Guzu, on 29 Jul 2013 - 12:17, said:
To z pewnoscia zagadnienie wazne. Bo rzadko ktory smar dobrze trzyma sie tych przekladni.
Mialem okazje ogladac kilka roznych kolowrotkow z przekladniami HC. Rowniez kilka Stelli widzialem w srodku.
To sa dwie rozne konstrukcje, porownywanie ich to tak jak jezdzenie autem z dieslem a benzyna...
To ja dodam trochę informacji z "pierwszej ręki", bo chyba jestem pierwszym właścicielem tej maszynki :-)
Kołowrotek po zakupie przesmarowany smarem Mobilgrease 28. Smar chyba nienajgorszy, bo jak sam Mobil podaje to pełny syntetyk do zastosowań lotniczych (ok 350 zł za puszkę 2 kg). Ale może nie pasuje do tej przekładni - tego już niestety nie powiem.
Kołowrotek nigdy od czasu przyjazdu ze sklepu nie "chodził" jak Stella - bo moim zdaniem NIE MIAŁ PRAWA tak chodzić! A to z dwóch powodów: materiału przekładni i technologii wykonania przekładni.
1. W Exiscie HC jest pinion stal + koło główne mosiądz i oba elementy są wykonane metodą obróbki skrawaniem.
2. W Stelli FE jest pinion mosiądz + koło główne stop aluminium z uszlachetnioną powierzchnią - kute na zimno.
3. W Stelli SW jest pinion stal + koło główne stop aluminium z uszlachetnioną powierzchnią - kute na zimno.
Samo Shimano opisując swój wynalazek zastosowany w tych Stellach, pod hasłem "Paladin Gear" podaje, że dobierając materiał przekładni szukano KOMPROMISU pomiędzy wytrzymałością mechanizmu i płynnością pracy.
Wg mnie Daiwa nie szukała kompromisu.
Poprostu zastosowała przekładnię bezkompromisową!!!
Postawiła na wytrzymałość mechanizmu (no bo czy ktoś zaprzeczy, że Saltiga jest bezkompromisowa ..., a ta przekładnia jest z Saltigi).
Ot. Coś za coś.
Jeśli dla kogoś ta inna praca wynikająca moim zdaniem z zamierzonej BEZKOMPROMISOWOŚCI Daiwy jest nie do przeżycia - pozostaje zmienić stajnie.
Miałem Exista HC i Stellę FE. Teraz mam tylko SW i gdyby nie kryzys do kieszeni zaglądający chętnie widziałbym u siebie do pary kołowrotek o 100 gr lżejszy od SW i z przekładnią, której na pewno Stella SW by się nie powstydziła (i mówię tu o wersji "PG" Stelli SW, jeśli chodzi o rozmiary zębisk :-)
Użytkownik witoldn edytował ten post 29 lipiec 2013 - 16:06