Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Wędka na pstrągi - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
560 odpowiedzi w tym temacie

#201 ONLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Bogdan

Napisano 12 kwiecień 2020 - 10:36

Przemek....jak to co z przelotkami......te no name same z siebie wypadają i się wykruszają.  Jak są jeszcze jakieś nadlewki, to taki kij już w ogóle nie będzie łowił.

Wielu potencjalnych poszukiwaczy - kupców oczekuje , tak myślę, że tylko SUPER kijek będzie łowił za wędkarza rybki.

Czy stąd tak wiele rozczarowań na giełdzie - Sprzedam doskonalą wędkę itd.....???

• piter v lubi to

#202 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 12 kwiecień 2020 - 12:03

Przemek....jak to co z przelotkami......te no name same z siebie wypadają i się wykruszają.  Jak są jeszcze jakieś nadlewki, to taki kij już w ogóle nie będzie łowił.

Wielu potencjalnych poszukiwaczy - kupców oczekuje , tak myślę, że tylko SUPER kijek będzie łowił za wędkarza rybki.

Czy stąd tak wiele rozczarowań na giełdzie - Sprzedam doskonalą wędkę itd.....???

I oczywiście każda musi być w tytanowych torzitach nawet jak to nic nie wnosi poza tym że jest....

• mkordeusz lubi to

#203 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 12 kwiecień 2020 - 12:07

Kwestia rozczarowania? No może nie koniecznie zawsze objawia się to kwestią wykonania samego kija, projektu tylko patrzenie na same liczby w tabelkach u różnych producentów, złego doradzenia pod konkretne potrzeby... bynajmniej mówię sam ze swojego doświadczenia.

#204 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 12 kwiecień 2020 - 12:35

Rzeczywiście odpychających kijów nawet za 2tyś jest pełno. Potwierdzam. Pytanie czy te 600zł za kija seryjnego to nie za dużo przy tych komponentach. Osobiście brałbym coś dużo tańszego albo dużo droższego. Ale spece z shimano wiedzą lepiej gdzie się wstrzelić w lukę na rynku. Chętnych nie zabraknie

Ja bym tak bez  przetestowania kija nie skreślał. 600zł  czy to aż tak dużo na seryjny kij? Może i dużo ale jak dali przyzwoity blank to bym go nie skreślał.

Wszystko zależy od walorów technicznych, założyłeś z góry że jest bee, nie testując.

Poczekajmy może ktoś go kupi albo już kupił i podzieli się uwagami.

Faktem jest że czasem kij za 200-300 zł z domieszką szkła będzie przyzwoitym kijem pstrągowym.

Swego czasu kupiłem kuzynowi jakieś mikado 2,13m 5-30g za 100zł.

Po obłowieniu stwierdziłem, że jakby mu zmienić przelotki to byłby niezłym tanim rozwiązaniem pod kropasy.

#205 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 12 kwiecień 2020 - 16:07

Na rynku jest tyle dobrych i sprawdzonych, potwierdzonych opiniami użytkowników kijów że jest w czym przebierać a 600zł piechotą nie chodzi. Zresztą nie sądzę by te kije miały zrewolucjonizować łowienie pstrągów :) A lekkie i lepsze przelotki to nie kwestia fanaberii. Sam mam na kijach sic i torzite i niżej niechciałbym schodzić. 

#206 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 12 kwiecień 2020 - 19:19

Już bez przesady z przelotkami, na sea guide czy alconite też można łowić.

#207 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 20:53

Na plecionkę power pro też da radę łowić a jednak większość dzisiaj dąży żeby mieć lepiej i świadomie kupuje japońskie linki. Wszystko da radę wszystko da radę. Ja jednak zostanę przy tym co daje komfort nad wodą
  • Gold Tinca tinca lubi to

#208 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 20:53

Na rynku jest tyle dobrych i sprawdzonych, potwierdzonych opiniami użytkowników kijów że jest w czym przebierać a 600zł piechotą nie chodzi. Zresztą nie sądzę by te kije miały zrewolucjonizować łowienie pstrągów :) A lekkie i lepsze przelotki to nie kwestia fanaberii. Sam mam na kijach sic i torzite i niżej niechciałbym schodzić. 

Lekkie to nie tylko torzite.

Lepsze? To kwestia mocno dyskusyjna...

Powiem więcej, są sytuacje gdzie torzite są kompletną porażką względen tych innych znienawidzonych.

• Jozi lubi to

#209 ONLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 12 kwiecień 2020 - 21:38

Lekkie to nie tylko torzite.

Lepsze? To kwestia mocno dyskusyjna...

Powiem więcej, są sytuacje gdzie torzite są kompletną porażką względen tych innych znienawidzonych.

A jakie to sa sytuacje?

#210 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 21:44

A jakie to sa sytuacje?

Kiedy wrzucasz wędkę pod autobus

• versicolor lubi to

#211 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 22:47

A jakie to sa sytuacje?

Wtedy gdy lepsze jest wrogiem dobrego...

Gdzie lekko nie znaczy dobrze :)

• Jozi, Koincydencja i MarcinZ lubią to

#212 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 04:38

Wtedy gdy lepsze jest wrogiem dobrego...

Ale nie mówmy o wyjątkach. Nawet najlepszy rodbuilder nie jest tu większym ekspertem niż własna ręka.

#213 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 13 kwiecień 2020 - 07:03

Tak się właśnie zastanawialem czy cały czas mówimy o pstrągówce?
Wydaje mi się że jeśli jest tylko taka możliwość to warto się postarać by wędka pstrągowa była lekka i maksymalnie operatywna
  • popper lubi to

#214 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 13 kwiecień 2020 - 08:56

Dla mnie taka dyskusja to kompletne nieporozumienie. Łowiska pstrągowe są bardzo różne, tak samo jak rózne przynęty, techniki i same ryby. Łowię głównie pstrągi na 2-3 rzekach. Potrzebuję dla komfortu fo tego ok. 10 kijów, mam teraz chyba 7, od 0,5-4 g i 4 lb do 7-28g 17 lb, od 1,95 do 2,70 m, szybkie i wolne, o akcji szczytowej i paraboliki. Każdy z tych kijów jest w przeznaczonych dla niegobwarunkach optymalnym dla mnie kijem pstrągowym. Dodam, że znane mi osoby w adekwatynych warunkach używają czasem kompletnie innych patyków i dobrze im z tym.

Warto zajrzeć za pstrągiem np. na rzeki Pomorza. Zapewniam, że w krótkim czasie skutecznie wyleczą cię skutecznie z teorii lekkiego kija na pstrągi, jako zawsze obowiązującej.

#215 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1528 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 09:30

Nou wszystko na temat.Jesli cos jest do wszystkiego to czasem i do niczego.

#216 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 kwiecień 2020 - 09:49

Warto zajrzeć za pstrągiem np. na rzeki Pomorza. Zapewniam, że w krótkim czasie skutecznie wyleczą cię skutecznie z teorii lekkiego kija na pstrągi, jako zawsze obowiązującej.

O co innego mi chodziło.
Zakładając że w arsenale mam kilka czy nawet kilkanaście kijkow do latania za pstrągiem i w różnych mocach i długościach starałbym się by te wędki były uzbrojone lekko żeby było bardziej komfortowo wykonywać setki rzutów z nadgarstka itd. Kiedyś gdy wybór wedek i blanków był nieporównywalnie mniejszy niż dziś czasami warunkiem koniecznym było stosowanie ciezszego uzbrojenia żeby np. Kijek lepiej zradzil sobie z rzucaniem lekkich słabo lotnych przynęt. Obecnie jest tak ogromny wybór że można uzyskać te same właściwości użytkowe danej wędki zachowując jednocześnie lekkość zbrojenia.

Użytkownik saitt edytował ten post 13 kwiecień 2020 - 09:50

• lefrajt i Pescador de caña lubią to

#217 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 13:04

Amen.

#218 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 13:15

O co innego mi chodziło.
Zakładając że w arsenale mam kilka czy nawet kilkanaście kijkow do latania za pstrągiem i w różnych mocach i długościach starałbym się by te wędki były uzbrojone lekko żeby było bardziej komfortowo wykonywać setki rzutów z nadgarstka itd. Kiedyś gdy wybór wedek i blanków był nieporównywalnie mniejszy niż dziś czasami warunkiem koniecznym było stosowanie ciezszego uzbrojenia żeby np. Kijek lepiej zradzil sobie z rzucaniem lekkich słabo lotnych przynęt. Obecnie jest tak ogromny wybór że można uzyskać te same właściwości użytkowe danej wędki zachowując jednocześnie lekkość zbrojenia.

To powiedz jeszcze żeby wszyscy mieli jasność ile to tych gramów na wędce dajmy na to cirka +- 2m uzyskasz w różnicy pomiędzy choćby alconitami a torzitami.

Niech zobaczą ile to wynosi ta magiczna różnica wynikająca z ciężaru, który nie pozwoli operować nadgarstkiem przez cały dzień..

p.s. Nie każdy blank lubi na lekko swoją drogą, i tak jak pisałem, torzity to nie lek na całe zło - gro przypadków działa jak placebo...

Użytkownik nyny edytował ten post 13 kwiecień 2020 - 13:18

• Artech, Jozi i Biesan lubią to

#219 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 kwiecień 2020 - 13:43

Chodzi wyłącznie o większy komfort łowienia lzejszym zestawem. Nic więcej ani mniej😉
  • guciolucky lubi to

#220 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 14:51

Lżejsze przelotki to też lżejsza rękojeść i lżejszymi kołowrotkami (LT czy CI4) można łowić. Cały zestaw zamyka się wtedy w granicach 300g, do tego krótka rękojeść i dobre wyważenie. Komfort? Dzisiaj mimo wszystko byłem nad wodą z takim zestawem - perfekcja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych