Tym razem same samce. Jako zadeklarowany heteryk nie mogłem na nie patrzeć, więc na pożegnanie usłyszały:
Nie trzeć mi się tu chłopaki, tylko na rybki! Szukaj, szukaj, szukaj
1.jpg 59,84 KB 20 Ilość pobrań DSC_0001.jpg 90,95 KB 21 Ilość pobrań
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 marzec 2018 - 10:27
Tym razem same samce. Jako zadeklarowany heteryk nie mogłem na nie patrzeć, więc na pożegnanie usłyszały:
Nie trzeć mi się tu chłopaki, tylko na rybki! Szukaj, szukaj, szukaj
1.jpg 59,84 KB 20 Ilość pobrań DSC_0001.jpg 90,95 KB 21 Ilość pobrań
Napisano 17 marzec 2018 - 10:28
Janusz, ale same samce ... Jeszcze zwyrodnienia dostana chłopaki . Jak zawsze woby na b. wysokim poziomie
Napisano 17 marzec 2018 - 10:35
No tak, same samce...
Ale poleciały za Wielką Wodę, może tam panują inne obyczaje? A poza tym, są to przynęty na tłuste mamuśki, a nie na chude samczyki
Napisano 23 marzec 2018 - 12:13
Czas na niewielkie przynęty. Takie małe co nieco do zakąszenia
Może tak całkiem małe to nie jest (4 cm), ale też i nie jest to kawał woblera. Takich maluchów w pudełku całkiem spora gromadka się zmieści Okonie i słonecznice:
DSC_0009.jpg 90,9 KB 16 Ilość pobrań DSC_0019.jpg 46,55 KB 16 Ilość pobrań
Napisano 23 marzec 2018 - 18:54
Napisano 23 marzec 2018 - 19:11
Napisano 23 marzec 2018 - 21:19
Janusz jak zawsze słonecznice miód malina
Napisano 23 marzec 2018 - 21:27
Coraz częściej też odchodzę od folii samoprzylepnej na rzecz folii kuchennej, lub super cienkiej folii do zdobień. Technika nakładania wciąż jeszcze sprawia mi niejakie trudności, ale za to są możliwe do osiągnięcia jeszcze lepsze efekty, Jak to mówi mój syn, jaram się możliwościami, jakie niesie ta nowa (dla mnie) technika. Kilka lat temu próbowałem, efekty były mizerne i zaniechałem prób. Niedawno powróciłem do tego i odkrywam nowe możliwości
Napisano 23 marzec 2018 - 22:32
Janusz sam dobrze wiesz ze folia do zdobień to już inna bajka .
Napisano 24 marzec 2018 - 08:01
Napisano 24 marzec 2018 - 08:31
W aerozolu niczego nie znalazłem, jednakże przy zastosowaniu pędzla też taką powłokę można uzyskać. Kwestia wprawy. I odpowiedniego pędzelka I jeszcze jedno - większość klejów jest wodorozcieńczalnych. To ma swoje ograniczenia (napięcie powierzchniowe). Odkąd zastosowałem alkohol izopropylowy, nakładanie kleju stało się dużo łatwiejsze
Napisano 24 marzec 2018 - 09:17
Napisano 24 marzec 2018 - 10:24
W aerozolu niczego nie znalazłem, jednakże przy zastosowaniu pędzla też taką powłokę można uzyskać. Kwestia wprawy. I odpowiedniego pędzelka I jeszcze jedno - większość klejów jest wodorozcieńczalnych. To ma swoje ograniczenia (napięcie powierzchniowe). Odkąd zastosowałem alkohol izopropylowy, nakładanie kleju stało się dużo łatwiejsze
Napisano 28 marzec 2018 - 19:08
Użytkownik kooper82 edytował ten post 28 marzec 2018 - 19:09
Napisano 28 marzec 2018 - 19:56
Filmu nie mam. Dziś takie czasy, że każdy kręcić filmy może. Ale nie każdy powinien
Fotkę tiulu mam, kiedyś w swoim wątku już ją zamieszczałem, spróbuję znaleźć. A jak nie znajdę, to zrobię nową
Napisano 28 marzec 2018 - 20:17
Zwykły materiał, dostępny w (chyba) każdej pasmanterii. Jedyny sekret tkwi w tym, by starannie "miejsce w miejsce" wygniatać z tą samą siłą, a jednocześnie, by tkanina się nie przesuwała. I ta ostatnia część operacji jest najtrudniejsza
Zdjęcie znajduje się w miejscu, gdzie opisuję metodę wykonywania woblerów. Jedną z wielu, nie koniecznie najlepszą. Coś jednak tam widać i może nawet uda się kogoś zainspirować
http://jerkbait.pl/t...lska/?p=1454456
Napisano 29 marzec 2018 - 05:17
Dziękuje , teraz poszukam gdzieś tego tiulu i coś popróbuje
Napisano 30 marzec 2018 - 11:58
Witam, pierwsze spostrzeżenia o ostatnich woblerach twichingowych. Niestety właściwie info o jednym modelu, gdyż drugi - 5cm dosyć szybko straciłem.
Model 6cm.
Wykonanie perfekcyjne, fajne kolory, porządnie zalakierowany. Kilka ładnych razy uderzył (czy raczej przywalił) o drzewo czy kamień i nie stwierdziłem żadnych ubytków. Praca ciekawa, agresywna. Podszarpywany mocno odjeżdża na boki, swobodnie spływający z nurtem ciekawie kołysze się i błyska bokami.
Jest ciężki i szybko tonie, więc dla mnie idealnie nadaje się do obławiania głębokich dołków w mniejszych rzekach nawet tych z szybszym nurtem. Przy odpowiednim prowadzeniu można też z powodzeniem łowić na płytkiej wodzie np za przelewami.
Jeśli chodzi o atrakcyjność dla ryb to jest to prawdziwa bomba. Ponieważ jest nowy, nie wrzucam go "na pierwszy ogień" w nieznane dołki żeby nie urwać, ale zdarzało się, że gdy po wrzuceniu do wody całego arsenału nic się nie działo do akcji szedł ten i ryba wychodziła.
Skuteczność to już inna sprawa. Niestety większość ataków jest nietrafiona i póki co zapina się jedna ryba na cztery. Tłumaczę to sobie nieumiejętnym jeszcze prowadzeniem woblera. Wydaje mi się, że sztuką jest odpowiednio wolne prowadzenie żeby dać pstrągowi szansę na skuteczny atak przy mocnych odjazdach przynęty na boki, ale jednocześnie na tyle szybkie żeby nie zaczepić o dno czy coś tam..
Na razie chyba prowadzę za szybko. Albo po prostu pstrągi tam gdzie na razie łowię są za małe i mają problem z trafieniem w stosunkowo sporego woblera.
Zaznaczam że łowiłem na małych rzeczkach pstrągowych głównie o charakterze górskim. Nie próbowałem go jeszcze na dużej wodzie. San niestety na razie praktycznie nie nadaje się do łowienia. Ale już niedługo...
Pozdrawiam
Użytkownik HalfdanTheBlack edytował ten post 30 marzec 2018 - 11:59
Napisano 30 marzec 2018 - 12:14
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych