Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sandacze 2024

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 13:17

Panie Zbyszku. To chyba pierwsze i ostatnie sensowne sandacze w tym sezonie jak i nie dłużej☹️.
Od tamtej pory nie złowiliśmy,ba nawet nie mieliśmy brania sandacza, a nad wodą jesteśmy często, chyba nawet za często. Tak to wygląda w rzeczywistości ☹️

Czyli prawie taka sama lipa jak i u mnie! Byłem kilka razy po powodzi, częściej tylko na parę godzin, ale w tych paru godzinach albo 1-3 sandaczyki krótkie, albo ani jednego nawet. Jest tak samo źle, jak i przed powodzią. Szkoda, bo do tego Wielkiego Zatrucia całkiem nieźle zaczynało się dziać na rzece.

Niestety, ludzie nie mogą pozwolić by natura się szarogęsiła, trzeba jej wybić z głowy taką samowolkę samoregulacji.

#82 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska
  • Imię:Dominik

Napisano 02 grudzień 2024 - 13:33

Rynna głęboka na jakieś sześć metrów, malinowy relax na dwudziesto gramowej główce, piękny strzał i nerwowy hol z wysokiej skarpy .
attachicon.gif IMG_20241127_184533.jpg

BUG?

#83 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5864 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 02 grudzień 2024 - 15:35

To jednak coś godnego uwagi pływa w naszej rzece!
W naszej okolicy zaliczyłem dobry tylko jeden dzień, a właściwie chwilę. Zaraz po powodzi, pierwszy pobyt nad wodą za mętnookimi i-w drugim rzucie ryba ok. 90 cm oraz w czwartym rzucie ryba 65 cm, niezły początek :) . I od tej pory nic! Żadnej ryby godnej uwagi. Szybko straciłem zapał do łowienia, parę razy jeszcze miałem jakiś optymizm, ale szybko to zgasło. Nawet przestałem prawie łowić. A tu pokazujesz, że trzeba być cierpliwym, coś się trafi znowu w końcu. Może ;) ?!

Zbyszek łowisz sandacze więc wiesz ze to dziwna ryba, potrafi być ale czasami trudno go znaleźć szczególnie w dużej rzece a nawet jak znajdziesz to często mają wywalone na nasze przynety. Sam czasami się zastanawiam dla czego w jednym miejscu są a w innym teoretycznie podobnym nie ma nawet pstryka. Sa lata chude że czasami wydaje się że już ich nie ma po czym przychodzi rok ze zagra kilka rzeczy i okazuje się że jednak są. Wiem jedno, nie można się poddawać. Najważniejsze to wiedzieć czego szukać, bez tego błądzisz jak dziecko we mgle szczególnie przy tej ilości ryb co mamy.

Użytkownik wujek edytował ten post 02 grudzień 2024 - 15:38

#84 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano wczoraj, 09:14

Zbyszek łowisz sandacze więc wiesz ze to dziwna ryba, potrafi być ale czasami trudno go znaleźć szczególnie w dużej rzece a nawet jak znajdziesz to często mają wywalone na nasze przynety. Sam czasami się zastanawiam dla czego w jednym miejscu są a w innym teoretycznie podobnym nie ma nawet pstryka. Sa lata chude że czasami wydaje się że już ich nie ma po czym przychodzi rok ze zagra kilka rzeczy i okazuje się że jednak są. Wiem jedno, nie można się poddawać. Najważniejsze to wiedzieć czego szukać, bez tego błądzisz jak dziecko we mgle szczególnie przy tej ilości ryb co mamy.

Owszem, to czasami niełatwy gatunek do odgadnięcia. Jednak gorsze okresy zawsze przeplatały się z lepszymi, jeśli nie w skali miesiąca czy dwóch, to najwyżej w skali sezonu. A tu już 3 lata jest bardzo słabo, beznadziejnie wręcz, od czasu Wielkiego Zatrucia. To nie jest przypadek.

Choć na chwilę pojawiło się światełko w tunelu, bo przed miesiącem na dolnym odcinku rzeki, co prawda złowiłem tylko 3 przyzwoite sztuki (w 2 dni), ale za to krótkich-takich  <50cm kilkadziesiąt. Jeśli rybacy nie będą doszczętnie dziesiątkować tych młodych ryb, to za parę lat może poprawi się nieco?!

• wujek i Sylwek1981 lubią to

#85 OFFLINE   Wesol

Wesol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 744 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Michał

Napisano wczoraj, 10:01

Jeszcze listopadowe.

Załączone pliki