Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6681 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 26 wrzesień 2022 - 16:26

Nie wiem po co te wypociny nie lepiej iść na ryby  :)

W punkt, w punkt!  Tylko jak to dobru wszelakiemu wytłumaczyć że znowu, 4 dzień pod rząd;)pz 

#6682 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 26 wrzesień 2022 - 17:05

Z tego co widzę, "sowiecka myśl techniczna" ma się najlepiej na tzw zachodzie - w Europie oraz USA, w całym bez wyjątku cywilizowanym świecie . Rozumiem, że nasi moralnie przodujący ekologiści - amatorzy, dla krajów skrajnie ubogich w wodę, takich jak Polska, mają lepsze, nigdzie dotąd nie wypróbowane pomysły. Moglibyśmy być pionierami.. :)    

#6683 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 26 wrzesień 2022 - 18:46

Taki cytat pierwszy z brzegu:

"w Zarządzie Melioracji Urządzeń Wodnych ustawiono 105 przetargów za kwotę 600 mln zł."

"...w wątku tzw. afery melioracyjnej, w której oskarżonym jest m.in. obecny senator Stanisław Gawłowski. Były sekretarz generalny Platformy Obywatelskiej"

A to tylko w "prowincjonalnym" Szczecinie.

Za taką kwotę to aż się chce meliorować!

Cokolwiek i gdziekolwiek.

JKM od zawsze powtarza, ze do polityki ludzie idą po to, żeby KRAŚĆ.

A im wyżej - tym większe kwoty.

Taki Szumowski dał bratu i gangsterowi z WSI pół miliarda zł - nawet nie wszczęto śledztwa.

12 mln, które Ziobro dał bratu z kasy ministerstwa to już w ogóle gówniane grosze.

Już o Sasinach, Suskich i innych przestępcach.

Ci, co akurat są u władzy, rzucają się na państwo, jak stado piranii na krwisty kawał mięsa.

I tak samo, w obgryzają  amoku aż do kości.

Najlepiej, gdyby tylko ukradli kasę i nie spełnili NICZEGO ze swych planów i "obietnic".

Ale niestety - czasem coś robią i zawsze to "coś" zbliża nas do przepaści.

Więc jest nadzieja, że będą tylko plany dewastacji, plany "że nie będzie niczego", że ukradną co ukradną i w finale NIC nie zrobią = nic nie zepsują.

• J-O-K-E-R lubi to

#6684 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 27 wrzesień 2022 - 07:28

Jest to niezgodne z polityką hydrotechniczną prezentowaną przez władze(i te na samej górze i te na samym dole, samorządy) oraz instytucje. Sowiecka myśl techniczna rządzi, zawracanie rzeki kijem czy liczenie na głosy lokalnych społeczności.

Bo jak im wytłumaczysz "upadek" lokalnej turystyki z powodu wyburzenia Czorsztyna? Jak uargumentujesz wydanie publicznych pieniędzy na wykupienie gruntów "by żabki miały mokro"? Rozbiórka stopni krakowskich? A co żeglugą i barkami? Przecież droga wodna ma być do wożenia węgla. ;)

Dodatkowo rzeki trzeba czyścić z gałęzi, mułu, a stopnie betonowe upiększają krajobraz rzek tworząc namiastki wodospadów. ;)

Ruki, 100 % racji. Żegluga i barki w Krakowie :D Obecnie to chyba tylko trasa do Tyńca oraz picie piwa na tych zacumowanych pod Wawelem. P.S. A tak z ciekawości, kiedy widziałeś barkę/statek na okołokrakowkiej/krakowskiej Wiśle przewożącą węgiel ? Mam juz trochę lat, do Wisły może z kilometr i takowej nie widziałem NIGDY ! Owszem, za dzieciaka widywało się barki wożące piasek, ale węgla nigdy. Teraz, od ok. 20 lat, barek nie ma w ogóle.

A Czorsztyn zniszczył Dunajec chyba bezpowrotnie :( Powyżej zniknął białoryb, poniżej woda zaczęła kwitnąć. A co ciekawe, jak policzyli eksperci, po powodzi w 2010 roku, dzięki Czorsztynowi poziom wody w Nowym Sączu był niższy o .....2 cm :D

#6685 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 27 wrzesień 2022 - 07:32

Panowie, a tak z innej beczki... Wczoraj w RMF-ie o 15:30 mówiono o wycieku co najmniej 150 litrów oleju maszynowego do Skawinki. Czy ktoś ma jakieś konkretniejsze informacje na ten temat ? Podano jedynie, że wyciek nastąpił z " fabryki produkującej wyroby aluminiowe ", czyli pewnie z Vesuviusa :/

#6686 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 27 wrzesień 2022 - 08:32

A Czorsztyn zniszczył Dunajec chyba bezpowrotnie :( Powyżej zniknął białoryb, poniżej woda zaczęła kwitnąć. A co ciekawe, jak policzyli eksperci, po powodzi w 2010 roku, dzięki Czorsztynowi poziom wody w Nowym Sączu był niższy o .....2 cm :D

A w roku otwarcia i powodzi tysiąclecia - o 5-7 cm.

Oczywiście - jak KAŻDA zapora, tak i czorsztyńska, to ZŁO w czystej postaci - ma tysiąc wad i może jedną wartość - rekreacyjną.

Ale cóż - obecna władza zafascynowana stalinowskimi Wielkimi Budowami Socjalizmu - chciałaby takie pomniki stawiać w całej Polsce.

Zawsze można sobie pooglądać filmy z USA i nacieszyć oko widokiem burzenia dużych i małych tam, bo myślę, że my tego w Polsce nie dożyjemy, ale może nasze wnuki...

PS

Bardzo dawno nie byłem nad Rożnowem - aż spojrzałem w gugle - widzę że krzaki sięgają już do Znamirowic.

Załączone pliki

#6687 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 07 październik 2022 - 11:55

Pany ! Zamiast kupować nowe przynęty czy kołowrotki, zbierajcie kasę na opłaty ! Szykuje się spoooora podwyżka :/

#6688 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 październik 2022 - 12:45

Im mniej ryb, tym wyższe opłaty.

Logiczne.

#6689 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 październik 2022 - 13:53

Jeśli faktycznie będzie spora podwyżka a nie jakieś tam 20zł to trzeba przestać wykupywać pozwolenie :) 

• piotrmr lubi to

#6690 OFFLINE   bezi

bezi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 07 październik 2022 - 14:24

"Spooora" tzn ile orientacyjnie?

#6691 OFFLINE   bociekgc8

bociekgc8

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • Lokalizacjakraków

Napisano 07 październik 2022 - 16:34

Czy wiemy coś na temat rzeczki Wilga? Mieszkam nad tym tworem i nigdy nie badalem rybostanu. A poza tym ostatnie tydzień W2 i W3 przetrzepane. Woda wysoka, jakieś mizerne efekty były ale nic konkretnego.

#6692 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 07 październik 2022 - 18:17

Jeśli faktycznie będzie spora podwyżka a nie jakieś tam 20zł to trzeba przestać wykupywać pozwolenie :)

Czyli co Piotrze, przestaniesz nad Wisłę chodzić? Jakoś nie wierzę.... 😁

A podwyżki to członkowska że 100 na 150 zł, a podstawowa okręgowa ze 160 na 230 zł. Te "wyższe" z 280 na 330 i z 310 na 370 zł. Do tego zniesienie ulg dla emerytów i rozdzielenie ulg dla odznak srebrnej i złotej.

#6693 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 październik 2022 - 23:09

Ja nawet będę łowił w Wiśle bez karty 🤣
  • piotrmr lubi to

#6694 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 10 październik 2022 - 12:09

W przyszłym roku będzie trzeci raz jak składki nie opłacę . Kontroli w ogóle nie miałem. Ale ostatnio moje wypady to na palcach mogę liczyć.
  • bociekgc8 lubi to

#6695 OFFLINE   bociekgc8

bociekgc8

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • Lokalizacjakraków

Napisano 10 październik 2022 - 14:58

W przyszłym roku będzie trzeci raz jak składki nie opłacę . Kontroli w ogóle nie miałem. Ale ostatnio moje wypady to na palcach mogę liczyć.

Też się nad tym zastanowię z początkiem roku.

#6696 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 październik 2022 - 15:06

Ja składek nie płace już z 20 lat.

Ale za to płacę dniówki....

Frajer.....

#6697 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 październik 2022 - 16:35

Ja łowię w takich dupach że sam się nie mogę odnaleźć a co dopiero kontrol 🤣 raz w tym roku miałem bo pojechałem na burdel zwany Przewozem 😂

#6698 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 10 październik 2022 - 18:20

Przez te wszystkie lata nad Wisłą miałem raz kontrol PSR. I prawie mandat dostałem bo ze względu na brak czegoś do pisania nie uzupełniłem 2 kratek w papierku zwanym rejestrem. Średniowiecze. Czasem bywałem 6 dni w tygodniu na rybach( zazwyczaj krótko). Spotkałem nad wodą każdego lokalnego profi i nawet gwiazdy internetów.  Spotkałem dziki, wydry, "lejenie" lisy, jenoty i inną gadzine ( np. myśliwych). PSR 2 razy (drugi raz mnie nie kontrolowali bo stałem z wędką na brzegu i gadałem z ziomalami). 

Jestem niepoprawnym legalistą, może dlatego że mam zawód jaki mam. Płace te składki, zwiększone też zapłacę. Tylko niech coś dostanę w zamian.... np. przypilnowaną i rybną rzekę;) pz 

ps. dalej mizeria....

#6699 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 październik 2022 - 18:23

Przewóz to jest pierwsza zastawka dla ryb płynących od Włocławka - czyli Przewóz zbiera ryby z 500 kilometrów rzeki, dlatego jest tu ich taka straszliwa ilość :)

#6700 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 październik 2022 - 23:01

Z tą straszliwą ilością ryb to Cię poniosło 🤣 może jesteś jeszcze pamięcią 10-20 lat wstecz to się zgodzę że ryby było sporo i było je widać jak żerują bolenie czy sumy. Teraz jest taka sama mizeria jak wszędzie, chłopy potrafią złowić tego samego bolka dwa albo trzy razy w przeciągu kilku miesięcy to o co chodzi 1 boleń się tam ostał 🤔 no dobra niech będzie że jest ich tam 10 sztuk to i tak nie jest to ilościowo co było kiedyś że 10 boleni w pianie potrafiło na raz atakować ukleje a człowiek nie wiedział gdzie rzucać bo były wszędzie. Teraz jest dużo więcej ryby niżej w stronę odcinka Tarnowskiego ale tam już trzeba kilimetry robić a i tak jak nie wiesz gdzie to można bez brania wrócić tak jak ja dzisiaj z wieczornych łowow, a nie przepraszam miałem jedno branie za 4 godziny łowienia sukces 😂

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych