Co jak co, ale strzeble to Ty masz "obcykane" do perfekcji słonecznice i kiełbie zresztą też a i okonki, nie można zapomnieć o okonkach
Zapomniałeś...
9.JPG 74,68 KB 8 Ilość pobrań
Że o "Robalach" nie wspomnę
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 lipiec 2014 - 09:30
Wyłowione z poczty:
"Ogółem z 30 złowionych kleni wczoraj-robal wykręcił 11 sztuk,ale bolenia jakiego sprowokował do ataku to ja sobie nawet nie wyśniłem-ryba popłynęła pod przeciwny brzeg wyciągając około 150 m żyłki i się wypięła-miała ponad 90 cm, a może nawet większa niż aktualny rekord..."
Serdeczne gratulacje Wojciechu!
Napisano 15 lipiec 2014 - 00:02
Cichaczem zrobiłem jerka.
4 cm. 2,8 grama. Zrobiłem go z myślą o wodach 2 do 4 metry, do wolnego opadu. Taka alternatywa dla lekko zbrojonych gumek do drop shot'a.
Okazało się, że można łowić i na ośmiu metrach. Tylko czekanie na opad - masakra Będę musiał pomyśleć nad cięższą wersją
5.JPG 64,13 KB 8 Ilość pobrań
8.JPG 77,73 KB 9 Ilość pobrań
Napisano 15 lipiec 2014 - 16:32
Robiłem kiedyś takie wobki do opadu.Normalna baryłka jak większy kleniówka,mocno dociążona prawie po całej długości przy 4cm ok.8g.Oczko z przodu nie w łebku bo przy takim rozwiązaniuu raczej lusterkował nie będzie.Na Krukach działały w opadzie nieziemsko i były bardzo skuteczne na garbusy.Jeszcze jeden plus był taki że jak biły to wszystkie pow.30cm.Małe się tym nie za bardzo interesowały.Spróbuj takiego zdziałać.
Napisano 15 lipiec 2014 - 17:28
Tego jerka zrobiłem z myślą o łowieniu z łodzi. Lekki, nie miał lusterkować, tylko bardzo wolno opadać zachowując poziomą pozycję. Cały ruch nadawany nadgarstkiem. Zrobię cięższą wersję, zarówno z przednim zaczepem, jak i wertykalną, do prób w rzece. Może z hakiem, zamiast kotwicy. Łowienie jak nimfą. To może być niezła zabawa
Napisano 15 lipiec 2014 - 18:24
Łowienie wobkami jak daleką nimfą to jest świetna zabawa i mocno łowna.
Napisano 16 lipiec 2014 - 21:39
Zamówił, nie odebrał.
Ale się ucieszyłem!
Wreszcie będę miał (aż dwa!) okonki "panic" w swoim pudełku
I nie oddam ich nikomu.
Co najmniej do niedzieli. Jak znam życie, na Memoriale zmienią pudełko.
Cóż. Życie...
jb.JPG 57,46 KB 6 Ilość pobrań jb1.JPG 73,34 KB 6 Ilość pobrań
Napisano 16 lipiec 2014 - 21:49
.
Użytkownik robimax edytował ten post 16 lipiec 2014 - 21:50
Napisano 16 lipiec 2014 - 22:15
Co pewien czas pojawia się pytanie o łuskę. Czasem w wątku, częściej na PM. Odpowiadam zawsze to samo:
Od samego początku stosuję najzwyklejszy tiul, po parę złotych za metr - a metra to nie zużyłem przez rok Cały "sekret" tkwi w powolnym, bardzo dokładnym (z jednakową siłą i bez przesunięć) odbijaniu "miejsce w miejsce". Gdy się śpieszyłem, wychodziło tak sobie. Gdy zwolniłem, efekty bardzo się poprawiły
Napisano 16 lipiec 2014 - 22:21
Janusz jak zawsze ,, wujek dobra rada ,,
Napisano 16 lipiec 2014 - 22:29
Ja też zastanawiałem się Januszu, jak odbijasz taką łuseczkę. Każdy ma jakieś tam swoje sposoby i wzorniki, ale twoja jest charakterystyczna. Rzecz jasna nie żeby kopiować, to nie miałoby sensu, ale z czystej ciekawości. Tyczmasem proszę, po prostu tiul.
Okonki ładniutkie
Napisano 17 lipiec 2014 - 17:35
Czas pomyśleć o noszeniu okularów "na co dzień"
Żuczki "tu i ówdzie" pomalowane kameleonami pięknie się prezentowały... Zrobiłem kilka ujęć tuż przed wysyłką, ale nie zauważyłem, gdzie "łapie" ostrość. No i wyszła kicha Na tym jedynym zdjęciu coś w miarę widać...
żuczki.JPG 60,78 KB 12 Ilość pobrań
Napisano 17 lipiec 2014 - 20:06
Żuczki "tu i ówdzie" pomalowane kameleonami pięknie się prezentowały... Zrobiłem kilka ujęć tuż przed wysyłką, ale nie zauważyłem, gdzie "łapie" ostrość. No i wyszła kicha Na tym jedynym zdjęciu coś w miarę widać...
Piękne, mmmmmmmmmmm!
Napisano 17 lipiec 2014 - 20:32
Coś tam widać jakiś fiolecik
Napisano 17 lipiec 2014 - 21:59
No , no bardzo ładne
Napisano 18 lipiec 2014 - 11:25
Janusz....
łap ostrość na obiekt fotografowany:D
nie interesują mnie linie papilarne....
jak robisz fotę telefonem 20-25 cm od obiektu, dopiero zaczyna ostrzyć... to jak z akomodacją oka u człowieka - zresztą sam sprawdź
jak robisz aparatem.. musisz uwzględnić parametry obiektywu:P
jeżeli to małpka to też daj jej 20-25 cm i zerknij jak wyjdzie ale na dużym monitorze, parę prób i będziesz wymiatał - zobaczysz
Napisano 18 lipiec 2014 - 14:09
Marcinie
Mój telefon robi ostre fotografie już z odległości 5 cm. Sony Ericsson P1i, funkcja makro.
Aparat fotograficzny PENTAX Optio mx4 robi ostre zdjęcia z odległości około 12 cm (makro) lub od 0 cm! (super makro).
Problem w tym, że nie włączyłem funkcji makro
Nie włączyłem i nie zobaczyłem, że nie włączyłem. W tym tkwi problem
Napisano 18 lipiec 2014 - 16:33
W niedzielę Memoriał mojego taty. Zaraz wklejam stery, puchar jest, jutro testy woblerów i będę gotów na czas
Napisano 18 lipiec 2014 - 17:04
Napisano 18 lipiec 2014 - 18:09
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Nawrót woblerozyNapisany przez koziol1006 , 14 gru 2020 woblery, lurebuilding, rękodzieło |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych