Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6661 OFFLINE   Sobota1986

Sobota1986

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaPodbeskidzie
  • Imię:Adrian

Napisano 21 wrzesień 2022 - 09:11

Dożyliśmy czasów, gdzie trzeba uciekać ze swojej miejscówki jak tylko się ktoś pojawi. Dramat. Mało tych sandaczy w Wiśle, ale czasami potrafi nagrodzić upór. I właśnie dla tych kilku ryb człowiek zachowuje się jak John Rambo kitrając się po krzakach zamiast spokojnie sobie łowić.

Użytkownik Sobota1986 edytował ten post 21 wrzesień 2022 - 09:15

• marienty i mati83 lubią to

#6662 ONLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 21 wrzesień 2022 - 13:20

Ja tam i tak nie lubię jak ktoś patrzy jak łowię. Wolę samotność do tego stopnia że jak tylko ktoś się pojawi to wolę się ewakuować , nie dotyczy to jezior bo tam ciężko o spokój.
  • Polspin lubi to

#6663 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 24 wrzesień 2022 - 20:45

Gotowi na nowe stopnie na Wiśle oraz zabudowę najmniejszych dopływów? ;) Wspaniałe Wody Polskie dbają o dorzecze Wisełki, nie ma co ;)
https://gazetakrakow.../ar/c1-16886339

#6664 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 25 wrzesień 2022 - 09:50

Cały czas, normalnie odczekać się nie można;).

#6665 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 25 wrzesień 2022 - 11:14

Gotowi na nowe stopnie na Wiśle oraz zabudowę najmniejszych dopływów? ;) Wspaniałe Wody Polskie dbają o dorzecze Wisełki, nie ma co ;)
https://gazetakrakow.../ar/c1-16886339

No ale że co?

Mieczysław (ten od wujka Władka) przygarnął na początek milion za "ekspertyzę".

Teraz powoła się "nadzwyczajny komitet", albo spólkę skarbu, w której zatrudni się kilku towarzyszy-posłów wraz z rodzinami i kochankami i będą się "sprawdzać w biznesie" biorąc po 100 tys pensji przez kilka lat.

A za kilka lat zmieni się koncepcja (np. na budowę zapory WZDŁUŻ Wisły), powoła się nową spółkę, zatrudni nowych towarzyszy - i poleci.

Szkoda że nie napisano, ile pierdylionów wydano na obecną koncepcję zapory w Niepołomicach - na ekspertyzy, pensje, różne inne extrasy.

A słyszał o agencji Polski Atom?

O Polskiej Agencji Kosmicznej?

O Centralnym Porcie Komunikacyjnym?

To tylko trzy przykłady agencji do dojenia państwowego cyca.

A są ich SETKI.

Miliardy płyną, lud ciemny się cieszy i wszystko jest w najlepszym porządeczku.

Zatem nie ma się co martwić - Nowa Koncepcja z nowymi zaporami to tylko przykrywka do zinstytucjonalizowanej kradzieży miliardów złotówek, za które jak zawsze - nikt nie pójdzie siedzieć.

A Wisła jakoś sobie poradzi.

Mam nadzieję...

• Elast93 lubi to

#6666 OFFLINE   Esioslaw

Esioslaw

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Grzegorz

Napisano 25 wrzesień 2022 - 11:30

Jak mam to rozumieć? Troszkę mniejsze zło jakie planowano uczynić jedynemu w mojej okolicy kawałku urokliwej Wiśle. Przynajmniej wiem jaki absurdalny jest cel tego wszystkiego aby tylko umożliwić swobodna żegluge "kajaków" itp.

#6667 OFFLINE   Esioslaw

Esioslaw

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Grzegorz

Napisano 25 wrzesień 2022 - 11:42

Nawiązując do Ryb na Wiśle moje ostatnie wypady na odcinki w2 powyżej krk jak i w3 ponizej maja sie słabo z poprzednim rokiem w tym okresie, kilka ładnych okoni malych pistoletów i kleni. Bolenia juz dobry miesiąc nie widziałem. Nocne lowienie to już zupełna cisza, kolejne wypady wieczorowa pora zniechęcają, plus ze pelno drobnicy żyje po brzegach tylko ataków nie widać, zostaje czekać jak się schłodzi .

#6668 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 25 wrzesień 2022 - 13:08

No ale że co?

Mieczysław (ten od wujka Władka) przygarnął na początek milion za "ekspertyzę".
Teraz powoła się "nadzwyczajny komitet", albo spólkę skarbu, w której zatrudni się kilku towarzyszy-posłów wraz z rodzinami i kochankami i będą się "sprawdzać w biznesie" biorąc po 100 tys pensji przez kilka lat.
A za kilka lat zmieni się koncepcja (np. na budowę zapory WZDŁUŻ Wisły), powoła się nową spółkę, zatrudni nowych towarzyszy - i poleci.

Szkoda że nie napisano, ile pierdylionów wydano na obecną koncepcję zapory w Niepołomicach - na ekspertyzy, pensje, różne inne extrasy.

A słyszał o agencji Polski Atom?
O Polskiej Agencji Kosmicznej?
O Centralnym Porcie Komunikacyjnym?

To tylko trzy przykłady agencji do dojenia państwowego cyca.
A są ich SETKI.
Miliardy płyną, lud ciemny się cieszy i wszystko jest w najlepszym porządeczku.

Zatem nie ma się co martwić - Nowa Koncepcja z nowymi zaporami to tylko przykrywka do zinstytucjonalizowanej kradzieży miliardów złotówek, za które jak zawsze - nikt nie pójdzie siedzieć.
A Wisła jakoś sobie poradzi.
Mam nadzieję...

Ale że jak ?
Jaki cyc ?
Jeszcze nie tak dawno broniłeś WP i jak pisałeś w przeciwieństwie do" komuchów z PZW " mieli Oni u Ciebie kredyt zaufania
I już koniec miesiąca miodowego ?

I przypominam iż dalej nie odpowiedziałeś na pytanie jak to się można dorobić będąc członkiem okręgu ?
Więc dochodzę do wniosku że faktycznie tylko potrafisz mleć ozorem

#6669 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 wrzesień 2022 - 15:16

I przypominam iż dalej nie odpowiedziałeś na pytanie jak to się można dorobić będąc członkiem okręgu ?

Ale napisał chociaż czego się dorobić  ^_^ bo można się dorobić np. odcisków od ujowych wederow  :D

#6670 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 25 wrzesień 2022 - 17:06

Ale napisał chociaż czego się dorobić ^_^ bo można się dorobić np. odcisków od ujowych wederow :D

Poza mianem kurw.... i złodzieja ?
No właśnie na razie nie za bardzo napisał

#6671 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 25 wrzesień 2022 - 17:34

Jajakubie - znowuż...

Samo czytanie nie wystarczy. Za wzrokiem musi podążać mózg i zrozumieć, co przeczytane.

Powiedziałem, że LEPIEJ, jakby pod kątem wędkarskim wodami płynącymi NIKT nie "zarządzał", a jeśli już ktokolwiek, to każdy będzie lepszy niż PZW.

Choćby WP.

Bardziej niż PZW nikt nie jest w stanie zniszczyć wędkarsko rzek. Zwyczajnie, bardziej już się nie da.

I drugie - na razie WP działa za krótko, żeby kategorycznie oceniać "owoce".

Co prawda, kiedy to pisałem, jakoś naiwnie nie przypuszczałem, że WP to tradycyjne, standardowe żerowisko i paśnik dla partyjnych działaczy i ich rodzin - co wyszło jaskrawo dopiero podczas "afery odrzańskiej". 

Dlatego - powtórzę - najlepiej, jakby w ogóle nie było żadnej "narodowo-socjalistycznej gospodarki wędkarskiej".

Gorzej by nie było, prawdopodobnie lepiej, a na pewno taniej.

• Roseth i coma lubią to

#6672 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 25 wrzesień 2022 - 19:27

(...)W jego miejsce planowane są dwa mniejsze stopnie: Tarnówka (w km 107+050 drogi wodnej Górnej Wisły) i Grabie (w km 97+050 drogi wodnej Górnej Wisły) wraz z realizacją działań retencyjnych w zlewni rzeki poniżej Krakowa.

(...)Wskazano również potrzebę budowy 16 zbiorników retencyjnych o łącznej pojemności 12,5 mln metrów sześciennych na potoku Bieńkowskim, dopływie z Poborowic, potokach Igołomskim, Tropiszowskim, Kościelnickim, Lucjanówka, Pdłężanka, Chobot, Suchy Jar, Ropotek, dopływie spod Kocmyrzowa, potoku Malinówka (3 zbiorniki), na rzekach Serafie i Drwince

Tarnówka to u mnie we wsi.  Tom se pojechał sprawdzić gdzie to dokładnie ma być. Przy okazji jakieś AVC  do 21 gr zabrałem. Z rybami średnio. Ze 3 brania na bezsterowca, nic nie dojechało pod nogi. 

Tak jeżdżę, patrze i tak się zastanawiam ileż to pieniędzy trza wydać coby naprawić co się wcześniej samemu sp........ Nie ma co się czarować, WP to zwykli melioranci akurat patriotycznie przemianowani.  Najpierw chłopy w latach 70 przekopali rzeki w inne miejsca, wpuścili je w rury ( bo jak nazwać przestrzeń między wałami), skasowali wszystkie naturalne rozlewiska. Teraz strasznie chcą to od nowa zalewać, robić nowe zbiorniki w miejscach gdzie kiedyś były od zawsze.... A że zrobiła je sama natura to były niedobre, a teraz będą dobre bo zrobione przez mieliorantów, ... przez WP 

Jestem wędkarzem amatorem i na rybach się znam jak znam ( tj. marnie) , ale jestem też inżynierem który przez  całe swoje zawodowe życie grzebie w ziemi. "Tej ziemi". Zmam tu każdy km2 jak swoje podwórko. Już to widzie jak przy obecnym stopniu zurbanizowania, dostępnej sieci drogowej goście biorą się za takie budowy..... To że się da to wiem. Patrz płot na granicy, przekop dla kajaków i żaglówek nad morzem. Pomijam koszty której pewnie będą 3x większe jak zakładane, bo kto bogatemu zabroni. Ale ja tu mieszkam, nie chce mieć rozjeb... każdej drogi ( bo jakoś materiały na budowę trza dostarczyć). Nie chce siedzieć w zimie bez energii elektrycznej, bo goście akurat przekładają wszystkie linie energetyczne które akurat wychodzą w tych zbiornikach. Gazu i ścieków to i tak wtedy nie będzie to się już tym nie martwie....  To będzie armagedon, bo mówimy nie tylko o meliorantach ale też o każdej branży z zakresu infrastruktury technicznej. A jak branże to ogarniają to wiem dokładnie, jestem z tego level master. Marnie to widze. pz 

• Roseth i Lepton lubią to

#6673 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 25 wrzesień 2022 - 21:15

Jajakubie - znowuż...
Samo czytanie nie wystarczy. Za wzrokiem musi podążać mózg i zrozumieć, co przeczytane.

Powiedziałem, że LEPIEJ, jakby pod kątem wędkarskim wodami płynącymi NIKT nie "zarządzał", a jeśli już ktokolwiek, to każdy będzie lepszy niż PZW.
Choćby WP.
Bardziej niż PZW nikt nie jest w stanie zniszczyć wędkarsko rzek. Zwyczajnie, bardziej już się nie da.

I drugie - na razie WP działa za krótko, żeby kategorycznie oceniać "owoce".
Co prawda, kiedy to pisałem, jakoś naiwnie nie przypuszczałem, że WP to tradycyjne, standardowe żerowisko i paśnik dla partyjnych działaczy i ich rodzin - co wyszło jaskrawo dopiero podczas "afery odrzańskiej".

Dlatego - powtórzę - najlepiej, jakby w ogóle nie było żadnej "narodowo-socjalistycznej gospodarki wędkarskiej".
Gorzej by nie było, prawdopodobnie lepiej, a na pewno taniej.

Jak widzę nie tylko nie pamiętasz o co pytałem ale co gorsza nie pamiętasz co sam piszesz.

#6674 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 wrzesień 2022 - 21:28

Da się, wystarczy zobaczyć na obwody które przejęły Wody Polskie. ;) Za niedługo z Bielska będziemy mieli pewnie kolejne przykłady.

Co do Wisły, to niestety parcie na stopień/stopnie, kanał ulgi w Krakowie, jest bardzo duże. Wizja bajońskich sum pieniędzy do wyprania jest zbyt kusząca. Rybami nikt się nie interesuje, wędkarzami w WP też. ;)

#6675 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 26 wrzesień 2022 - 11:03

Wiecie Panowie, zastanawia mnie jedno. Otóż, co i rusz rozmaite instytucje robią analizy i ekspertyzy dotyczące budowy zapór (Siarzewo, Niepołomice), progów spiętrzających, regulacji czy teraz tych stopni na naszej krakowskiej Wisełce. A dlaczego nikt nie zrobi czegoś podobnego, ale w kontekście co by było (jakie korzyści i starty byśmy ponieśli), gdyby rozebrano Włocławek, Przewóz, Dąbie, Kościuszkę, Łączany ? Jakie korzyści byłyby dla takiej Skawinki, gdyby w Elektrowni Skawina wprowadzono zamknięty obieg wody i przestano spuszczać podgrzaną wodę do rzeki ? Gdyby nad Sanką, Prądnikiem, Cedronem, czy wspomnianą Skawinką doszło do rozebrania istniejących progów przegradzających nurt ?

Użytkownik Grzesiek edytował ten post 26 wrzesień 2022 - 11:03

#6676 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 26 wrzesień 2022 - 12:41

Owszem robią. Ale to się nikomu nie opłaca....pz

#6677 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 26 wrzesień 2022 - 13:05

Jak to nie Tomku ? Przecież przy takiej rozbiórce też by można było sporo $ przytulić...Za ekspertyzę, za projekt, za wyburzenie, za doprowadzenie do stanu jak najbliższego naturze...

• mayou lubi to

#6678 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 wrzesień 2022 - 15:46

Jest to niezgodne z polityką hydrotechniczną prezentowaną przez władze(i te na samej górze i te na samym dole, samorządy) oraz instytucje. Sowiecka myśl techniczna rządzi, zawracanie rzeki kijem czy liczenie na głosy lokalnych społeczności.

Bo jak im wytłumaczysz "upadek" lokalnej turystyki z powodu wyburzenia Czorsztyna? Jak uargumentujesz wydanie publicznych pieniędzy na wykupienie gruntów "by żabki miały mokro"? Rozbiórka stopni krakowskich? A co żeglugą i barkami? Przecież droga wodna ma być do wożenia węgla. ;)

Dodatkowo rzeki trzeba czyścić z gałęzi, mułu, a stopnie betonowe upiększają krajobraz rzek tworząc namiastki wodospadów. ;)

• pezet i zeralda lubią to

#6679 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 26 wrzesień 2022 - 15:46

Usłyszane w radio ze przekop mierzei mial kosztowac 800mln, do tej pory pochłoną 2mld zł a wg mynystra prace zakonczono w 60%. Gdyby ktoś w prywatnej firmie przygotowujac inwestycje walna sie o te 200% to by go wyebali z roboty. W panstwowych spólkach robi sie za czyjeś wiec sie nie dba żeby sie spinało... wazne ze mynyster przyjedzie i przetnie z hukiem wstege nie wspominajac o tym ile kasy poszlo w "eter". Zepsute to od samej glowy po ogon ... bo nie nalezy tu zapominac o kombinatorach wykonawcach ktorzy swoje tez chca przykleić. Zwykle jest tez tak ze nachapia sie wszyscy a ci co wlasnymi rekami zapierdzielali przy takich inwestycjach zostaja z dlugami bo nie doszacowano dodatkowych 100% na lapowki i zabraklo na wyplaty. Czytam te wpisy, zgadzam sie w wiekszosci z kolegą pezet - w szczegolnosci z tym, ze lepiej by bylo gdyby sie tym nikt specjalnie nie zajmował, a juz w szczegolnosci nic co ma w nazwie zwiazek czy panstwowe .... az mi cisnienie skoczylo :)
  • pezet lubi to

#6680 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 wrzesień 2022 - 16:12

Nie wiem po co te wypociny nie lepiej iść na ryby  :) 

Nie ważne kto rządzi albo rządził zawsze było tak samo że inwestycje były obsadzone swoimi i ja i Wy też tak byście zrobili gdybyśmy byli przy korycie ;)

obsadzalibyście stanowiska swoimi i dawali zarobić swoim i to jest chyba normalne bo czemu mam dać zarabiać obcemu jak lepiej żeby zostało w "rodzinie"  :D

a to że wydaje się kasę najlepiej nie swoją to też na 100% byście tak chcieli  :D

oczywiście wszystko przed Wami bo są wybory za rok i możecie kandydować a może któryś z Was zostanie ministrem a ja przyjdę i powiem po starej znajomości z jerka daj przytulic jakąś bańkę i wymyśl coś że coś zrobiłem  :D

• piotrmr i mayou lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych