popper, on 15 Jul 2013 - 15:43, said:
Zawsze można jej dać w zęby
![]()
![]()
smaru z piochem
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 lipiec 2013 - 22:54
patu, on 15 Jul 2013 - 12:20, said:
Łukasz,a jak zacznie ząbkować
?
no cóż, wtedy się zacznę zastanawiać, w tej chwili jestem z tego modelu bardzo zadowolony. Wymiata pod względem pracy i masła w maśle 2 stelle 2010.zobaczę jak stelle wysmaruje, ale sam charakter pracy czyt. ta siła mi bardzo odpowiada.To dziwne jak stella i exist są różnymi mlynkami, niby ta sama klasa - najwyższe modele tych firm, a tak inne w sposobie kręcenia.Na pewno do łowienia woblerami exist mi bardziej podpasował. Pozdrowionka
Napisano 17 lipiec 2013 - 04:57
sam charakter pracy czyt. ta siła mi bardzo odpowiada.
Też, też to lubię
Napisano 17 lipiec 2013 - 07:15
Jozi, on 17 Jul 2013 - 04:17, said:
To może oddasz mi stelkę za free
![]()
![]()
.
oczywiście Jozi nawet ci dopłacę :-)....................................................
ps. mam 4000 i 2500 mogę pomyśleć nad sprzedażą (właśnie kupuję 2 exista), stan bdb, ponoć jestem przewrażliwiony w sęsie (chrobotania itd, prawdopodobnie wystarczy dać im smalcu) a moje stellki są nowe "prawie". :-)
Napisano 28 lipiec 2013 - 13:14
Więc powracam do tematu, zakupiłem 2 identycznego exista 3012 od kolegi z forum.Kołowrotek praktycznie nowy i jak to często bywa, "2 razy nad wodą".Kolega zakupił go w styczniu w sklepie wędkarkim chyba w Warszawie. Był z nim 2 razy na sandalach głowki 25gr.Ja będąc ostatnio na rybach zabrałem je praktycznie na identycznych zestawach w celu porównania. Okazało się, że pod względem pracy to dwa różne kołowrotki.Mój chodzi jak masło, nic kompletnie z niego nie dochodzi, zwija woblery i tylko te woblerki czuć na kiju, jakby kołowrotka nie było.Drugi podobnie żadnych stuków luzów piękna praca i sztywność itp, ale czuć w nim przekładnie, pracę zębów.Mam zonga, czy to kwestia szczęścia trafienia na maślany dobrze spasowany model, czy wystarczyły "2 wypady na podbijane sandły" i przekładnia zaczyna ząbkować.wiem że flaki tych maszyn to zęby saltigi, bardzo twarde itd, ale skąd ta różnica. Zastanawiam się , czy dodanie smaru na zęby może coś zdziałać, wyciszyć przekładnię.Mam umowę ze sprzedającym, że po wypróbowaniu jak mi nie będzie odpowiadał, mogę go zwrócić. Test w zeszły weekend dokonany, wnioski jakie są.Piękna maszyna i chęć zatrzymania jej w stajni, i wątpliwość zarazem w sprawie ząbkowania.Czy któryś z kolegów miał lub ma podobny przypadek, lub dokonał działań które zmniejszyły efekt pracy przekładni i wyciszyły ja ?. Pozdrawiam brać :-)
Napisano 28 lipiec 2013 - 17:09
Napisano 28 lipiec 2013 - 17:31
lewyspec, on 28 Jul 2013 - 12:14, said:
Więc powracam do tematu, zakupiłem 2 identycznego exista 3012 od kolegi z forum.Kołowrotek praktycznie nowy i jak to często bywa, "2 razy nad wodą".Kolega zakupił go w styczniu w sklepie wędkarkim chyba w Warszawie. Był z nim 2 razy na sandalach głowki 25gr.Ja będąc ostatnio na rybach zabrałem je praktycznie na identycznych zestawach w celu porównania. Okazało się, że pod względem pracy to dwa różne kołowrotki.Mój chodzi jak masło, nic kompletnie z niego nie dochodzi, zwija woblery i tylko te woblerki czuć na kiju, jakby kołowrotka nie było.Drugi podobnie żadnych stuków luzów piękna praca i sztywność itp, ale czuć w nim przekładnie, pracę zębów.Mam zonga, czy to kwestia szczęścia trafienia na maślany dobrze spasowany model, czy wystarczyły "2 wypady na podbijane sandły" i przekładnia zaczyna ząbkować.wiem że flaki tych maszyn to zęby saltigi, bardzo twarde itd, ale skąd ta różnica. Zastanawiam się , czy dodanie smaru na zęby może coś zdziałać, wyciszyć przekładnię.Mam umowę ze sprzedającym, że po wypróbowaniu jak mi nie będzie odpowiadał, mogę go zwrócić. Test w zeszły weekend dokonany, wnioski jakie są.Piękna maszyna i chęć zatrzymania jej w stajni, i wątpliwość zarazem w sprawie ząbkowania.Czy któryś z kolegów miał lub ma podobny przypadek, lub dokonał działań które zmniejszyły efekt pracy przekładni i wyciszyły ja ?. Pozdrawiam brać :-)
Wedlug mnie kupiles zajechany sprzet jak masz okazje to oddaj. Sam widzisz roznice, mysle ze nie potrzebujesz innych lepszych rad, gdyz swoj rozum tez masz.
Te daiwy tak maja, ze po ostrym sezonie, lub dwoch lzejszych poprostu zabkują, luzow na przeladni praktycznie nie lapia, ale zmienia sie ich kultura pracy. Mozna przesmarowac - nawet trzeba, ale to praktycznie nic nie zmieni, moze jak dowalisz dobrego smaru i to duzo to nieco go wyciszysz. Niesmak pozostanie
Kup stelle jdm i ciesz sie plynnoscia, lekkoscia i bezawaryjnoscia jej pracy przez lata
Napisano 28 lipiec 2013 - 17:37
No to masz ubaw Patryk,gratuluję :-)
Napisano 28 lipiec 2013 - 17:37
Moja Infinity_Q3000 nie była zajechana (nówka sztuka nie śmigana) a ząbkuje od wyjęcia z pudełka, po dziś dzień .
Napisano 28 lipiec 2013 - 17:43
Napisano 28 lipiec 2013 - 17:59
popper, on 28 Jul 2013 - 16:37, said:
Moja Infinity_Q3000 nie była zajechana (nówka sztuka nie śmigana) a ząbkuje od wyjęcia z pudełka, po dziś dzień
.
Strach pomyslec, ze najwyzszy model D. zabkuje od narodzin ;p w sumie to takie ludzkie ;/
Takie mam spostrzezenia po uzytkowaniu certaty, branzinio i przygladaniu sie kumpla existowi.. hehe wszystko w dniu zakupu jak laleczki. Z uplywem czasu praca zauwazalnie sie zmienia, zabkuje, chrobota itd.
Ale co mi tu jeszcze przychodzi na mysl.. skoro Twój Waldku infinity zabkowal od poczatku, to wychodzi, ze jednak jakosciowo troszke odstawal od opisanych.
Co jeszcze ciekawe to zastanawialy mnie jakis czas temu te "propomocyjne" ceny nowych existow gdzie mozna je bylo nabyc za okolo 400$.. i wcale by mnie nie zdziwilo, ze te "promocje" oferowaly jakosciowo gorszy sprzet.
I ja tu dochodze do swojego meritum. W shimano jasno jest okreslone, ktory model jest najwyzszy i co jest na rynek jdm, a w daiwie...
Napisano 28 lipiec 2013 - 18:03
I pewnie dlatego Piotrze, dokupiłem sobie 3012 i Steezika na okrasę. Stellki są nudne (wiem, bo mam 2 szt)
PS.
Nawet ich zatopić się nie da jak dowiódł Patryk
Użytkownik popper edytował ten post 28 lipiec 2013 - 18:10
Napisano 28 lipiec 2013 - 18:13
popper, on 28 Jul 2013 - 17:03, said:
I pewnie dlatego Piotrze, dokupiłem sobie 3012 i Steezika na okrasę. Stellki są nudne (wiem, bo mam 2 szt)
PS.
Nawet ich zatopić się nie da jak dowiódł Patryk
Kazdy sprzet sie nudzi, jak to kiedys gdzies sam napisales ;/
Ale dobrze, ze wyprawy na ryby sie nam nie nudza )
Napisano 28 lipiec 2013 - 18:41
... bo gdy kupujemy Exista, to trzeba mieć znajomego w sklepie. Jeżeli nie, to sprzęt idzie do ....lewyspeca lub innego niezadowolonego
Napisano 28 lipiec 2013 - 18:52
stella, on 28 Jul 2013 - 17:41, said:
... bo gdy kupujemy Exista, to trzeba mieć znajomego w sklepie. Jeżeli nie, to sprzęt idzie do ....lewyspeca lub innego niezadowolonego
Pojechałeś po bandzie Kolega ma zgryza a TY mu tak ostro w struny
.
Czyli jak ma kręcić bezszmerowo to shiman z górnej póły, no powiedzmy certate HC w porównaniu do zwykłej certatki to zupełnie inny materiał na przekładni HC taka "ostrzejsza stal" więc pewnie bardziej słyszalne są.
Użytkownik Jozi edytował ten post 28 lipiec 2013 - 18:52
Napisano 28 lipiec 2013 - 19:09
Jozi, Certatka HC to to samo co Morethan Branzino jeśli chodzi o kulturę pracy . Podobne bebechy.
Użytkownik stella edytował ten post 28 lipiec 2013 - 19:11
Napisano 29 lipiec 2013 - 07:27
blackabyss, on 28 Jul 2013 - 16:31, said:
Wedlug mnie kupiles zajechany sprzet
jak masz okazje to oddaj. Sam widzisz roznice, mysle ze nie potrzebujesz innych lepszych rad, gdyz swoj rozum tez masz.
Te daiwy tak maja, ze po ostrym sezonie, lub dwoch lzejszych poprostu zabkują, luzow na przeladni praktycznie nie lapia, ale zmienia sie ich kultura pracy. Mozna przesmarowac - nawet trzeba, ale to praktycznie nic nie zmieni, moze jak dowalisz dobrego smaru i to duzo to nieco go wyciszysz. Niesmak pozostanie
Kup stelle jdm i ciesz sie plynnoscia, lekkoscia i bezawaryjnoscia jej pracy przez lata
Kolego,jeżeli nie widziałeś kołowrotka i paragonu kiedy kupiony,to po co piszesz bez sensowne komentarze .
Napisano 29 lipiec 2013 - 08:27
Boze Narodzenie vs Wielkanoc runda 177 ?
1 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych