Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sandacze 2024

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   Zybi81

Zybi81

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • LokalizacjaWLKP
  • Imię:Z

Napisano 27 wrzesień 2024 - 19:15

Sandacze nie brały to przezbroiłem sie na szczupaki. Na koniec zestawu założyłem dragon fatty 10 cm. Sandacze o tym nie wiedziały i zaczęły brać 🙂
Załączony plik  EasySelfie_20240927_181214.jpg   127,5 KB   91 Ilość pobrań

#42 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 28 wrzesień 2024 - 23:34

Brunet wieczorową porą ;)

Załączone pliki

#43 OFFLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 04 październik 2024 - 11:14

Jak co roku o tej porze....

Przez godzinę przed pracą 2 szczupaki 2 okonie i król tej wody....

Załączone pliki

#44 ONLINE   Wesol

Wesol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 739 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Michał

Napisano 15 październik 2024 - 15:28

Przyłożył jak zły😀

Załączone pliki

#45 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 październik 2024 - 08:54

b70b4347d663131b01a50f80bb16a1a4.jpgnoctiss + 3” shadteez podany na 7g zasmakowal temu gagatkowi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#46 OFFLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią
  • Imię:Adrian

Napisano 21 październik 2024 - 10:17

Taki już przyjemniaczek 😉

Załączone pliki

#47 OFFLINE   robbertzam

robbertzam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 232 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 26 październik 2024 - 23:14

Po tej sztuce już nigdy nie powiem że sandacze nie walczą...sprzętowo jedno ucjowa elitka, twin power i 5calowa guma z Ali na wzór easy shinnera.

Załączony plik  IMG-20241019-WA0015.jpg   55,07 KB   56 Ilość pobrań

#48 OFFLINE   Zenitch

Zenitch

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szamot

Napisano 27 październik 2024 - 04:48

*
Popularny

Niespodziewanie ;) 92 23a2476aadadb.jpghttps://zapodaj.net/plik-tXz7DRlANA

#49 OFFLINE   www202

www202

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaMielec
  • Imię:Waldemar

Napisano 30 październik 2024 - 12:42

Cześć. Gratulacje piękna ryba .

O której godzinie brania są? I jaki rodzaj miejsca? Opaska, główka, rynna czy cos innego?

Fajne widoczne zdjęcie. Jak tak robisz dokładne zdjęcie w nocy?

Użytkownik www202 edytował ten post 30 październik 2024 - 12:43

#50 OFFLINE   Kopytko

Kopytko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maru

Napisano 30 październik 2024 - 13:40

Może by tak samemu pójść nad wodę i spróbować??? Pinezkę z google maps też chcesz zeby Ci podał???

#51 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 30 październik 2024 - 19:51

Fajny zedzik ale tera to już z mostu paletki będą spuszczone

???

#52 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 31 październik 2024 - 00:46

No i październik zleciał, nie było różowo ;) przerzucanie zedzików 30-60 przez prawie cały miesiąc ale trafił się dzień gdzie ukąsił monstrum :)

Załączone pliki

#53 OFFLINE   www202

www202

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaMielec
  • Imię:Waldemar

Napisano 31 październik 2024 - 09:51

Może by tak samemu pójść nad wodę i spróbować??? Pinezkę z google maps też chcesz zeby Ci podał???

A może chodzę i łowię? :) Uwierz mi nie siedzę w domu tylko atakuję Wisłę i fajnie ryby już biorą!!

• Kopytko lubi to

#54 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 31 październik 2024 - 22:54

*
Popularny

Jesień w pełni , czasem zatem na małe podsumowanie pierwszych miesięcy sezonu  :) .

To jak zawsze dziwny i nietypowy sezon , ale taki to jest chyba każdy  ;) . Wydawało mi się, że zmiany organizacyjne na moich łowiskach powinny przynieść same plusy dla wody i rybostanu , jednak nie przewidziałem przesunięcia presji wędkarskiej w nieco inną stronę , która dotknęła mnie bezpośrednio ... Czas pokaże , jak będzie ale ta sytuacja pokazuje , jak złożonym jest temat naszego wpływu na rybostan i środowisko . 

Pierwszy czerwca w sobotę to nie jest wymarzony scenariusz dla kogoś , kto chce bezstresowo przywitać się z ukochaną wodą po tak długiej rozłące . Łódek dużo , wszyscy głodni i spragnieni ( część wrażeń , część białka ) ... Próbuję jakoś odnaleźć się w tłumie , ale idzie mi średnio . Żeby nie było zbyt różowo po jakiś dwóch godzinach poranka startują brzegowe zawody gruntowe , dwudniowe chyba . A wiele  sensownych miejscówek w zasięgu rzutu federkiem ... Szukam ryb starając się nie być zbyt łatwym do podglądnięcia . Ze dwa ultra delikatne brania zakończone prawie skutecznym zacięciem , jakieś fajne zapisy na echu . W okolicach południa przy coraz silniejszym południowym wietrze i już mało przelotnym deszczu mam generalnie dosyć i szykuję się do spłynięcia . Ostatnia miejscówka . Ogólnie znana i popularna . Jestem tutaj jak na widelcu obserwowany przez brzegowców i ( jak się później okazało ) pontonowców cumujących przy brzegu . 

Branie cudowne . Na dalekim wyrzucie i niezłym balonie sieknięcie z tych wzorcowych . Zacinam i po chwili ryba jedzie z wściekłością z hamulca dobre kilka metrów . Jestem przekonany , że los z wrodzoną sobie swadą zakpił ze mnie i mam właśnie metrowego szczupola na końcu zestawu . Po dłuższej chwili wiem , że to jednak sandacz. Absurdalnie szybki i dynamiczny , cudowny zander . Osiem dych furii i szczęścia . Przy zdjęciach i wypuszczaniu robi kipisz . Brzegowe towarzystwo obserwuje wszystko z uwagą , a ja spływając do przystani mijam pontonową ekipę gnającą w rejon na złamanie karku . Widzieli ...

Załączony plik  IMG_20240601_120542.jpg   59,59 KB   38 Ilość pobrań

Po południu robię drugą rundę . Pogoda się uspokaja , ja notuję znowu jakieś kontakty i wreszcie ku wieczorowi udaje się przechytrzyć kolejnego zanderka . Zgarnął zgrabnie gumkę na offsecie znad karczyka ...

Załączony plik  IMG_20240601_205035.jpg   53,67 KB   38 Ilość pobrań

Dalszy przebieg czerwcowych zmagań to głównie inauguracja mojej "poważnej" łódki na "poważnej" wodzie  , co wiązało się z mnóstwem prób ustawień sprzętowych i nabyciem choćby odrobiny umiejętności ogarnięcia tego wszystkiego . Do tego imprezy rodzinne , kleniowa rzeka odwiedzana systematycznie itd.itp. Ogólnie zmierzam do tego,  że szału z rybami nie było . A myślałem  , że jednak będzie  :D ...

Jedynie spektakle na niebie dawały mnóstwo frajdy i spełnienia z ich doświadczania ...

Załączony plik  IMG_20240708_201146.jpg   41,74 KB   37 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240708_214456.jpg   34,56 KB   38 Ilość pobrań

W końcówce miesiąca notuję jedno kapitalne branie w dobrym miejscu . Tak mocne i spektakularne , że byłoby chyba w moim TOP10 . Główka po tym spotkaniu tak zmasakrowana , że aż miło . Zostaję na wodzie coraz dłużej i te nocne łowy podobają mi się coraz bardziej . Wreszcie trafiam sensowną rybkę . Bierze pewnie , wchłaniając spokojnie gumę podczas jej prowadzenia . Walczy jak wariat , przez co w ciepłej już jak zupa i zakwitniętej wodzie odpływa ciężko i z ociąganiem .

Załączony plik  IMG_20240627_222148.jpg   36,62 KB   38 Ilość pobrań

W lipcu łowię praktycznie jedną zdjęciową rybę . Jest coraz słabiej , bo moje starania nie ustają i szukam smoczków w różnych rejonach i na różne sposoby a efekty mizerne . Ten jeden rodzynek palnął w lekką gumkę w pierwszym rzucie , więc zapeszył ewidentnie  :) .

Załączony plik  IMG_20240714_202737.jpg   63,03 KB   39 Ilość pobrań

Jedyne , co się nie zmieniło w przyrodzie , to coraz bardziej wyszukane i spektakularne projekcje na niebie ...

Załączony plik  IMG_20240701_181317.jpg   24,15 KB   38 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240714_210739.jpg   25,36 KB   37 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240714_211112.jpg   34,16 KB   36 Ilość pobrań

W sierpniu próbuję położyć większy nacisk na noc tym bardziej , że temperatury w dzień stają się absurdalne . Woda osiąga przy powierzchni 28 st.C w momencie pomiaru , czyli przed północą . W moich wyjazdach coraz częściej spotykam na łódce obok kumpla , którego obserwacje zachowań ryb z perspektywy garminowskiego panoptixa są nieocenione . Wreszcie w pierwszej połowie miesiąca trafiam rybę . I to jaką ... Jeszcze nigdy nie miałem takiego gabarytu o tej porze roku . Branie jest miękkie , ale zdecydowane . Zacinam i rozpoczynam hol . Cała sytuacja ma miejsce niedaleko łódki . Podciągam coś ciężkiego i mocno niemrawego do góry , zapalam czołówkę i dębieję . Przy łódce mam wielkiego sandacza . który łypie na mnie tym błyszczącym ślepiem . Roztrzęsiony sięgam po podbierak , ryba ułamek sekundy stoi po czym wali całą siłą w dół w fontannie wody . Opanowuję odjazd , wyciągam ją do powierzchni i pakuję do podbieraka . Najkrótsza walka przy tym gabarycie . Ryba wygląda na starą , omszałą i zmęczoną życiem . Jest przy tym wielka i gruba . Ma 95 cm i wypina się w podbieraku . Robię zdjęcia , kumpel przy okazji cyka fotkę ze swojej łódki . Sandacz ma problemy z odpłynięciem w tej gorącej wodzie i reanimujemy go na zmianę , aż mozolnie odchodzi w ciemność . Coś pięknego  :wub:  

Załączony plik  IMG_20240806_215548.jpg   40,57 KB   38 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240806_215959.jpg   42,33 KB   39 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240806_220104.jpg   30,09 KB   40 Ilość pobrań

Tydzień później i pół godziny wcześniej , tuż przed wyjazdem na wakacje , trafiam podobną potworę . Miejscówka już inna . Branie takie z dwutaktu . Najpierw na pełnym wyrzucie guma gubi rytm . Prowadzę ją spokojnie dalej . Przytrzymanie . Dalsze prowadzenie . Wreszcie zgarnięcie zdecydowane przynęty w dół i w bok , zacięcie i genialna tym razem walka z wielkim sandaczem w ciemnościach . Odejścia już takie bardziej sumowe , wiry w świetle latarki i wreszcie ta szeroka absurdalnie płetwa ogonowa ... Sandacz ma tym razem dziewięć dych , jest w świetnej kondycji a odpływa równie ciężko jak ten sprzed tygodnia . Mam mnóstwo stresu z tym związanego i upewniam się jak mogę czy wszystko z nim OK . Jeszcze nigdy nie miałem takich ryb o tej porze roku i to jest cudowne . Z drugiej strony temperatura wody i deficyt tlenowy tych staruszków po walce to coś , czego się  nie spodziewałem tak naprawdę i co było prawdziwą łyżką dziegciu w tem beczułce miodu ...

Załączony plik  IMG_20240815_212746.jpg   30,21 KB   42 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240815_213408.jpg   33,99 KB   41 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240816_215241.jpg   44,42 KB   41 Ilość pobrań

Sprzętowo MXS72L , STL 2500 FJ , Shimano Pitbull x12 PE#1,0 , gumy różne  ;)

Użytkownik malinabar edytował ten post 31 październik 2024 - 23:00

#55 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 31 październik 2024 - 23:07

W końcu...

• malinabar lubi to

#56 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 01 listopad 2024 - 08:13

Szatan powrócił, a już się bałem że coś się niedobrego podziało.

#57 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 01 listopad 2024 - 08:43

Został przywrócony porządek i ład w przyrodzie 

Użytkownik slawek_2348 edytował ten post 01 listopad 2024 - 08:59

• mario, malinabar i bob74 lubią to

#58 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 08 listopad 2024 - 01:26

Nie spać łowić ;) na pierwszej mecie mega mgła że nie widziałem gdzie rzucam, wziął ze środka rzeki z rynny bo rzucałem daleko od brzegu, po godzinie przeszedłem na inną meta gdzie nie było mgły i na dobranoc przyładował mniejszy ;)

Załączone pliki

#59 OFFLINE   cinek1979

cinek1979

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Marcin

Napisano 10 listopad 2024 - 02:35

U mnie powoli się rozkręca...troche boleśnie  ;)

Załączone pliki

#60 OFFLINE   UncleZin

UncleZin

Forumowicz

• Bloggerzy
  • PipPip
  • 304 postów
  • LokalizacjaSkandynawia, 4eva!
  • Imię:Tommy

Napisano 10 listopad 2024 - 11:37

Fajna gruba jesienna rybka, z kajaka cieszy podwójnie.

Łącznie przez 2 dni ponad 40 ryb, wszystko powyżej 55cm, ta była największa, 2 kloce spadły, jeden jak przygramolił to nie mogłem dociąć na krótkim dyszlu, chyba muszę wróćić na siłkę :)

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych