Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sztyce i obrotnice- o wszelkich urządzeniach dla montażu przetworników Live

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 16 wrzesień 2024 - 22:09

Marcin1991, on 16 Sept 2024 - 16:55, said:

Mi w PL wyszło to samo co z DE

U mnie to samo. Kupowałem KED z pedałem i obrotnicą elektryczną

#122 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 wrzesień 2024 - 05:38

Lucas, on 16 Sept 2024 - 05:43, said:

Ja używam KEDa i mogę polecić. Do verta super. Bardzo precyzyjne urządzenie z opcją rozbudowania o sterowanie elektryczne. Polecam zamówić bezpośrednio od producenta z Niemiec. Przychodzi w kilka dni i kilka stówek taniej.

Sklepy w Polsce sprzedają to w tych samych cenach co Kaiser w Niemczech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#123 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 17 wrzesień 2024 - 08:22

Mi wyszło 1600 zł ale na imadle.

#124 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1495 postów

Napisano 17 wrzesień 2024 - 08:36

kruz, on 17 Sept 2024 - 04:38, said:

Sklepy w Polsce sprzedają to w tych samych cenach co Kaiser w Niemczech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oj chyba jednak nie. Na stronie Kaiser: Sztyca+ uchwyt na reling + konsola: 393 EUR + 10 EUR wysyłka. w PL 2200. Porównanie akcesoriów: np łapa podtrzymująca sztycę do szybkiego pływania na Kaiser 85 EUR w PL 795 zł. 

• Lucas lubi to

#125 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 17 wrzesień 2024 - 09:54

Właśnie sprawdzałem ceny w tym polskim sklepie to taki uchwyt na imadle wyniósł mnie z wysyłką około 1600 zł. W pl 2200 a więc różnica jest spora.

Nawet teraz sprawdzałem to po aktualnym kupię euro wychodzi 1590 zł. Z mocowaniem pod lvs34.

Użytkownik Lucas edytował ten post 17 wrzesień 2024 - 09:59

#126 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 963 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 17 wrzesień 2024 - 15:08

Może coś się zmieniło. W tamtym roku płaciłem może 50zl różnicy.

#127 ONLINE   womar

womar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 270 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 17 wrzesień 2024 - 15:12

Koledzy, czy ktorakolwiek z dostępnych sztyc ma opcje przedłużenia (np teleskopowo?), żeby można ją bylo obslugiwać także na stojąco?

Po paru godzinach lubię zmienić pozycję i chętnie rzucam na stojąco, ale wtedy trzeba się nienaturalnie schylać do sztycy

Jakie macie rozwiązania?

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

#128 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 963 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 17 wrzesień 2024 - 18:58

Sterowanie pedalem .

#129 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4920 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 17 wrzesień 2024 - 20:07

Proponuję w tym wątku dzielić się obserwacjami, wynalazkami, testami i pomysłami na sztyce dla przetworników live. Można by tutaj przenieść z wątku lajwskopowego to, co jest przedmiotem dyskusji. 

Ze swej strony- używam kilku urządzeń zależnie od miejsca na łodzi, zrezygnowałem na niej ze sztycy ręcznej. 

obecnie na dziobie jest zmechanizowany KED, który ma swoje ograniczenia jak dla mnie: nie ma blokady obrotu, kręci cały czas i może to skutkować uszkodzeniem kabli , bo przekładnia duża, moment obrotowy silniczka też jest spory. Po prostu trzeba uważać. Druga sprawa to składanie na czas przemarszu- wyjścia są dwa -żeby mieć przetwornik z tyłu: przełożenie montaży lub użycie tego na lewej burcie.  To co mi się w nim podoba- szybko można znowu zrobić z niego ręczny model,wystarczy unieść do góry ruchomą rurkę- tą co się kręci. Niewielki przekrój rurki to małe opory i to jest też praktyczne na wodzie. Pedał jest dobrze rozwiązany ale nie jest szczelny, dobre przyciski , do tego ciche i nic nie klika. 

Drugie urządzenie to stary silnik dziobowy z odciętym pędnikiem i przerobiona górną obudową tak, bym mógł obracać i ręką- za pomocą rączki i nogą - pedałem , który uruchamia listwę zębatą pracującą na obrotowej rurce. To najlepsze, najczulsze sterowanie, ma naturalne ograniczenie zakresu obrotu- ale 360stopni jest. Ma niestety taką wadę, że przewód popychacza jest dość krótki i sztywny. Pedał dość wysoki - po prostu w USA jest on chowany w specjalnej wnęce i nie wystaje zbytnio, noga się nie męczy. 

Załączony plik  Rotator.jpg   62,41 KB   19 Ilość pobrań

Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 17 wrzesień 2024 - 20:09

• mario i Sailfish lubią to

#130 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4920 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 17 wrzesień 2024 - 20:11

Tutaj skopiowałem wpis sprzed roku u siebie na FB sonary i mapy, pewnie nowi producenci się pojawili, natomiast urządzenia nie wnoszą nic ponad to- co opisałem. 

Gromadziłem informacje od dawna, by poruszyć temat i zachęcić do dyskusji- czy tego typu rozwiązania mają sens. Ja swoje zdanie mam, używam okazjonalnie tego sprzętu, bo kiedyś zrobiłem sobie takie urządzenie.
Mechaniczne sztyce dla przetworników „Live” #Garmin, #Humminbird, #Lowrance
Wiadomo, że większość wędkarzy u nas używa klasycznych wędkarskich sztyc z dwiema osiami do regulacji np. https://www.facebook.com/wedkarskasztycapl/ Sumiarze napływają na rybę i starają się jej podstawić pod nos zestawy różnego typu, sandaczowcy także napływają na rybę z przynętą łowiąc wertykalnie a w zasadzie trolllingowo-wertykalnie. Sytuacja nieco komplikuje się, gdy chcemy łowić w trybie front- a jeśli wierzyć w to, co dzieje się z rybami, tzn. że uczą się i uciekają spod napływających na nie łodzi- ma sporą przyszłość. Mechaniczne obrotnice pozwalają zachować dystans do ryby/struktury, użytkować przetworniki „Live” w trybie do przodu, czyli na zasięgach dochodzących do 40m. Do tego oferują…….wolne ręce, ponieważ zwyczajowo ich obsługa jest realizowana za pomocą pedału – stopą. To ważna sprawa ,bo można korygować położenie przetwornika nie przerywając prowadzenia przynęty w wiązce obrazowania „na żywo”. Kto próbował łowić w ten sposób, doskonale wie jak denerwujące jest znikanie naszej przynęty z ekranu. Zjawisko te potęgowane jest przez przemieszczenie łodzi wiatrem, czy przestawienie jej przez trzymającą pozycję kotwicę GPS z silnika dziobowego. Mniej podatne są na to duże łodzie, które dobrze „siedzą w wodzie”, odwrotnie z małymi jednostkami a z pontonami zwłaszcza. Jakie rozwiązania są na rynku?
Dominuje rzemiosło, poza Humminbirdem, który wypuścił na rynek TargetLock’a- nie ma dedykowanych rozwiązań producentów elektroniki wędkarskiej. Można to zrozumieć, ponieważ w ojczyźnie sprzętu elektronicznego, czyli w USA , łowi się dość płytko. Łodzie często doposażone są w mechaniczne kotwice-łapy typu PowerPole, Talon itp. Tego typu kotwiczenie pozwala użyć…silnika dziobowego jako mechanicznej sztycy dla przetworników Live. Pilot jest ,pedał – można sobie dokupić jeśli nie ma w zestawie i temat jest wyczerpany. Natomiast europejskie wody to nie płytkie basowe rozlewiska i tutaj jest pies pogrzebany. Silnik dziobowy używa się jako kotwicy GPS w 90% przypadków. Rozwiązania są- zza Wielkiej Wody lub…..z Europy Wschodniej.
Przeglądowo o tym, co jest na rynku obrotnic w USA
Livescanner- protoplasta obrotnic mechanicznych, montowany do silników dziobowych, kontroler nożny jak i piloty. Chyba najwcześniejszy produkt tego typu. https://www.thelives...er.com/welcome/
Live Foot – podobnie jak powyżej- obsługa nogą lub pilotem
LSM Mount- jw.
Live Scope | LSMount | Garmin Live Scope Mount | Harrison Arkansas (lsmounts.com)
Ciekawostka o napędzie łańcuchowym- z silnika dziobowego, ze sprzęgłem rozdzielającym obrót sztycy od dziobówki- jeśli to potrzebne.
Live Sonar Transducer accessories (allaboardmarine.com)
Foresight Motorized Pole Mount:
Co łączy te urządzenia: najwygodniej integrować je z dziobówkami o montażu typu łamanego- czyli Ultrex, Ghost, Force, ponieważ tam jest nieruchoma baza, do której wygodnie można ten osprzęt przymocować za pomocą adapterów. Oferują podstawowe funkcje- obrót, przeszukiwanie sektora (nie wszystkie)
Rozwiązania Europejskie:
KED , czyli Kaiser Edelstahl Design- zestaw elektryczny do sztyc KED, gdzie mamy możliwość sterowania obrotem sztycy: Elektrycznie obracany pręt enkodera https://www.kaiser-e.../KED.../SW10058
KED jest potentatem na zachodzie Europy, jego wycinane CNC sztyce wyglądają kosmicznie, mają wszelkie możliwe regulacje i na wielu zachodnich łodziach je widać
Live Pole- polski producent mechanicznej obrotnicy https://livepole.pl/ Kolejne generacje wnoszą funkcjonalne ulepszenia, koncepcyjnie – jak LiveScanner i pokrewne urządzenia. Do tego regulowana prędkość obrotu i skanowanie jako program wywoływany z kontrolera przyciskiem.
Rosja, Ukraina, Łotwa, Litwa - inna filozofia wykorzystania mechanicznych sztyc:
Łowi się głównie z burty, rufy- montaże przy dziobówkach są rzadkie. Jest to bardzo wygodne w czasie wiatru czy przy łowieniu rzecznym – dziobówka ustawi zawsze do wiatru czy pod prąd i wtedy wygodnie łowi się od wiatru a na rzece – z prądem. Ostatnie dwa lata to eksplozja popularności łowienia toniowych ryb- czyli „pelagiki” a tam systemy Live są najbardziej pomocne. Do tego są używane podczas namierzania miejscówek, sprawdzania „zawartości” karczowisk czy „rozglądania się” po wodzie- jako dodatkowe źródło informacji o wodzie.
Techniczne sprawa jest ciekawa o tyle, że urządzenia są sterowane także ręcznie- po odłączeniu prądu można obracać sztycą manualnie- w zależności od tego, co jest potrzebne. Po prostu integralną częścią urządzenia jest obrotowa rączka. Oczywiście jest także sterowanie nożne czy pilotami. Jeszcze dobry rok temu unikatowym rozwiązaniem wschodnim była automatyczna korekcja położenia przetwornika w oparciu o dane kompasowe. Twórcą tej idei i praktycznym zastosowaniem jest Aleksander Sidorow z Moskwy, który zbudował urządzenie funkcjonujące w sieci NMEA2000 i korzystające z danych kompasowych od kompasu Lowrance Point-1. Funkcja jest ciekawa ale też nie jest gamechangerem, bo i tak trzeba podążać wiązką przetwornika za przemieszczającymi się rybami. Jeśli natomiast obławiane są karcze i stanowiska ryb- wtedy jest pomocna jak najbardziej.
Main Target- protoplasta „rotatorów” manualno-nożnych. Konstrukcja z Petersburga, którą widziałem z bliska na jednej z polskich łodzi, także pomimo okoliczności jest osiągalna i u nas.
Ukraiński rotator Smart Vision Pro o tych samych możliwościach, choć inna jest zasada korekcji, urządzenie ma zabudowany żyrokompas, nie wymaga kompasu ani sieci NMEA2000
Łotewski rotator Live Sonar z Rygi- inna koncepcja mechanizmu+ korekcja pozycji na bazie żyroskopu. https://youtu.be/LZO...Wt0SWBGHfYGel_D
Litewski rotator bez funkcji utrzymania kierunku przetwornika S-Pointer :
https://www.s-pointer.com/ Używa go mój teamowy kolega Evaldas Bubulis, rozmawiałem z nim o urządzeniu i według niego w obecnej wersji jest to poprawnie działający sprzęt.
Amerykańskie urządzenia z korekcją pozycji przetwornika na bazie kompasów:
#TargetLock- dla urządzeń MegaLive. MEGA Live TargetLock -https://www.youtube....h?v=aJLl5wGCCWY
Jego funkcje prócz sterowania pedałem, pilotem, przeszukiwania sektoru i korekcji położenia przetwornika to naprowadzenie przetwornika Megalive na obiekt z widoku Mega360. Bardzo ciekawa, systemowa funkcja. Przydatna zwłaszcza dla tych, którzy obławiają struktury denne. Mniej przydatna do wyszukiwania ryb pelagicznych. Urządzenie działa wyłącznie z przetwornikiem Megalive, tzn. jego menu aktywuje się w ploterach Huminbirda po połączeniu obydwu urządzeń, które komunikują się Ethernetem. Oznacza to, że jeśli ktoś chce korzystać z zaawansowanych funkcji tej obrotnicy z innymi systemami Live- musi i tak korzystać z Megalive a przynajmniej je posiadać i podłączyć do TargetLocka.
No i nadchodząca niedługo premiera- obrotnica dokładana do silników dziobowych z korekcją położenia przetwornika dzięki zewnętrznemu kompasowi w sieci NMEA2000 czyli Revolution sonar: https://revolutionsonar.com/ Futurystyczny wygląd pedału, funkcje sterowania mechanicznego, przeszukiwanie sektora oraz wspomniana korekcja położenia przetwornika. Jestem ciekaw ile to będzie kosztować, zapowiada się naprawdę dobrze.
Podsumowując zebrane informacje- po pierwsze, to nie są wszyscy gracze na rynku , obecni są także mniejsi producenci, hobbyści i ich urządzenia- także i u nas. Po drugie- obrotnice to dość drogi sprzęt, te najbardziej zaawansowane kosztują tyle co silnik dziobowy, który …..może je zastąpić. Po trzecie – można zastępować te obrotnice rozwiązaniami mechanicznymi – na bazie silników dziobowych sterowanych mechanicznie stopą czy innych urządzeń działających na bazie transmisji ruchu cięgłami. No i najważniejsze- montaż tego typu urządzeń powinien być przemyślany- blisko ekranu, tam gdzie dużo miejsca i szerokie kąty rzutu przynętą.

• Biesan i Sailfish lubią to

#131 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3738 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 17 wrzesień 2024 - 20:35

Świetny pomysł!
Przeniosę w wolnej chwili ppsty z wątku dot. lvs, może też jeszcze z innych (jeżeli są i znajdę)
  • Sonary i mapy, Sailfish i Ziomal lubią to

#132 OFFLINE   DAM

DAM

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski

Napisano 18 wrzesień 2024 - 08:16

Cześć. 

Na stronie KED jest wersja sztycy z podwójnym montażem przetwornika jak niżej.

https://www.kaiser-e...dFlex/SW10034.1

Ten drugi jest nieruchomy. Jak uważacie, czy zamontowanie tam gt56 ma sens?

Chodzi  o szybsze namierzanie panoptixem ryb z pomocą sonaru bocznego.

Z góry dzięki za opinie. 

#133 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1495 postów

Napisano 18 wrzesień 2024 - 08:45

Po to to jest stworzone. Inne zdjęcie ze strony. 

Załączony plik  Bez tytułu.jpg   30,81 KB   13 Ilość pobrań

Jeszcze parę innych akcesoriów montażowych będziesz musiał dobrać żeby to hulało - konsolę do livescope + konsolę do gt56

Fajny patent imho, mają łeb.

#134 OFFLINE   mpruszek

mpruszek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 postów

Napisano 10 luty 2025 - 07:47

pytanie do użytkowników KED. Czy oryginalne mocowanie (garminowskie) przetwornika LSV34 będzie pasowało do sztycy KED ? 

#135 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1495 postów

Napisano 10 luty 2025 - 10:42

mpruszek, on 10 Feb 2025 - 06:47, said:

pytanie do użytkowników KED. Czy oryginalne mocowanie (garminowskie) przetwornika LSV34 będzie pasowało do sztycy KED ? 

Tam w ogóle nie używasz mocowania garmina. Kupujesz konsolę pod lvs34 i sobie w łatwy sposób potem przestawiasz przetwornik na różne widoki. Mocujesz przetwornik bezpośrednio do konsoli KED. 

https://www.kaiser-e...ole-V4A/SW10060

Użytkownik rower26 edytował ten post 10 luty 2025 - 10:44

#136 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3483 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 10 luty 2025 - 10:50

A ten walec mocowany do sztycy nie pozwala przypadkiem na mocowanie bez konsoli?

#137 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1495 postów

Napisano 10 luty 2025 - 11:06

sztyca KED ma 16 mm średnicy. A to mocowanie garmina jest chyba na 28 mm. Rodzimi producenci sztyc dokładają jszcze obejmę na dole sztycy żeby to ustrojstwo garminowe się trzymało. Polskie sztyce zazwyczaj mają 25 mm średnicy.  Jak już ktoś decyduje się na sztycę KED to raczej po to żeby w pełni z niej korzystać. KED bez konsoli to jak Bolek bez Lolka. Sam używam tańszej sztycy, z polskiej manufaktury. Jednak pływałem sporo na KED i będąc cholerną sknerą byłbym w stanie przełknąć różnicę w cenie. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 10 luty 2025 - 11:10

#138 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 10 luty 2025 - 18:04

mpruszek, on 10 Feb 2025 - 06:47, said:

Oryginalne nie będzie pasowało chyba, że zwiększysz średnicę zewnętrzną sztycy, na przykład ichnią przejściówką do Mega Live HB.

https://www.kaiser-e...konsole/SW10028

To z linku zakładasz na sztycę a na to oryginalny uchwyt do Garmina 

• gooral lubi to

#139 OFFLINE   mpruszek

mpruszek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 postów

Napisano 10 luty 2025 - 20:05

dzieki za odpowiedzi, duzo mi to wyjasnilo 

#140 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3483 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 16 luty 2025 - 11:10

Pytanko czy jest jakas roznicac miedzy konsola za 99e do 34 , a ta quick release za 105 poza tym, ze jedna latwiej zdjac?
Jak sie sprawuje ten quick release? I czy sa jakiekolwiek roznice w stos do oryginalnego mocowania poza dopasowywaniem bolkow do lolkow? Myslalem przez moment by dokupic ten quick release i ew przekladac przetwornik na bb, ale jak pomysle to jeszxze przewody, gls10, kable od niego do zasilania i echa i juz mi sie wydaje, ze 3 razy to przeniose zanim uznam, ze to za duzo roboty. Moze ma ktos jakis patent?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych