Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Teorie spiskowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
193 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 18:48

A propos  Amerykanie robili badania socjologiczne wśród  naukowców wszelkiej maści specjalności. Pytali ( miedzy innymi) kto jest wierzący(obojętnie w jakiego Boga) a kto nie. Wyniki były sporym zaskoczeniem. Najwięcej ok 90% było wśrod.....astrofizyków zajmujących się między innymi powstaniem wszechświata. :)

Co oczywiście niczego nie przesądza w jedną czy druga stronę albowiem wiara jest  jak sama nazwa wskazuje kwestią wiary  :)

• coma lubi to

#82 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4824 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 18 luty 2025 - 18:48

W laboratorium ? My że śwagrem ...

Sorki Panowie, ale jakoś mi tu nawet pasuje 😅
  • popper, Biesan i Darek_W lubią to

#83 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 104 postów

Napisano 18 luty 2025 - 18:52

S.N., on 18 Feb 2025 - 17:48, said:

W laboratorium ? My że śwagrem ...

Sorki Panowie, ale jakoś mi tu nawet pasuje 😅

No ale jak się ze szwagrem do tego zabierzesz to i laboratorium Wam nie pomoże 🤣🤣 sory chłopaki ale nawet obca cywilizacja raczej jest bezsilna😄
  • Darek_W lubi to

#84 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4824 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 18 luty 2025 - 18:59

I tu zdania są podzielone 🤣
  • Darek_W lubi to

#85 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 18 luty 2025 - 19:24

Ja ze śfagrem:

Załączony plik  IMG_0792.jpeg   52,41 KB   5 Ilość pobrań

#86 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 19:24

Valo, on 18 Feb 2025 - 17:52, said:

(...)  nawet obca cywilizacja raczej jest bezsilna

Spotkałem się z twierdzeniem że ludzkość niekoniecznie roztropnie postępuje szukając kontaktu z obcymi (np projekt SETI) Prawdopodobnie obcy nie patyczkowali by się z nami, mając  przewagę technologiczną i po prostu "klepnęli by nas" jak my utrapionego komara. W skali wszechświata istniejemy niesamowicie krótko. A postęp technologiczny przyspiesza niesłychanie. Wyobraźmy sobie(no może spróbujmy sobie wyobrazić) cywilizację która istnieje np milion lat.  Co tez jest "mgniniem oka" w kosmicznej skali. Jakie musi mieć możliwości ?!

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 18 luty 2025 - 19:27

#87 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1099 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 18 luty 2025 - 19:46

Marcin Rafalski, on 18 Feb 2025 - 18:24, said:

Jakie musi mieć możliwości ?!

Pewnie mają plecionki z min. 128 włókien o rzeczywistej średnicy 0,0001 mm i wytrzymałości 25 kg, do tego ich wędki ważą 10 g przy długości 2,70 i ogarniają zarówno paprochy jak i jerki po 150 gram. I najważniejsze- ich Szimana i Daiły nie ząbkują i mają odpowiednią ilość smaru.

#88 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 679 postów

Napisano 18 luty 2025 - 19:56

Marcin Rafalski, on 18 Feb 2025 - 18:24, said:

Spotkałem się z twierdzeniem że ludzkość niekoniecznie roztropnie postępuje szukając kontaktu z obcymi (np projekt SETI) Prawdopodobnie obcy nie patyczkowali by się z nami, mając  przewagę technologiczną i po prostu "klepnęli by nas" jak my utrapionego komara. W skali wszechświata istniejemy niesamowicie krótko. A postęp technologiczny przyspiesza niesłychanie. Wyobraźmy sobie(no może spróbujmy sobie wyobrazić) cywilizację która istnieje np milion lat.  Co tez jest "mgniniem oka" w kosmicznej skali. Jakie musi mieć możliwości ?!

Po upływie miliona lat każda cywilizacja składa się z jednego osobnika i jest nim Chuck Norris :)

Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 18 luty 2025 - 20:01

• Mysha i strary lubią to

#89 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 18 luty 2025 - 19:59

Myślę, że ludzkość jest tak szkodliwą formą życia dla środowiska, że drugi raz taka pomyłka naturze się nie powtórzy.
  • DeepRunner, cobrax i md30 lubią to

#90 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3736 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 18 luty 2025 - 20:21

Marcin Rafalski, on 18 Feb 2025 - 17:48, said:

A propos Amerykanie robili badania socjologiczne wśród naukowców wszelkiej maści specjalności. Pytali ( miedzy innymi) kto jest wierzący(obojętnie w jakiego Boga) a kto nie. Wyniki były sporym zaskoczeniem. Najwięcej ok 90% było wśrod.....astrofizyków zajmujących się między innymi powstaniem wszechświata. :)

Interesujące, podrzucisz źródło tych badań?

#91 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 20:58

mario, on 18 Feb 2025 - 19:21, said:

Interesujące, podrzucisz źródło tych badań?

Poszukam, było to już wiele lat ten (15 ?) czytałem gdzieś i właśnie ten fragment zwrócił moja uwagę i zapamiętałem.. Często bywa tak ze badanie niezgodne z hmmm... lewicową wizja świata znikają gdzieś, mimo ze rzekomo nic nie ginie w sieci. To zresztą kolejna teoria spiskowa. Ale doświadczyłem tego osobiście zapisawszy w innej sprawie dwa linki do bardzo intersujących badań (w sprawach tu zakazanych bo dotyczących tzw orientacji) i później żadną miarą nie potrafiłem tych wyników znaleźć mimo że zapamiętałem autorów. 

• coma lubi to

#92 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3736 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 18 luty 2025 - 21:09

Pytam, ponieważ ja dotarłem do odmiennych badań opublikowanych w „Nature” w 1998 r. (vol. 394, No 6691), z których wynika, iż wśród członków amerykańskiej National Academy of Sciences, zrzeszającej najwybitniejszych naukowców amerykańskich, wierzący w Boga stanowią tylko kilka procent.
Dane dotyczące wiary w Boga osobowego wyglądały jak poniżej:
Wierzący w Boga – 7.0 %
Niewierzący w Boga - 72.2 %
Nie mający pewności lub agnostycy – 20.8%
Wyniki te dotyczą członków amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk (National Academy of Sciences) z dziedziny nauk przyrodniczych i matematycznych. Wśród biologów wierzy w Boga 5.5%, wśród fizyków i astronomów 7.5%. Akademia liczy około 2000 członków, ok. 200 nagrodzonych Noblem.

Skonfontujmy źródła.
  • DeepRunner i md30 lubią to

#93 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 21:14

W Polsce badania na ten temat robiła p. Marii Libiszowskia-Zółtkowskia(2000). Na 447  przebadanych 22/3  ok 64% samodzielnych pracowników naukowych zdeklarowało sie jako wierzących Więcej w Rocznikach Psychologicznych artykuł Andrzeja Gołąba,

Zgadza się dotarłem do tych samych żródeł posiłkując się AI  tylko 33% naukowców w USA wierzy w Boga. Bynajmniej ich nie kwestionuję   Będę szukal dalej

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 18 luty 2025 - 21:16

#94 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2046 postów

Napisano 18 luty 2025 - 21:19

Marcin Rafalski, on 18 Feb 2025 - 19:58, said:

Poszukam, było to już wiele lat ten (15 ?) czytałem gdzieś i właśnie ten fragment zwrócił moja uwagę i zapamiętałem.. Często bywa tak ze badanie niezgodne z hmmm... lewicową wizja świata znikają gdzieś, mimo ze rzekomo nic nie ginie w sieci. To zresztą kolejna teoria spiskowa. Ale doświadczyłem tego osobiście zapisawszy w innej sprawie dwa linki do bardzo intersujących badań (w sprawach tu zakazanych bo dotyczących tzw orientacji) i później żadną miarą nie potrafiłem tych wyników znaleźć mimo że zapamiętałem autorów. 

Też tak miałem, wiele razy. Za skarby świata wyszukiwarka nie dawała rady, dopiero wklejenie dokładnego linka otwierało sezam z zakazaną kaszanką.

#95 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3736 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 18 luty 2025 - 21:25

Marcin Rafalski, on 18 Feb 2025 - 20:14, said:

W Polsce badania na ten temat robiła p. Marii Libiszowskia-Zółtkowskia(2000). Na 447 przebadanych 22/3 ok 64% samodzielnych pracowników naukowych zdeklarowało sie jako wierzących Więcej w Rocznikach Psychologicznych artykuł Andrzeja Gołąba,

Zgadza się dotarłem do tych samych żródeł posiłkując się AI tylko 33% naukowców w USA wierzy w Boga. Bynajmniej ich nie kwestionuję Będę szukal dalej

Pisałeś pierwotnie o badaniach Amerykanów, więc już nie mieszajmy w to polskich badań czy teorii spiskowych 😎

Dla zainteresowanych rzeczony artykuł z 'Nature' z 1998

Załączony plik  Screenshot_20250218_211549_Xodo.jpg   138,15 KB   5 Ilość pobrań
  • md30 lubi to

#96 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 18 luty 2025 - 21:31

W kwestii wiary...

Dziwne, ale poglądy fizyków są zgodne z Biblią jeśli chodzi o początek:

- Na początku było Słowo - Biblia

-Na początku była osobliwość - fizycy

Czym było jedno czy drugie przynajmniej mój umysł nie jest w stanie ogarnąć.

A kolejna ciekawostka(może nie ciekawostka, lecz fakt) - nie znam żadnego społeczeństwa bez wiary, takiej czy innej. A kapłani to zawsze najlepiej wykształcona grupa społeczna.

• mohave i coma lubią to

#97 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 21:37

mario, on 18 Feb 2025 - 20:25, said:

Pisałeś pierwotnie o badaniach Amerykanów, więc już nie mieszajmy w to polskich badań czy teorii spiskowych

Dla zainteresowanych rzeczony artykuł z 'Nature' z 1998

attachicon.gif Screenshot_20250218_211549_Xodo.jpg

Zgadza się ! Zacząłem szukać trafiłem najpierw na polskie źródło to przytoczyłem by da szerszy pogląd.  W międzyczasie Kolega zamieścił swój , co nieco wymedytowałem ale polskie badania tez ciekawe najwięcej np geografów ponad 70% 

• mario lubi to

#98 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2608 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 18 luty 2025 - 21:37

Szymon82, on 18 Feb 2025 - 18:59, said:

Myślę, że ludzkość jest tak szkodliwą formą życia dla środowiska, że drugi raz taka pomyłka naturze się nie powtórzy.

Skąd taki negatywne nastawienie do siebie???

W naturalny sposób na Ziemi wymarło ok 90 % gatunków które ją zamieszkiwały.

W naturalny sposób na początku Ziemia była rozżarzoną kulą, po miliardzie lat ostygła, pojawiło się tlen, woda, życie...

Pojawiły się wymierania na skalę masową...

...

...

...

Skończy Ziemia jako pusta, martwa planeta, gdy Słońce stanie się czerwonym olbrzymem - znów za miliardy lat.

A stałe to są tylko w fizyce, czy matematyce...

#99 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1081 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 18 luty 2025 - 21:54

eRKa, on 18 Feb 2025 - 20:31, said:

A kapłani to zawsze najlepiej wykształcona grupa społeczna.

Naprawdę? A możesz Roman w jakiś mierzalny sposób uzasadnić tę tezę? Czemu np kapłani są lepiej wykształceni niż, dajmy na to, “informatycy”?
  • md30 i zeralda lubią to

#100 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 18 luty 2025 - 22:05

eRKa, on 18 Feb 2025 - 20:37, said:

Skąd taki negatywne nastawienie do siebie???

Nie mówię o sobie - ja jestem prawie idealny :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych