Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6521 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 01 lipiec 2022 - 14:59

I powtarzam zamiast marudzić i marzyć o rozbieraniu zapór zastanówcie się jak można wykorzystać to co macie.
Przykład Bystrzycy pokazuje że jak się znajdą ludzie którzy zamiast klepać bezsensownie w klawiaturę wolą np szuflować żwir do rzeki to wszyscy na tym korzystamy
A o potencjale jaki mają wasze rzeki w porównaniu z taką Bystezycą to nawet nie warto wspominać

Bardzo pokrętna logika. Poza zatrzymywaniem wody- te same przegrody zatrzymują też rumosz skalny, więc poniżej nich, przez nadmierną erozję denną, właśnie żwiru będzie brakować. Więc trzeba szuflować.
Przepławki to żadne panaceum, jedynym w miarę skutecznym rozwiązaniem jest bystrotok. Bardzo kosztowny, bo trzeba nadbudować dno rzeki na wysokość przegrody, a i jeszcze zapewnić odpowiednie nachylenie.

I to sztuczne spiętrzanie wody to w lecie broń obusieczna- przez to są większe straty na parowaniu, a i sama woda mocniej się też nagrzewa. Kuleje przez to proces samooczyszczania się rzeki, mniej jest tlenu, zmienia się zupełnie baza pokarmowa dla ryb.

Prędzej czy później korzystne efekty się kończą, i mamy stadium agonalne, kiedy nie wiadomo od czego zacząć by uratować rzekę. I czy w ogóle da się ją uratować.

• zeralda i GroPerch lubią to

#6522 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 01 lipiec 2022 - 15:23

Żadna pokrętna logika
Bystrzyca jako rzeczka szuwarowo- bagienna posiada bardzo mało lub wcale naturalnych miejsć żwirowych nadających się jako tarlisko ryb łososiowatych
O rumoszu skalnym nie wspiminając
I stąd konieczność szuflowania żwiru

A przy niemożności rozbiórki zapór, przeszkód itp (a tak niestety jest najczęściej i to z różnych powodów) należy pomyśleć jak umożliwić rybom wędrówkę a nie od razu walić bombę atomową czyli albo wszystko albo nic
Pomału i do przodu

Użytkownik jajakub edytował ten post 01 lipiec 2022 - 15:24

#6523 OFFLINE   drakmen

drakmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Bartek

Napisano 01 lipiec 2022 - 17:23

Żadna pokrętna logika
Bystrzyca jako rzeczka szuwarowo- bagienna posiada bardzo mało lub wcale naturalnych miejsć żwirowych nadających się jako tarlisko ryb łososiowatych
O rumoszu skalnym nie wspiminając
I stąd konieczność szuflowania żwiru

A przy niemożności rozbiórki zapór, przeszkód itp (a tak niestety jest najczęściej i to z różnych powodów) należy pomyśleć jak umożliwić rybom wędrówkę a nie od razu walić bombę atomową czyli albo wszystko albo nic
Pomału i do przodu

Piszesz o Bystrzycy powyżej ZZ. Jeszcze się jakoś trzyma. Poniżej, to tak jak Wieprz za Nieliszem. Żur, zupa i rybek praktycznie nie ma.

#6524 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 01 lipiec 2022 - 17:50

Owszem, można zrobić bystrotok - ale na krótko. Po pierwszej większej wodzie go nie będzie.

#6525 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 01 lipiec 2022 - 21:24

Tak powyżej ZZ
Poniżej to całkiem inny charakter
Szału nie ma ale bezrybnym żurem to bym tego nie nazwał

#6526 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 lipiec 2022 - 21:59

Europa walczy...

Polska nie...

#6527 OFFLINE   Negative

Negative

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaLiszki
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Poznański

Napisano 02 lipiec 2022 - 15:53

Pezet o co ci chodzi?
Przecież na Wiśle we Dworach przepławka w budowie(może już działa, nie bylem tam od listopada), a te progi na ujsciowych odcinkach Skawy i Soły mają niebawem rozebrać, już ze dwa lata temu o tym pisali na internetach.
Podejrzewam , że w Wiśle pod Krakowem jest więcej ryb niż jeszcze parę lat temu, bo niby gdzie miałby być ten białoryb który spłynął ze Skawy po tym jak zaczęli spuszczać lodowatą wodę ze zbiornika w Świnnej? Nawet strzeble "wymiotło"...
Pewno woda w Wiśle aż po Kraków też jest dużo zimniejsza niż kiedyś,patrząc na obecne przepływy to w ostatnim czasie 1/3 a momentami 1/2 wody to ta ze Skawy.

#6528 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 lipiec 2022 - 13:13

Pezet o co ci chodzi?
Przecież na Wiśle we Dworach przepławka w budowie(może już działa, nie bylem tam od listopada), a te progi na ujsciowych odcinkach Skawy i Soły mają niebawem rozebrać, już ze dwa lata temu o tym pisali na internetach.
Podejrzewam , że w Wiśle pod Krakowem jest więcej ryb niż jeszcze parę lat temu, bo niby gdzie miałby być ten białoryb który spłynął ze Skawy po tym jak zaczęli spuszczać lodowatą wodę ze zbiornika w Świnnej? Nawet strzeble "wymiotło"...
Pewno woda w Wiśle aż po Kraków też jest dużo zimniejsza niż kiedyś,patrząc na obecne przepływy to w ostatnim czasie 1/3 a momentami 1/2 wody to ta ze Skawy.

Dziś woda w mieście przypowierzchniowo 26,4°C, pływałem około 8h i nurt jakikolwiek był przed Ok 1h

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Użytkownik flajsik edytował ten post 03 lipiec 2022 - 13:15

• S.N. lubi to

#6529 OFFLINE   Negative

Negative

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaLiszki
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Poznański

Napisano 03 lipiec 2022 - 15:56

Strach pomyśleć co by było gdyby nie ta zimna woda ze Skawy😀

#6530 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 04 lipiec 2022 - 13:41

Wody Polskie powinny dostosować wodowskazy do obecnych warunków. W Sierosławicach pracuje tylko do stanu 50 cm, jak jest niżej to brak danych, a tak jest często ostatnio. Odkąd łowię na Wiśle nie pamiętam takich poziomów.

#6531 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 lipiec 2022 - 15:26

Robert - i to jest słuszna koncepcja.

Tak jak do ważenia okazów na zawodach trzeba używać wagi jubilerskiej, tak do mierzenia poziomu rzek - skali milimetrowej :)

#6532 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 05 lipiec 2022 - 13:45

https://enerad.pl/ak...wodne-w-polsce/

trochę ogólnikowo to napisane, ale sprzedam survival kita. Wystarczy policzyć za i przeciw na sztuki;) 

Ja bym rozebrał, a co ;) pz 

#6533 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 06 lipiec 2022 - 09:41

Skawa na odcinku jaz Grodzisko - jaz Smolice to rzeczywiście pusta woda. Wychowałem się nad tą rzeką i ciągle mam tam dom (50m od wody). Woda zimna, czysta, brzegi dzikie, a w wodzie pusto. Z tego odcinka rzeki w ciągu ostatnich lat zginęły właściwie wszystkie gatunki ryb, które tam występowały -świnka,brzana,brzanka,jelec,ukleja,kiełb,płoć,leszcz,okoń i wiele innych. Pojawiają się pojedyncze klenie i małe ryby "zimnej wody" jak strzebla. O ile jaz w Grodzisku był jest i będzie- można by tylko ew. próbować poprawić przepławkę- o tyle jaz w Smolicach rzeczywiście blokuje migrację ryb z Wisły i służy...sam nie wiem czemu.
Dwa lata temu wybrałem się wczesną wiosną na zwiady na przyujściowy odcinek Skawy i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu na płytkich przelewach na własne oczy widziałem tarło świnek!!!
Kiedyś długotrwałe przybory wód na Skawie i Wiśle sprawiały że ryby regularnie migrowały. Teraz to zjawisko właściwie nie występuje.
Oczywiście zapora w Świnnej zmieniła charakter tej wody- nawet w największe ostatnie upały temperatura wody była niewiarygodnie niska. Jestem przekonany,a właściwie pewny że na tym odcinku w tych nowych warunkach świetnie poradziłyby sobie takie gatunki jak pstrąg czy lipień.
Moznaby stworzyć doskonałe łowisko ryb łososiowatych i lipienia i to na przyujściowym odcinku rzeki, w dodatku ograniczony jazami z góry i z dołu.
Echhh...gdyby tak mieć kasę, wygrać przetarg na ten odcinek rzeki, byłaby szansa stworzyć w tych nowych warunkach kapitalne łowisko...albo...rozwalić jaz w Smolicach i pozwoliś Skawie na tym odcinku wrócić do życia.
P.s.
Pisząc o pustej wodzie mam na myśli tylko ryby, bo robactwo takie jak chruścik, jętka czy widelnica ma się świetnie i chyba nigdy wcześniej nie widywałem tam takich rójek.

#6534 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 06 lipiec 2022 - 09:45

Skawa na odcinku jaz Grodzisko - jaz Smolice to rzeczywiście pusta woda. Wychowałem się nad tą rzeką i ciągle mam tam dom (50m od wody). Woda zimna, czysta, brzegi dzikie, a w wodzie pusto. Z tego odcinka rzeki w ciągu ostatnich lat zginęły właściwie wszystkie gatunki ryb, które tam występowały -świnka,brzana,brzanka,jelec,ukleja,kiełb,płoć,leszcz,okoń i wiele innych. Pojawiają się pojedyncze klenie i małe ryby "zimnej wody" jak strzebla. O ile jaz w Grodzisku był jest i będzie- można by tylko ew. próbować poprawić przepławkę- o tyle jaz w Smolicach rzeczywiście blokuje migrację ryb z Wisły i służy...sam nie wiem czemu.
Dwa lata temu wybrałem się wczesną wiosną na zwiady na przyujściowy odcinek Skawy i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu na płytkich przelewach na własne oczy widziałem tarło świnek!!!
Kiedyś długotrwałe przybory wód na Skawie i Wiśle sprawiały że ryby regularnie migrowały. Teraz to zjawisko właściwie nie występuje.
Oczywiście zapora w Świnnej zmieniła charakter tej wody- nawet w największe ostatnie upały temperatura wody była niewiarygodnie niska. Jestem przekonany,a właściwie pewny że na tym odcinku w tych nowych warunkach świetnie poradziłyby sobie takie gatunki jak pstrąg czy lipień.
Moznaby stworzyć doskonałe łowisko ryb łososiowatych i lipienia i to na przyujściowym odcinku rzeki, w dodatku ograniczony jazami z góry i z dołu.
Echhh...gdyby tak mieć kasę, wygrać przetarg na ten odcinek rzeki, byłaby szansa stworzyć w tych nowych warunkach kapitalne łowisko...albo...rozwalić jaz w Smolicach i pozwoliś Skawie na tym odcinku wrócić do życia.
P.s.
Pisząc o pustej wodzie mam na myśli tylko ryby, bo robactwo takie jak chruścik, jętka czy widelnica ma się świetnie i chyba nigdy wcześniej nie widywałem tam takich rójek.

#6535 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 08 lipiec 2022 - 08:38

U mnie na Kisielinie jakąś pianę puścili i od razu jaka tak żywo się zrobiło

U mnie na Kisielinie jakąś pianę puścili i od razu jaka tak żywo się zrobiło

Załączone pliki

Użytkownik Robert.B edytował ten post 08 lipiec 2022 - 08:42

• elpojo lubi to

#6536 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 lipiec 2022 - 18:04

Dzisiaj emeryt pokazywał mi zdjęcie karpia - takiego z 15 kg - złowionego rano pod Wawelem.

Mówi, że w tym roku widział przy bulwarze suma...

ponad 3-metrowego :)

Widząc moją sceptyczną minę tłumaczył, że sum stał przy samym brzegu i był dłuższy niż 3 krawężniki, a one są metrowej długości.

No cóż, teoretycznie jest to możliwe, ale....

• polyari, bociekgc8 i papierzakilures lubią to

#6537 OFFLINE   papierzakilures

papierzakilures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • Imię:piotr

Napisano 15 lipiec 2022 - 18:14

Dzisiaj emeryt pokazywał mi zdjęcie karpia - takiego z 15 kg - złowionego rano pod Wawelem.

Mówi, że w tym roku widział przy bulwarze suma...

ponad 3-metrowego :)

Widząc moją sceptyczną minę tłumaczył, że sum stał przy samym brzegu i był dłuższy niż 3 krawężniki, a one są metrowej długości.

No cóż, teoretycznie jest to możliwe, ale....

Emeryt już chyba zagospodarowal 14 stke w płynach...ale rzeczywiscie możliwe 

#6538 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 lipiec 2022 - 21:32

Może te krawężniki są półmetrowe :)

• Tommy100 lubi to

#6539 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 lipiec 2022 - 23:39

Hehe 3 metrowego h.....widział..:)
Bylem 2 dni z rzędu nad Wisla. Wcześniej dluzsza przerwę miałem, żeby się nie wkurzać.

Nic się nie zmieniło:) ta sama padaka..o ile jesscze wczoraj cos chlapnelo to dzis juz martwica. O śmiesznym 30 paro centymetrowym kleniu nie chce wspominać ale muszę..

Widać zresztą po zdjęciach na forach jak jest wspaniale. Pora złożyć wizytę w pzw I wodach polskich bo to już jest przegięcie zeby gosc z 20 letnim doświadczeniem z marszu nie mógł głupiej ryby zlapac a co gorsza jej zaobserwować.

Ich model sypania jakis pomitow do wody się nie sprawdzil. Bez naturalnej ryby nie będzie niczego .
  • jerzy6 lubi to

#6540 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 lipiec 2022 - 23:47

Ja się zastanawiam jak mlodzi którzy zaczynają przygodę, lub inni poczatkujacy maja rybe zlapac ?

Jak doświadczeni goscie muszą się trochę ponapinac zeby cos zlowic...

Ok , jescze jest trochę bolenia i resztki klenia , czasem cos przyatakuje drobnicę, ale naprawdę to jest słabizna jak to wygląda z roku na rok..

Tamten byl fatalny ale ten to już ponziej pasa. Na Dabiu pod turbina już nawet bolenie nie skacza z tego co zaobserwowałem przy kilku wizytach tam w tym roku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych