Kubo, brawo
Nie mam s艂贸w
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 26 grudzie艅 2013 - 23:26
Kubo, brawo
Nie mam s艂贸w
Napisano 27 grudzie艅 2013 - 00:01
Napisano 27 grudzie艅 2013 - 09:48
wielkie gzzzz a mi przysz艂o na my艣l 偶e janusz now膮 spiral臋 antykoncepcyjn膮 wymi艣li艂)))))
Napisano 27 grudzie艅 2013 - 22:23
Fajny patent,ale nie szybciej by艂oby tak...........po prostu obci膮偶enie na gumie/gumach, przesuwanych po korpusie testowa膰...?
Napisano 27 grudzie艅 2013 - 23:07
艁ukaszu, masz absolutn膮 racj臋. Do testowania obci膮偶enia gumka z dwoma zaczepami by艂aby najprostszym rozwi膮zaniem Masz dok艂adn膮 odpowied藕 "ile", oraz mniej dok艂adn膮 "gdzie". Chyba 偶e robisz "jaja", to r贸wnie偶 "gdzie" b臋dzie precyzyjne. Nied艂ugo poka偶臋 szczeg贸艂owo, jak z mojego przyrz膮du korzysta膰. Wtedy sam ocenisz jego przydatno艣膰, lub jej brak
Napisano 27 grudzie艅 2013 - 23:21
A no i dzi臋kuj臋 za konkretn膮 odpowied藕. A,ja..no c贸偶 ,nie lubi臋 "jaj",za du偶o wobk贸w kupnych musia艂em tym sposobem "ratowa膰",wol臋 robi膰 z g艂ow膮 ,bawi臋 si臋 tym,jako "r臋kodzielnik",notuj臋 wszelkie ustawienia/cyferki/odleg艂o艣ci,d艂ugo艣ci...........obserwuj臋 innych,a co,wolno mi Mam czas,mam ch臋ci, bawi臋 si臋 tym..........
Napisano 31 grudzie艅 2013 - 00:12
Zgodnie z obietnic膮, dzi艣 czas rozstrzygn膮膰 przed艂u偶on膮, grudniow膮 edycj臋 konkursu:
"Wobler z Bielska 艂owi"
Jury pod moim kierownictwem ( ) podj臋艂o jedyn膮 s艂uszn膮 decyzj臋 i przyzna艂o obie nagrody grudnia za zdj臋cie pi臋knej brzany z So艂y.
Ryb臋 z艂owi艂 kolega @mansik Brawo!
O nagrod臋 roczn膮 za偶arty b贸j stoczy艂y w/w Brzana oraz Ja藕 z edycji listopadowej. Nie mog艂em si臋 zdecydowa膰. Obie ryby pi臋kne i obaj 艂owcy zas艂uguj膮 na nagrod臋. I wtedy spojrza艂em jeszcze raz na regulamin (strona 34 w膮tku). Skoro obieca艂em dwie nagrody roczne, to niniejszym og艂aszam, 偶e zar贸wno Ja藕, jak i Brzana, a raczej ich 艂owcy otrzymuj膮 stosowne nagrody!
Serdecznie gratuluj膮c przypominam, 偶e od jutra rozpoczyna si臋 kolejna edycja konkursu. Miesi臋czna i roczna. Tym razem rok b臋dzie mia艂 12 miesi臋cy Warto wzi膮膰 nad wod臋 aparat i uwieczni膰 sw贸j sukces. Rzut oka na pami膮tkowe zdj臋cia przypomina rado艣膰 z udanego w臋dkowania, a 艣wiadomo艣膰, 偶e zechcieli艣my rybie darowa膰 偶ycie tylko t膮 rado艣膰 wzmaga. A 偶e mo偶na przy okazji co艣 wygra膰 i mie膰 jeszcze wi臋cej radochy - dlaczego by nie? Zapraszam
I ostatnia sprawa - obie nagrodzone ryby zosta艂y z艂owione na woblera "boleniowego"
"MAGIC"!
Napisano 31 grudzie艅 2013 - 23:53
呕egnaj膮c stary i witaj膮c Nowy Rok, 偶ycz臋 sobie wielu wspania艂ych inspiracji w czasie przegl膮dania przepastnych zasob贸w J.pl, ogl膮dania u艣miechni臋tych zdj臋膰 szcz臋艣liwych 艂owc贸w oraz niezapomnianych chwil sp臋dzonych nad wod膮 w towarzystwie przyjaci贸艂. Nie tylko z Jerka, ale Wy macie pierwsze艅stwo
A Wam wszystkim, odwiedzaj膮cym m贸j w膮tek, obok licznych sukces贸w w臋dkarskich i tych bardziej osobistych, zdrowia i tradycyjnie pieni臋dzy (na w臋dkarskie fanaberie ), 偶ycz臋, by mie膰 kogo艣, kto w razie potrzeby bezinteresownie wesprze. I by艣my sami, je艣li zajdzie taka potrzeba wsparciem byli.
101.jpg 59,28 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
Wszystkiego dobrego w 2014
Janusz
Napisano 01 stycze艅 2014 - 00:26
Hej
WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U偶ytkownik Albatros edytowa艂 ten post 01 stycze艅 2014 - 00:29
Napisano 01 stycze艅 2014 - 00:37
Wszyskiego najlepszego Janusz !!
Napisano 01 stycze艅 2014 - 12:56
Janusz szczesliwego Nowego Roku.
Zdrowia, radosci, wiele udanych woblerow oraz >polamania kija< zyczy Ci Martin
Napisano 01 stycze艅 2014 - 17:31
Janusz szczesliwego Nowego Roku.
Zdrowia, radosci, wiele udanych woblerow oraz >polamania kija< zyczy Ci Martin
Dzi臋kuj臋.
Co do kija, na艂ama艂em ju偶 do艣膰. Kiedy艣, przy wchodzeniu na l贸d po艣lizgn膮艂em si臋 i upadaj膮c z艂ama艂em 3 podlod贸wki Dzi艣 wol臋, by po prostu trzeszcza艂, czego sobie i wszystkim serdecznie 偶ycz臋
Napisano 01 stycze艅 2014 - 19:18
Napisano 02 stycze艅 2014 - 23:55
Co pewien czas mam na priv zapytania, jak tworz臋 kszta艂ty wobler贸w. Czy s膮 to kopie istniej膮cych produkt贸w (jakich), czy wymys艂y - jak powstaj膮 wzory. Odpowied藕 jest prosta - patrz臋 na zdj臋cia ryb, kt贸re mam nadziej臋 imitowa膰 i staram si臋 przenie艣膰 to na papier. Robi臋 to troch臋 ko艣lawo, gdy偶 nie potrafi臋 "za pierwszym razem" zrobi膰 to dobrze. Czasem te偶 popuszczam wodze fantazji. I zwykle pierwszy projekt poprawiam 2-5 razy, a偶 osi膮gn臋 wizualnie co艣, z czego jestem zadowolony. Cz臋sto s膮 to drobiazgi - inaczej poprowadzone 艂uki skrzelowe, troszk臋 inna konstrukcja g艂owy, odrobin臋 zmieniona linia grzbietu. Rzadko jestem zadowolony z efektu za pierwszym razem. Wyj膮tek stanowi "Robal", kt贸rego konstrukcji nie zmieni艂em od czterech lat.
30-go grudnia by艂em z dw贸jk膮 w臋dkarskich koleg贸w nad So艂膮. W por贸wnaniu do dnia poprzedniego woda opad艂a o prawie metr - "dobrodziejstwo" zapor贸wek. Na brzegu le偶a艂o kilka drobnych rybek. By艂y to okonie i czebaczki amurskie. Okonie ju偶 martwe, ale czebaczki okaza艂y si臋 bardziej twarde. Regulamin m贸wi, 偶e "nie nale偶y" ich wpuszcza膰 z powrotem do 艂owiska. No to ja nie przyznam si臋, co z nimi zrobi艂em
Trzy okonie zabra艂em, pozosta艂e zapewne pos艂u偶膮 za pokarm ptactwu.
Mia艂em sporo zapyta艅 o inne wielko艣ci okonia ni偶 tylko 4 cm, kt贸re robi臋. Postanowi艂em wykorzysta膰 okazj臋. Po przerysowaniu kontur贸w na karton wysz艂o co艣 takiego:
1.JPG 36,66 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
Nast臋pnie dokona艂em jeszcze kilka drobnych poprawek, dorysowa艂em oko, pokrywy skrzelowe i wyci膮艂em wzorniki. Pomierzy艂em grzbiety w najszerszym miejscu i wynik zapisa艂em bezpo艣rednio na wzornikach. Zapisane d艂u偶ej si臋 pami臋ta
2.JPG 68,07 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
Rybki sfotografowa艂em, jednak niuanse przej艣cia kolor贸w s膮 dla mnie widoczne bardziej, gdy je sobie opisz臋. Wi臋c zn贸w o艂贸wek w d艂o艅 i dok艂adny opis oka, g艂owy, grzbietu, bok贸w, brzucha, ogona. Wraz z sugestiami, jakimi metodami opisane efekty osi膮gn膮膰. Bo zapisane pami臋ta si臋 d艂u偶ej
Na jutro przewiduj臋 premier臋 d艂ugo zapowiadanej, nowatorskiej konstrukcji woblera. Mam kilka ciekawych pomys艂贸w, kt贸rymi ch臋tnie si臋 podziel臋.
Napisano 03 stycze艅 2014 - 21:56
czekam ju偶 z niecierpliwo艣ci膮 na nowinki ))
Napisano 03 stycze艅 2014 - 23:09
Zgodnie z obietnic膮
Dzi艣 cz臋艣膰 pierwsza.
Zawsze lubi艂em 艂owi膰 ryby. I eksperymentowa膰. W czasach, gdy zamiast sam struga膰 woblery kupowa艂em je (g艂贸wnie Salmo, G贸rale, a po zmianie w艂a艣ciciela marki "G贸ral" - Harnasie), lubi艂em za艂o偶y膰 woblerowi inny ni偶 oryginalny ster, czasem kotwiczka zamiast w ogonku woblera trafia艂a na jego brzuszek, czasem - gdy by艂o na to miejsce - dawa艂em dwie zamiast jednej. Zmiany, zmiany, zmiany... Zawsze te偶 czu艂em pewien niedosyt. Wobler, kt贸ry by艂 znakomity w jednym miejscu, w innym "czego艣 mu brakowa艂o"...
Wr贸ci艂em wi臋c do strugania. Bardziej 艣wiadomie, gdy偶 dzi臋ki nabytemu do艣wiadczeniu lepiej wiedzia艂em, czego chc臋. Powstawa艂y nowe konstrukcje, czasem przeznaczone na jedno 艂owisko, czasem bardziej uniwersalne. Zawsze jednak marzy艂em o takim woblerku, kt贸ry by艂by "plastyczny". Kt贸ry dawa艂by si臋 szybko i 艂atwo zmienia膰 nad wod膮. Dodawa艂em wi臋c o艂贸w na brzuszn膮 kotwic臋 zmieniaj膮c p艂ywalno艣膰, a w pewnym zakresie r贸wnie偶 i akcj臋 woblerka. Pewnie wi臋kszo艣膰 z Was te偶 tak robi艂a. I podobnie jak ja odeszli艣cie od pomys艂u - chwytno艣膰 kotwiczki wyra藕nie si臋 zmniejsza, a tak偶e (odczucie nie poparte badaniami) o艂贸w na kotwicy nie poprawia ilo艣ci bra艅.
Ol艣nienie przysz艂o gdzie艣 tak w marcu ubieg艂ego roku. W czasie rozmowy z Kub膮 @guciolucky zrozumia艂em, jak zmieni膰 konstrukcj臋 woblera, by osi膮gn膮膰 wymarzon膮 "plastyczno艣膰".
1.JPG 143,46 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
W ostatniej chwili, wklejaj膮c ster i drut, zmieni艂em wcze艣niejsz膮 koncepcj臋. Ot贸偶 zamiast da膰 oczka spr臋偶ynki do samego przodu (rowek przez ca艂o艣膰 by艂 wyci臋ty w艂a艣nie w tym celu), do przedniej cz臋艣ci wklei艂em o艂贸w, a drut wystaje dopiero od steru. To b艂膮d. Wobler jest mniej plastyczny, ni偶 powinien.
2.JPG 141,07 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
Nie jest to konstrukcja sko艅czona, raczej chodzi mi o pokazanie kierunku do zabawy, samodzielnego uzyskiwania nad wod膮 po偶膮danych rezultat贸w. Dodawanie obci膮偶enia o r贸偶nej wadze, w r贸偶ne miejsca, pozwala w sporym stopniu zmienia膰 jego charakter. Od p艂ywaj膮cego, poprzez neutralny, po tak mocno ton膮cy, jak nam si臋 tylko zamarzy.
3.JPG 130,62 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅 4.JPG 126,8 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
Pierwszy pomys艂 mia艂em z blach膮 stalow膮, rodzajem kila z otworami wzd艂u偶 ca艂ego korpusu. Cho膰 wystarczy max 2/3 d艂ugo艣ci woblera, wklejaj膮c blaszk臋 od g艂owy. My艣l臋, 偶e ten pomys艂 by艂 najlepszy. Mo偶na te偶 zastosowa膰 "wkr臋tki", upraszczaj膮c sobie 偶ycie. Zapraszam do eksperyment贸w
Jak kto艣 ma fajny pomys艂, by nazwa膰 to rozwi膮zanie, jestem otwarty na propozycje
Napisano 03 stycze艅 2014 - 23:16
Napisano 04 stycze艅 2014 - 00:22
Falbanka
A poza tym,艣wietne do nauki, ze tak powiem w艂asnej (nabywcy) 偶eby zrozumie膰 co i jak,dzia艂a.
U偶ytkownik doktorek edytowa艂 ten post 04 stycze艅 2014 - 00:23
Napisano 04 stycze艅 2014 - 00:39
Kulka ze zdj臋膰 woblera to z艂ota g艂贸wka z wolframu. Pomimo niewielkich rozmiar贸w waga blisko 1 gram. Mo偶na zastosowa膰 o艂贸w, r贸wnie偶 sporych rozmiar贸w, jednak uwa偶am, 偶e wolfram jest znakomitym rozwi膮zaniem. Istnieje ca艂a gama dost臋pnych kolor贸w, r贸偶ne 艣rednice (waga). Drucik to tylko jedna z propozycji. Mo偶na r贸wnie偶 da膰 k贸艂ko 艂膮cznikowe, przywi膮za膰 偶y艂k膮 lub zastosowa膰 inne rozwi膮zania
4.JPG 126,8 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅 5.JPG 211,15 KB 8 Ilo艣膰 pobra艅
Napisano 04 stycze艅 2014 - 00:52
Sprz臋t w臋dkarski →
Spinning →
Top 5-ciu wobler贸w pod pstr膮ga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstr膮g, woblery i 1 wi臋cej |
|
|
||
Sprz臋t w臋dkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (w膮tki autorskie) →
Przyn臋ty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrza艅skibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 wi臋cej |
|
|
||
Hand made →
Nawr贸t woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, r臋kodzie艂o |
|
|
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych