Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   MichałM

MichałM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów
  • Imię:Michał

Napisano 06 listopad 2015 - 09:13

gdzie kupiłeś kompresor? Z tego co widzę polski internet raczej milczy na jego temat

#462 OFFLINE   ssjuby

ssjuby

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 06 listopad 2015 - 09:47

to jeden z tych "noname" z allegro, dopiero na kartonie w domu zobaczyłem jaki to konkretnie model 

nie jestem specjalistą w dziedzinie, i jak na domowe potrzeby wydaje mi się być bardzo ok. Jeżeli chodzi o hałas to mniej więcej " wibracje telefonu na biurku x2/x3"

nagrzewania się nie zauważyłem delikatnie ciepły po 2-3 godzinach zabawy z przerwami na zmianę farby i czyszczenie

#463 OFFLINE   MichałM

MichałM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów

Napisano 06 listopad 2015 - 09:54

to muszę o czymś takim pomyśleć. Jak jestem u siebie na wsi to używam zwykłej sprężarki, ale 96 db to to trochę za dużo do bloku  :P

#464 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 06 listopad 2015 - 10:20

Stosuję "zloty" aerograf AB 133BM25. Jestem na tyle zadowolony, ze dokupiłem sobie drugi :)

Wadą jest tylko jedna dysza, 0,25 i brak możliwości dokupienia jakiejkolwiek innej. Zaletą - konstrukcja, np. dysza, której nie sposób ukręcić (brak gwintu) B) Inną zaleta są teflonowe uszczelnienia, niewrażliwe na rozpuszczalniki. Cena też przyzwoita, 120 zł + ewentualna przesyłka.

http://www.mojehobby...raf-AB-133.html

Edyt:
Producent poleca, jako "idealny do współpracy z aerografami" kompresor "MINI MA-200". Głośność tylko 52 dB :)

http://www.mojehobby...r-aerograf.html

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 06 listopad 2015 - 10:26

#465 OFFLINE   Santiago

Santiago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaKrosno/Rzeszów

Napisano 06 listopad 2015 - 11:03

Zależy jakie, wodne nie śmierdzą :)

Bartku chodziło mi o samochodwe ;)

2. Witam, wyszło na to że kupiłem kompresor TC20t i wygląda na to, że po 3 dniach testów i walki z aero kompresor jest bardzo ok cichy nie grzeje się ani nic 

1. Aero tg 180 K, podejrzewam że jest ok ale początki ciężki zapychanie plucie farbą itp ..

3 Kupiłem na próbę kilka pactr  i tragedi niema faktycznie idzie je wypłukać wodą zdecydowanie lepiej niż valleyo, co do drugich to pierwsze testy słabo aero cały zawalony i ekspresem wysychają 

4. kolorami jakie zakupiłem na początek, podzielę się za jakiś czas bo muszę przetestować

Tu kilka porad od kogoś kto miał pierwszy raz styczność z aero , może ktoś uniknie moich błędów( jak coś źle piszę chętnie można poprawiać) :

A1. Warto dokupić

-opuźniacz do akryli

-szklana pipeta

-strzykawki i igły 

-zestaw do czyszczenia takie wycior-ki ( nie mam jeszcze ale wydają się być przydatne, ręczniki i domowe sposoby czasochłonne) 

- rozpuszczalnik do czyszczenia ten co kupiłem (zmywacz Wamod ) słabiutki, kupiłem jeszcze Neobisol, ale nie testowałem, dam znać czy nie rozwali uszczelek 

- ołów/ stalowe kulki które wrzucam do słoiczka z farbą aby dobrze wymieszać 

A2. Zarówno pactry jak i valleyou przy dyszach 0,2 i 0,3 bez rozcieńczenia i opóźniacza nie nadawały się przynajmniej w moim przypadku do malowania ( pluły farbą i szybko zasychały w aero)

Do strzykawki z igłą nabieram około 1/3 wody/ następnie opóźniacza  0,5/3 na koniec farba dobrze wymieszana z jakąś kulką ołowiu/metalu w pojemniku 1,5/3 całej mieszaniny ( Uwaga !  to są na razie moje testy i przy czymś takim dopiero dało się pobawić aero bez jakiś mega dużych problemów i nie wiem czy czasem za rzadka farba nie jest  ) 

jak trochę po testuję to napiszę więcej, jak ktoś ma jakieś porady to chętnie zapoznam się 

Pozdrawiam

Ja mam dysze 0.2 i nie potrzebuje rozcieńczać vallejo, bezproblemowo malują :P

#466 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 06 listopad 2015 - 11:06

Mi również chodzi o lakiery samochodowe :) Dokładnie są to wodnorozcieńczalne lakiery samochodowe.
  • Santiago lubi to

#467 OFFLINE   ssjuby

ssjuby

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 06 listopad 2015 - 12:57

Z tymi vallejo bez rozcięczenia sprawdzę i dam znać, ten pierwszy raz co malował em było po pctrze Może Slabo domyte i słabo wymieszana mogła być. Ktoś może próbował przed malowaniem woblerow, przygotować sobie kilka kolorów w osobnych strzykawkach co by za za każdym razem ze słoiczków nie tankowac i dodawać opiniach czy tam rozcięczac jak trzeba ? Zakładam ze taka farba powinna w strzykawce wytrzymać kilka dni o ile nie tygodni, ktoś się tak bawił ? Bo i dozowanie bardzo wygodne

#468 OFFLINE   ssjuby

ssjuby

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 06 listopad 2015 - 13:07

Wobler z Bielska, co do kompresora to obstawiam ze to mój jedynie różni się butla 3 L co w praktyce daje to ze nie chodzi on ciągiem bez przerwy i możliwe ze się tak szybko nie grzeje ze względu na przerwy, i chyba tyle. A i taka nabyta butla to chyba 1-2 minuty ciągłego malowania bez przerwy i znowu nabija butle

#469 OFFLINE   Santiago

Santiago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaKrosno/Rzeszów

Napisano 06 listopad 2015 - 15:14

Mi również chodzi o lakiery samochodowe :) Dokładnie są to wodnorozcieńczalne lakiery samochodowe.

a gdzie sie w takie cuda zaopatrujesz?

#470 OFFLINE   RUDI75

RUDI75

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 847 postów
  • Lokalizacjafarbyrudi.com
  • Imię:MARCIN

Napisano 12 listopad 2015 - 05:48

a gdzie sie w takie cuda zaopatrujesz?

A w takie cuda to u mnie. Maluję tymi farbami w domu,czasem nawet 100 woblerów dziennie i żona nie marudzi,a nos ma wrażliwy. Te akurat nie śmierdzą, ale rzeczywiście nie których firm walą strasznie.

#471 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 12 listopad 2015 - 13:52

Marcin, doszły mnie słuchy że już nie prowadzisz sprzedaży farb...chyba jakaś plotka?

#472 OFFLINE   RUDI75

RUDI75

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 847 postów
  • Lokalizacjafarbyrudi.com
  • Imię:MARCIN

Napisano 12 listopad 2015 - 21:11

Marcin, doszły mnie słuchy że już nie prowadzisz sprzedaży farb...chyba jakaś plotka?

Coś tam jeszcze da radę załatwić, ale nie w takich ilościach jak do nie dawna

• Manniek66 lubi to

#473 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski
  • Nazwisko:Majchrzak

Napisano 11 styczeń 2016 - 17:32

Cześć
Kupiłem sobie na gwiazdkę aerograf i kompresor z adlera. Podobno niezły sprzęt. Jaki byłem ucieszony .. do tego zestaw farb vallejo air mmmm.... już nie mogłem się doczekać testów (pierwszy kontakt z aero) jestem po 3 godzinach walki i zaraz jak mnie ... strzeli to wypieprzę to wszystko przez okno. Kurde godziny spędziłem w necie czytając, nie idzie tym k...wa malować i już. Jak za gęsta farba nie idzie i wszystko zaboblone zapchane zaschnięte już po minucie, czyszczenie, jak za rzadkie to powietrze zdmuchuje farbę z wobka nawet przy 0.8 atm. Ja nie ogarniam. Reguluję ciśnienie, kombinuję z farbami i nic wszystko do dupy. Mam dość, może ktoś kupi to tałatajstwo za pół ceny? 😈 o co chodzi z tym ciśnieniem, że zdmuchuje farby z wobka? Podobno vallejo air nadają się prosto z butli? Jaki ciśnienie wtedy? Prosto z butli 2.5 atm idzie ale troszkę kaszka się robi i za minutę już nie maluje. Jeszcze jakieś paprochy się robią przy myciu coś się waży chyba, zmywacz wamodu używam i nitro. Aha, i spust powietrza przestał odskakiwać i non stop dmucha nawet po wyczyszczeniu całkowitym. Masakra ...
  • loyal fans lubi to

#474 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko

Napisano 11 styczeń 2016 - 18:31

Nie nauczę Cię malować aerografem poprzez ekran. Właściwego doboru gęstości farb i ciśnienia powietrza.Tak samo, jak nie nauczę Cię malowania pędzlem, tylko opowiadając o tym. Nie potrafię.

Może ktoś inny.

Natomiast mogę Ci poradzić, byś nawiązał kontakt z modelarzami. Może znajdziesz w pobliżu jakiś sklep dla modelarzy? Jeśli ktoś doświadczony dokładnie obejrzy Twój zestaw, to bardzo prawdopodobne, że szybko wszystkie problemy zostaną rozwiązane. 

Z mojego doświadczenia, zanim nauczysz się właściwie operować ciśnieniem, należy wcześniej właściwie dobierać gęstość i lepkość farby. Najłatwiej poprzez ćwiczenia i nie na woblerach, ale na kartkach papieru. Lepsze będą te gładkie, po których farba ścieka, bo to wierniej oddaje warunki, w jakich przyjdzie Ci malować w przyszłości. 

Nie poddawaj się. Malowanie aerografem to frajda, gdy się już nauczysz. A na początku wszystko jest trudne. Zwykłego chodzenia człowiek uczy się cały rok ;)

• platynowłosy, la-bazooka i muddler lubią to

#475 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 18:35

Dzięki za dobre słowo, tak to racja. Ja nawet uczyłem się chodzić 2 razy. Pierwszy raz zajęło mi to 11 miesięcy, za drugim, po wypadku tylko 2.😉 pozdrawiam, idę eksperymentować. Myślałem że trochę łatwiej pójdzie, tym bardziej że z puchy osiągnąłem już całkiem niezły poziom. Teraz miało być łatwiej.

Użytkownik flygobius edytował ten post 11 styczeń 2016 - 18:36

#476 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko

Napisano 11 styczeń 2016 - 20:30

Warto zacząć od tuszu. Tusz nie zapcha dyszy, łatwo aero domyć. Gdy już malowanie tuszem będziesz miał w miarę opanowane, włącz farby. 

Zarówno tusz, jak i farby wpierw na papier :) Gdy malowanie papieru będzie ogarnięte, to jakieś tekturowe, a następnie plastikowe, niepotrzebne opakowania "po czymś". Dopiero na koniec woblerki. Naprawdę warto zachować tą kolejność B)

#477 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 20:55

Dzięki, jutro spróbuję. Dam znać.

#478 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 11 styczeń 2016 - 21:31

Może lektura ci pomoże http://www.modelarst...ndex.php?tyt=41, http://modelwork.pl/...?f=104&t=16360, http://www.dioramy.f...emia,5708.html, jak będziesz miał podstawy to zostanie praktyka.

Chyba każdemu na początku puszczają nerwy, ale trzeba ochłonąć i przeanalizować błędy ;).

Pozdrawiam,

#479 OFFLINE   lysy69

lysy69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 611 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Paweł

Napisano 11 styczeń 2016 - 22:50

Cześć.Jak spust nie odskakuj to prawdopodobnie spuchła uszczelka,miałem ten sam problem.Wydaje mi się że to wina rozpuszczalnika.

#480 OFFLINE   Kizior

Kizior

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 12 styczeń 2016 - 00:31

Kolego moze malujesz w zimnym pomieszczeniu? Farba przy takiej dyszy musi miecnodpowiednia temperature.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych