Ja do swojego zestawu Yamaha 13.5 z Kolibri 360D dokupiłem śrubę o skoku 10 1/2. A z wyliczeń wychodziło bardziej na skok 10, tyle że do kupienia była 10 1/2. Teoretycznie na śrubie 11 cali powinien mniej pić, ale jak wpłynie na silnik pływanie z gazem na max?

Zakup łodzi - rozterki, pytania, informacje
Napisano 22 marzec 2020 - 23:13
Napisano 22 marzec 2020 - 23:43
To teoria, bo niby obroty niższe, ale i tak manetkę trzeba odkręcić mocno, więc silnik dostaje więcej mieszanki paliwo-powietrze na cykl, ze względu na dłuższy czas otwarcia zaworu. W praktyce zużycie spada praktycznie niezauważalnie, wzrasta obciążenie korba-tłok-panewka, spada elastyczność. Moim zdaniem nie warto.
@dolot - jak masz skąd wziąć, to spróbuj tą 10" , ale moim zdaniem ta 9 jest idealna jak na te warunki pracy, które prezentujesz. Dopakujesz graty, obroty jeszcze minimalnie spadną. Z mojego doświadczenia najlepiej mi się pływało właśnie na śrubach, które w jedną osobę dobijały obrotomierz na równo, lub minimalnie powyżej górnej granicy dla silnika. Tak jak u ciebie teraz na 9".
- kotwitz lubi to
Napisano 23 marzec 2020 - 09:12
Witam kolegów jeżeli to komuś pomoże ,to pływałm na Iwie 390, waga 120kg ,wiem lekka, ale dzielnie sobie radziła na mazurskich jeziorach na fali i po 10-ciu latach nic w niej nie popękało tereaz mam od dwuch lat Romanę 440 waga 150kg,honda 10km 46kg ,śryba orginalna 4x9,1/4x9, poliwo 12l,ja 86kg, koło,kotwice dwie po 4,5kg,dwia kkapoki i szpej wędkarski 25kg .To wychodzi jakieś 30kg/km w pojedynkę na max otwartej manetce prędkośc 30km/h,z kolegą 70kg +jego zpej 25km/h przy spokojnej wodzie, przy wietrze i fali 22-23 km/g
Czekam na pogodę aby sprawdzić nowy nabytek na Romanie honde bf 20 km.
Przymierzałem się do Sempera ,ale odpadł ze względu na wagę i silnik jaki do niego trzeba podpiąć .
Romana 440
Romana 440
po wymianie na kolor biały i dołożono schowek na porzodzie
Iwa 390 te same osiągi co romana
Jak popływam Romaną na 20-ce to dam znać.
Pozdrawiam.
Użytkownik perch22 edytował ten post 23 marzec 2020 - 09:41
- cabage lubi to
Napisano 23 marzec 2020 - 10:34
Jak się sprawuje to romka 440? Czemu była wymieniana? jakieś wady? jeździ dużo na przyczepie czy jest na stałe na wodzie? pojawiły się jakieś pajączki?
Napisano 23 marzec 2020 - 11:38
Zawsze miałem łodzie w kolorze białym z zewnątrz, pierwszą wziołem granatową na zewnątrz i bez schwka z przodu, jak widać na filmiku i żona powiedziała że dalej chce białą i schowek na swoje szpargały dla tego zamówiłem białą i ze schowkiem, łódź cały czas jeździ na przyczepie z silnikiem na pawęzy i nic się nie dzieje,poprzednia Iwa terz jeździła na przyczepie. Dwa lata użytkuję Romanę nic nie popękało i niema pajączków, Myślałem o Sęperze bo ma więcej miejsca na pokładzie elrktryka( hondz z rozrusznikkiem) itd ale waga za duża i zostaję przy Romanie.Bardzo dobże radzi sobie na fali, IWA 390 przy większej prędkości nie cieła fali ,misiałem zwalniać do 17-20km/h na Romanie nie muszę zwalniac mogł płynąć 30km/h jak będzie ciepło to nagram filmik z Hondą 20-tką.
Użytkownik perch22 edytował ten post 23 marzec 2020 - 11:40
Napisano 23 marzec 2020 - 11:41
psulek, on 22 Mar 2020 - 22:43, said:
To teoria, bo niby obroty niższe, ale i tak manetkę trzeba odkręcić mocno, więc silnik dostaje więcej mieszanki paliwo-powietrze na cykl, ze względu na dłuższy czas otwarcia zaworu. W praktyce zużycie spada praktycznie niezauważalnie, wzrasta obciążenie korba-tłok-panewka, spada elastyczność. Moim zdaniem nie warto.
@dolot - jak masz skąd wziąć, to spróbuj tą 10" , ale moim zdaniem ta 9 jest idealna jak na te warunki pracy, które prezentujesz. Dopakujesz graty, obroty jeszcze minimalnie spadną. Z mojego doświadczenia najlepiej mi się pływało właśnie na śrubach, które w jedną osobę dobijały obrotomierz na równo, lub minimalnie powyżej górnej granicy dla silnika. Tak jak u ciebie teraz na 9".
Yamaha 9.9 HMHS o ile dobrze myślę jest motorem 20HP o pojemności około 360cm. Nawet jeśli jest odblokowany na 15HP, to i tak ma trochę rezerwy w wytrzymałości (o ile olej nie jest zbyt rzadki). Natomiast dla sił wynikających z ruchu posuwisto-zwrotnego istotne są tylko obroty. Długotrwałe przekraczanie obrotów w górę może osłabić korbowód i go ostatecznie rozerwać.
Obniżenie obrotów prócz większych momentów sił (czyli wartości sił) może w skrajnej sytuacji doprowadzić do spalania stukowego.
Myślę że jak silnik został "wystrojony" przez producenta na 5500obr/min to lepiej trzymać się zbliżonej wartości, choćby ze względu na optymalne wyprzedzenie zapłonu.
Producent w instrukcji (manual) rozwiązał problem pisząc, że jak obroty przekraczają dopuszczalny zakres obrotów,to należy ująć gaz.
Ja to zrozumiałem że lepiej jest dać mniejszy skok śruby i w razie czego ująć na manetce niż przesadzić z nadmiernym skokiem.
Napisano 23 marzec 2020 - 15:00
Dzięki za info. Tez mi sie podoba ta romka
Napisano 25 marzec 2020 - 21:29
Napisano 01 kwiecień 2020 - 16:34
Koledzy prośba o Wasze opinie, spostrzeżenia, doświadczenia co do koloru łodzi (laminat). Łódź mam zamówioną ale do potwierdzenia zostały mi właśnie kolory.
I tak po kolei moje rozterki:
Kolor wewnętrzny - na bank nie biały bo daje po gałach przy lampie i najtrudniej utrzymać czystość (w zasadzie tak samo jak przy innych kolorach ale na białym "bardziej widać" );
- kusi mnie jakiś fajny kolor typu czerwony, żółty, zielony itp. super to wygląda ale czy nie męczy wzroku?? może ktoś na forum ma łajbę w wesołym kolorze i się wypowie;
- rozum podpowiada szary, a dokładniej jasnoszary - nie razi, nie nagrzewa się mocno, nie widać każdego syfu - dużo łodzi ma taki właśnie kolor - prośba o opinie.
Kolor zewnętrzny:
- najbardziej podobają mi się burty w całości czarne lub granatowe - pytanie czy przy takim kolorze łódź po sezonie-dwóch nie wygląda jak stara (prawdopodobnie rysy są bardziej widoczne, a uniknąć się ich nie da), dodam, że moja będzie jeździć na przyczepie - nie będzie mieszkać na wodzie;
- biały chyba najbardziej popularny - coś w tym musi być, minus znowu z utrzymaniem czystości ale jak już wspomniałem łódka nie będzie stała na wodzie więc nie obrośnie;
- opcja trzecia - mieszana - górą pasek ciemny, dół biały - czyli kompromis.
Czekam na Wasze sugestie, pozdro
Napisano 01 kwiecień 2020 - 17:58
danielos, on 01 Apr 2020 - 15:34, said:
Koledzy prośba o Wasze opinie, spostrzeżenia, doświadczenia co do koloru łodzi (laminat). Łódź mam zamówioną ale do potwierdzenia zostały mi właśnie kolory.
I tak po kolei moje rozterki:
Kolor wewnętrzny - na bank nie biały bo daje po gałach przy lampie i najtrudniej utrzymać czystość (w zasadzie tak samo jak przy innych kolorach ale na białym "bardziej widać" );
- kusi mnie jakiś fajny kolor typu czerwony, żółty, zielony itp. super to wygląda ale czy nie męczy wzroku?? może ktoś na forum ma łajbę w wesołym kolorze i się wypowie;
- rozum podpowiada szary, a dokładniej jasnoszary - nie razi, nie nagrzewa się mocno, nie widać każdego syfu - dużo łodzi ma taki właśnie kolor - prośba o opinie.
Kolor zewnętrzny:
- najbardziej podobają mi się burty w całości czarne lub granatowe - pytanie czy przy takim kolorze łódź po sezonie-dwóch nie wygląda jak stara (prawdopodobnie rysy są bardziej widoczne, a uniknąć się ich nie da), dodam, że moja będzie jeździć na przyczepie - nie będzie mieszkać na wodzie;
- biały chyba najbardziej popularny - coś w tym musi być, minus znowu z utrzymaniem czystości ale jak już wspomniałem łódka nie będzie stała na wodzie więc nie obrośnie;
- opcja trzecia - mieszana - górą pasek ciemny, dół biały - czyli kompromis.
Czekam na Wasze sugestie, pozdro
Masz tu stronę z łódkami ,http://www.fox-boats...ostepne-kolory/ nie patrz na firmę , ma ona fajną opcję dobierania kolorów do łódki . Sam zobaczysz jak to wygląda , co innego zobaczyć , a co innego się domyślać jak w tej kolorystyce będzie najlepiej wyglądać łódka . Moja tak wygląda , szary nie jest tak brudzący , a na ciemnym spodzie też tak nie widać brudu
Załączone pliki
- thug lubi to
Napisano 02 kwiecień 2020 - 09:33
pawlo29, on 01 Apr 2020 - 16:58, said:
Masz tu stronę z łódkami ,http://www.fox-boats...ostepne-kolory/ nie patrz na firmę , ma ona fajną opcję dobierania kolorów do łódki . Sam zobaczysz jak to wygląda , co innego zobaczyć , a co innego się domyślać jak w tej kolorystyce będzie najlepiej wyglądać łódka . Moja tak wygląda , szary nie jest tak brudzący , a na ciemnym spodzie też tak nie widać brudu
Dzięki Paweł, znam tą stronę doskonale Nie mam problemów z wyobrażeniem sobie łodzi w danych kolorach
chodzi mi o opinie użytkowników
Napisano 02 kwiecień 2020 - 09:57
Tak jw. napisałem mam takie kolory na swojej łódce , według mnie optymalne , miałem poprzednią całą pomarańczową i pojechałem na tydzień nad jezioro i zrobił się zakwit wody , brud tak na niej był widoczny że za nim wciągnołem ją na przyczepę musiałem wszystko szorować bo wstyd było by jechać 350 km do domu . Pomarańczowy kolor odradzam
Napisano 02 kwiecień 2020 - 13:01
Moja ma z 6 lat i jest ok .
Dwa razy w sezonie jade na myjnie bez dotykową i nakładam szampon poczekam z 10 min jak zacznie działać spłukuje.
Użytkownik nurek28 edytował ten post 02 kwiecień 2020 - 13:16
Napisano 03 kwiecień 2020 - 08:39
Pływam po dużech jeziorach ,dlatego wolę łódź w koloże białym z zewntrz bo podzczas sztormu , na szarej fali zawsze jest widoczna z daleka, w razie potrzebnej pomocy, jeżeli chodzi o wewnątrz to szary kolor jak dlamnie jest najłagodniejszy dla oczu .Miałem jedną łajbę w kolorze grafitowym to żona stwierdziła że brzydka , zamówiłem białą.
Użytkownik perch22 edytował ten post 03 kwiecień 2020 - 08:42
Napisano 03 kwiecień 2020 - 10:05
Napisano 03 kwiecień 2020 - 14:56
Pływam w PL ,ale na jeziorach gdzie pływam potrafi bardzo szybko przyjść wiatr i burza i różnie już bywało.
Napisano 03 kwiecień 2020 - 15:17
U mnie jeśli stoisz na środku to w 5 min przepłyiesz na osłonięty brzeg.
A też potrafi dmuchnąć jak się rozdmucha to ...
Załączone pliki
Napisano 20 maj 2020 - 12:34
Napisano 20 maj 2020 - 12:41
- michal6564 lubi to
Napisano 20 maj 2020 - 14:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych