Cześć, jaka jest kara za brak zezwolenia ? Zezwolenia nie można kupić online a większość punktów w majówke będzie zamkniętych.
Użytkownik KrecikQ edytował ten post 25 kwiecień 2024 - 09:21
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 kwiecień 2024 - 09:21
Cześć, jaka jest kara za brak zezwolenia ? Zezwolenia nie można kupić online a większość punktów w majówke będzie zamkniętych.
Użytkownik KrecikQ edytował ten post 25 kwiecień 2024 - 09:21
Napisano 25 kwiecień 2024 - 10:36
Zwykle łowienie bez zezwolenia karane jest w postępowaniu mandatowym, zakres to 50-500 zł. I nie jest to kara, której nałożenie uprawnia cię do łowienia, możesz zostać ukarany wielokrotnie lub może zostać skierowany wniosek o ukaranie do sądu.
Napisano 25 kwiecień 2024 - 19:45
Napisano 25 kwiecień 2024 - 20:21
Jasne,kolega pyta o brak zezwolenia a nie bark karty.
Napisano 26 kwiecień 2024 - 08:42
Dzisiaj nie odbiera się sprzętu wędkarskiego. Jest jeden wyjątek, jeśli będziesz uporczywie wędkował pomimo nałożonego mandatu/mandatów, to policja na wniosek strażnika PSR może zatrzymać narzędzie kłusownictwa na poczet przyszłej kary. Wówczas obligatoryjnie trafisz przed oblicze sądu powszechnego i to właściwego dla miejsca popełnienia czynu zabronionego.
Nie polecam
Napisano 26 kwiecień 2024 - 11:05
Napisano 26 kwiecień 2024 - 12:34
W świetle państwowych przepisów osoba uprawiająca wędkarstwo musi przy sobie posiadać Kartę Wędkarską (wydawaną przez starostwo na wniosek organizacji wędkarskiej po złożeniu egzaminu przez ubiegającą się osobę) i Zezwolenie na amatorski połów ryb wydawany przez uprawnionego do rybactwa(najczęściej okręgi PZW lub gospodarstwa rybackie albo Wody Polskie). Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14-tego roku życia i cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce. Jeśli cudzoziemiec ma pobyt stały, musi mieć kartę wędkarską. Dodatkowo w większości zezwoleń jako warunek konieczny, ujęte jest posiadanie aktualnej Legitymacji Członkowskiej z wklejonymi na dany rok znakami.
Jest też przypadek kiedy osoba uprawiająca wędkarstwo musi przy sobie posiadać Kartę Wędkarską i Zezwolenie na amatorski połów ryb wydawany przez uprawnionego do rybactwa bez aktualnej Legitymacji Członkowskiej. Mamy wtedy do czynienia z zezwoleniem dla osoby niezrzeszonej.
Reasumując obywatel polski w czasie połowu musi posiadać co najmniej Kartę Wędkarską i Zezwolenie na amatorski połów ryb wydawany przez uprawnionego do rybactwa. Bez tych dokumentów połów ryb jest nielegalny i traktowany jako wykroczenie lub przestępstwo.
PS. Według mnie dzisiejszy cennik za wykroczenia przeciwko UoRŚ nie spełnia pokładanych w nim założeń i jest rażąco niski. Przy średnich opłatach rzędu 400PLN maksymalna kara wynosi 500PLN. Aby nałożona kara spełniała swe zadanie profilaktyczne(ma zapobiegać, być skuteczna i proporcjonalna ) powinna wynosić co najmniej 4-krotność opłaty podstawowej. Być może, w niedalekiej przyszłości, szykuje się nam aktualizacja cennika wykroczeń
Użytkownik vako edytował ten post 26 kwiecień 2024 - 13:20
Napisano 26 kwiecień 2024 - 15:11
Aby nałożona kara spełniała swe zadanie profilaktyczne(ma zapobiegać, być skuteczna i proporcjonalna ) powinna wynosić co najmniej 4-krotność opłaty podstawowej. Być może, w niedalekiej przyszłości, szykuje się nam aktualizacja cennika wykroczeń
wynosi nawet więcej... nie wiem dlaczego bierzesz opłate roczną... kara jest za jednokrotne wykroczenie a srednia dniówka to pewnie poniżej 50pln... problemem jest śladowa wykrywalność
Napisano 27 kwiecień 2024 - 11:30
wynosi nawet więcej... nie wiem dlaczego bierzesz opłatę roczną... kara jest za jednokrotne wykroczenie a średnia dniówka to pewnie poniżej 50pln... problemem jest śladowa wykrywalność
No nie.
Średnia dniówka, którą wymieniłeś jest dla osób zrzeszonych. To jest takich, które już wniosły opłatę członkowską w kole - średnio 200PLN i dopiero potem mogą skorzystać z dobrodziejstwa opłat jednodniowych dla zrzeszonych. Niezrzeszeni muszą za dniówkę zapłacić ok. 120pln albo więcej.
Mogę się też zgodzić, że problemem jest niewielka ilość kontroli i co za tym idzie śladowa wykrywalność. Według mnie kara za popełnienie wykroczenia/przestępstwa, powinna skutecznie odstraszać delikwenta, a nie zachęcać do popełnienia czynu zabronionego, ze względu na jej niską dolegliwość.
Użytkownik vako edytował ten post 27 kwiecień 2024 - 12:00
Napisano 27 kwiecień 2024 - 13:47
idąc tym tokiem rozumowania kara powinna byc minimum o 50% niższa jeśli masz opłaconą karte w innym okręgu:)
patrząc na ceny dniówek pzw robi wszystko, żeby nikt ich nie kupował... dowód: https://hurko.pl/cennik.html - cennik na dobrym łowisku działającym na normalnych zasadach... i tyle mozna dać... nie widzę powodu żeby życie (i biznes) im utrudniać i się dostosuję do niewypowiedzianych oczekiwań pzw:)
i nawet gdyby było 10 tys kary i tak nikt mnie w krzakach gdzie łowię nie skontroluje... nie zdarzyło się to od jakichś 20 lat...
Napisano 30 kwiecień 2024 - 11:19
ale każdy świadomy dorosły wędkarz powinien móc kombinować tak aby to zezwolenie zdobyć a nie kombinować tak aby łowić bez .
Zgodziłbym się, gdybym nie doświadczył tego na własnej skórze i uważam za największą patologię koła wędkarskie a zwłaszcza ich skarbników. W tym roku chyba przez miesiąc szukałem sposobności by zapłacić za kartę. W każdym kole to samo -otwarte godzinę w każdym tygodniu (czasem emerytowi pasuje np. w godzinach 12-13 lub 13-14 czyli w godzinach pracy normalnej osoby) -jeżeli skarbnik w ogóle przyjdzie , nie ma znaków ( brakło , zapomniał).
Chciałem zapłacić przez internet, ale tutaj kolejna przeszkoda owszem zapłacić mogę i nawet tą składkę co idzie ,, do Warszawy" ale musze jeszcze składkę członkowską koła bo bez tego, że wydałem 500zł jest to taktowane jakbym łowił bez karty. A koła nie zgadzają się by było to zapłacone inaczej jak gotówkowo i nie podadzą numeru konta . I szczerze piękna pogoda a ja siedziałem w domu . Po miesiącu wreszcie znalazłem chyba normlane koło co prowadzi a jakże emeryt ale oddany sprawie ale przyjmuje o każdej porze dnia i nocy. Ale ja poświeciłem co najmniej kilka godzin na szukanie miejsca gdzie łaskawie sprzedadzą mnie kartę -dla mnie jest to chore .Ale dla Was normalne i tak powinno być .
Napisano 30 kwiecień 2024 - 12:17
Napisano 30 kwiecień 2024 - 18:59
W świetle państwowych przepisów osoba uprawiająca wędkarstwo musi przy sobie posiadać Kartę Wędkarską (wydawaną przez starostwo na wniosek organizacji wędkarskiej po złożeniu egzaminu przez ubiegającą się osobę) i Zezwolenie na amatorski połów ryb wydawany przez uprawnionego do rybactwa(najczęściej okręgi PZW lub gospodarstwa rybackie albo Wody Polskie). Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14-tego roku życia i cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce. Jeśli cudzoziemiec ma pobyt stały, musi mieć kartę wędkarską. Dodatkowo w większości zezwoleń jako warunek konieczny, ujęte jest posiadanie aktualnej Legitymacji Członkowskiej z wklejonymi na dany rok znakami.
Jest też przypadek kiedy osoba uprawiająca wędkarstwo musi przy sobie posiadać Kartę Wędkarską i Zezwolenie na amatorski połów ryb wydawany przez uprawnionego do rybactwa bez aktualnej Legitymacji Członkowskiej. Mamy wtedy do czynienia z zezwoleniem dla osoby niezrzeszonej.
Reasumując obywatel polski w czasie połowu musi posiadać co najmniej Kartę Wędkarską i Zezwolenie na amatorski połów ryb wydawany przez uprawnionego do rybactwa. Bez tych dokumentów połów ryb jest nielegalny i traktowany jako wykroczenie lub przestępstwo.
PS. Według mnie dzisiejszy cennik za wykroczenia przeciwko UoRŚ nie spełnia pokładanych w nim założeń i jest rażąco niski. Przy średnich opłatach rzędu 400PLN maksymalna kara wynosi 500PLN. Aby nałożona kara spełniała swe zadanie profilaktyczne(ma zapobiegać, być skuteczna i proporcjonalna ) powinna wynosić co najmniej 4-krotność opłaty podstawowej. Być może, w niedalekiej przyszłości, szykuje się nam aktualizacja cennika wykroczeń
Od 2024 działam na:
https://ompzw.pl/new...wu-ryb-the-fish
Jest opcja w aplikacji na zdjęcia zezwolenia nr. itp. Tylko pytanie czy strażnicy to akceptują w przypadku np. gdy zostawimy zezwolenie w domu.
Użytkownik Marcin70 edytował ten post 30 kwiecień 2024 - 19:02
Napisano 01 maj 2024 - 00:59
To jest jak ze wszystkim w Polsce to zależy -to znaczy podobno są gdzieś miejsca gdzie to respektują -podobno powtarzam ( słyszałem ,że w Warszawie chyba komuś respektowali, gdzieś na Mazurach i chyba ktoś an trociach na Pomorzu się chwalił ,że nowoczesność w domu i zagrodzie). Jednak jak znam strażników z mojej okolicy to powiedzieć ,ze nie respektowali tego to jest mało powiedziane.
Drogi kolego nikt nie powiedział że to jest normalne i tak powinno być sam się wystałem nieraz w piwnicy gdzie mieściło się moje koło kilka godzin i szlag mnie trafiał i mógł bym to popierdzielic bo pływając po Wiśle miałem w życiu jedną kontrolę , więc przeliczając to na mandat który bym zapłacił za brak zezwolenia wyszedł bym zdecydowanie lepiej niż tracąc czas i pieniądze które zostawiłem w kole .
Chyba nie do końca zrozumiałeś sens mojej wypowiedzi .
Użytkownik Łukasz90 edytował ten post 01 maj 2024 - 01:08
Napisano 01 maj 2024 - 23:06
Panowie polecam aplikację TheFish, tam wykupicie na Mazowieckie zezwolenie i zarejestrujecie połów itd…
i można zarejestrować już posiadane zezwolenie na podstawie jego numeru
Użytkownik Darek_W edytował ten post 01 maj 2024 - 23:10
Napisano 02 maj 2024 - 11:27
Napisano 02 maj 2024 - 17:44
Otórz nie wystarczy internet i drukarka...Trochę nie rozumiem tej całej dyskusji.
Karta wędkarska (biała) jest podstawą i trzeba pomyśleć o tym wcześniej, tym bardziej że jest wydawana dożywotnio i opłatę za jej wydanie wnosimy raz.
Jeśli nie chcemy należeć do PZW a jedynie czasem wyskoczyć gdzieś na ryby, to i skarbnik nam niepotrzebny.
Chyba nie ma już okręgu gdzie nie można wnieść opłaty okresowej przez internet i wydrukować sobie zezwolenia z rejestrem.
Łowię na wodach różnych okręgów, sporadycznie i przypadkowo bo gdzieś mnie zaniesie. Od kilku już lat nigdy z tym nie miałem problemu.
Wystarczył internet i dostęp do drukarki.
Napisano 02 maj 2024 - 19:55
Napisano 02 maj 2024 - 20:05
To kup zezwolenie na okręg np. Bielsko Biała przez internet...Tak jak pisze @Venom. Wystarczy internet i dostęp do drukarki.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych