Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sztyce i obrotnice- o wszelkich urządzeniach dla montażu przetworników Live

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 04 sierpień 2024 - 12:21

Drodzy użytkownicy Panoptixa,

Chciałbym zaprezentować Wam moje rękodzieło które projektowałem i budowałem ponad pół roku i wierzę że może pomóc wielu z Was. Chodzi o 100% automatyczny programowalny uchwyt do przetworników typu LiveScope.

Załączony plik  Zrzut ekranu 2024-07-28 233046.png   714,85 KB   20 Ilość pobrań

Uchwyt - przetwornik zamontowany na pewęży na stałe, automatycznie podnoszony i opuszczany podczas przemieszczania.

Uchwyt przetwornika automatycznie ustawia przetwornik do wszystkich trybów pracy Panoptixa czyli:

1. DownwardView - w dół

2. ForwardView - do przodu

3. PerspectiveView - perspektywa

Uchwyt również może obracać się automatycznie wokół osi o 360 stopni co daje możliwość skanowania całej przestrzeni na około łodzi bez angażowania wędkarza.

https://www.youtube.com/watch?v=TXuKMY2dljQ

Cały system sterowany jest panelem dotykowym, pilotem, Smartfonem, przyciskami nożnymi - do obracania wokół osi

Jeśli irytuje was ciągłe odkręcanie śrub w celu zmiany położenia przetwornika to jest dla was alternatywa.

Pozdrawiam

• hasior, Mateos_74 i malybalon lubią to

#102 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4916 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 sierpień 2024 - 12:38

gucio7, on 04 Aug 2024 - 11:21, said:

Drodzy użytkownicy Panoptixa,

Chciałbym zaprezentować Wam moje rękodzieło które projektowałem i budowałem ponad pół roku i wierzę że może pomóc wielu z Was. Chodzi o 100% automatyczny programowalny uchwyt do przetworników typu LiveScope.

attachicon.gif Zrzut ekranu 2024-07-28 233046.png

Uchwyt - przetwornik zamontowany na pewęży na stałe, automatycznie podnoszony i opuszczany podczas przemieszczania.

Uchwyt przetwornika automatycznie ustawia przetwornik do wszystkich trybów pracy Panoptixa czyli:

1. DownwardView - w dół

2. ForwardView - do przodu

3. PerspectiveView - perspektywa

Uchwyt również może obracać się automatycznie wokół osi o 360 stopni co daje możliwość skanowania całej przestrzeni na około łodzi bez angażowania wędkarza.

Cały system sterowany jest panelem dotykowym, pilotem, Smartfonem, przyciskami nożnymi - do obracania wokół osi

Jeśli irytuje was ciągłe odkręcanie śrub w celu zmiany położenia przetwornika to jest dla was alternatywa.

Pozdrawiam

Jak pisałem - zanim z giełdy ten post wyleciał- gratuluję pomysłowości i samozaparcia, natomiast pracuj nad funkcją stabilizacji żyroskopowej czy też z kompasu nmea2000 - a najlepiej w wariancie na burtę, bo popularność systemów live jest coraz większa ale do łowienia z burty a nie z rufy. 

• hasior i golenia lubią to

#103 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 05 sierpień 2024 - 18:19

To nie jest mój pierwszy uchwyt. Używam LiveScopa od kilku lat na rufie i nigdy nie zauważyłem aby żyroskop był konieczny. Jak rozumiem stabilizacja żyroskopowa jest konieczna właśnie dla tego że instalowany jest na burcie. Proponuję na próbę zamontować sobie na rufie i zobaczysz że będzie stabilnie. 

Mając w 100% zdalne sterowanie uchwytem - przetwornikiem  nie potrzebujesz instalacji na burcie na tym między innymi polega przewaga mojego systemu.

Impelementacja żyroskopu jest oczywiście możliwa i z pewnością w wolnej chwili to zrobię, tymczasem muszę wrócić do ryb a nie siedzenia w garażu i laptopie.

#104 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 05 sierpień 2024 - 18:37

Jaka jest różnica między lokalizacją przetwornika na łodzi względem jej stałego obracania? Mam KED i sterowanie nożne które stale używam przy śledzeniu celu. Do tego jeszcze często muszę używać pilota silnika. Ciężko mi sobie wyobrazić obsługę Twojej sztycy z dodatkowego pilota. Rąk brakuje... Ale gdybyś pomyślał nad żyroskopem, usprawniłoby to obsługę. Oczywiście jak już się wyłowisz  :)

#105 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 05 sierpień 2024 - 19:06

Chyba nie doczytałeś ale mój system też ma sterowanie nożne, wszysko co jest potrzebne do obsługi LiveScopa Garmina jest sterowane automatycznie. Łowię sumy na verta na rzece z kwokiem i właśnie dlatego że brakowało mi rąk zrobiłem ten system. Na mojej stronie dotyczącej tego systemu jest wszystko dokładnie wyjaśnione.

#106 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 29 sierpień 2024 - 22:35

Ardoro, on 18 Aug 2024 - 19:53, said:

I właśnie o to przede wszystkim chodzi, ale to poziomowanie też niegłupie i może się przydawać

No i słowo materią się stało system wyposażyłem w żyroskop z kompasem.

Obsługa banalna - namierzamy rybę wciskamy przycisk TARGET i automatyczny uchwyt przetwornika utrzymuje poziom, pion oraz wybrany kierunek a wędkarz może się zająć tym czym powinien czyli złowieniem namierzonej ryby. Od jutra testy na wodzie, może nagram jakiś filmik.

#107 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 30 sierpień 2024 - 06:23

Powiem Ci chłopie, że nie wiem czym się zajmujesz w życiu ale masz łeb i szybko działasz 🙂

#108 OFFLINE   elvis

elvis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów

Napisano 30 sierpień 2024 - 19:38

Myślałeś o dystrybucji na zamówienie?

#109 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 02 wrzesień 2024 - 22:58

Udało mi się w końcu znaleźć trochę czasu i nakręciłem kilka filmików nad wodą.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takim systemem proszę o bezpośredni kontakt na prv.

kalibracja kompasu - 

• Wojciech_B i puszek7 lubią to

#110 OFFLINE   marcin1121

marcin1121

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 15 wrzesień 2024 - 14:48

Panowie proszę doradźcie mi dobrą sztyce do livescope na reling

#111 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5596 postów
  • Imię:adam

Napisano 15 wrzesień 2024 - 14:52

marcin1121, on 15 Sept 2024 - 13:48, said:

Panowie proszę doradźcie mi dobrą sztyce do livescope na reling

Wdkarska sztyca , napisz do Krzyska na FB

#112 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1493 postów

Napisano 15 wrzesień 2024 - 18:11

Wszystkie sztyce na tych "kubkach"dokręcanych szału nie robią. Osobiście mam taką. Pływałem ostatnio u znajomego który ma sztycę KED i to dopiero jest optymalne rozwiązanie. Spora różnica w cenie ale są używki na olx.

#113 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5596 postów
  • Imię:adam

Napisano 15 wrzesień 2024 - 18:15

Ked jest spoko , też mam ,ale tu trzeba 2000-3000 dać - 

#114 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 15 wrzesień 2024 - 19:14

To fakt swoje trzeba dać ale jak dla mnie mega produkt.

#115 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1551 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:02

Jak wygląda sztyca Ked ?
Szukałem na szybko w Google ale nic nie znalazłem.

#116 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3732 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:12

https://www.kaiser-e...tahl-design.de/
  • sero1975 lubi to

#117 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4916 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:34

rower26, on 15 Sept 2024 - 17:11, said:

Wszystkie sztyce na tych "kubkach"dokręcanych szału nie robią. Osobiście mam taką. Pływałem ostatnio u znajomego który ma sztycę KED i to dopiero jest optymalne rozwiązanie. Spora różnica w cenie ale są używki na olx.

Ked ma mały zakres kątowy od i do burty, do verta to akurat słabe, bo ogranicza "szukanie" ryby pod łodzią jak dryf zniesie. Natomiast tryb front- to optymalne rozwiązanie ale korbka do kręcenia krótka i jak pas burtowy szeroki- trochę trzeba się wychylać z ręką. Używam i tego sprzętu, w wariancie zelektryfikowanym - jest ok. 

#118 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1493 postów

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:43

W tych sztycach każdy element jest przemyślany. Przestawianie przetwornika na konsoli, blokadki, różne ustawienia, korekty w perspektywie.

#119 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 16 wrzesień 2024 - 06:43

Ja używam KEDa i mogę polecić. Do verta super. Bardzo precyzyjne urządzenie z opcją rozbudowania o sterowanie elektryczne. Polecam zamówić bezpośrednio od producenta z Niemiec. Przychodzi w kilka dni i kilka stówek taniej.

#120 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 16 wrzesień 2024 - 17:55

Mi w PL wyszło to samo co z DE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych