na technologię splotu żadna plecionka nie jest okrągła w przekroju – i nigdy nie będzie, nie będzie tak długo dopóki nie zostanie potraktowana w sposób podły, czyli mówiąc jasno dopiero obróbka termiczna lub chemiczna pozwala na zrobienie z plecionki linki okrągłej, która nota bene nazywa się po owej obróbce hybrid line, lub thermofised line ale w żadnym przypadku super line, braided line lub z lechicka plecionka)
- ze względu na technologię splotu, pojedyncze włókna zostają w procesie zakrzywiane i tracą wytrzymałość w porównaniu z linearnie obciążanymi włóknami, (czyli włóknami niezakrzywionymi)
Z powodów jak powyżej, gotowa plecionka osiąga wytrzymałość około 300 kg/ mm² … po przeliczeniu plecionka z UHMWPE o wyliczonym teoretycznym przekroju 0.18 mm może w najlepszym przypadku osiągnąć 7.6 kg wytrzymałości i więcej nie jest możliwe! Oczywiście, że parametry, które znajdujemy na wielu etykietkach wielu szpulek, wielu tzw. ‘producentów’ (SIC!) nie idzie w parze z powyższym, np. klasycznie 10.6 kg przy 0.06 mm … WOW! Przy takich parametrach wyliczamy bajeczne (w tym przypadku można potraktować to dosłownie) 3751 kg/ mm² wytrzymałości … WOW! Czyli mamy do czynienia z 10-cio krotnie wyższą wytrzymałością niż podawana przez producenta włókien UHMWPE … w rzeczywistości linka o przekroju 0.06 mm mogłaby, w zależności, od jakości jej splotu, osiągnąć wytrzymałość 0.85 kg, … czyli wędkarz zostaje traktowany, jak wiejski głupek bez szkoły …
Utwierdzam się od wielu lat w przekonaniu, ze tak właśnie jest, ponieważ nie wierze, ze pisarze etykiet sami nie wiedza, co pisza … wiedza, co pisza, pisza bzdury i to z premedytacja …
No OK, wróćmy do naszego przykładowego plecionego sznurka 0.06 mm … załóżmy, ze rozchodzi się o plecionkę wykonana z superwłókien dyneema (tak tez jest w ponad 85% przypadków) … maksymalna wytrzymałość takiego produktu mogłaby wynosić 24 kg (teoretycznie, w praktyce dochodzimy do cyfry 18 kg), jeżeli ta linka byłaby wykonana z jednego włókna … z tym ze nasze plecionki nie sa wykonane z jednego wlokna (jak sama nazwa wskazuje – PLECIONKA), tylko z 4-16 włókien (najczęściej 4-8) i dlatego powstają nieuchronnie straty w przekroju, powodowane technologia splotu (o czym już pisałem). Te straty w przekroju wynoszą jakieś 14-25% i powodują adekwatną stratę wytrzymałości … bara-bara-czary-mary i w reku zostaje nam wytrzymałość w granicach 15.5 kg … ale to jeszcze nie wszystkie czynniki wpływające na osłabienie plecionki … dochodzą jeszcze załamania włókien (25-35%), coating i farby (5-10%) powodują kolejne osłabienie splotu, który nota bene jest konieczny do zachowania długowieczności linki a także jej właściwości fizycznych (takich jak je znamy i lubimy). To wszystko co opisałem powyżej składa się na linearną wytrzymałość gotowej plecionki … raz jeszcze: ‘producent’ podaje 10.6 kg przy 0.06 mm … a owe cyferki liczy się i pisze się (na etykietach szpulek) mniej więcej tak:
Podstawowe dane (baza laboratoryjna): linka 0,06mm spleciona z 8 superwłókien UHMWPE daje ca. 13% straty w materiale (powietrze w przekroju), wytrzymałość linki wynosi 300kg/mm², straty przy splocie wynoszą 26,5%, przy barwieniu i coatingu powstaje dodatkowa strata w granicach 7,5%
Pisarze etykiet i katalogów wędkarskich liczą to wszystko według następującej formuły: 0,06 x 300 = 18 – 13% (2,34)= 15,66 – 26,5% (4,15) = 11,51 – 7,5% (0,86) = 10,65kg wytrzymałości linearnej … eeeee! Pse Pani Naucycielki … eeeee! … w tej folmule mamy ewidentny błąd … Pseeeee Paaaaniii! Ponieważ podane 0.06 nie jest powierzchnią tylko ‘średnicą’, czyli 0.06 mm średnicy daje w geometrii 0.0028 mm² (0,03² x 3,14) powierzchni … co przy średniej wytrzymałości 300 kg/mm² rezultuje w 0.84 kg wytrzymałości linearnej … więcej nie jest po prostu możliwe!
to tyle w tym temacie (wiecznym, niesmiertelnym i bezdennym temacie plecionek) ode mnie... sprzedałem tutaj trochę wiedzy gromadzonej przez ostatnie XXXXXXXXX ...
jednakże malutką część pozostawiłem w dalszym ciągu dla siebie i dobrze mi z tym
- Kuba Standera, ictus, Wiktor i 6 innych osób lubią to
#140 OFFLINE
Napisano 31 październik 2012 - 20:14
Użytkownik ictus edytował ten post 31 październik 2012 - 20:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych