Witam, od 2 dni czytam po forach i jak zwykle nic już nie wiem, stąd mam kilka pytań. Tematy niby wałkowane, ale większość tematów już i kilka lat wstecz
1.Jaki aerograf ? z tego co oglądałem to między 50-150 zł wszystkie są podobne powyżej raczej nie szukam (chyba, że warto) tylko jakie parametry do woblerów powinien spełniać dysze zapasowe zbiorniki itp. Może ktoś ma jakiś porządny model, taki powiedzmy standard.
2. Jaki Kompresor? Głównie do woblerów i modeli, czy z butlą czy tłokowy czy coś innego, który się nie rozleci po roku ? też bym poprosił o jakiś model, powiedzmy, że standard modelarski średniej klasy (Wiem że można z lodówki ale w tym temacie o sklepowe chodzi)
3.Jakie farby polecacie do aerografu ? malować będę na podkład z śnieżki nitro, a na to domalux. Najważniejsze są 100% pewniaki co nie będą mnie denerwować, że za rzadka czy za gęsta( powiedzmy bardziej profesjonalne). W drugiej kolejności cena i pojemność w stosunku do jakości, bo jednak połowy wypłaty na farby na początek nie chcę wydać.
4. Tego nigdzie nie znalazłem, a na pewno i innym początkującym się przyda ta wiedza. Chodzi o jakiś powiedzmy pakiet 10 podstawowych + 10 dodatkowych ( lub więcej) kolorów typowo pod woblery, jeszcze jakby ktoś podał numery katalogowe farb z danej firmy to było by super przynajmniej tych podstawowych
Poprosiłbym o nie polecanie skrajności jak farb za 1 zł czy kompresora za 2500, i zdaję se sprawę, że co modelarz to inne farby i technika więc nie trzeba przypominać.
Chodzi o znalezienie jakiegoś standardu np. niska cena/średnia jakość, średnia cena / lepsza jakość, konkretne modele itp.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
Ps. Dla zainteresowanych z Opola. W sobotę byłem w practikerze w turawa park, wyprzedawali domalux po dacie przydatności za 5-6 zł, nie były to hurtowe( z 10-15 puszek) ilości ale może coś zostało
Użytkownik ssjuby edytował ten post 30 październik 2015 - 02:40