Wody w okolicach Krakowa
#5681 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2021 - 23:17
#5682 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 08:51
Panowie, to trzeba byłoby do zarządu koła uderzyć, wyjaśnić sprawę i napisać do ZO, by utworzyć tam obręb ochronny/zimowisko.
Ja zamierzam zgłosić taki wniosek u siebie w kole, bo na "moim" odcinku Wisły w 2 klatkach między główkami w okresie jesienno-zimowym co roku zbierają się tysiące uklejek. Za nimi przypływają bolenie, klenie, okonie, szczupaki. A za rybami wędkarze... Na 2 główkach wczoraj było ich 8. No i dwunożne drapieżniki w zgodzie z RAPR dziesiątkują drapieżniki z płetwami....
Czy się powiedzie to nie wiem, ale lepiej spróbować coś zrobić, aniżeli wylewać swe żale na forach, nieprawdaż ?
#5683 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 09:24
Pomysł zacny ale w tym miejscu raczej nie chwyci. Tam jest czynny zakład górniczy, który w tygodniu napiernicza koparkami, podgłębiarkami. Dlatego jest tam zakaz wstępu. Po godzinach nikomu ten zakaz nie przeszkadza, zwłaszcza panom z busa. Łowiąc po drugiej stronie rzeki, raz widziałem tam patrol PSR. Koledzy którzy łowią często na stacjonarce od stony ZB, mówią że to raczej ich PSR odwiedzi niż panów w porcie. I to zazwyczaj w godzinach przed wieczornych, albo z rana. Teraz jeszcze przyholowana barka skutecznie ich zasłania. Słychać tylko jak ktoś młóci wodę. Ciężki temat,. pz
#5684 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 09:41
Panowie, to trzeba byłoby do zarządu koła uderzyć, wyjaśnić sprawę i napisać do ZO, by utworzyć tam obręb ochronny/zimowisko.
Ja zamierzam zgłosić taki wniosek u siebie w kole, bo na "moim" odcinku Wisły w 2 klatkach między główkami w okresie jesienno-zimowym co roku zbierają się tysiące uklejek. Za nimi przypływają bolenie, klenie, okonie, szczupaki. A za rybami wędkarze... Na 2 główkach wczoraj było ich 8. No i dwunożne drapieżniki w zgodzie z RAPR dziesiątkują drapieżniki z płetwami....
Czy się powiedzie to nie wiem, ale lepiej spróbować coś zrobić, aniżeli wylewać swe żale na forach, nieprawdaż ?
Wiem o którym miejscu piszesz tam jest jeszcze większa presja niż na W3.
Pomysł super z obrębami/zimowiska ale na to nie chwyci bo PZW Kraków ma wy.bane na Wisłę ich tylko interesują kurwidołki do których wpuszczają karpie i tego pilnują.
Za to mam WIELKI szacun do PZW Nowy Sącz który potrafił wyznaczyć zimowiska i codziennie kontrolują wodę.
Łowiąc na Dunajcu miałem kiedyś 3 razy kontrole w jednym dniu w różnych miejscach i za każdym razem inni strażnicy.
- piotrmr i coma lubią to
#5685 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 11:47
- PePe., korol i Maju91 lubią to
#5686 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 18:33
Za to mam WIELKI szacun do PZW Nowy Sącz który potrafił wyznaczyć zimowiska i codziennie kontrolują wodę.
Łowiąc na Dunajcu miałem kiedyś 3 razy kontrole w jednym dniu w różnych miejscach i za każdym razem inni strażnicy.
W tym roku jest nowy komendant straży w NS/ kadra została odmłodzona i będzie bardziej dynamicznie.
Jeśli chodzi o krakowskie zimowiska no cóż patologii trudno uniknąć, właściwie najlepszym rozwiązaniem jest całą zimę wysoka woda na W3 wtedy straty w rybostanie nie będą tak wysokie bo na panów z PSR bym nie liczył.
A tak na prawdę zimowiska powtarzalne co roku powinne być wyłączone. Ale to raczej niemożliwe.
Jeśli chodzi o ryby na które w sposób etyczny nastawiam się w styczniu czyli klenie to niestety fatum ogarnęło mnie już końcem grudnia i mogę napisać, że na 8 wyjść od pierwszego stycznia nie złowiłem żadnego klenia. Dziś 11 więc raczej często byłem sprawdziłem i pewne miejscówki i nowe. Średnio wypracowałem jakieś 1/3 brania na wyjście które za każdym razem nie było krótsze niż 3-4 godziny łowienia. Także bessa trwa ale może w końcu jutro zostanie w końcu przełamana. Właściwie to czuje się trochę jakbym chodził za trocią lub głowacicą...a nie za kleniem...no ale twardym trzeba być pomyśleć, że w zeszłym roku o tej porze złowiłem już conajmniej naście kleni...
Użytkownik Piotr Boruch edytował ten post 11 styczeń 2021 - 18:35
- morelowy lubi to
#5687 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2021 - 21:34
Zima przyszła, woda odeszła. Chyba razem z rybami..Wczoraj byłem przed zmrokiem, Wszystko mi pozamarzało na wędce. Na jednej z miejcówek wytropiłem ślady wędkarza. Wychodzi na to że nie tylko ja jestem pie............ To kiedy ma być cieplej? pz
#5688 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2021 - 22:13
Wychodzi na to że nie tylko ja jestem pie............
Pewny jesteś?
Nie byłem nad WIsłą, nie wiem, jaki jest poziom wody, ale bardzo dobrze, ze jest taka pogoda: zimno i śnieżnie.
Rzeka odpocznie, a śnieg, to - uwaga uwaga - WODA!
Jeżeli przyjdzie gwałtowna odwilż, do dupa - bo wszystko zaraz spłynie. Ale jak bedzie stopniowo popuszczać do wiosny, do ziemia powinna sporo wyłapać.
- coma lubi to
#5689 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2021 - 09:11
#5690 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2021 - 11:22
I znowu hydrotechnicy będa mogli powiedzieć, że dzięki wysiłokom całej branży a w szczególności regionalnej/krajowej/narodowej dyrekcji tego i owego odprowadzenie wody powodziowej zostało realizowane zgodnie z planem. Nic dobrego to nie wróży, znowu reset systemu się szykuje. Puki co nawet jak nie łowię to chociaż pospacerować warto. pz
#5691 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2021 - 15:09
W tamtym sezonie miałem taką akcję na Wiśle: Próbuje łowić bolenie, zmieniam woblery (takie siakie owakie) – nic. Przychodzi miejscowy gruba plecionka morski kij, rzuca dużą obrotówką raz, dwa , trzy i łup bolek pod nogami mu uderzył. On od razu bolenia do worka takiego po ziemniakach wrzucił. Pytam się go i co dobre takie mięso bolenia ? A on do mnie: AAAA zjjii się. I poszedł do domu. Także są i smakosze mięsa boleniowego. Mi kopara opadła do ziemi i poszedłem dalej.
#5692 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2021 - 15:41
Jak to mówią: wełna nie wełna, byle dupa pełna.
Mam sąsiada, gość 60+, smakosz ryby wszelakiej, nawet jak mięso niesmaczne, to wrzuci się w ocet, podsmaży z cebulą i boczkiem i kichę stolcową się zapcha.
- Wojtek B. i Filip14 lubią to
#5693 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 10:08
Widzicie jak szybko można zakazać połowów ze względu na zimowisko ryb na rzece z dnia na dzień ! bo od dziś nie można wędkować na Rabie w okolicach mostu w Gdowie. Komuś przeszkadzało że są łowione paszoki które zarybił okręg ale już zimowisko ryb na Wiśle wyśmiewają bo nic tam nie zarybiali ze swojej kasy
- Grzesiek, coma i Gruntownik93 lubią to
#5694 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 11:36
Wisełka jeszcze sie nie doczekała takich zakazów, zamiast na jakiś plus to na dodatek dostała po dupie z tym przesunięciem okresu sandacza
#5695 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 13:03
#5696 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 18:59
Paszoki paszokami, ale wielu zapomniało, że jeszcze trwa sezon ochronny na potokowca. A zgrupowane ryby najeżdżali przynętami skuteczniej niż kormorany.
I jak widać, wystarczy naświetlić problem i ZO potrafi w kilka dni zająć się sprawą.
- Adrian Tałocha lubi to
#5697 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 19:52
No jak widać są wody lepsze i gorsze bo koledzy z forum zgłaszali problem zimowisk na Wiśle i co z tego wyszło śmiech okręgu i tyle....
- bogunow i coma lubią to
#5698 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 19:56
Druga sprawa, piszesz kolego o ochronie potokowca, zgadza się jest zakaz połowu do końca stycznia, ale jak łowią go na muchę w Rabie pod pretekstem łowienia tęczoków to problemu już nie ma....
#5699 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 20:12
Może nie tyle wody lepsze i gorsze, co sposób rozmawiania z okręgiem?
Na wspominanym rabianym zimowisku większość presji robili spinningiści(bardzo się chwaląc połowami na fejsbukowych grupach wędkarskich), a potem grunciarze(wraz z niedozwolonymi siatkami do przechowywania ryb). Niestety okręg puścił babola w zezwoleniu i na wodach górskich dopuszczone jest nęcenie.
P.S.
A muszkarze są takimi masochistami, że apelują do okręgu o powrót zakazu połowu na streamera w okresie ochronnym potoka.
#5700 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 09:40
A łowiący spinningiem w styczniu na Rabie to co niby łowią?Druga sprawa, piszesz kolego o ochronie potokowca, zgadza się jest zakaz połowu do końca stycznia, ale jak łowią go na muchę w Rabie pod pretekstem łowienia tęczoków to problemu już nie ma....
Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych