Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Teorie spiskowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
193 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 10 luty 2025 - 17:53

Friko, on 10 Feb 2025 - 16:13, said:

Moja spiskowa teoria jest taka że nie wróżę temu wątkowi długiego życia na forum.... chyba że zmienimy jego tytuł na "Wędkarskie teorie spiskowe". Myślę że nasze hobby, jak każda dziedzina życia, nie jest od nich wolne.

Przykład pierwszy z brzegu: przetrzymywanie okoni w podbieraku żeby "nie odprowadziły stada". Teoria powielana często przez znanych i uznanych wędkarzy. Może live sonar w końcu zada jej cios łaski ...

To nudno będzie. Przecież od wieków wędkarze mają tylko jedną teorię spiskową.
" Mówię ci...taaaaaka była no ale mi się zerwała" he he he :-)

Użytkownik przemo_w edytował ten post 10 luty 2025 - 17:54

• psd27 i strary lubią to

#22 OFFLINE   pieczywko

pieczywko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 322 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 luty 2025 - 17:56

Swietnie @friko l na pewno tematów w café przybędzie . Temat moim zdaniem świetny, idealny do działu , o okoniach są tysiące innych tematów .
  • peresada lubi to

#23 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 104 postów

Napisano 10 luty 2025 - 17:57

Dorzuce największą mi znaną "panie bo nie zarybiajo " tego nic nie przebije 🤣
  • psd27, cobrax i przemo_w lubią to

#24 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 10 luty 2025 - 18:06

Chemtrails - smugi kondensacyjne uznawane są za zanieczyszczenia i trucizny. Zawsze mnie to bawi.
Nie doczytałem, że już bylo:)

Użytkownik Dawid.K edytował ten post 10 luty 2025 - 18:07

• psd27 lubi to

#25 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 luty 2025 - 19:45

Ach ! To będzie, niestety pewnie krótko, mój ulubiony wątek. Jestem gorącym zwolennikiem teorii spiskowych :) Aby czytajcie dokładnie co pisze niżej. Teorie owe podzielił bym na 

A. Te o których tu nie wolno. Aby dać przykłady historyczne z tych najbardziej znanych to zabójstwo Cezara, Waterloo, zamach w Wolfsschnze itd itp. W znakomitej książce S. Lema "Głos Pana" świetnie jest opisany sposób jak ci co spiskują, służby itp "rozwadniają"  faktyczne spiski budując wokół nich atmosferę taką że lud uznaje je za  głupotę, dzieło wariata, rzecz nieprawdopodobną itd. Oczywiście mowa o spiskach które się nie wydały.  Typ A dla mnie dużo bardzie interesujący, ale cóż - nie wolno. Zaproponuję wam zabawę. Weźcie dowolne zdarzenie gdzie ścierają się dwie opinie był czy nie było spisku i zapytajcie AI co przemawia za spiskiem i co przeciw. Czasami można tą drogą dowiedzieć się ciekawych  opinii, ba nawet zmienić swój stosunek do sprawy

B. "Spiski" typu  ziemia jest płaska i temu podobne. Mało kto wie że słynne  towarzystwo płaskoziemcow https://theflatearth.../home/index.php zostało założone przez znudzonych arystokratów "dla jaj" Okazało się, także pod względem finansowym strzałem w dziesiątkę. Aby było coś o rybach. Pewnie wielu widziało film o kulisach hodowli  łososi w Norwegii i słyszało o  zdarzeniach z tym związanych. Teraz  napisze o dwóch zdarzeniach które mnie dotknęły osobiście a miały znamiona... hmm posłuchajcie. Zaznaczam nie traktujcie tego zbyt serio :) Swego czasu gdy zdrowie było w lepszym stanie miałem zwyczaj latem jeździć wieczorami na rowerze. Tego upalnego dnia długo utrzymywały się na niebie bardzo długo "chemtrials" Było już późno gdy dotarłem w okolice jeziora Maltańskiego w Poznaniu Na jego wschodnim końcu przy wieżyczce kontrolnej toru regatowego stało kilka łodzi motorowych oświetlonych bardzo silnymi reflektorami. W świetle tychże reflektorów i tylko w tym ostrym świetle było widać miliony czy raczej miliardy niesłychanie cienkich niteczek opadających bardzo wolno na ziemie czy wodę. Próbowałem to złapać na rękę. Nic z tego nie nie było widać. Halucynacja. Być może. Ale koło mnie mnie stanął inny rowerzysta i wręcz krzykał: "Panie co to ?. Zaznaczam nie wierzę w chemitrials choć mogę sobie wyobrazić jak to technicznie mozna by wykonać  Oczywistą bzdurą jest że kapitan wyrzuca prze okno. Drugie zdarzenie . Pewnego dnia idąc rano do auta zobaczyłem że mój i sąsiednie pojazdy na parkingu pokryte dziwnym nalotem ni to kurz ni piasek jakiś żółtawy w dziwnym kolorze. Piasek z Sahary przywiało czy co ? Mój śp Brat był dość znanym chemikiem i miał dostęp do aparatury analitycznej (spectrometr  ?) Zebrałem trochę tego "piasku" w kopertę i mu wysłałem. Po czasie zadzwonił wściekły: "Co za g.. mi przysłałeś  !Tam cała tablica mendelejewa i izotopy promieniotwórcze i ogólnie świństwo" Moze i na Saharze taki jest piasek  :)  ;)

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 10 luty 2025 - 19:56

• Sławek Oppeln Bronikowski, Biesan, strary i 7 innych osób lubią to

#26 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6353 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 10 luty 2025 - 20:05

Friko, on 10 Feb 2025 - 16:13, said:

Moja spiskowa teoria jest taka że nie wróżę temu wątkowi długiego życia na forum.... chyba że zmienimy jego tytuł na "Wędkarskie teorie spiskowe".  Myślę że nasze hobby, jak każda dziedzina życia, nie jest od nich wolne.

Przykład pierwszy z brzegu: przetrzymywanie okoni w podbieraku żeby "nie odprowadziły stada".  Teoria powielana często przez znanych i uznanych wędkarzy. Może live sonar w końcu zada jej cios łaski ...

Jeden z Kolegów, obecnych na jerku, w minionym roku przeprowadził eksperyment z live'm na wodzie obfitującej w okonie, również te duże.

Może opisze swoje obserwacje, nie chciałbym odbierać mu splendoru :)

#27 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 10 luty 2025 - 20:11

Valo, on 10 Feb 2025 - 16:57, said:

Dorzuce największą mi znaną "panie bo nie zarybiajo " tego nic nie przebije

Jest większa - Bo łowić to trza umić...

#28 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek

Napisano 10 luty 2025 - 20:13

Marcin Rafalski, on 10 Feb 2025 - 18:45, said:

Ach ! .................Saharze taki jest piasek  :)  ;)

To coś z tych szczepionek... Jakiś grafen, czy glin?

Albo te robale z maseczek uciekły:)

• Umbra lubi to

#29 OFFLINE   SID

SID

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 851 postów
  • LokalizacjaŚrem https://www.youtube.com/watch?v=Sy7k5ZgA_RU
  • Imię:Roger
  • Nazwisko:Sikora

Napisano 10 luty 2025 - 21:00

W obecnych czasach to chyba najwieķsza teoria spiskowa.

Załączone pliki

• haja1978, coma i S.N. lubią to

#30 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 679 postów

Napisano 10 luty 2025 - 21:13

Marcin Rafalski, on 10 Feb 2025 - 18:45, said:

Ach ! To będzie, niestety pewnie krótko, mój ulubiony wątek. Jestem gorącym zwolennikiem teorii spiskowych :) Aby czytajcie dokładnie co pisze niżej. Teorie owe podzielił bym na 

A. Te o których tu nie wolno. Aby dać przykłady historyczne z tych najbardziej znanych to zabójstwo Cezara, Waterloo, zamach w Wolfsschnze itd itp. W znakomitej książce S. Lema "Głos Pana" świetnie jest opisany sposób jak ci co spiskują, służby itp "rozwadniają"  faktyczne spiski budując wokół nich atmosferę taką że lud uznaje je za  głupotę, dzieło wariata, rzecz nieprawdopodobną itd. Oczywiście mowa o spiskach które się nie wydały.  Typ A dla mnie dużo bardzie interesujący, ale cóż - nie wolno. Zaproponuję wam zabawę. Weźcie dowolne zdarzenie gdzie ścierają się dwie opinie był czy nie było spisku i zapytajcie AI co przemawia za spiskiem i co przeciw. Czasami można tą drogą dowiedzieć się ciekawych  opinii, ba nawet zmienić swój stosunek do sprawy

B. "Spiski" typu  ziemia jest płaska i temu podobne. Mało kto wie że słynne  towarzystwo płaskoziemcow https://theflatearth.../home/index.php zostało założone przez znudzonych arystokratów "dla jaj" Okazało się, także pod względem finansowym strzałem w dziesiątkę. Aby było coś o rybach. Pewnie wielu widziało film o kulisach hodowli  łososi w Norwegii i słyszało o  zdarzeniach z tym związanych. Teraz  napisze o dwóch zdarzeniach które mnie dotknęły osobiście a miały znamiona... hmm posłuchajcie. Zaznaczam nie traktujcie tego zbyt serio :) Swego czasu gdy zdrowie było w lepszym stanie miałem zwyczaj latem jeździć wieczorami na rowerze. Tego upalnego dnia długo utrzymywały się na niebie bardzo długo "chemtrials" Było już późno gdy dotarłem w okolice jeziora Maltańskiego w Poznaniu Na jego wschodnim końcu przy wieżyczce kontrolnej toru regatowego stało kilka łodzi motorowych oświetlonych bardzo silnymi reflektorami. W świetle tychże reflektorów i tylko w tym ostrym świetle było widać miliony czy raczej miliardy niesłychanie cienkich niteczek opadających bardzo wolno na ziemie czy wodę. Próbowałem to złapać na rękę. Nic z tego nie nie było widać. Halucynacja. Być może. Ale koło mnie mnie stanął inny rowerzysta i wręcz krzykał: "Panie co to ?. Zaznaczam nie wierzę w chemitrials choć mogę sobie wyobrazić jak to technicznie mozna by wykonać  Oczywistą bzdurą jest że kapitan wyrzuca prze okno. Drugie zdarzenie . Pewnego dnia idąc rano do auta zobaczyłem że mój i sąsiednie pojazdy na parkingu pokryte dziwnym nalotem ni to kurz ni piasek jakiś żółtawy w dziwnym kolorze. Piasek z Sahary przywiało czy co ? Mój śp Brat był dość znanym chemikiem i miał dostęp do aparatury analitycznej (spectrometr  ?) Zebrałem trochę tego "piasku" w kopertę i mu wysłałem. Po czasie zadzwonił wściekły: "Co za g.. mi przysłałeś  !Tam cała tablica mendelejewa i izotopy promieniotwórcze i ogólnie świństwo" Moze i na Saharze taki jest piasek  :)  ;)

Któryś z drobnych owadów lata z taką cienką niteczką, zdaje się, że w czasie składania jaj. Owada ledwie widać i można odnieść wrażenie, że w powietrzu unosi się sama nitka.

• Marcin Rafalski lubi to

#31 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1903 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 10 luty 2025 - 21:32

bartsiedlce, on 10 Feb 2025 - 19:05, said:

Jeden z Kolegów, obecnych na jerku, w minionym roku przeprowadził eksperyment z live'm na wodzie obfitującej w okonie, również te duże.

Może opisze swoje obserwacje, nie chciałbym odbierać mu splendoru :)

Nie trzeba przeprowadzać eksperymentów. Stada wędrują, niektóre wolniej, inne szybciej, wypuszczanie nie ma tu znaczenia.

• eRKa lubi to

#32 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 10 luty 2025 - 21:52

pieczywko, on 10 Feb 2025 - 15:39, said:

Operacja Highjump moja ulubiona historia , teoria spiskowa, idealny scenariusz na całkiem dobre kino .

Też ją bardzo lubię. Jedna z ulubionych.

Bardzo ciekawe są też podziemne miasta, zwłaszcza te na kilka pięter z ciągami wentylacyjnymi, co wg oficjalnej wersji zostały zbudowane przez pierwszych chrzescijan.

Nie ma co przesadzac, to cafe. Aby tylko obylo się bez politykowania.
  • coma i Valo lubią to

#33 OFFLINE   WalterW

WalterW

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 10 luty 2025 - 21:57

Te polityczne są słabe bo szybko przestają być teoriami :P

#34 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 104 postów

Napisano 10 luty 2025 - 23:42

korol, on 10 Feb 2025 - 20:52, said:

Też ją bardzo lubię. Jedna z ulubionych.

Bardzo ciekawe są też podziemne miasta, zwłaszcza te na kilka pięter z ciągami wentylacyjnymi, co wg oficjalnej wersji zostały zbudowane przez pierwszych chrzescijan.

Nie ma co przesadzac, to cafe. Aby tylko obylo się bez politykowania.

Podziemne tunele Shrapnel.

#35 OFFLINE   Waldek

Waldek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 11 luty 2025 - 00:09

Elvis ponoć nadal żyje, a w Argentynie taki jeden malarz z wąsem.

#36 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 01:05

Z malarzem to chyba plotka. Żyć 136 lat to przydarzyło się chyba tylko właścicielom warszawskich kamienic w czasach mody na ich odzyskiwanie. Byłby to zdecydowany rekord Austrii, właściwie nie do pobicia. Chyba, że Bilbo Baggins urodził się we Wiedniu.

#37 OFFLINE   Majkel S

Majkel S

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 11 luty 2025 - 01:27

Moją ulubioną teorią spiskową jest to, że odwiedzają nas obce cywilizacje. Lubię słuchać różnego rodzaju ufologów, np. w podcastach.

„Prawda jest gdzieś tam” :)

#38 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 858 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 11 luty 2025 - 08:32

Panowie i Panie, a gdzie REPTYLIANIE.

Tylko nie zamieszczajcie zdjęć "naszych" polityków, bo i tak  zostaną ocenzurowane (wiadomo przez kogo ;)). 

#39 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 763 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 11 luty 2025 - 14:09

A widzieliście grupę na FB w której wskazują że na ziemi są pozostałości drzew sprzed potopu? Epatują zdjęciami różnych płaskowyży od których odchodzą jakby korzenie. I narracja jakoby te drzewa były wycięte przez poprzednie cywilizacje.

Niestety już nie mogę tego znaleźć, ale zapewne prędzej czy później i na Was trafi ;)

#40 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 luty 2025 - 16:16

Majkel S, on 11 Feb 2025 - 00:27, said:

Moją ulubioną teorią spiskową jest to, że odwiedzają nas obce cywilizacje. Lubię słuchać różnego rodzaju ufologów, np. w podcastach.

„Prawda jest gdzieś tam” :)

Nawet Wiki wspomina o UFO w Polsce. https://pl.wikipedia...je_UFO_w_Polsce. by nie wspomnieć o innych np  https://ufo-relacje.pl/

Ponoć najbardziej kompetentnym źródłem jest strona Fundacji Nautilus https://www.nautilus.org.pl/   Zresztą roi się tam od relacji z różnych dziwnych zdarzeń. Nie czytałem szczegółowo ale większość z nich wydaje się ..hmm... dyskusyjna.  :)

Jeszcze raz przywołam tym razem relację mojego nieżyjącego Brata. Lata temu uczestniczył w kongresie naukowym w USA (gdzie mieszkał i pracował) Po obradach  dyskutowano w mniejszych grupach w kuluarach. Było to w czasach gdy nie było telefonii komórkowej a i internet raczkował. Zresztą niema to większego  znaczenia. W pewnym momencie jeden z uczestników rozmowy, Japończyk (laureat Nagrody Nobla !!!), odłączył się na chwilę z od grupy dyskutantów. Usiadł  w kąciku pomieszczenia zamknął oczy i kilka minut siedział nieruchomo. Gdy wrócił do grupy pozostali uczestnicy zaintrygowani jego nieco dziwnym zachowaniem zapytali go co tam robił ? Rozmawiałem z żoną - brzmiała spokojna odpowiedź. Jak ? Japończyk okazał lekkie zdziwienie. Normalnie - telepatycznie. Teraz zdziwieni byli pozostali naukowcy. Widząc to i całkowity brak wiary w jego umiejętności Japończyk zaproponował eksperyment. Każdy z obecnych poda jedną dowolną cyfrę. A on przekaże  je, telepatycznie oczywiście, żonie w Tokio i poprosi o telefon na numer aparatu stojącego w pomieszczeniu. Tak też uczynili. Azjata znów usiadł w kąciku na parę minut skupiony. Nie minął kwadrans dzwoni telefon z Japonii,  oczywiście żona Noblisty z zapytaniem co to za cyfry i o co w ogóle chodzi. :)

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 11 luty 2025 - 17:05

• CM Punk, coma i korol lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych