Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Wędka na pstrągi - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
560 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   v1to

v1to

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaZachodniopomorskie

Napisano 02 lipiec 2018 - 16:14

Niestety z mojego dragona vipera sl jiga 4-21 wszystkie ryby mi spadają, szukam czegoś w kwocie do 300zl, moja uwagę przyciągnął dam microflex 2-10g 2.3m, oraz kije favorite. Co będzie najlepszym wyborem w tym przedziale cenowym?

#82 OFFLINE   Delbanka

Delbanka

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 772 postów
  • LokalizacjaKoszalin
  • Imię:Artur

Napisano 09 lipiec 2018 - 19:47

Dam jak dla mnie za miękki , chyba, że lubisz uganiać się za małymi pstrągami. Proponuję team dragon 6-21g, 2,45 lub 2,75 m. W tej cenie znajdziesz sprzedawane z wyprzedaży "nowe" na olx. 

#83 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 531 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 lipiec 2018 - 20:49

Ja mam PEZON & MITCHEL 210cm z katalogu.
Było kilka pstrągów, kupę okoni koło 40cm a i przyłów szczupaka 75cm
Nie ma problemu z zacięciem, nic nie spada- świetny kijek, jest aktualnie na allegro (nowy i używka).

https://youtu.be/pMPhoRiZd0A?t=172

Załączone pliki

Użytkownik ObraFM edytował ten post 09 lipiec 2018 - 21:00

#84 OFFLINE   SkrewUp

SkrewUp

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaGrębów

Napisano 17 grudzień 2018 - 20:07

Witam jaki kij polecicie na pstrągi tak do 400 zł. Proszę o pomoc

#85 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3755 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 18 grudzień 2018 - 06:31

Gdybyś umiał nie tylko pisać, ale i czytać, nie miałbyś dylematów życiowych. Poczytaj temat, a nawet choćby post tuż ponad Twoim... ;)

#86 OFFLINE   Ace

Ace

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 18 grudzień 2018 - 08:51

Zerknij na gunki reinbo, dość ciekawe kijki pstrągowe

#87 ONLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 18 grudzień 2018 - 10:08

Ta wędeczka powyżej-210cm, to chyba raczej do microjigów i gumek, nie widzę jej na woblerach i obrotówkach.

Poza tym warunki na wodzie, jeśli ta wędka ma służyć na wodach bardziej "górskich", gdzie tylko kamienie, a krzaków i zwalisk nie widać, to ok. może się nadać. W moim rejonie, drzewa i zwaliska w wodzie są nagminne, taka wędeczka z pasującą do niej żyłką, to trochę mało, szkoda by jakaś ryba 50+ męczyła się z przynętą w pyszczku. Dodatkowo te <7gr to do woblerów mało (tym najwięcej łowię), używam <14gr i do takich przynęt pasuje.

#88 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 862 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 18 grudzień 2018 - 10:19

Panowie zastanawiam się nad kupnem kijka pstragowego...
Mam możliwość kupić Team Dragon brown trout 2,45 do 14g ze starej serii, lub myślę nad zakupem tsuri emotion 4-15g.
Co wybrać?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#89 OFFLINE   Delbanka

Delbanka

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 772 postów
  • LokalizacjaKoszalin
  • Imię:Artur

Napisano 18 grudzień 2018 - 11:12

Miałem team'a 14 g i zmieniłem na 21g. Jeśli myślisz o pstrążkach to 14 spokojnie, jeśli pstrągi to 21.

• jacek.hetflaisz lubi to

#90 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 862 postów

Napisano 18 grudzień 2018 - 13:02

Miałem team'a 14 g i zmieniłem na 21g. Jeśli myślisz o pstrążkach to 14 spokojnie, jeśli pstrągi to 21.

Raczej pstrągi w wymiarze i do 45 cm... Zadko coś powyżej 50 cm....ale zdążyć się może i coś wiekszego. Powiedz proszę czy da radę takiemu 50+?

#91 OFFLINE   tebe

tebe

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 18 grudzień 2018 - 13:48

Raczej pstrągi w wymiarze i do 45 cm... Zadko coś powyżej 50 cm....ale zdążyć się może i coś wiekszego. Powiedz proszę czy da radę takiemu 50+?

Wszystko zależy od umiejętności wędkarza czy poradzi sobie z takim pstrągiem na takim kiju. Co do kija każdy wędkarz lubi co innego, jeden lubi wolne, drugi szybkie i sztywne pały, jeden i drugi będzie łowił ryby. Idź do sklepu pomacaj i zobaczysz czy Ci leży czy nie. Nikt Ci nie powie czego Ty sam szukasz...

Użytkownik tebe edytował ten post 18 grudzień 2018 - 13:48

#92 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 862 postów

Napisano 18 grudzień 2018 - 13:52

Wszystko zależy od umiejętności wędkarza czy poradzi sobie z takim pstrągiem na takim kiju. Co do kija każdy wędkarz lubi co innego, jeden lubi wolne, drugi szybkie i sztywne pały, jeden i drugi będzie łowił ryby. Idź do sklepu pomacaj i zobaczysz czy Ci leży czy nie. Nikt Ci nie powie czego Ty sam szukasz...

Zgodzę się... Tylko że starego dragon w sklepie już nie znajdę, a kijków Tsuri też nigdzie nie widziałem...

• jacek.hetflaisz lubi to

#93 OFFLINE   Ace

Ace

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 18 grudzień 2018 - 14:08

Tsuri mają w sklepie Głowatka

#94 OFFLINE   PiterS

PiterS

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaGłogów

Napisano 18 grudzień 2018 - 16:41

Tak dla kompromisu może Team Dragon 18g 2,45m? A chodzi już za 349zł i test http://www.fors.com....5-m-4-18-g-test

• radmac5 lubi to

#95 OFFLINE   kezmo

kezmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaOkolice Olsztyna
  • Imię:Radek

Napisano 18 grudzień 2018 - 17:01

Nie słuchaj nikogo tylko wybierz coś pod swoją wodę, przynęty których będziesz używał a przede wszystkim pod własne preferencje... Jeden powie, 2,60m / 3-18g, drugi powie 1,98m / 2-7g. Obaj będą mieli rację a Tobie i tak to nic nie da... Jeden woli kije szybsze, drugi wolniejsze, jeden woli krótki dolnik, drugi dłuższy...

Użytkownik kezmo edytował ten post 18 grudzień 2018 - 17:01

• tebe, Alexspin i jacek.hetflaisz lubią to

#96 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 862 postów

Napisano 18 grudzień 2018 - 17:12

Jak pisałem wyżej... Wiem czego chce jeśli chodzi o długość i cw. Natomiast nie miałem tych modeli w ręce i dlatego zadałem takie pytanie... Kijem do 14 gram myślę że bez problemów ogarnę lowione na mojej wodzie Pstragi. A długość 2,40-2,50m jest dość uniwersalna.
Jestem ciekaw jak ten Tsuri nadaje się pod pstraga.

Panowie zastanawiam się nad kupnem kijka pstragowego...
Mam możliwość kupić Team Dragon brown trout 2,45 do 14g ze starej serii, lub myślę nad zakupem tsuri emotion 4-15g.
Co wybrać?

#97 ONLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 18 grudzień 2018 - 18:37

Jak pisałem wyżej... Wiem czego chce jeśli chodzi o długość i cw. Natomiast nie miałem tych modeli w ręce i dlatego zadałem takie pytanie... Kijem do 14 gram myślę że bez problemów ogarnę lowione na mojej wodzie Pstragi. A długość 2,40-2,50m jest dość uniwersalna.
Jestem ciekaw jak ten Tsuri nadaje się pod pstraga.

Pod pstrąga nadaje się prawie każdy lekki kij, zależy do jakich przynęt, na jaką rzekę i ewentualnie na końcu-jak duże ryby?

• popper i Astral lubią to

#98 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 18 grudzień 2018 - 22:49

Dla mnie tsuri był za wolny w zacięciu mimo tego ze wydawał się szybki w machaniu na sucho.
Dość późno łapał zacięcie (w sensie szeroki ruch byl potrzebny) rzuca i prowadzi się nim fajnie ale ja go sprzedałem jak 2 razy fajny pstrąg mi się od niego odbił.
Do pletki i może się sprawdzi nie próbowałem.

Dobrze na nim czuć przynęty od 1,5g jigow po wobki 7, rzuca się celnie i wystarczająco daleko, ładnie przekazuje brania i pracuje pod ryba gdyby nie to ze na moje preferencje z zacinaniem (tnę z nadgarstka) to porządny kij.

Użytkownik Adrian Tałocha edytował ten post 18 grudzień 2018 - 22:54

#99 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 862 postów

Napisano 19 grudzień 2018 - 09:07

Dla mnie tsuri był za wolny w zacięciu mimo tego ze wydawał się szybki w machaniu na sucho.
Dość późno łapał zacięcie (w sensie szeroki ruch byl potrzebny) rzuca i prowadzi się nim fajnie ale ja go sprzedałem jak 2 razy fajny pstrąg mi się od niego odbił.
Do pletki i może się sprawdzi nie próbowałem.

Dobrze na nim czuć przynęty od 1,5g jigow po wobki 7, rzuca się celnie i wystarczająco daleko, ładnie przekazuje brania i pracuje pod ryba gdyby nie to ze na moje preferencje z zacinaniem (tnę z nadgarstka) to porządny kij.

Który model tsuri miałeś?

#100 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3755 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 19 grudzień 2018 - 10:55

Ja zamierzam zmierzyć się w przyszłym sezonie z pstrągami, a właściwie "pstrążkami" jakie występują w wodach w których łowię, przy użyciu wędeczki castingowej STORM Adventure 198cm opisanym 3,5-7g a praktycznie obsługującym przynęty 4-15g, komfortowo 5-11g. Na takie rybki jakie łowią koledzy z mojej okolicy w zupełności wystarczy.

(…) wybierz coś pod swoją wodę, przynęty których będziesz używał a przede wszystkim pod własne preferencje...

… i to jest jedyny słuszny pogląd. :good:

Użytkownik Alexspin edytował ten post 19 grudzień 2018 - 10:58

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

millku