(...)W jego miejsce planowane są dwa mniejsze stopnie: Tarnówka (w km 107+050 drogi wodnej Górnej Wisły) i Grabie (w km 97+050 drogi wodnej Górnej Wisły) wraz z realizacją działań retencyjnych w zlewni rzeki poniżej Krakowa.
(...)Wskazano również potrzebę budowy 16 zbiorników retencyjnych o łącznej pojemności 12,5 mln metrów sześciennych na potoku Bieńkowskim, dopływie z Poborowic, potokach Igołomskim, Tropiszowskim, Kościelnickim, Lucjanówka, Pdłężanka, Chobot, Suchy Jar, Ropotek, dopływie spod Kocmyrzowa, potoku Malinówka (3 zbiorniki), na rzekach Serafie i Drwince
Tarnówka to u mnie we wsi. Tom se pojechał sprawdzić gdzie to dokładnie ma być. Przy okazji jakieś AVC do 21 gr zabrałem. Z rybami średnio. Ze 3 brania na bezsterowca, nic nie dojechało pod nogi.
Tak jeżdżę, patrze i tak się zastanawiam ileż to pieniędzy trza wydać coby naprawić co się wcześniej samemu sp........ Nie ma co się czarować, WP to zwykli melioranci akurat patriotycznie przemianowani. Najpierw chłopy w latach 70 przekopali rzeki w inne miejsca, wpuścili je w rury ( bo jak nazwać przestrzeń między wałami), skasowali wszystkie naturalne rozlewiska. Teraz strasznie chcą to od nowa zalewać, robić nowe zbiorniki w miejscach gdzie kiedyś były od zawsze.... A że zrobiła je sama natura to były niedobre, a teraz będą dobre bo zrobione przez mieliorantów, ... przez WP
Jestem wędkarzem amatorem i na rybach się znam jak znam ( tj. marnie) , ale jestem też inżynierem który przez całe swoje zawodowe życie grzebie w ziemi. "Tej ziemi". Zmam tu każdy km2 jak swoje podwórko. Już to widzie jak przy obecnym stopniu zurbanizowania, dostępnej sieci drogowej goście biorą się za takie budowy..... To że się da to wiem. Patrz płot na granicy, przekop dla kajaków i żaglówek nad morzem. Pomijam koszty której pewnie będą 3x większe jak zakładane, bo kto bogatemu zabroni. Ale ja tu mieszkam, nie chce mieć rozjeb... każdej drogi ( bo jakoś materiały na budowę trza dostarczyć). Nie chce siedzieć w zimie bez energii elektrycznej, bo goście akurat przekładają wszystkie linie energetyczne które akurat wychodzą w tych zbiornikach. Gazu i ścieków to i tak wtedy nie będzie to się już tym nie martwie.... To będzie armagedon, bo mówimy nie tylko o meliorantach ale też o każdej branży z zakresu infrastruktury technicznej. A jak branże to ogarniają to wiem dokładnie, jestem z tego level master. Marnie to widze. pz