Daiwa Exist 3012 Hyper Custom
Napisano 07 listopad 2012 - 18:50
Odnośnie luzów, które niektórym z nas nie przeszkadzają, to jak zawsze są różne szkoły. Ja się podpisuję pod tym, że wyczuwanie delikatnych brań jest utrudnione, jeśli coś w młynku ząbkuje, terkoce, rzęzi czy co tam jeszcze:).
Czy da się połączyć wytrzymałość ogromnych obciążeń przez lata "orki" i brak łapania luzów w normalnym kołowrotku?
Owszem- np. tournament force to udowadnia. Wszyskie ciężkie zadania od lat zlecam właśnie jemu. Znów mechanizm od saltigi:)
Można mieć nadzieję, że w exist hyper też wytrzyma.
Napisano 11 luty 2013 - 21:33
Użytkowałem Exist HC 3012 na Wiśle do opadu 3" + 35 gram.
Przyjemność z wędkowania. Nie ma ch... we wsi - jak to mawiają autochtonii nad Wisłą - działa i będzie działać - moc okrutna... choć moim zdaniem to nie jest jego przeznaczenie.
Pozdro
Napisano 11 luty 2013 - 22:27
Witam.
To może napiszę jak ja eksploatowałem swoją Stellę 2500 FA z 2001 roku na początku boomu sumowego na Odrze.
Wcale jej nie oszczędzałem,do zestawów zapinane były DT-ki-10,14,16 zarówno w trolingu jak i spinningu,a niejednokrotnie na końcu zestawu wiśiało
25-35 gram ołowiu + guma.
I tak przez parę ładnych lat,a to dlatego, że choć mając bardziej adekfatne kołowrotki do takiego łowienia to bardzo lubiłem łowic tym wspomnianym modelem Stelli.
W sumie przeszedł ostry ok. dzieśięcioletni test i przy pomocy Stellki udało mi śie wyjąc kilkadzieśiąt pięknych rybek w tym wąsaty 185 cm.
Jednak odmówiła posłuszenstwa pewnego dnia,zaszwankował meczanizm wolnej oscylacji,dawa małe kółeczka zębate zostały zmielone.
Jednak dzięki uprzejmości Artura czyt.Mr.Mefisto części zostały sprowadzone z japan i Stella dalej śmiga bez wyraznych objawów zuzycia.
Nie bać śię Panowie, tylko łowić,bo to przecierz najważniejsze jest
Pozdrawiam
Józef Lesniak
- spinnerman lubi to
Napisano 11 luty 2013 - 22:45
Proste Łowić, łowić i jeszcze raz łowić bo nic nie trwa wiecznie
... a kołowrotek... zawsze można kupić nowy hej !
Napisano 12 luty 2013 - 07:33
spinnerman, on 11 Feb 2013 - 21:45, said:
Proste
Łowić, łowić i jeszcze raz łowić bo nic nie trwa wiecznie
... a kołowrotek... zawsze można kupić nowy hej !
Dokładnie. Nic nie trwa wiecznie.
A kolekcje na półkach? Komu to potrzebne......... nawet jak super smarem zainfekowane
Użytkownik popper edytował ten post 12 luty 2013 - 07:34
Napisano 12 luty 2013 - 08:53
Popper kolekcje się przydają jako magazyn,zajeżdżasz jedną na amen i bierzesz następną z magazynku,no chyba że każdą po troszku co jakiś czas i też łowisz.ja ostatnio uszczuplam zapasy,za namową niewiasty
.
Napisano 12 luty 2013 - 08:54
hasior, on 12 Feb 2013 - 07:53, said:
Popper kolekcje się przydają jako magazyn,zajeżdżasz jedną na amen i bierzesz następną z magazynku,no chyba że każdą po troszku co jakiś czas i też łowisz.ja ostatnio uszczuplam zapasy,za namową niewiasty
![]()
.
Kobieta = ZŁO.
Pamietaj!
- Pumba, spinnerman i WIL lubią to
Napisano 12 luty 2013 - 09:23
bo ty guzu, to tylko zle kobiety znasz
- spinnerman lubi to
Napisano 12 luty 2013 - 19:57
Ja znam dobrą kobietę ,ale dasz pokręcić stellą to przepadłeś i musisz takiej kupić...kilka
magazynek więc zagrożony
Napisano 12 luty 2013 - 20:11
Przemek coś Ci wywiało z tej gablotki
.
Napisano 12 luty 2013 - 20:56
Napisano 13 luty 2013 - 05:28
Raczej @Hasior zgrzyta zębami po utracie zawartości .
Napisano 13 luty 2013 - 05:50
gablota serwisowana ,nie ząbkuje,nie raczkuje i nie stuka-puka,ale skrzypi czasem.
zawartość jeszcze mam to nie zgrzytam,ale pewnie zacznę.
Napisano 17 marzec 2013 - 12:55
Z tą przekładnią od Saltigi, to nie żadna ściema. Koło główne mosiężne, średnica prawie 34 mm, a więc niemal jak w najmniejszej Stelli SW!!! Zębiska głęboko nacięte, pinion stalowy. Myślę, że przy rozsądnym podejściu ta przekładnia przeżyje wszystko w tym kołowrotku i będzie jeszcze działać jak cała reszta się rozsypie :-)
A dla "maślanolubów" takich jak ja, to zdziwienie moje wzbudziły zabiegi Daiwy o zapewnienie "maślanej" pracy tego kołowrotka.
Otóż konstruktorzy zastosowali w dwóch miejscach jakieś takie gumowe / gumowopodobne dwa małe pierścienie, coby kasować mikro-luzy i wprowadzić pewne stałe naprężenie między współpracujące mechanizmy. Jeden na osi koła głównego, a drugi na trzpieniu pracującym w wodziku. Nie wiem jak to się sprawdza w dłuższym okresie czasu, ale ponieważ guma raczej traci swoje elastyczne właściwości, to maślankowatość może zanikać :-), jak tych duperelek nie wymienimy po kilku sezonach. Oczywiście te dwa pierścienie są w takich miejscach, że nawet ich całkowite wyparowanie nie wpłynie na poprawność pracy mechanizmu, ale może być mniej maślany w maślanie :-)
Podsumowując, jak na kołowrotek o mosiężno-stalowej przekładni pracuje wyjątkowo gładko, choć nie tak gładko jak w wykonaniu ze standardową przekładnią z bardziej miękkich stopów.
Poza tym kołowrotek jak marzenie, jeśli przyjąć stosunek MOCY do WAGI !!!
Użytkownik witoldn edytował ten post 17 marzec 2013 - 13:07
- spinnerman lubi to
Napisano 17 marzec 2013 - 13:00
Ten mikropierścień mam w starej Daiwie InfinityQ. Ma się dobrze a lat i przebiegu trochę ma. Pierścienia na osi koła głównego nie widziałem chyba.
Napisano 17 marzec 2013 - 23:34
popper, on 17 Mar 2013 - 12:00, said:
Bo w "certatowatych" ta guma jest przeniesiona, tj. na osi koła głównego jej nie ma, ale za to jest w formie takiej cienkiej (ząbkowanej od wewnątrz) nakładki umieszczanej na spodniej stronie koła zębatego od posuwu.Pierścienia na osi koła głównego nie widziałem chyba.
Patent i idea taka sama, bo na styku koła posuwu i wałka koła głównego mamy gumę kasującą ewentualne luzy, ale rozwiązanie konstrukcyjne trochę inne.
Napisano 15 lipiec 2013 - 11:39
Witam kupię chętnie Exista 3012 hc. super sprzęt :-)
Napisano 15 lipiec 2013 - 13:20

Napisano 15 lipiec 2013 - 16:43
Zawsze można jej dać w zęby
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych