Cóż, wcześniej widziałem je tylko na tym filmie:
Kolory (malowanie) są zgodne z wytycznymi kolegi, który je zamówił. A że są podobne? Miały być podobne
Andrzeju, tak, przelew dotarł. Bardzo dziękuję
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 17:25
Cóż, wcześniej widziałem je tylko na tym filmie:
Kolory (malowanie) są zgodne z wytycznymi kolegi, który je zamówił. A że są podobne? Miały być podobne
Andrzeju, tak, przelew dotarł. Bardzo dziękuję
Napisano 10 czerwiec 2014 - 19:43
Chudy, długi, lekki.
Rapala Original.
Czy mógłbym zrobić? Mógłbym. A że nie kopiuję woblerów, powstała "impresja na temat". Drugi dla siebie
A gdzie trzeci dla Melka? czy ja się cholerka zawsze muszę upominać
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:38
A gdzie trzeci dla Melka? czy ja się cholerka zawsze muszę upominać
Zawsze. Inaczej - gdzie tu fan?
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:42
Chudy, długi, lekki.
Rapala Original.
Czy mógłbym zrobić? Mógłbym. A że nie kopiuję woblerów, powstała "impresja na temat". Drugi dla siebie
W niczym mi nie wyglądają na Oryginale.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:43
W niczym mi nie wyglądają na Oryginale.
Bo ja nie kopiuję. To jest moja "impresja na temat".
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:48
Te big popery z filmu świetnie ci wyszły. Ten pomysł z hakiem jest kapitalny i wart wykorzystania. Żaba, którą zrobiłem ma jedną wadę. Kotwice. Jak złapie zielsko, to trzeba ściągać i od nowa. Pomyślę jak by to jakiś hak w cztery litery jej włożyć...
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:55
Właśnie ten hak czyni te mormychy ciekawymi w zastosowaniu. Skuteczność zacięcia pewnie zostawia wiele do życzenia ale to szczegół skoro da się je stosować w warunkach w jakich nic innego tak nie "robi".
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:57
Nie znalazłem odpowiednich haków. Te w popperach to są łososiowe, ale i one były zbyt krótkie, dlatego dołożyłem przedłużkę z drutu. Z mocną omotką, zalane żywicą. Powinny wytrzymać
Pojedynczy hak zwykle lepiej trzyma rybę. A w popperach łatwo jest wymyślić do niego antyzaczep. To jest fajny kierunek myślenia dla przynęt na bardzo zarośnięte łowiska.
Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:07
Janusz może sumowe haki by zdały egzamin
Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:20
Pewnie tak.
Tylko te, które oglądałem (jeszcze w kwietniu) były mniejsze od łososiowych. Ale to przed sezonem, większe rozmiary dopiero miały nadejść. A ja zastanawiam się, czy to dobry pomysł kupować te haki. Zrobiłem trzy "Big Mama's" i raczej na tym przygodę z XXL zakończę
Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:36
Janusz nie rezygnuj - musi być Big Papa's .
Docelowo na Dziećki?
Napisano 11 czerwiec 2014 - 13:14
Oryginaly nazywaja sie chorwackie jajca, to te Januszowe, jak by sie nazywali?
Napisano 11 czerwiec 2014 - 15:20
Wreszcie zrobiłem "Słonecznicę" w holograficznej sukience.
holo 1.JPG 90,18 KB 4 Ilość pobrań
Dla porównania, zwykła "Słonecznica". Obie wersje oczywiście po 4 cm.
słonecznica 1.JPG 75,68 KB 4 Ilość pobrań
Napisano 12 czerwiec 2014 - 08:46
Janusz co do tych popperów to fajna robota . Miałem właśnie pytać o te haki, tzn co Ty tam zapodałeś. W pierwszym momencie myślałem, że może to główka jigowa z długim hakiem. Ciekaw jestem czy rozwiązanie z główką dałoby radę. Obciążenie i hak w jednym...hmmmmm...może i miałoby to sens.
Napisano 12 czerwiec 2014 - 11:24
(...)Obciążenie i hak w jednym...hmmmmm...może i miałoby to sens.
Popper nie może "kłaść się na łeb". Czyli "główka" w podanym przez Ciebie przykładzie musi być przesunięta do środka poppera. I jest wtedy konieczność zrobienia przedłużki do mocowania linki. Wracamy do punktu wyjścia - czy hak z przedłużką i dodane obciążenie, czy też hak z obciążeniem (główka) i przedłużka - technicznie podobne problemy do rozwiązania. Jak komu wygodnie
Napisano 12 czerwiec 2014 - 11:45
Dokładnie o takim czymś myślałem czyli główka bliżej środka i przedłużka lub bez niej na zasadzie takiej, że na tyle popka wyciąć szczelinę, wyfrezować odpowiedniej średnicy otwór pod główkę, wkomponować to dokładnie w korpus, zalać np. żywicą a oczko zrobić np. na wkręta. To moje wydziwianie z główką wzięło się tylko stąd, że nie znam się zbytnio na pojedynczych hakach i nawet nie wiem za bardzo jakie są rodzaje, kształty, grubości itp. itd. Wiadomo, że roboty z wpasowaniem jiga trochę by było ale taki już żywot dłubacza .
A co do Twojej holo-słonecznicy to będzie miała branie na bank.
Pozdrawiam
Napisano 12 czerwiec 2014 - 16:31
Zadanie - wobler Boleniowy 6 i 8 cm.
Pływający lub na granicy pływalności.
Pracujący "boleniowo" bez ściągania już w najmniejszym prądzie.
Lekkie boleniówki.JPG 96,04 KB 4 Ilość pobrań
Czy zadanie wykonane poprawnie, niech osądzi nowy właściciel. Najlepiej zamieszczając w wątku zdjęcie poważnej rapy, lub (w krótkich, żołnierskich słowach) zrybkę, czemu niełowne woblery mu wysyłam
Napisano 13 czerwiec 2014 - 16:37
Okoń w 3 wymiarach.
Taka ciekawostka, prawie wszystkie pojechały za granice. W różnych kierunkach. Źle im tu było, czy co?
jerk.JPG 135,01 KB 17 Ilość pobrań
Napisano 13 czerwiec 2014 - 16:42
No, te okonki to nawet niektóre osiodłane poszły w świat
Napisano 13 czerwiec 2014 - 16:49
Gdzieś słyszałem, że "prawie" - czyni wielką różnicę. Prawda to?
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych