Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Teorie spiskowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
193 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów

Napisano 11 luty 2025 - 17:21

Człek , jak młody, oczytany, świata widział, wódki sporo wypił to coraz mniej daje wiarę tym zabobonom, teoriom z ciemnogrodu czy spiskowym ale czasem przychodzi moment, jakiś impuls, gdy zaczynamy trochę inaczej patrzeć na to wszystko...

Dla mnie takim momentem było, gdy okazało się, że moje politowanie z jakim słuchałem  Leppera i jego informacji o Talibach w Klewkach to skutek obróbki  socjologicznej czy socjotechnicznej a nie rzeczywistości.

Teraz chodzę, rączki w kieszeniach, słucham, patrzę i myślę raczej o tym, gdzie na ryby jutro  pojadę, gdzie będą brały i z góry nie wykluczam żadnej opcji ;)

• Sławek Oppeln Bronikowski, MIGOTKA, Hesher i 1 inna osoba lubią to

#42 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 11 luty 2025 - 20:39

Termin "teoria spiskowa" sam w sobie jest przedmiotem teorii spiskowej, która utrzymuje, że termin ten został spopularyzowany przez CIA w celu zdyskredytowania i ośmieszenia wierzących w spisek, zwłaszcza krytyków Komisji Warrena.

Przynieś "teoretyka spiskowego", który spędza niekończące się godziny przez lata, zbierając jak najwięcej informacji z jak największej liczby źródeł, myśląc krytycznie o tym, co te informacje oznaczają, a następnie mówi ci, że jesteś szalony przez ludzi, którzy nie robią nic poza oglądaniem telewizji...

• CM Punk i S.N. lubią to

#43 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 11 luty 2025 - 22:22

DanekM, on 11 Feb 2025 - 13:09, said:

A widzieliście grupę na FB w której wskazują że na ziemi są pozostałości drzew sprzed potopu? Epatują zdjęciami różnych płaskowyży od których odchodzą jakby korzenie. I narracja jakoby te drzewa były wycięte przez poprzednie cywilizacje.

Niestety już nie mogę tego znaleźć, ale zapewne prędzej czy później i na Was trafi ;)

https://wiecznaziemi...romhighusgs.jpg

• DanekM lubi to

#44 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2146 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 11 luty 2025 - 23:42

Największą teorią spiskową jest to ,że wybory coś zmieniają ...gdyby tak było,już dawno byłyby zakazane 😉

#45 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów

Napisano 12 luty 2025 - 00:57

Ja nabrałem trochę powagi do teorii spiskowych po tym jak się okazało ,że moja koleżanka a będzie jakieś 25-30 lat temu za wszelką cenę odciągała od picia z butelek plastikowych bo podobno mikroplastik itd. Śmiałem się z tego jak i z tego ,ze mikrofalówki szkoda ,że szczepionki na wiadomo na co to czyste zło itd..Teraz atakuje wszystkich kilka razy dziennie sterowaniem pogodą i chemitrails .I muszę się zgodzić ze starym - im dłużej człowiek żyje , im więcej ludzi i świata poznaje, dokształca się itd. tym bardziej załamuje się tym ,ze jednak to nie były teorie spiskowe  :D  . 

• strary i CM Punk lubią to

#46 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek

Napisano 12 luty 2025 - 18:09

Kilometr sześcienny powietrza ma masę miliona(ponad) ton.

To tak gwoli sterowania pogodą...

#47 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów

Napisano 12 luty 2025 - 18:46

A samochód ma ok tony. Patrząc na samochód, okiem lajkonika ;) za skarby świata nie wydaje się, ze toto może się poruszać a co dopiero "zapieprzać".

#48 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 luty 2025 - 19:12

Sterowanie pogoda to już dawno nie teoria spiskowa. Pytanie, jak daleko możemy się posunąć i kiedy to się zemści.
http://www.weathermodification.com/

Wracając do teorii,
bardzo ciekawe są te mówiące o resetach cywilizacji, już nie ważne, czy w wyniku powtarzalnych zdarzeń, czy różnych niepowiązanych ze sobą katastrof. Czytałem sumeryjski epos o Gilgameszu, a tam niespodzianka....potop.

Zresztą zobaczcie sami:
Załączony plik  aa.jpg   128,81 KB   5 Ilość pobrań

A tutaj Platon:
Załączony plik  aaa.jpg   98,22 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik korol edytował ten post 12 luty 2025 - 19:59

• CM Punk i S.N. lubią to

#49 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów

Napisano 12 luty 2025 - 20:01

Te cywilizacje,  które pozostawiły jakiś ślad swego upadku są ciekawe ale jeszcze bardziej zastanawiające są te, które istniały wiele stuleci, tysiaclecia, na ogromnym obszarze i zniknęły zupełnie bez powodu, bez śladów swego upadku. Po prostu "zniknęły", nawet szkieletów nie ma...

#50 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów

Napisano 12 luty 2025 - 20:36

Proszę nie mylić lokalnych zjawisk z takimi o zasięgu kontynentalnym. 

Niczym nadzwyczajnym jest spowodować opady deszczu z chmur które są. Tyle to i nasi sadownicy potrafią. Na Placu czerwonym też w czasie defilady świeci słonce.

Skala to jest istota tych teorii.

W czasie ostatniej powodzi też "onych" się o to oskarżało.

Ktoś słyszał, żeby potrafiono spowodować zachmurzenie? Wzbudzić wiatr? A może ten wiatr zatrzymać?

Zatrzymać tornado?

To by było rzeczywiste sterowanie pogodą.

Na razie to ... puszczenie bąka na ogromnym stadionie większy ma efekt.

#51 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów

Napisano 12 luty 2025 - 20:37

strary, on 12 Feb 2025 - 17:46, said:

A samochód ma ok tony. Patrząc na samochód, okiem lajkonika ;) za skarby świata nie wydaje się, ze toto może się poruszać a co dopiero "zapieprzać".

Lajkoniku:)

To już jest konkret - lajkonik:)

#52 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 luty 2025 - 21:53

eRKa, on 12 Feb 2025 - 19:36, said:

Proszę nie mylić lokalnych zjawisk z takimi o zasięgu kontynentalnym.
Niczym nadzwyczajnym jest spowodować opady deszczu z chmur które są. Tyle to i nasi sadownicy potrafią. Na Placu czerwonym też w czasie defilady świeci słonce.
Skala to jest istota tych teorii.
W czasie ostatniej powodzi też "onych" się o to oskarżało.
Ktoś słyszał, żeby potrafiono spowodować zachmurzenie? Wzbudzić wiatr? A może ten wiatr zatrzymać?
Zatrzymać tornado?
To by było rzeczywiste sterowanie pogodą.
Na razie to ... puszczenie bąka na ogromnym stadionie większy ma efekt.

No można, tutaj chcą działać w skali świata, a nie miasta
https://geoengineeri...tion-experiment

Zresztą mam bardziej drastyczny przykład.
Odpalamy odpowiedniej siły bombę atomową w superwulkanie, może tym w Yellowstone, a może w Zatoce Neapolitańskiej.
I w konsekwencji nadchodzi epoka lodowcowa wywołana antropologicznie. Pytanie, czy ktoś z nas przeżyje?

PS
w Mahabaracie mieli spadającą z nieba broń, co zamieniała ludzi, konie i słonie w popiół.
Dobre, nie. Coś koło 660 strony w polskim skróconym tłumaczeniu.

Użytkownik korol edytował ten post 12 luty 2025 - 22:10

• CM Punk i eRKa lubią to

#53 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1075 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 12 luty 2025 - 22:25

A ja mam taką teorię znad wody 😀
Otóż mówi ona, że “pod drutami (energetycznymi) lepiej biorą”…. Nasłuchałem się o tym będąc dzieckiem od wędkarskiego “kwiatu” znad okolicznego “jeziora”. Nie było problemem dla wyznawców tej błyskotliwej teorii, że ryby rzeczywiście brały lepiej, ale tylko od strony jednego brzegu…. Rozwiązanie zagadki przyszło, kiedy łowiąc na gumę z opadu uświadomiłem sobie, że tam po prostu jest podwodna górka, no ale skąd „żywcownicy” mogli o tym wiedzieć 😀
  • bartsiedlce i eRKa lubią to

#54 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów

Napisano 13 luty 2025 - 00:42

korol, on 12 Feb 2025 - 20:53, said:

No można,
I w konsekw
Dobre, nie. Coś koło 660 strony w polskim skróconym tłumaczeniu.

...eksperyment naukowy mający na celu pogłębienie wiedzy...

To nadal nie jest sterowanie pogodą, podobnie jak te systemy? HAARP. A o nich też w kontekście sterowania wielu błędnie uważa, że można.

Ja powtórzę - to nie ta skala.

Jeszcze w szkole średniej -jeden z nauczycieli sugerował odpalenie bomby jądrowej w odkrywce bełchatowskiej. Podpalenie dużych ilości węgla też by miało wpływ na lokalną pogodę.

Tylko to nadal są spekulacje. Bo chyba nikt nie zrobi czegoś podobnego. Skutki nieznane takowych działań.

I jak wspomniałeś mogły by doprowadzić do katastrofy.

#55 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2025 - 11:05

psd27, on 12 Feb 2025 - 21:25, said:

A ja mam taką teorię znad wody
Otóż mówi ona, że “pod drutami (energetycznymi) lepiej biorą”…. Nasłuchałem się o tym będąc dzieckiem od wędkarskiego “kwiatu” znad okolicznego “jeziora”. Nie było problemem dla wyznawców tej błyskotliwej teorii, że ryby rzeczywiście brały lepiej, ale tylko od strony jednego brzegu…. Rozwiązanie zagadki przyszło, kiedy łowiąc na gumę z opadu uświadomiłem sobie, że tam po prostu jest podwodna górka, no ale skąd „żywcownicy” mogli o tym wiedzieć

Te teorie wędkarskie zawsze mnie śmieszyły.
Nie wypuszczaj leszcza, bo odprowadzi stado. Nie wypuszczaj okonia, bo odprowadzi stado.
Wiatr ze wschodu, nie będzie brało. Pełnia, nie będzie brało.

A tymczasem połowiłem fajnych rybek chyba w każdych możliwych warunkach 

Użytkownik korol edytował ten post 13 luty 2025 - 11:06

• psd27 lubi to

#56 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 luty 2025 - 11:26

korol, on 13 Feb 2025 - 10:05, said:

(...)

Nie twierdzę że te teorie się sprawdzają. Oczywiście w każdych warunkach mozna złowić fajne ryby. Natomiast na podstawie moich zapisków, a zwłaszcza kolegi który prowadził je od około pół wieku lat pełnia jest zdecydowani porą gdzie najmniej brań. Niektórzy tłumacza to  większą ilością światła w wodzie przy bezchmurnych nocach i żerowaniem ryb przez większa część doby. A więc w jednostce czasu w której łowimy mniej ryb pobiera pokarm. To by trzymało się kupy bo pełnia zmniejsza brania bardziej wiosną/latem niż późną jesienią zima. Oczywiście to tylko gdybanie i chęć usystematyzowania wszystkiego, właściwa ludzkiej naturze. Z kolei przypomniało mi się ze Piotr Piskorski twierdził gdzieś że ostatni dzień pełni najlepszy na wielkie pstrągi Tak czy siak niechętnie wybieram się na ryby w pełnię ze wschodnim wiatrem ;)  :)

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 13 luty 2025 - 11:29

#57 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1143 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 13 luty 2025 - 11:48

Starzy rybacy jeziorowi zawsze mówili, że w pełnię to nawet w postawione sieci mniej ryb wchodzi. Piotr może mieć o tyle rację z tymi pstrągami, bo jednak pełnia często radykalnie zmienia pogodę (jak to choćby dzisiaj widzimy), więc na swój sposób wykorzystują ten moment i lepiej biorą. Mnie się sprawdzało nad Wisłą. W okolicach pełni łowiłem fajne ryby (klenie, jazie 50 plus), ale raczej pojedyncze. 

#58 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 13 luty 2025 - 12:00

korol, on 13 Feb 2025 - 10:05, said:

Te teorie wędkarskie zawsze mnie śmieszyły.
Nie wypuszczaj leszcza, bo odprowadzi stado. Nie wypuszczaj okonia, bo odprowadzi stado.

W tym wschodnim wietrze jest trochę złego, a nawet więcej niż trochę.

Wschodnia cyrkulacja, to małe zachmurzenie a jeszcze częściej bezchmurne niebo, zimne noce, a nawet latem w cieniu jest chłód, do tego wysokie ciśnienie. Z doświadczenia kilku dekad widzę, że to najczęściej niesprzyjające warunki do sukcesów wędkarskich, szczególnie w wodach dość klarownych. Zmętnienie wody ogranicza zły wpływ wschodniej cyrkulacji.

Połowić się da w każdych warunkach, ale jednak lepiej/częściej połowi się przy atlantyckiej dominacji pogodowej.

• Marcin Rafalski lubi to

#59 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2025 - 13:30

Pewnie zawsze można wytypować warunki mniej, bądź bardziej sprzyjające.
Ale na pewno nie powinniśmy uzasadniać naszych niepowodzeń tymi warunkami.

Przykład z mojego rodzinnego zalewu.
Wiatr wschodni - gorszy czas na karpie w ich typowych miejscach, ale super na szczupaki na nawietrznej stronie wału.
Leszcze i płocie zresztą też tam dobrze żerowały. 

Na Wiśle, gdzie na warszawskim odcinku wolę łowić po prawej stronie wiatr wschodni oznacza wiatr w plecy.
Czyli dalej rzucam, a jak jest zimno bądź pada łatwiej wytrwać. Złowiłem masę ryb w tych warunkach.

Klucz to umiejętność dostosowania się do warunków.

• S.N. lubi to

#60 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1075 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 13 luty 2025 - 15:21

Też mam takie przemyślenie, że z czasów łowienia na Pilicy dużo bardziej lubiłem zachodnią cyrkulację. Na Wiśle lepsze wyniki są na wschodnim wietrze :-) Na pewno chodzi o to, co napisał wyżej Piotrek. Dodać można jeszcze jedną prawdę, o której wspominał kiedyś Kamil Walicki - najlepsza pogoda/poziom wody na Wiśle, to stabilna pogoda/stabilny poziom. Wiadomo, że można bardzo dobrze połowić na załamaniach, ale jeśli chodzi o regularność, to stabilna pogoda na pewno pomaga.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych