W najbliższą sobotę, mamy II ture mistrzostw koła, prawdopodobnie na wiśle.
Koledzy, czy jest szansa na rozegranie tej tury po opadach jakie miały miejsce?
Widzę Tadku, że dziś wrzuciłeś zdjęcie, więc mniemam że woda do łowienia mimo zmętnienia? Czy mógłby ktoś z kolegów jeszcze napisać jutro jak się ma sprawa? dzięki.
Wody w okolicach Krakowa
#641 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 15:39
#642 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 17:08
tadekb chyba najdokładniej Ci przekaże jaki kolor wody poniżej Krakowa często w centrum płynie czysta, a poniżej brudna
#643 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 18:38
Właśnie wróciłem. Woda od rana trochę wyższa. Mętna, ale nie płynie badziew typu trawy, śmieci...Łowić się da. Przez godzinę nie złowiłem nic, ale dwa niezacięte dobre brania były. Ryba nawet z wieczora aktywna. Coś tam się przy brzegu przy trawach przewijało, jakieś uklejki uciekały. Po drugiej stronie w zalanej przy tym stanie wody zatoczce, powstałej po sporej wyrwie w brzegu, cały czas coś niezle goniło. Musiało tam być sporo drobnicy. Tak więc jak ktoś trafi miejsce to może i połowi. Wiadomo, że nie w nurcie, ale wszystkie zacisza przy brzegu, zatoczki, klatki mogą płacić. Jak macie jakieś zawody w sobotę to na pewno będzie się dało łowić. Tylko, że komfortowo pewnie nie będzie. Woda już pewnie nie urośnie, ale pewnie też nie opadnie na tyle, żeby odsłoniło kamienie na opaskach. No i zbyt bezpiecznie to też nie, bo jak woda taka podniesiona to ciężko z dojściem do wody, zwłaszcza przy wysokich stromych brzegach.
#644 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 18:50
Dzięki bardzo za informację. Rzeczowa i konkretna relacja
Oczywiście rozwaga na pierwszym miejscu, ale o tym przypominamy i dajemy duży nacisk na początku zawodów i polecamy chodzić w zasięgu wzroku drugiego kolegi lub koleżanki.
Jeszcze takie pytanie ode mnie, co teraz jest do złowienia (na braniu) w Wiśle? Jak się ma sprawa z okoniami, jaziami, kleniami himerycznie żerują czy przy ładnej słonecznej pogodzie można bez większego problemu coś skusić.
Użytkownik obcy91 edytował ten post 02 październik 2014 - 18:52
#645 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 18:59
W najbliższą sobotę, mamy II ture mistrzostw koła, prawdopodobnie na wiśle.
Koledzy, czy jest szansa na rozegranie tej tury po opadach jakie miały miejsce?
Widzę Tadku, że dziś wrzuciłeś zdjęcie, więc mniemam że woda do łowienia mimo zmętnienia? Czy mógłby ktoś z kolegów jeszcze napisać jutro jak się ma sprawa? dzięki.
Na pogodynka.pl w zakładce rzeki możesz obserwować stany wód na wodowskazach , naprawdę pomocne.
#646 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 19:17
Jarku, od 3 lat sprawdzam tam właśnie stan rzek ale nie bywam nad wisłą w ogóle. Tak więc nic mi nie mówi skok poziomu o 10-20-50cm.
Dunajec wiem jak się zachowuje i jaki będzie miał kolor przy skokach o te kilka, kilkadziesiąt centymetrów
#647 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 19:36
Woda fajna! Trącona, ale nie brudna. Wyższa o ok 50cm, ale ryba żeruje. Sam ustrzeliłem bolka 60+, widziałem sporo ataków drapieżników.
#648 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 19:51
Popędzynka dziś 03 do 18tej przybyło 111cm wody , Szreniawa wysoka podobnie Raba , co można złowić na takiej wodzie ? Prawdopodobnie będą to zawody pod tytułem "komu kurka jajko zniesie" . Nie wiem jak pod Tarnowem ale poniżej Krakowa Wisła płynie głębokim korytem , przybory ( duże) wyglądają tak że zdaje się być kanałem a nie rzeką , Przy normalnych stanach bywa chimeryczna , a przy wysokich ? Może jest jakaś szansa na bolenia? zastoiska , oczywiście, może uda się trafić klonki albo jazie , coraz więcej okoni i szczupaczków , ale zawody w Wiśle na przyborach to loteria , SPRAWDZONE .
#649 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 20:15
Cenna uwaga, dzięki. Nie bardzo mamy kiedy rozegrać tej II tury... najbliższy termin 28 październik, a z tym może być różnie. Skoro po dziennym opadzie wody skaczą, a końcówka miesiąca może (nie musi) być deszczowa a wtedy kicha.
#650 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 20:19
Woda fajna! Trącona, ale nie brudna. Wyższa o ok 50cm, ale ryba żeruje. Sam ustrzeliłem bolka 60+, widziałem sporo ataków drapieżników.
Michcio , gratulacje ! ale gdzie tak było ? zakładam że na którymś z odcinków pod zaporowych. To jakby inna woda , a relacje z tych miejsc tylko zaburzają obraz i stan ryb w rzece Wiśle w okolicach Krakowa . Amen.
#651 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 20:48
Zawody miałby się odbyć w Niepołomicach czy Nowym Brzesku nie wiem czy to te same miejsca?! W każdym bądź razie zbiórka obok mostu (ten z jednym pasem ruchu).
#652 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 21:25
Zawody miałby się odbyć w Niepołomicach czy Nowym Brzesku nie wiem czy to te same miejsca?! W każdym bądź razie zbiórka obok mostu (ten z jednym pasem ruchu).
Nowe Brzesko , jeśli już to ; lewy brzeg - powyżej mostu dość długa żwirowa łacha , teraz pewnie pod wodą ale jak woda idzie w górę rybki lubią tam zaglądać ,idąc jeszcze w górę rzeki dość spora nazwijmy to zatoka jeśli wysoki stan utrzymuje się długo warto tam popróbować, jeszcze wyżej ,rafa" normalnie zacne miejsce ,jak to teraz wygląda trudno powiedzieć. Poniżej mostu: opaska, niżej sporo główek szczególnie pierwsze 3 fajne. Prawa strona ; powyżej mostu kilka główek ( noo? na dużej wodzie, kto wie? ) warto popróbować tym bardziej że w dół opaska długa, w górę opaska aż do rafy. Przy wysokim stanie wody niema czego na nich szukać.
#653 OFFLINE
Napisano 02 październik 2014 - 21:37
#654 OFFLINE
Napisano 03 październik 2014 - 12:03
Czekam Panowie na info od Was z dziś, może ktoś był, będzie na Wiśle, musimy podjąć dziś decyzje czy zawody się odbędą czy w następnym terminie.
#655 OFFLINE
Napisano 03 październik 2014 - 12:35
Od wczoraj się nic nie zmieniło, woda wysoka (302cm to o 150cm wyższa niż normalnie) i z tego co słyszałem jest brudna.
#656 OFFLINE
Napisano 03 październik 2014 - 13:14
Na Wiśle powyżej ujścia Dunajca jest do łowienia. Ryby chodzą przy brzegu.Jest wysoka, ale w tym roku to norma. Poniżej Dunajca wczoraj zaczęła przybierać wieczorem i do dziś przybrała ponad metr niosąc patyki, śmieci i trawę.
#657 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 11:43
No i jak tam? Udało się połowić na Wiśle. czy jednak zawody były gdzie indziej?
Sobotę przesiedziałem na Wiśle, tylko że w Krakowie. Woda ciągła i była dobrze zmącona, więc poniżej pewnie ciekawie nie było.
Za to wczoraj zrobiłem sobie spiningową wycieczkę sporo w dół rzeki. Jak ja lubię te okolice Może dlatego, że żadko tam jestem, a móże dlatego, że tam już robi się fajny kawałek wody, Namiastka dużej nizinnej rzeki, a nie to co mam pod ręką (obsypany kamieniem bardziej kanał niż rzeka). Woda się przeczyściła i sporo spadła. Miał być kleń, może jakiś bolek. Nie było ani jednego ani drugiego. Dziwi zwłaszcza zero klenia. A obłowiłem różne typy miejsc. Trafiły się za to nieduże okonie, dwa jazie (na całkiem sporego woblerka), sandacz podwymiarek i całkiem już lepszy gruby szczupak (na Wiśle szczupaków nie łowię, więc dla mnie lepszy to 65cm). Do tego trochę delikatnych brań na spokojnej wodzie. Pewnie jazie. Pogoda lux, choć bardziej na spacer niż żeby połowić, ale popołudnie całkiem przyjemne
#658 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 12:28
Wczoraj na Wiśle poniżej Szczurowej byłem.
Bolenie się przez 1 godzinę pokazywały, 50-55cm wyskoczył mi nad wodę i się spiął, 2 bolki mnie olały, polowałem na grubasa, ale gdy mi się ukazał przy wobku na przelewie ja częściowo z wrażenia , a częściowo z obawy przed zaczepem- wobek zbliżał się do kępy traw-wodorostów-zamiast przyspieszyć zwolniłem , ale jego widok i fala na wodzie i ten dotyk woblera zostanie na zawsze w pamięci...
- donkicha lubi to
#659 OFFLINE
Napisano 07 październik 2014 - 06:36
Cześć, zawody się nie odbyły :/ zostały przeniesione na 25 października. Jeśli pogoda się popsuje to nie wróżę dobrych wyników.
Niektórzy koledzy z klubu byli w sobotę i w niedziele na Wiśle w tamtych okolicach, połowili sandaczyków (największy 45cm) oraz boleni. Także mimo wszystko rybka coś tam brała. Ja w niedzielę zrobiłem rekonesans na Dunajcu, i uczepił się przy kleniowaniu szczupaczek na 63cm. + boleń spudłował podczas swojego ataku.
#660 OFFLINE
Napisano 07 październik 2014 - 12:19
Wczoraj wieczorny wypad i kilka sandaczyków, jeden boleń i kilka leszczy na gume z opadu
Załączone pliki
- Kamil Z., jerzy6, tadekb i 2 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych