Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Twin Power 2024

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
383 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Barti96

Barti96

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 30 czerwiec 2024 - 12:21

https://centrumwedka...wer-24-4000PGFE

Póki co tylko dostępny z tego linku co Bogunow wrzucił, kiepska dostępność aż dziwne.

#282 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 30 czerwiec 2024 - 16:25

Póki co tylko dostępny z tego linku co Bogunow wrzucił, kiepska dostępność aż dziwne.

Pisałem kilka postów wcześniej: fish-candy.de
Dostępne PG, szybka wysyłka.

#283 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 370 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 04 lipiec 2024 - 21:48

Widzieliście jak wygląda przekładnia w nowym TP? Tu będzie moc Na dniach ma przyjść do sklepu PG i coś czuję że zabiore go w mgnieniu oka pomimo że xd podoba mi się straasznie a czaję się na niego od 2 dobrych lat.
  • Darek_W lubi to

#284 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 06 lipiec 2024 - 18:49

A propos wyglądu. Nie rażą Was te śrubki na płaskiego śrubsztaka? Już nawet porządnych nie mam.  ;) 
po philips’ie, imbusie dziś torx rządzi. Ja osobiście już innych śrub ani wkrętów nie używam.

A tu, w drogim jednak kołowrotku takie śruby … mnie to razi.

• Darek_W lubi to

#285 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2016 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 06 lipiec 2024 - 18:57

Jprd. Jak ci te śrubki nie odpowiadają, to je wykręć i gwoździ powbijaj.

#286 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 06 lipiec 2024 - 21:10

Jeszcze prościej.., nie kupuj tego co Cię razi i tyle..

W końcu nie każdy musi mieć nowego TP, jest tyle innych kołowrotków że na pewno znajdziesz śrubki w Twoim guście.. ;)

• Polspin lubi to

#287 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 06 lipiec 2024 - 22:15

W temacie tych śrubek. Poza tym, że Kolega ewidentnie nieco zbyt poważnie podchodzi do kwestii estetyki, to wybór takich śrubek może być moim zadaniem podyktowany dwoma względami.
Pierwszy to domniemanie długowieczności kołowrotka i wyjście z założenia, że ma się odkręcać tym samym co konstrukcje 20 lat starsze, zegarki też mają głównie płaskie nacięcia i klasy im odmówić nie można. Drugi - tutaj nie jestem pewien i być może bredzę - nie wiem jakiej wielkości są śruby w TP, ale w w CC były tak duże, że spokojnie można zrobić płaski śrubokręt z tworzywa, którym da się je odkręcić całkowicie eliminując ryzyko zadrapania obudowy. Inne przekroje w tym wypadku mają sporo drobnej geometrii, którą łatwiej będzie ściąć niż szeroką płaską końcówkę.

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 06 lipiec 2024 - 22:18

• kostom63 lubi to

#288 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 589 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 07 lipiec 2024 - 01:23

Według mnie dzisiaj śruba w jakimkolwiek sprzęcie na płaski śrubokręt to jest jak dziewica w burdelu - nie powinno jej tam być. Prawdopodobieństwo że ją uszkodzisz albo zerwiesz jest bardzo wysokie. Z tego względu ktoś wymyślił inne rodzaje śrub. A jak zamysłem miało być że nad wodą przy pomocy scyzoryka mam naprawić młynek to zwyczajnie jego konstrukcja powinna być prosta. Według mnie ani jedno ani drugie ;) no nie wiem imbus, torx itd.. a nie płaski. Porównanie do zegarków według mnie zupełnie chybione, inne rozmiary inne momenty sił. 

#289 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 07 lipiec 2024 - 07:21

Cała ta rozmowa jest kompletnie bez sensu, chodźmy na ryby.

Kształt łba nie ma wpływu na podatność śruby na zerwanie. Może mieć na wyrobienie gniazda w takiej śrubie, ale to też w tym przypadku jest moim zdaniem mało prawdopodobne. Jeśli ktoś śrubkę M2 (jeśli nie mniejszą) próbuje doj...ć jak koło w żuku, to lepiej żeby się nie zabierał do rozkręcania. Momenty dokręcania takich rozmiarów są tak małe, że połowę z tych śrub można dokręcić paznokciem, a komuś się marzy Torx, którego przewagi użytkowe widać gdzieś przy M12 12.9 :P

Na szczęście można nie kupić i tyle. Firma robi produkt poniżej Waszych oczekiwań, a Wy się burzycie, jakby to Wam bardziej zależało :)

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 07 lipiec 2024 - 07:48

• przemo_w lubi to

#290 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 07 lipiec 2024 - 09:08

Hehehe bardziej mi chodziło czy Wam to przeszkadza/podoba, czy nie. Mi sie w tak ładnym kołowrotku po prostu nie podoba. Mam dwa 19. Też są ładne i tez maja te przedpotopowe brzydkie śruby.

Moim zdaniem są tylko dwa logiczne uzasadnienia:

- grzebanie przy takiej śrubie widać. Serwis może to stwierdzić. Bo trudno jej nie pokaleczyć czy choćby nie zarysować.

- to jedyna śruba po której łatwo widać czy zmieniła położenie. Wiec łatwiej zauważyć ze zaczyna sie odkręcać.

Co nie zmienia faktu, ze psuje to wygląd ładnego i porządnego młynka. 

P.S. Przewaga użytkowa torx’ów największa jest właśnie przy małych rozmiarach. Spróbuj np skręcić taras wkrętami na płaski  ;). W nowoczesnych motocyklach tez wszystkie 4ki i 6tki są w torx’sie i pomimo że kręcisz je w aluminium jakoś nikt świadomy ich nie przekręca. Za to nie rysuje się niczego naokoło jak to bywało kiedyś. Do tego zestaw kluczy torx mieści się w kieszeni a śrubokrętów już nie.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 07 lipiec 2024 - 09:12

#291 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 664 postów

Napisano 07 lipiec 2024 - 15:25

Można próbować zauważyć, że te śrubecki na płaski wkrętak są  nawiązaniem do klasyki. Takie rozwiązanie jest dosyć powszechne od wielu lat w rasowych kołowrotkach muchowych. Więc z tym psuciem wyglądu to tak niekoniecznie musi być jak się wydaje :)

#292 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 589 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 07 lipiec 2024 - 16:41

Cała ta rozmowa jest kompletnie bez sensu, chodźmy na ryby.

Kształt łba nie ma wpływu na podatność śruby na zerwanie. Może mieć na wyrobienie gniazda w takiej śrubie, ale to też w tym przypadku jest moim zdaniem mało prawdopodobne. Jeśli ktoś śrubkę M2 (jeśli nie mniejszą) próbuje doj...ć jak koło w żuku, to lepiej żeby się nie zabierał do rozkręcania. Momenty dokręcania takich rozmiarów są tak małe, że połowę z tych śrub można dokręcić paznokciem, a komuś się marzy Torx, którego przewagi użytkowe widać gdzieś przy M12 12.9 :P

Na szczęście można nie kupić i tyle. Firma robi produkt poniżej Waszych oczekiwań, a Wy się burzycie, jakby to Wam bardziej zależało :)

Niestety nie mam doświadczenia z żukiem, zerwać też można gniazdo, rowek śruby na płaski śrubokręt. W przyklejonych niektórych śrubach w kołowrotkach Shimano a są takie to może zwiększyć to ryzyko - może w żuku nie przyklejano śrub  ;) A jak naprawiam motocykl to mam zestaw kluczy dyna. Właśnie wróciłem z ryb  :)

#293 OFFLINE   Pankracy

Pankracy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Lokalizacjanad bugiem
  • Imię:artur

Napisano 08 lipiec 2024 - 10:35

może kogoś zainteresuje   https://youtu.be/ist...0htWuQ3IXnb60kg

• Darek_W lubi to

#294 OFFLINE   Barti96

Barti96

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 10 lipiec 2024 - 05:47

Podeślij jakieś namiary gdzie jest dostepny

Już dostępny u mefisto

#295 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 10 lipiec 2024 - 06:33

Że zwykłym przełożeniem nadal nie ma.... Śmiech na sali z tym naszym Polskim oddziałem.
  • Barti96 lubi to

#296 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 10 lipiec 2024 - 16:43

Zmienił się prezes Shimano na Polskę, teraz jest człowiek "od rowerów" który o wędkarstwie nie ma zielonego pojęcia i uważa to za jakieś dziwactwo..

Do tej pory handlowcy w Shimano pracowali "od zawsze i do końca", teraz rotacja wśród nich jest taka jak skrzydełka wirówki w dobrym Mepsie.. ;)

Więc nie dziwne że jest jak jest..

Zmiany nastąpią dopiero wtedy jak Shimano będzie regularnie notować spadki a Daiwa wzrosty sprzedaży.., wtedy podziękują nowemu prezesowi i będą się kajać..

• KRZYCHU SZ-EK lubi to

#297 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 14 lipiec 2024 - 12:04

Prezes nie musi się znać na wędkarstwie tylko zarządzaniu. Ale jeśli jest jak mówisz wyglada na to, ze nie tylko na wędkarstwie się nie zna …  :D

Jeśli firma jest dobrze zarządzana, to nie potrzeba wzrostu w Daiwie, wystarczy wzmożona rotacja pracowników, wzrost reklamacji i skarg oraz pogorszenie rotacji towaru. Krzesła prezesów są najgorętsze ze wszystkich  ;)  Wystarczy sie przestać ścigać o TP24 (i inne) na jakiś czas….

Niestety „ od zawsze na zawsze” tez ma swoje wady i czasem żeby pójść naprzód trzeba się cofnąć i wziąć rozbieg,

#298 OFFLINE   smk111

smk111

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 115 postów
  • Imię:Krzysiek

Napisano 28 lipiec 2024 - 06:49

Dostałem i ja w prezencie 4000PG FE, całkiem fajny kołowrotek. Jedyne co zauważyłem co mnie irytuje (niestety pedantyczny jestem na punkcie drobnych rzeczy) to przy kręceniu korbką co obrót jest delikatny stuk. Wydaje mi się, że w korbce przy gwincie jest delikatny luz. Ogólnie, ładnie jak masełko chodzi, stylistycznie wg mnie bomba.

#299 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów

Napisano 04 sierpień 2024 - 21:57

Dostałem i ja w prezencie 4000PG FE, całkiem fajny kołowrotek. Jedyne co zauważyłem co mnie irytuje (niestety pedantyczny jestem na punkcie drobnych rzeczy) to przy kręceniu korbką co obrót jest delikatny stuk. Wydaje mi się, że w korbce przy gwincie jest delikatny luz. Ogólnie, ładnie jak masełko chodzi, stylistycznie wg mnie bomba.

No to nie pocieszyłeś... Ostatnio zmacałem w sklepie trochę młynków w budżecie 700-1000 zł, czyli Daiwy BG nowej i starej serii, Stradici, Caldie itp. Doznałem szoku - wszystkie miały większe lub mniejsze luzu na rotorze. Najlepiej spasowana była... Daiwa Regal LT czyli budżeciak poniżej 3 stówek. Widząc różne negatywne recenzje choćby nowego Stradica FM rozważałem już właśnie dołożenie do Twin Powera PG licząc, że może tutaj będzie przynajmniej tak solidnie i bez stuków jak w mojej "topowej" Saharze 4000 (model sprzed jakiś 5-7 lat, nie pamiętam, ogarnia wszystko co jest cięższego do zrobienia, jakieś blachy belonowe, wobki/jerki szczupakowe, cięższe główki pod sandaczowanie itd.a nadal zero luzów).

Skoro jest jak piszesz, to TP '24 też wylatuje z listy zainteresowań, podobnie jak ostatnio Penn Battle, który stukał z piniona/przekładni pod wirującym ogonkiem 6g. Pytanie tylko - co kupić do "ciężkiego" spinningu do 30-40g... Spro passion dał radę przez ładnych parę lat, teraz Sahara, ale z nowych co nie dotknę, to klekocze...

#300 OFFLINE   smk111

smk111

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 115 postów
  • Imię:Krzysiek

Napisano 04 sierpień 2024 - 22:07

No to nie pocieszyłeś... Ostatnio zmacałem w sklepie trochę młynków w budżecie 700-1000 zł, czyli Daiwy BG nowej i starej serii, Stradici, Caldie itp. Doznałem szoku - wszystkie miały większe lub mniejsze luzu na rotorze. Najlepiej spasowana była... Daiwa Regal LT czyli budżeciak poniżej 3 stówek. Widząc różne negatywne recenzje choćby nowego Stradica FM rozważałem już właśnie dołożenie do Twin Powera PG licząc, że może tutaj będzie przynajmniej tak solidnie i bez stuków jak w mojej "topowej" Saharze 4000 (model sprzed jakiś 5-7 lat, nie pamiętam, ogarnia wszystko co jest cięższego do zrobienia, jakieś blachy belonowe, wobki/jerki szczupakowe, cięższe główki pod sandaczowanie itd.a nadal zero luzów).

Skoro jest jak piszesz, to TP '24 też wylatuje z listy zainteresowań, podobnie jak ostatnio Penn Battle, który stukał z piniona/przekładni pod wirującym ogonkiem 6g. Pytanie tylko - co kupić do "ciężkiego" spinningu do 30-40g... Spro passion dał radę przez ładnych parę lat, teraz Sahara, ale z nowych co nie dotknę, to klekocze...

Znalazłem to miejsca i tu chodzi tylko i wyłącznie o korbkę, ona ma fabryczny luzik. Podczas łowienia się nie zwraca na to uwagi. Kołowrotek jest już po holu pierwszego sandacza na zabetonowanym hamulcu. Mega to pracuje :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych