Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Daiwa Exist 3012 Hyper Custom

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 03 listopad 2012 - 16:22

'zorro', on 03 Nov 2012 - 14:02, said:

Jak kupuję Z-3 w wersji kabrio, to do pośmigania i żeby muchy leciały do nocha, a nie żeby się dziwować, że lodówki tym przewieźć nie mogę... :D I podobnie jest z kołowrotkami...

Ale do Z-3 to są lodówki turystyczne, tak jak do 20g do Stelli.

#22 OFFLINE   stella

stella

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaPolska Północna
  • Imię:Tadeusz

Napisano 03 listopad 2012 - 22:45

Panie Zorro, ja do śmigania kupuje wkrótce M 3... A tak serio, jeżeli TP fa dość ciężko zajechac , to myśle, że 2-krotnie droższa Stelle tym bardziej. Lepsze materiały, lepsze spasowania. Jest tak jak ktoś wcześniej pisał, ludziska boją się zaryzykowac i na wszelki wypadek używaja maszynek, których nie będzie szkoda w razie czegoś... Czy jest zatem sens kupować Stelle itp. Kiedyś sam zaryzykowałem...i nie żałuję.

#23 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 listopad 2012 - 23:25

Wziąłem tego Exista ze względu na cenę :) Będzie do wobów na rafy i lżejszych gum; chociaż jak znam siebie to cięższymi pojadę jak będzie taka potrzeba ;) zobaczymy jak będzie. Najbardziej obawiam się tych odchudzonych body szczególnie po ostatniej przygodzie z infinity Q 3000 w którym po zacięciu jakiegoś rzecznego kołka w uchwycie kołowrotka pozostała tylko stopka :( jak zobaczyłem grubość ścianek obudowy to ręce mi opadły...co z tego, że kołowrotek ma zajebiście mocne bebechy, aluminiową szpulę, super łożyska itd. jak psuje się coś czego najmniej się spodziewasz i młynek praktycznie jest do wyrzucenia :angry: można poczuć się nabitym w butelkę :wacko: a tak na marginesie, może ktoś ma do odsprzedania obudowę która nadała by się do tego młynka ??? hej

#24 OFFLINE   stella

stella

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 03 listopad 2012 - 23:59

Przykra sprawa z tym infinity . Sam kiedyś miałem ten kręciol i w życiu bym nie przypuszczał, że coś takiego może się zdarzyć... Uderzenie , upadek to wydaje się zrozumiałe, ale wyszarpywanie kołka z wody... W podobnym stanie mam Saltige gamę, ale w tym wypadku chodziło o uderzenie. Powodzenia w poszukiwaniach korpusu .

#25 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 listopad 2012 - 00:05

To nie było wyszarpywanie tylko pojedyncze dosyć szybkie i mocne zacięcie kołeczka :) ot zmęczenie materiału hej :rolleyes:

#26 OFFLINE   stella

stella

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 04 listopad 2012 - 00:09

... jeszcze lepiej.

#27 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 listopad 2012 - 00:12

...a taki był fajny i LETKI - szkoda :rolleyes: hej

#28 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9656 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 04 listopad 2012 - 08:05

'spinnerman', on 03 Nov 2012 - 22:25, said:

...................... Najbardziej obawiam się tych odchudzonych body szczególnie po ostatniej przygodzie z infinity Q 3000 w którym po zacięciu jakiegoś rzecznego kołka w uchwycie kołowrotka pozostała tylko stopka :( ............

Nie wiem, czy to akurat kwestia "odchudzania" body. Podobno mocarne ABU C4, odpadło mi wręcz od uchwytu wędziska, po lekkim puknięciu dolnikiem, o zmrożoną, zaśnieżoną taflę lodu (@piter świadkiem). Może wada materiałowa właśnie się ujawniła?

#29 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5395 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 04 listopad 2012 - 08:45

Budowanie takiej teorii "słabości" np: Daiwy na pojedynczych przypadkach dotyczących różnych modeli a na dodatek mniej lub bardziej zawinionych wypadków tak średnio ma sens...

Co najwyżej wpisuje się to w głupkowatą wojnę udowadniaczy wyższości Shimano nad Daiwą czy odwrotnie jak wola zwolennicy Daiwy...
Jakoś nie doczytałem się ani jednego głosu który by mówił: " łowiłem i łowiłem i po trzech sezonach zajechałem, zmieliłem tryby, wszystko się rozlatywało, luzy były takie na 1cm... itp - w końcu nie dało się już tym szajsem łowić...

Osobiście to jest dla mnie wymierne i wiarygodne,- a nie tam Panie takie pier...lenie, że ząbkowanie poczułem, lekki luzik się pojawił i jak nie biorą to na nim się głównie skupiam i do szału mnie doprowadza, lakierek zmatowiał czy porysował się... itp.
Ale zawsze jest i taka możliwość, że to ja jestem kosmitą w swoim poglądzie :o
  • pitt lubi to

#30 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 04 listopad 2012 - 09:56

'Rheinangler', on 04 Nov 2012 - 07:45, said:

Budowanie takiej teorii "słabości" np: Daiwy na pojedynczych przypadkach dotyczących różnych modeli a na dodatek mniej lub bardziej zawinionych wypadków tak średnio ma sens...

Co najwyżej wpisuje się to w głupkowatą wojnę udowadniaczy wyższości Shimano nad Daiwą czy odwrotnie jak wola zwolennicy Daiwy...
Jakoś nie doczytałem się ani jednego głosu który by mówił: " łowiłem i łowiłem i po trzech sezonach zajechałem, zmieliłem tryby, wszystko się rozlatywało, luzy były takie na 1cm... itp - w końcu nie dało się już tym szajsem łowić...

Osobiście to jest dla mnie wymierne i wiarygodne,- a nie tam Panie takie pier...lenie, że ząbkowanie poczułem, lekki luzik się pojawił i jak nie biorą to na nim się głównie skupiam i do szału mnie doprowadza, lakierek zmatowiał czy porysował się... itp.

No to masz Pan już kompana w swoich poglądach... :D

#31 OFFLINE   stella

stella

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 04 listopad 2012 - 13:27

Pomimo, iż łowie głównie Stellami i we mnie masz kumpla, bo jak pisałeś - RHEINANGLER - i dla mnie nie istotne jest ząbkowanie, szum, lekki luz. Liczy się trwałość! A to, że Stella, czy Exist posiada jeszcze to COŚ - to tylko przyklasnąć.
Pozdrawiam

#32 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 listopad 2012 - 12:14

'Rheinangler', on 04 Nov 2012 - 07:45, said:

I właśnie tak było ze wspomnianym IQ3000, młynek przez 5 sezonów dostał ostro w tyłek tak, że nie wiem który by to jeszcze wytrzymał. Miłośnicy tzw. maślanej pracy :lol: pytali mnie jak mogę tym jeszcze łowić :D a mnie żadne tam szumy, rysy, ba nawet ułamany przełącznik blokady nie przeszkadzały bo sprzęt zawsze służył mi do łowienia a nie do lansowania się nad wodą czy podniecania się jego wartością użytkową bez sprawdzenia jej faktycznych walorów z obawy uszkodzenia :wacko: zawsze dbałem o sprzęt, odpowiednio prezchowuję, transportuję, konserwuję ale nad wodą nie ma zmiłuj się :angry: albo wytrzyma to czego oczekuję albo jest do du...y i więcej go nie kupię. Patrząc na obecną tendencję prześcigania się kto zrobi najlżejszy kołowrotek pozostanie nam rzecznym wilkom :D wybór modeli z rodzaju saltwater albo poszukiwanie modeli wycofanych. pzdr. hej

Użytkownik spinnerman edytował ten post 06 listopad 2012 - 12:22

#33 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1827 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 07 listopad 2012 - 15:35

'popper', on 04 Nov 2012 - 07:05, said:

Nie wiem, czy to akurat kwestia "odchudzania" body. Podobno mocarne ABU C4, odpadło mi wręcz od uchwytu wędziska, po lekkim puknięciu dolnikiem, o zmrożoną, zaśnieżoną taflę lodu (@piter świadkiem). Może wada materiałowa właśnie się ujawniła?

W zimie właśnie częściej takie wypadki się zdarzają nawet w Cardinalu 66 :( ma to pewnie związek ze zmieniającą się strukturą metalu na mrozie.Nie my pierwsi i nie ostatni straciliśmy w ten sposób kołowrotek.

#34 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2349 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 07 listopad 2012 - 16:02

Da daiwa spokojnie wytrzyma 20gr + guma 5" 7 razy w tygodniu po 24h a czy po jakimś czasie środek zacznie tyr tyr tyr? Tak zacznie, to jest daiwa ale poza normalnym ząbkowaniem nic innego tam się nie stanie. Miałem rozmiar 2500, sprzedałem ponieważ osobiście zboczony jestem na dźwięki wydobywające się ze sprzętu ale jeśli ktoś zna i kocha daiwę finalnie powinien to kupić, cena śmieszna a kręcioł drugi najlepszy na świecie zaraz po stelli :D

#35 OFFLINE   stella

stella

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 17:27

Sławek wracasz do korby ;)

#36 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 listopad 2012 - 17:50

Już mam go w domu :D Fajny jest; do wobów na rafy i średnich gum będzie pierwsza klasa, do jesiennego ore ore jakby za delikatny. W sumie ta płytsza szpula jest na plus bo nie trzeba będzie nawijać po 300 m plecionki a za podkładami nie przepadam.
A co do stelki @Sławku, no cóż na pewno obudowę ma masywniejszą i to chyba na tyle; niech goni Daiwę niech goni, zawsze warto iść za dobrym przykładem :) hej !

#37 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9656 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 07 listopad 2012 - 18:07

Mam Steeza 2500. Jeszcze w gablocie. Nie łowiony. Przy zabawie na sucho "czuć moc" i to znacznie ....hmm wyraźniej, niż w odpowiedniku Stelli JDM (tą już sporo łowiłem).
Pewnie to cecha samych przekładni ale gdy sięgam, po nowsze Daiwy (te z RF), jakoś lepiej i pewniej się czuję.

Ale 20g jeśli mu kiedyś podepnę, to raczej przez pomyłkę, lub w jakimś wędkarskim szale brań. Do takich celów jednak już 3000-czka bardziej sensowna albo..... 2500 ze starszych. Choćby i Emblem.

Użytkownik popper edytował ten post 07 listopad 2012 - 18:09

#38 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 listopad 2012 - 18:19

W tym EXIST 3012 jak wcześniej zauważył Mefisto body jest jak w trzytysiączkach jedynie szpulka jest płytsza; czuć powera więc powinien dawać rady i z 20 gieta hej

#39 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9656 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 07 listopad 2012 - 18:34

I dlatego spokojnie da radę ;)

#40 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2349 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 07 listopad 2012 - 18:39

@Tadeusz, generalnie nie wracam ale w pewnych sytuacjach multikiem się nie da :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych