Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 17 styczeń 2016 - 09:24

Aero pewnie da radę, ale mała wydajność powietrza kompresora będzie rodziła w tobie frustracje. Jak chcesz malować to albo pozbieraj jeszcze kasę albo zainwestuj w spraye.

Poszukaj na giełdzie, czasem można kupić sprawny zestaw w dobrej cenie.

#502 OFFLINE   marco22

marco22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Adrian

Napisano 17 styczeń 2016 - 10:40

Witam.

Ja kupiłem aerograf w Leroy Merline za niecałe 50 zł. Kompresor tzw. lodówkowiec zrobiłem sam i uważam, że jak na początkującego wystarczający sprzęt. Fotki moich pierwszych jerków wrzucę do odpowiedniego działu zaraz po ostatnim suszeniu. Uważam, że pomalowane conajmniej dostatecznie ale chętnie wysłucham opinii doświadczonych kolegów. 

#503 OFFLINE   danczejek

danczejek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaGorlice
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:G.

Napisano 17 styczeń 2016 - 13:37

dzięki za odpowiedzi właśnie troszkę boję się tego chińczyka, bo to zawsze ładnie na zdjęciach wygląda a później różnie bywa.. a co do takiego lodówkowca to.. hmm... po pierwsze nie mam starej lodówki;) a po drugie nie wiem czy będę umiał to poprzerabiać ;(

#504 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 17 styczeń 2016 - 14:14

Nic strasznego, schematy i opisy jak zrobić lodówkowca pełno w sieci. Agregaty można w serwisie lub poszukać złomu w okolicy.

#505 OFFLINE   bartek2301

bartek2301

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 17 styczeń 2016 - 20:01

Jakiś czas temu byłem w podobnej sytuacji. Ale udało mi sie trafić na "alledrogo" butle 5l od kompresora dentystycznego wraz z wyłącznikiem ciśnieniowym za bardzo miłą cenę. Dokupiłem zawór zwrotny, kompresor od lodówki za grosze w serwisie agd, odwadniacz i trochę przewodów i po sprawie. Sprzęt cichy i mobilny, nabija butlę do 9 atmosfer bez problemu, do moich domowych potrzeb wystarczający. Koszt ok 220 złotych i 3 piwka na wieczór:)

#506 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Tomek

Napisano 17 styczeń 2016 - 20:57

Na początek proponuje Ci nie kombinować i kupić TG-180 + "lodówkowiec" :-)

Użytkownik asafa edytował ten post 17 styczeń 2016 - 20:59

#507 OFFLINE   eaw32

eaw32

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Dariusz

Napisano 17 styczeń 2016 - 21:27

Na początek proponuje Ci nie kombinować i kupić TG-180 + "lodówkowiec" :-)

Dokładnie ja mam coś takiego  i na początek daje rady :)

#508 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 17 styczeń 2016 - 22:25

Dokładnie ja mam coś takiego i na początek daje rady :)

Zamiast tego zaworu 3bary, lepiej kupić reduktor i zawór bezpieczeństwa dorzucić dużo większy, 8-10 barów przy takiej butli nie powinno przerażać :-) A najlepszym rozwiązaniem jest presostat, chińczyki za 60-70zł na alle można kupić. Przy obecnym rozwiązaniu i ciśnieniu roboczym aerografu, butla tutaj nie pełni zakładanej funkcji.

#509 OFFLINE   Bobex

Bobex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 234 postów
  • LokalizacjaZiemia

Napisano 18 styczeń 2016 - 10:40

Ja kupiłem pierwszy raz aero TG 180. Od tamtej pory używam tylko jego bo jest tani i w miarę dpbrze mi sie nim maluje. Kompresor tez z alle ( chyba 250zl) ale wszystko gra i przedewszystkim jest cichy.

#510 OFFLINE   marco22

marco22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 18 styczeń 2016 - 21:32

Cześć
Kupiłem sobie na gwiazdkę aerograf i kompresor z adlera. Podobno niezły sprzęt. Jaki byłem ucieszony .. do tego zestaw farb vallejo air mmmm.... już nie mogłem się doczekać testów (pierwszy kontakt z aero) jestem po 3 godzinach walki i zaraz jak mnie ... strzeli to wypieprzę to wszystko przez okno. Kurde godziny spędziłem w necie czytając, nie idzie tym k...wa malować i już. Jak za gęsta farba nie idzie i wszystko zaboblone zapchane zaschnięte już po minucie, czyszczenie, jak za rzadkie to powietrze zdmuchuje farbę z wobka nawet przy 0.8 atm. Ja nie ogarniam. Reguluję ciśnienie, kombinuję z farbami i nic wszystko do dupy. Mam dość, może ktoś kupi to tałatajstwo za pół ceny? o co chodzi z tym ciśnieniem, że zdmuchuje farby z wobka? Podobno vallejo air nadają się prosto z butli? Jaki ciśnienie wtedy? Prosto z butli 2.5 atm idzie ale troszkę kaszka się robi i za minutę już nie maluje. Jeszcze jakieś paprochy się robią przy myciu coś się waży chyba, zmywacz wamodu używam i nitro. Aha, i spust powietrza przestał odskakiwać i non stop dmucha nawet po wyczyszczeniu całkowitym. Masakra ...

Michał dajesz radę :) ???

#511 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Majchrzak

Napisano 21 styczeń 2016 - 07:47

Tak. Zdecydowanie lepiej. Okazuje się, że farby vallejo air nie łączą się z wódeczką, takie ciągnące gluty się robią po chwili. Kupiłem oryginalny rozcieńczalnik też z vallejo i jest lepiej. Chociaż spuchnięta uszczelka pod spustem powietrza nie daje mi się w pełni cieszyć z możliwości aero. Powoli ale do przodu. Związane jest to z czasem, max godzina do dwóch co drugi trzeci dzień nie pozwala mi się wdrożyć szybciej.

#512 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 07:52

Tak. Zdecydowanie lepiej. Okazuje się, że farby vallejo air nie łączą się z wódeczką, takie ciągnące gluty się robią po chwili. Kupiłem oryginalny rozcieńczalnik też z vallejo i jest lepiej. Chociaż spuchnięta uszczelka pod spustem powietrza nie daje mi się w pełni cieszyć z możliwości aero. Powoli ale do przodu. Związane jest to z czasem, max godzina do dwóch co drugi trzeci dzień nie pozwala mi się wdrożyć szybciej.

Załączony plik  uploadfromtaptalk1453359212832.jpg   74,26 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  uploadfromtaptalk1453359222706.jpg   34,07 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  uploadfromtaptalk1453359231218.jpg   34,54 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  uploadfromtaptalk1453359235487.jpeg   72,77 KB   8 Ilość pobrań

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

#513 OFFLINE   marco22

marco22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 21 styczeń 2016 - 08:42

Ooo bardzo ładne. Napisz ile gram, jak pracują itp. Jeżeli nie jest to tajemnicą :)

#514 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 15:08

Dzięki,
Mają od 2 do 3.5g bez kotwic i sterów. Wersje pływające i tonące. Praca X, tzn agresywna, kleniowo-pstrągowa 😉

#515 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 22 styczeń 2016 - 00:10

Dziś nastąpił przełom w moich początkach z aero. Po słabym początku postanowiłem czytać, czytać i jeszcze trochę poczytać. I ... popatrzyłem na półeczkę z motipami, 20 puszek jak byk we wszystkich kolorach, przypomniałem sobie pomysł z malowaniem farbą w sprayu za pomocą aerografu. Jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało ... działa. Nooo Panowie, takie malowanie to rozumiem, żadnego rozcieńczania, żadnego zapychania, glutów, zacieków, hmmm z tymi zaciekami to się trochę rozpędziłem, no zdarza się jeszcze plujnąć kleksika 😉 Super sposób na początek, pozwalający cieszyć się aero, a nie wk...ć i żałować niemałej kasy nań wydanej. Polecam. Z czasem gdy dojdę do wprawy mam nadzieję, że i z innymi farbami będzie łatwo, miło i przyjemnie.

#516 OFFLINE   flygobius

flygobius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 29 styczeń 2016 - 22:16

Dziś nastąpił przełom w moich początkach z aero. Po słabym początku postanowiłem czytać, czytać i jeszcze trochę poczytać. I ... popatrzyłem na półeczkę z motipami, 20 puszek jak byk we wszystkich kolorach, przypomniałem sobie pomysł z malowaniem farbą w sprayu za pomocą aerografu. Jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało ... działa. Nooo Panowie, takie malowanie to rozumiem, żadnego rozcieńczania, żadnego zapychania, glutów, zacieków, hmmm z tymi zaciekami to się trochę rozpędziłem, no zdarza się jeszcze plujnąć kleksika 😉 Super sposób na początek, pozwalający cieszyć się aero, a nie wk...ć i żałować niemałej kasy nań wydanej. Polecam. Z czasem gdy dojdę do wprawy mam nadzieję, że i z innymi farbami będzie łatwo, miło i przyjemnie.

3f630dd31215ec5dda1fa7dc53cfb996.jpg

Stadko się powiększa. Aero już nie parzy, nie gryzie. Jeszcze trochę i może będzie git 😉

• woblery z Bielska i Qcyk lubią to

#517 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin

Napisano 02 luty 2016 - 22:38

Cześć. Jestem na końcowym etapie budowy mojego lodówkowca !!! :)

Teraz muszę tylko kupić aero i wąż do niego.

Zdecydowałem się za zakup Adlera 23 polecanego przez Janusza z Bielska i teraz pytanie :P

Jaki wąż kupić, jak musi być zakończony żeby połączyć bez problemu z szybkozłączką przy presostacie  i złączem przy aero lub jakie szybkozłącza dokupić żeby miało to ręce i nogi ?

#518 OFFLINE   JakubG

JakubG

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 03 luty 2016 - 14:54

Czy znacie jakies farby do aero, ktore sa bezwonne? No i zeby paleta barw byla wystarczajaco rozbudowana ;)

#519 OFFLINE   robimax

robimax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Robert

Napisano 03 luty 2016 - 16:38

Używaj wyszukiwarki, ona naprawdę nie parzy i masz wszystko jak na dłoni...

http://jerkbait.pl/t... +do +aerografu

• woblery z Bielska lubi to

#520 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 03 luty 2016 - 19:29

Jakub...no bez jaj, w tym temacie zostały podane przynajmniej 3 firmy/rodzaje farb do aero.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych