Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   QbaNerra

QbaNerra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów
  • LokalizacjaKady
  • Imię:Kuba

Napisano 25 maj 2015 - 15:21

Panowie piłka jest krótka :) , ukręciłem gwint w dyszy aerografu, muszę kupić nowy. Kwota powiedzmy do 300 zł. Pytanie czy kupić za 50 zł (miałem coś takiego i przez 2-3 lata sprawował się bez zarzutów:  http://www.skleptech...130-p3874.html) czy dać 300 zł za np. H&S ultra ?, a może jest coś godnego pomiędzy? (ten wydaje się ciekawy:  http://www.skleptechniczny.pl/aerograf-z-profesjonalna-dysza-03mm-bd-320-p3877.html)  z góry dzięki za odp

A czemu nie wykręcisz tego co zostało ze środka i nie dokupisz nowej dyszy?

Ja w swojej chińskiej Iwacie też ukręciłem i właśnie tak rozwiązałem problem :) Tearaz śmiga jak nowa :)

Użytkownik QbaNerra edytował ten post 25 maj 2015 - 15:22

#442 OFFLINE   Skryty

Skryty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • Lokalizacjaokolice Lipska
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:P.

Napisano 25 maj 2015 - 19:36

A czemu nie wykręcisz tego co zostało ze środka i nie dokupisz nowej dyszy?

Ja w swojej chińskiej Iwacie też ukręciłem i właśnie tak rozwiązałem problem :) Tearaz śmiga jak nowa :)

hehe, właśnie tak zrobiłem i to w sumie niedługo po tym jak założyłem ten wątek :lol: , nie mogłem znaleźć, ale w końcu  znalazłem na necie dysze i właśnie zaraz zamawiam ;). Na H&S przyjdzie czas, a ten którego do tej pory używałem służył mi dzielnie ;)  to niech jeszcze posłuży te kolejne 2-3 lata.

• QbaNerra lubi to

#443 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 922 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 28 czerwiec 2015 - 10:09

Podłaczę się z pytaniem. Lepszy jest z dolnym, czy górnym zbiornikiem? Dolne teoretycznie wydają mi się lepszą alternatywa, że moge miec ich wiele z róznymi farbami i tylko zmieniam, po lekkim przeczyszczeniu aerografu. Też noszę się z zamiarem zakupu aerografu i pompy.

#444 OFFLINE   Lester

Lester

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 28 czerwiec 2015 - 14:16

Wiele zależy od tego jakiej wielkości woblery malujesz. .Melanżyk maluje wielkie jerki to i TG180 będzie dobry.Ja również taki posiadam i nie jestem zadowolony gdyż trudno o precyzję przy mniejszych wobach.Wiem, wiem, wiele zależy od farby.Jednak mam porównanie i wiem jak to wychodzi u kolegi z lepszym sprzętem.Polerowane iglice górą.

#445 OFFLINE   kezmo

kezmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaOkolice Olsztyna
  • Imię:Radek

Napisano 25 lipiec 2015 - 15:04

Panowie zamierzam postawić pierwsze kroki z aerografem. Mam dwa na oku i w związku z tym moje pytanie. Czy jest duża różnica między dyszą 0,25 a 0,30 ? Która będzie lepsza do malowania wobków w rozmiarze 4-8 cm. Zastanawiam się czy 0,25 nie będzie za mała do cieniowania a 0,30 za duża do malowania szczegółów. Na którą się zdecydować i czy jest między nimi zauważalna różnica ?

Pozdrawiam

#446 OFFLINE   Lester

Lester

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 25 lipiec 2015 - 15:18

0.25

#447 OFFLINE   kezmo

kezmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 18:59

Dzięki Lester za podpowiedź.
Kompresor tłokowy z butlą czy może membranowy. Znalazłem membranowy w przystępnej cenie i dość wydajny jak dobrze pamiętam 65L/min i chyba jestem zdecydowany ale może ktoś doświadczony coś skrobnie na ten temat...

#448 OFFLINE   Lester

Lester

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 25 lipiec 2015 - 21:12

Membranowy z butlą.

#449 OFFLINE   kezmo

kezmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów

Napisano 25 lipiec 2015 - 22:07

Dzięki Lester. 

#450 OFFLINE   ssjuby

ssjuby

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 październik 2015 - 02:33

Witam, od 2 dni czytam po forach  i jak zwykle nic już nie wiem,  stąd mam kilka pytań. Tematy niby wałkowane, ale większość tematów już  i kilka lat wstecz 

1.Jaki aerograf ? z tego co oglądałem to między 50-150 zł wszystkie są podobne powyżej raczej nie szukam (chyba, że warto)  tylko jakie parametry do woblerów powinien spełniać dysze zapasowe zbiorniki itp. Może ktoś ma jakiś porządny model, taki powiedzmy standard.

2. Jaki Kompresor? Głównie do woblerów i modeli, czy z butlą czy tłokowy czy coś innego, który się nie rozleci po roku ? też bym poprosił o jakiś model, powiedzmy, że standard modelarski średniej klasy (Wiem że można z lodówki ale w tym temacie o sklepowe chodzi) 

3.Jakie farby polecacie do aerografu ? malować będę na podkład z śnieżki nitro, a na to domalux. Najważniejsze są 100% pewniaki co nie będą mnie denerwować, że za rzadka czy za gęsta( powiedzmy bardziej profesjonalne). W drugiej kolejności cena i pojemność w stosunku do jakości, bo jednak połowy wypłaty na farby na początek nie chcę wydać.

4. Tego nigdzie nie znalazłem, a na pewno i innym początkującym się przyda ta wiedza.  Chodzi o jakiś powiedzmy pakiet 10 podstawowych + 10 dodatkowych ( lub więcej)  kolorów typowo  pod woblery, jeszcze jakby ktoś podał numery katalogowe farb z danej firmy to było by super przynajmniej tych podstawowych 

Poprosiłbym o nie polecanie skrajności jak farb za 1 zł czy kompresora za 2500, i zdaję se sprawę, że co modelarz to inne farby i technika więc nie trzeba przypominać.

Chodzi o znalezienie jakiegoś standardu np. niska cena/średnia jakość, średnia cena / lepsza jakość, konkretne modele  itp.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi. 

Ps. Dla zainteresowanych z Opola. W sobotę byłem w practikerze w turawa park, wyprzedawali domalux po dacie przydatności za 5-6 zł, nie były to hurtowe( z 10-15 puszek)  ilości ale może  coś zostało

Użytkownik ssjuby edytował ten post 30 październik 2015 - 02:40

#451 OFFLINE   MichałM

MichałM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów

Napisano 30 październik 2015 - 07:47

1. Z takich standardów to TG 180. Dużo ludzi używa i raczej chwalą.

3. Uderz do kolegi RUDI75, ponoć ma najlepsze na forum.

4. A tutaj to już co tylko dusza zapragnie.

Tyle ode mnie żeby Cię nie zostawiać z niczym ale myślę że jakbyś dobrze przejrzał forum to znalazł byś odpowiedzi na te te i wiele innych pytań. Zatem odsyłam do działu lurebuilding i czytać, czytać i jeszcze raz czytać...

Użytkownik MichałM edytował ten post 30 październik 2015 - 07:49

#452 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 30 październik 2015 - 11:12

1. Jeśli chcesz coś z niższej półki to sporo ludzi używa TG180, troszkę wyższa półka H&S Ultra. Osobiście używam hs ultra i złego słowa powiedzieć nie mogę, niewątpliwą zaletą są telfonowe uszczelki. Śmiało możesz czyścić go nitro i innymi rozpuszczalnikami. Dysza nie zapycha się, nie ma problemu z regulacją.

2. Lodówkowiec jest najlepszym rozwiązaniem, nie wiem czy są na rynku sklepowe, które zapewnią taki komfort pracy. Większość jest bardzo głośna.

3.Oczywiście najlepsze są farby od Marcina @Rudi. Z gotowych i dostępnych w sklepach mogę polecić vallejo Air. Dobrze kryją, szybko schną, fajna paleta kolorów

4. Odcienie zieleni, brązu, fioletu, czerwieni, opalizaujące perły, błękietne, czarne...to już Twój wybór.

• pietrus i woblery z Bielska lubią to

#453 OFFLINE   ssjuby

ssjuby

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 31 październik 2015 - 13:52

ok dzięki za podpowiedzi

1 tutaj tylko chciałbym się dopytać jaki rozmiar dyszy, taki zestaw 0,2 0,3 i 0,5 będzie ok ? 

2 na alegro są 2 rodzaje różnica 50 zł jeden z butlą drugi bez tu rozumiem że modelu konkretnego niema ale podejrzewam że z butlą brać ?

3 a pactry cenowo tanie i przede wszystkim większy wybór kolorów z połyskiem, znajomy lakiernik ma mi odkładać lakiery samochodeowe, ktoś testował ? 

4 ok tylko pytanie do kolorów czy raczej z połyskiem czy bez znaczenia, matowe wydają mi się mało atrakcyjne i czy odcienie metali złoty itp też idzie kupić jako akryle bo większość widziałem olejnych, zresztą sporo mi zostało po modelach humbrola 

#454 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 31 październik 2015 - 17:54

1. Zestaw trzech dysz to raczej budżetowo nie wyjdzie. Najlepiej kup 0,2-0,25.

2.Ze zbiornikiem wyrównawczym

3.Mielismy nie iść w skrajności...pactry są słabe. Samochodowe jeśli będą odpowiednie do areo to super.

4.Bez znaczenia, lakier wszystko wybłyszczy.

Użytkownik Manniek66 edytował ten post 31 październik 2015 - 17:55

#455 OFFLINE   Skryty

Skryty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • Lokalizacjaokolice Lipska
  • Nazwisko:P.

Napisano 31 październik 2015 - 21:03

pactry są godne polecenia, co do zestawu jeśli szukasz niedrogiego,  i nie robisz wobków "hurtowo" na początek spokojnie wystarczy Ci coś takiego: http://allegro.pl/mi...152776978.html 

#456 OFFLINE   kooper82

kooper82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 747 postów
  • LokalizacjaMoryń/ Mieszkowice
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Kopczyński

Napisano 02 listopad 2015 - 09:19

Witam kolegę / kolegów

1) uzywam aerografu TG 180 nie mogę nic złego powiedzieć ( na poczatek i przyuczenie sie nadaje )

2) kupiłem kiedyś na allego kompresor ( taki mały żołty ) nie polecam jest strasznie głosny i lata po stole jak stonka po oprysku. wiec zrobiłem sam ( butla gasnicy 6 kg, agregat lodówki , zawór bezpieczenstwa .. itp .. wyszło gdzieś około 150 zł nie licząc swojej pracy ,ale jest bardzo dobry , cichy , ze wzgłedu na obawy jakie moze przyjąć cisnienie zbiornik , postanowiłem zmniejszyć cisnienie do 5 atm .

3) uzywam farb pactra ( tanie i dobre ) gdy skonczył mi  się czarny kolor kupiłem tusz kleslarski akrylowy - pieknie kryje i nie reaguje z lakierem i farbami , nie trzeba rozcienczać

dołaczyłem zdjęcie kompresora oraz linka do stronki na ktorej bazowałem i gdfzie nasz kolega wszystko ładnie opisal

http://majsterkowo.p...r-do-aerografu/

Załączone pliki

• woblery z Bielska lubi to

#457 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 listopad 2015 - 08:20

Samochodowe akryle mniej zapychają dysze niż te wszystkie wynalazki polecane do aero :) możesz brać w ciemno ;)

#458 OFFLINE   Santiago

Santiago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaKrosno/Rzeszów

Napisano 03 listopad 2015 - 11:03

Samochodowe akryle mniej zapychają dysze niż te wszystkie wynalazki polecane do aero :) możesz brać w ciemno ;)

ale śmierdzą :D

#459 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 03 listopad 2015 - 16:19

Zależy jakie, wodne nie śmierdzą :)

#460 OFFLINE   ssjuby

ssjuby

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 06 listopad 2015 - 02:38

2. Witam, wyszło na to że kupiłem kompresor TC20t i wygląda na to, że po 3 dniach testów i walki z aero kompresor jest bardzo ok cichy nie grzeje się ani nic 

1. Aero tg 180 K, podejrzewam że jest ok ale początki ciężki zapychanie plucie farbą itp ..

3 Kupiłem na próbę kilka pactr  i tragedi niema faktycznie idzie je wypłukać wodą zdecydowanie lepiej niż valleyo, co do drugich to pierwsze testy słabo aero cały zawalony i ekspresem wysychają 

4. kolorami jakie zakupiłem na początek, podzielę się za jakiś czas bo muszę przetestować

Tu kilka porad od kogoś kto miał pierwszy raz styczność z aero , może ktoś uniknie moich błędów( jak coś źle piszę chętnie można poprawiać) :

A1. Warto dokupić

-opuźniacz do akryli

-szklana pipeta

-strzykawki i igły 

-zestaw do czyszczenia takie wycior-ki ( nie mam jeszcze ale wydają się być przydatne, ręczniki i domowe sposoby czasochłonne) 

- rozpuszczalnik do czyszczenia ten co kupiłem (zmywacz Wamod ) słabiutki, kupiłem jeszcze Neobisol, ale nie testowałem, dam znać czy nie rozwali uszczelek 

- ołów/ stalowe kulki które wrzucam do słoiczka z farbą aby dobrze wymieszać 

A2. Zarówno pactry jak i valleyou przy dyszach 0,2 i 0,3 bez rozcieńczenia i opóźniacza nie nadawały się przynajmniej w moim przypadku do malowania ( pluły farbą i szybko zasychały w aero)

Do strzykawki z igłą nabieram około 1/3 wody/ następnie opóźniacza  0,5/3 na koniec farba dobrze wymieszana z jakąś kulką ołowiu/metalu w pojemniku 1,5/3 całej mieszaniny ( Uwaga !  to są na razie moje testy i przy czymś takim dopiero dało się pobawić aero bez jakiś mega dużych problemów i nie wiem czy czasem za rzadka farba nie jest  ) 

jak trochę po testuję to napiszę więcej, jak ktoś ma jakieś porady to chętnie zapoznam się 

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych