blackabyss, on 29 Jul 2013 - 17:07, said:
krzychun .. chlopie.. zadajesz tyle pytan, na ktore spora czesc dzieci w przedszkolu by Ci rozsadnie odpowiedziala 
Po primo. za zabkowanie daiwy odpowiadaja przede wszystkim dobrane twarde jak hu.. materialy
Po drugie. za zabkowanie daiwy odpowiada koncepcja posuwu szpuli oparta na kolach zebatych + mimosrod.
Zadna stella nie zabkuje, nawet te ktore nia maja czarnej czy zlotej powloki ( wbrew temu co napisales, ciezko jest zuzyc te czarna powloke przy normalnej eksploatacji) Stelle 98 F nie mialy tej powloki, a pracuja bardzo plynnie( choc brakuje im do nowszych generacji, lub odpowiednikow jdm)
Jak juz zetrzesz te powloke to kolowrotek czy to stella TP czy inny zmienia nieco swoja prace, ktos napisal kiedys jakby lapala piaseczek - cos w tym jest, ale zabkowanie daiwy jest bardziej odczuwalne 
Zadna daiwa ktora ma posow szpuli oparty na walku slimakowym nigdy nie zabkowala.
Aha i jeszcze jedno dzis nie wyobrazam sobie orania bez stelli sw.
1. A co to znaczy twardy. Mierzyłeś? Porównywałeś? K... odpowiedź mi dałeś po ch... fest.
Dali jakiś rodzaj brązu/czy tam mosiądzu, więc nie mieli zamiaru dawać jakoś super twardego. Proste?
2. A ja mam dwie D i obie ząbkują. Obie na łormszafcie. I?
3. Patu, nie napisem, że maja kiepską trwałość, tylko, jak to napisał @witoldn poszukali "KOMPROMISU pomiędzy wytrzymałością mechanizmu i płynnością pracy".
@blackabyss, skoro zadałem pytania na poziomie podstawówki, to odpowiedz chociaż na poziomie gimnazjum, a nie twarde i basta.