Z magnesem powiadasz, hmmmm.
U偶ytkownik Albatros edytowa艂 ten post 16 listopad 2013 - 21:39
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 16 listopad 2013 - 21:37
Z magnesem powiadasz, hmmmm.
U偶ytkownik Albatros edytowa艂 ten post 16 listopad 2013 - 21:39
Napisano 16 listopad 2013 - 21:51
Tak, to nie "grzechocze". Ca艂y myk polega na tym, by w czasie rzutu maksymalnie obci膮偶y膰 ty艂, co da lotno艣膰 przez brak kozio艂kowania czy cho膰by kolebania si臋 na boki, a w czasie 艂owienia obci膮偶ony by艂 prz贸d. Wtedy 艂atwiej uzyska膰 偶膮dan膮 akcj臋. Wk艂adasz rurk臋, stalowe kulki, neodym i voila!
Napisano 16 listopad 2013 - 22:10
Oj Jasiu Jasiu,po co to wszystko
Jak b臋dziesz robi艂 woblerki tak jak robisz to b臋dzie super i tak ,bo dzi臋ki temu 偶e jest to robione(przyn臋ty) przez cz艂owieka z pasj膮 i z pasji do rybek i przyn臋t -ma to wszystko co najlepsze ....... dusz臋 .Dlatego najwy偶ej ceni臋 rzeczy kt贸re s膮 robione r臋cznie.
Z udziwnie艅 to te skrzela mi si臋 podobaj膮 ,mog膮 zosta膰
A co do potrzebnego zasi臋gu przyn臋t........nakr臋cimy i Tobie film jak 艂owimy bolka (potwora nie gwarantuj臋 )z r臋ki, siedz膮c i trzymaj膮c wobka w nurcie ,tak tylko trzymaj膮c go w nurcie.Trzy sztuczki tak w tym roku wygarn膮艂em ,w tym jeden spory .A najwa偶niejsze ........ te ostatnie wobki musz膮 pracowa膰 jak pisa艂e艣 ,a ja chcia艂em 偶eby tak pracowa艂y ,jutro zobaczymy .O efektach pracy wobk贸w(tylko test pracy) powiadomi臋 telefonicznie
Napisano 17 listopad 2013 - 13:14
No i mam problem.
Pomimo stara艅, lek贸w antyhistaminowych, zachowania ostro偶no艣ci - uczuli艂em si臋 na maksa. To znaczy, na bals臋... Wczorajszy dzie艅 stracony, ca艂e morze chusteczek do oczu i nosa. Rano oszlifowa艂em 10 korpus贸w i koniec. Dzi艣 pr贸ba pracy w masce i okularach ochronnych, ale dusz臋 si臋 i 艂zawi臋, a opuchni臋ty jestem jakby mi kto g臋b臋 obi艂.
Jak 偶y膰, Premierze, jak 偶y膰?
Albo, przynajmniej cz臋艣ciowo przejd臋 na pian臋 (lub 偶ywic臋), albo b臋d臋 zmuszony zako艅czy膰 dzia艂alno艣膰. Trudny wyb贸r. Mam nad czym my艣le膰...
Napisano 17 listopad 2013 - 13:17
Januszu uczyli艣my p艂ywa膰 wobki dzi艣 i nie tylko ale..........powiem jedno- chc臋 takie jak ostatnie wys艂a艂e艣 do braciaka ,tylko tyle w maju reszta ,he he.
Napisano 17 listopad 2013 - 13:28
Wsp贸艂czuj臋 ,ale zaproponuj臋 Ci Januszu jako materia艂 ....... lip臋
Ja j膮 tak lubi臋 ,tylko roboty tyle ....... z ni膮 .Ja oczywi艣cie nic i tak bym z niej nie zrobi艂 ,bo ze mnie w tym temacie to jest antytalent .
Wobki te ostatnie dzi艣 topili艣my w Wi艣le,luks nic wi臋cej ,M艂ody chce takie jak moje w style Specjal Edition(skrzela) ino z tym ostatnim typem steru.
Taki zestawik no...... jak m贸j.(m贸wi臋 przysz艂o艣ciowo,wiesz.......)
EDIT : M艂ody ubieg艂e艣 mnie ,przepraszam Janusz za dubel.
U偶ytkownik Krystekwolf edytowa艂 ten post 17 listopad 2013 - 13:29
Napisano 17 listopad 2013 - 13:40
Lipa nie jest rozwi膮zaniem. Po uczuleniu na jeden rodzaj drewna, kolejny to ju偶 kwestia kr贸tkiego czasu O ile pami臋tam, Pawe艂 jakie艣 p贸艂 roku temu pisa艂 w swoim w膮tku, 偶e uczuli艂 si臋 strasznie, w艂a艣nie na lip臋...
Co do tych si贸demek, wiedzia艂em( ), 偶e si臋 Wam spodobaj膮.
Ko艅cz臋 pisa膰, bo mi z oczu cieknie.
Napisano 17 listopad 2013 - 13:45
Tylko nie sprzedawaj ich do P艂ocka ,pr贸cz nas .
Daj po艂owi膰
Co do uczulenia ,no szkoda i naprawd臋 wsp贸艂czuj臋 .
Mo偶e by tak zmniejszy膰 produkcj臋,taki specjal .... tylko dla nas
Dzi臋kuj臋 Januszu za te ostatnie,czekam na te specjal edition ze skselkami ino sterki i obci膮zenie takie jak te ost.
Zdrowia Janusz.
U偶ytkownik Krystekwolf edytowa艂 ten post 17 listopad 2013 - 13:45
Napisano 17 listopad 2013 - 14:52
Nie wiem, mo偶e kora z topoli? Podobnej konsystencji co balsa chyba, daj odpocz膮膰 organizmowi od balsy, wr贸c do niej za rok np, a narazie r贸b z lipy, z kory z topoli, lub z samej topoli, "cali trzy" w obr贸bce proste, przy czym kore mo偶na obrabia膰 samym papierem nawet.... Ja tak mia艂em, je艣li by艂em na co艣 uczulony, robi艂em od tego detox, i cz臋sto uczulenie mija艂o.
Napisano 17 listopad 2013 - 15:00
Janusz, piana Ci臋 nie zabije, 偶adna te偶 ujma dla dobrego r臋kodzielnika wylewa膰 woblery.
Chyba, 偶e lubisz rze藕bi膰, od A do Z swoje woblery, wtedy pozostaj膮 jeszcze pianki modelarskie, styrodury...
Napisano 17 listopad 2013 - 15:14
Janusz, mo偶e jest to uczulenie na kurz i py艂 og贸lnie. Mnie to doskwiera gdy zbyt d艂ugo przebywam w takich warunkach. Mia艂em to ju偶 przed er膮 strugania. Maska tu mo偶e nie wystarczy膰, bo oczy s膮 r贸wnie偶 wra偶liwe tak jak nos.
Je艣li nie drewno, to sk艂ania艂bym si臋 ku materia艂om, kt贸re u偶ytkuje Tomy. Jak go obserwuj臋, to stabilno艣膰 tego materia艂u jest lepsza od piany je艣li chodzi o zachowanie standardu wykonania. Do tego jest minimalna ilo艣膰 odpad贸w w por贸wnaniu do piany. O 艂atwo艣ci wykonania solidnej i niedrogiej formy ju偶 nie wspomn臋. Chyba, 偶e zamierzasz podbija膰 艣wiat i potrzebna ci du偶a ilo艣膰, to co innego.
U偶ytkownik joker edytowa艂 ten post 17 listopad 2013 - 15:15
Napisano 17 listopad 2013 - 15:20
Janusz normalnie zr贸b sobie test i b臋dziesz wiedzia艂 o co chodzi.Sam nie stwierdzisz co jest przyczyn膮.Samo drewno raczej nie.To by艣 mia艂 od dziecka a nie dopiero teraz.To tak jak by艣 teraz w tym wieku dosta艂 chorob臋 sieroc膮 i si臋 kiwa艂 siedz膮c na wyrku.Nie ma szans.Obstawiam cyjanoakryl a najgorsze jest spienione pvc ale Ty chyba nie u偶ywasz.
Nawet je艣li jakim艣 cudem masz to uczulenie na bals臋 dobre prochy za艂atwi膮 to szybciutko.
U偶ytkownik Tomy edytowa艂 ten post 17 listopad 2013 - 15:21
Napisano 17 listopad 2013 - 16:03
Janusz, piana Ci臋 nie zabije, 偶adna te偶 ujma dla dobrego r臋kodzielnika wylewa膰 woblery.
Chyba, 偶e lubisz rze藕bi膰, od A do Z swoje woblery, wtedy pozostaj膮 jeszcze pianki modelarskie, styrodury...
Wie, wiem... To nie ujma, lecz filozofia. I nie koniec 艣wiata
Janusz, mo偶e jest to uczulenie na kurz i py艂 og贸lnie. Mnie to doskwiera gdy zbyt d艂ugo przebywam w takich warunkach. Mia艂em to ju偶 przed er膮 strugania. Maska tu mo偶e nie wystarczy膰, bo oczy s膮 r贸wnie偶 wra偶liwe tak jak nos.
(...)
W czasie odkurzania, czy te偶 og贸lniej porz膮dk贸w - czasem kichn臋, jak ka偶dy. Uwierz mi, to nie to
Janusz normalnie zr贸b sobie test i b臋dziesz wiedzia艂 o co chodzi.Sam nie stwierdzisz co jest przyczyn膮.Samo drewno raczej nie.To by艣 mia艂 od dziecka a nie dopiero teraz.To tak jak by艣 teraz w tym wieku dosta艂 chorob臋 sieroc膮 i si臋 kiwa艂 siedz膮c na wyrku.Nie ma szans.Obstawiam cyjanoakryl a najgorsze jest spienione pvc ale Ty chyba nie u偶ywasz.
Nawet je艣li jakim艣 cudem masz to uczulenie na bals臋 dobre prochy za艂atwi膮 to szybciutko.
Ale ja jestem uczulony od dziecka
Problem w tym, 偶e leki ju偶 nie pomagaj膮 jak dawniej.
Dzi臋kuj臋 za trosk臋, to bardzo mi艂e. Spr贸bowa艂em chwil臋 szlifowa膰 papierem w goglach, masce ( dobrze 偶e mnie nikt nie widzia艂) i z w艂膮czonym odsysaniem (odkurzacz). Troch臋 niewygodnie, ale na razie jest to jakie艣 rozwi膮zanie. A jutro spr贸buj臋 inne prochy. Jak b臋d臋 pisa艂 wi臋ksze g艂upoty ni偶 zwykle, b臋dzie na co zwali膰
Napisano 17 listopad 2013 - 16:22
Janusz, ja te偶 jestem alergikiem, te偶 z roku na rok coraz gorzej to wygl膮da, niestety.
Jeszcze kilka lat temu bra艂em leki i w okresie najwi臋kszego nawet pylenia jecha艂em na ryby, kapa艂o z nosa, oczy puch艂y, ale spokojnie zalicza艂em te 4-5 godzin nad wod膮.
W tym roku by艂y to ju偶 tylko dwie godziny i wraca艂em ca艂y spuchni臋ty na twarzy i z rumieniem na ciele, oczka mia艂em jak zap艂akane chi艅skie dziecko, szparki dos艂ownie - takie chytre, jak to "偶yczliwie" okre艣li艂a moja zdecydowanie lepsza po艂owa.
Nie chc臋 Ci臋 straszy膰, ale jak teraz jest ju偶 tak 藕le, to tylko zmiana lek贸w (nie zawsze pomaga), albo ucieczka od uczulaj膮cego materia艂u.
I teraz puenta, za kt贸r膮 pewnie na mnie nakrzycz膮 fani Twojej produkcji.
Ot贸偶, zawsze mo偶esz po艂膮czy膰 filozofi臋 z praktycznym aspektem produkcji, wylewane woblery, niewa偶ne piana, 偶ywica, je艣li zostan膮 wyko艅czone, jak dzisiaj wyka艅czasz korpusy z balsy, mog膮 by膰 艣wietnym jako艣ciowym uzupe艂nieniem piankowej oferty u konkurencji.
Nisza do zaj臋cia jest ca艂kiem spora a jako艣膰 i uroda Twoich wobler贸w na niczym traci膰 nie musi, tym lepsze jest to rozwi膮zanie, 偶e masz ju偶 modele opanowane pod wzgl臋dem pracy i zostaniesz na rynku, robi膮c to co kochasz.
Nie odbieraj tego tylko jako propozycj臋 p贸j艣cia na kompromis z diab艂em, ot, lu藕na my艣l, do podumania przy kawie.
Napisano 17 listopad 2013 - 16:44
Chemia.
W jedzeniu, w praniu, we wszystkim wok贸艂. W chlebie, w mi臋sie, warzywach. Nie ma od niej ucieczki, chyba tylko gdyby wszystko samemu sobie sadzi膰 i hodowa膰. Tylko kiedy i艣膰 na ryby? 艁ykamy chemiczne tabletki maj膮ce pom贸c na problemy zwi膮zane z chemicznym zatruciem organizmu. B艂臋dne ko艂o.
Gdy przeczyta艂em zdanie o "chytrych oczkach", kolejny raz przekona艂em si臋, 偶e nie wolno jednocze艣nie czyta膰 Twoich wpis贸w i pi膰 p艂yn贸w (w tym wypadku kawy). Zrobi艂em monitorowi nag艂y i niespodziewany prysznic
Bardziej musia艂em go czy艣ci膰 tylko wtedy, gdy przeczyta艂em (cytuj臋 z pami臋ci) "Moja 偶ona w臋dkowa艂a ze mn膮 tylko w czasie promocji przedma艂偶e艅skiej. Ale ja te偶 wtedy goli艂em si臋 codziennie". To te偶 Tw贸j wpis
Jakie艣 dwa miesi膮ce temu, gdy pierwszy raz poczu艂em silny atak alergii, wykona艂em dwie formy i jedn膮 nawet kilka razy zala艂em. Woblery by艂y, moim zdaniem, nie do odr贸偶nienia. Przynajmniej z zewn膮trz. C贸偶, przymuszony, pewnie b臋d臋 robi艂 i takie. Na razie nabieram si艂 i od jutra ostro zabieram si臋 za SE
Napisano 17 listopad 2013 - 16:50
No i mam problem.
Pomimo stara艅, lek贸w antyhistaminowych, zachowania ostro偶no艣ci - uczuli艂em si臋 na maksa. To znaczy, na bals臋... Wczorajszy dzie艅 stracony, ca艂e morze chusteczek do oczu i nosa. Rano oszlifowa艂em 10 korpus贸w i koniec. Dzi艣 pr贸ba pracy w masce i okularach ochronnych, ale dusz臋 si臋 i 艂zawi臋, a opuchni臋ty jestem jakby mi kto g臋b臋 obi艂.
Jak 偶y膰, Premierze, jak 偶y膰?
Albo, przynajmniej cz臋艣ciowo przejd臋 na pian臋 (lub 偶ywic臋), albo b臋d臋 zmuszony zako艅czy膰 dzia艂alno艣膰. Trudny wyb贸r. Mam nad czym my艣le膰...
Zr贸b test jak nic, te艣ciowa moja ma uczulenie i dali jej zastrzyki odczulaj膮ce.Pomog艂y.
I zr贸b sobie diet臋 Gersona.http://www.youtube.c...ta gersona&sm=3
Oczyszcza organizm.
Zdr贸wka!!!!!!!!!!!
U偶ytkownik Albatros edytowa艂 ten post 17 listopad 2013 - 16:55
Napisano 17 listopad 2013 - 21:09
Zr贸b test jak nic, te艣ciowa moja ma uczulenie i dali jej zastrzyki odczulaj膮ce.Pomog艂y.
I zr贸b sobie diet臋 Gersona.http://www.youtube.c...ta gersona&sm=3
Oczyszcza organizm.
Zdr贸wka!!!!!!!!!!!
Jak pomog艂y te艣ciowej zastrzyki, to musz膮 mie膰 moc
Napisano 17 listopad 2013 - 23:21
O tak!Janusz jest jeszcze jeden spos贸b na odczulenie si臋.Na swoim przyk艂adzie Ci pisz臋.Mia艂em kiedy艣 na trawy i pewien szaman z G艂臋bowic Dolnych poradzi艂 偶eby nie bra膰 lek贸w i i艣膰 w te trawy w najwi臋kszy upa艂 i g艂臋boko oddycha膰,oddycha膰 i koniecznie nosem tak mocno a偶 cz艂owiekiem zatrz臋sie.Tak te偶 zrobi艂em i prze偶y艂em.Ledwo,ledwo ale uczulenie min臋艂o.We藕 te wi贸ry/py艂 balsiany spod szlifierni i mocno wci膮gnij do nosa.Ciekawe co si臋 stanie.
Napisano 17 listopad 2013 - 23:34
(...)We藕 te wi贸ry/py艂 balsiany spod szlifierni i mocno wci膮gnij do nosa.Ciekawe co si臋 stanie.
Najpierw spisz臋 testament, a p贸藕niej po偶egnam si臋 z rodzin膮
Jak d艂ugo musi cz艂owiekiem trz膮艣膰, by by艂o dobrze?
Zrobi臋 tak, lecz wpierw jednak doko艅cz臋 SE. Sam jestem ciekaw, jak te wszystkie woblery w nowej szacie wygl膮da膰 b臋d膮.
Napisano 17 listopad 2013 - 23:52
Zrezygnowa膰 z produkcji nie mo偶esz.To by by艂 grzech 艣miertelny.Tego nie da si臋 tak po prostu rzuci膰.
Sprz臋t w臋dkarski →
Spinning →
Top 5-ciu wobler贸w pod pstr膮ga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstr膮g, woblery i 1 wi臋cej |
|
|
||
Sprz臋t w臋dkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (w膮tki autorskie) →
Przyn臋ty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrza艅skibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 wi臋cej |
|
|
||
Hand made →
Nawr贸t woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, r臋kodzie艂o |
|
|
0 u偶ytkownik贸w, 4 go艣ci, 0 anonimowych