Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6841 OFFLINE   tost

tost

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaMińsk Mazowiecki

Napisano 12 grudzień 2022 - 21:13

Piękne ryby. Sceneria zaj... sta.
Gratuluję. Zazdroszczę.
Dla reszty łowców w tym wątku dobra rada, załóżcie Tadkowi lokalizator 😃😃😃
Oczywiście bez obrazy, taki żarcik przedświateczny.
Życzę tak połowić i Wam i sobie 👍

#6842 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 12 grudzień 2022 - 21:58

Ale po co lokalizator?. Sam chłop przyjdzie jak będzie chciał. A że czasem ciśnienie podniesie. No taki jego urok. A tak na serio to tropienie Tadka nic nie da. Łowimy czasem na tych samych miejscówkach. Łowimy..... , kto łowi ten łowi.Ale życzenia dobre. Gwiazdka idzie. A może się ziszczą. Pz
  • strary i tost lubią to

#6843 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1519 postów

Napisano 13 grudzień 2022 - 07:18

Tadek w przerwie między połowami meczu wychodzi z domu łowi rybkę i wraca na drugą połowę.Zna świetnie wodę wie gdzie kiedy i na co złowic,jeśli warunki dopisują i ,,ryba chce też brac"Ale niejest aż tak kolorowo bo wiele wyjazdów konczy się zerem ale to jest akurat wliczone w koszty.I taki urok wedkowania.Pieknie Tadku podnosisz temperaturę pomimo śniegu na zdjęciach.
  • strary i piotrmr lubią to

#6844 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 616 postów

Napisano 13 grudzień 2022 - 11:19

Tadek w przerwie między połowami meczu wychodzi z domu łowi rybkę i wraca na drugą połowę.

Wcale tak nie jest i nawet bym nie chciał, żeby tak było  ;)

A byłem wczoraj na krótko w trzech miejscach. W jednym to nawet nie łowiłem bo podwiewało inaczej niż mi się wydawało i zmieniłem okolicę. Choć w sumie nowa plecioneczka dawała radę. Na -2 bez problemu. I tak cienka, że wiatr nie specjalnie przeszkadzał. W drugim miejscu cztery brania. Dwa powyższe i jeden mniejszy ok. 40. W ostatnim miejscu pół godziny bez brania. Ot, tak to wyglądało.

• strary i tost lubią to

#6845 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1519 postów

Napisano 13 grudzień 2022 - 11:49

Nieda się zawsze łowic i wszędzie gdzie nawet jest ryba.Ale wiedzą i znajomość łowiska owocuje.A o tym czasie po tym śniegu beż solidnego ubrania i butów ja tego niewidze.Ale dziś pogoda zapowiada się całkiem całkiem.Pewnie wobler nadal króluje o tej porze w większym wydaniu a wiążesz do plecionki jakąś zyłke lub fluoro czy niebawisz się bo to niema sensu?
  • piotrmr lubi to

#6846 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 15 grudzień 2022 - 08:09

Sumiennie realizując zalecenia lekarza  ;) :

attachicon.gif IMG_4313 — kopia.JPG

attachicon.gif IMG_4370 — kopia.JPG

Do tego jeden trochę mniejszy i jeden spadł. 

Woda dygnięta do góry, zimna jak skurczybyk, ale brania, o dziwo, całkiem wyraźne.

Tadziu, jakiego używasz statywu do robienia zdjęć nad wodą ?

#6847 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 616 postów

Napisano 15 grudzień 2022 - 18:46

Tadziu, jakiego używasz statywu do robienia zdjęć nad wodą ?

Uuuuu Panie, to nie są tanie rzeczy:)

Takie cóś samoróbka - połączenie teleskopu od selfistika i samochodowego uchwytu do telefonu. Takiego wpinanego w kratkę od nawiewu. złożony ma ze 20cm i mieści się w kieszeni  kamizelki. Po rozłożeniu ma z 80 cm i zawsze można go gdzieś wbić. Do tego telefon, samowyzwalacz i seria szybkich 10 zdjęć. Dla pewności poprawka i któreś z tych 20 ujęć na pewno wyjdzie.

A dziś nie brały.

#6848 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 15 grudzień 2022 - 20:36

Woda ma 1.1 stopnia. Przynajmniej wg. mojego smarkofonu. Jedno branie po którym zrobiło mi się bardzo ciepło. Nie dało się tego nie wyczuć chociaż 50m fluocarbonu 0.36 spore opóźnienie wprowadza. Przynętę też sobie dobrałem trochę selektywną.... 18cm longhorna. Jakby tylko te przelotki tak nie marzły to bym pewnie jeszcze posiedział. Zaczynają brać jak na grudzień u mnie we wsi przystało. tj siedzą w rynnie i czekają aż na łeb im spadnie. Pz
  • strary, tost i Otehson lubią to

#6849 OFFLINE   Gruntownik93

Gruntownik93

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 grudzień 2022 - 17:11

Na Wiśle taka temperatura już? Aż ciężko uwierzyć 😱

#6850 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 16 grudzień 2022 - 17:34

Załączony plik  WhatsApp Image 2022-12-16 at 06.35.02.jpeg   16,15 KB   22 Ilość pobrań

zdjęcie z wczoraj, h= 19. cośtam, pz

• Gruntownik93 i AuDiKa lubią to

#6851 OFFLINE   Gruntownik93

Gruntownik93

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 grudzień 2022 - 17:37

Następne zdjęcie może jakiegoś sandacza? Powodzenia!
  • strary lubi to

#6852 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 18 grudzień 2022 - 17:16

1 stopien :/ ? To i tak cieplej niz bylo na brzegu ;)
W weekend spotkalem sie z kolega nad woda.

One shot one kill :) Mielismy po jednym braniu i kazdy wykorzystal. Moja ryba nie byla za duza ale ciesze sie i tak , na -4 C i w sniegu po kolana to nie spodziewalem sie ze bedzie kolorowo !

Ja jeszcze nie zlozylem broni. Powalcze jeszcze. Szkoda ze ten snieg stopnieje lada dzien , bo jest przepieknie nad woda

Załączone pliki

#6853 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 18 grudzień 2022 - 17:56

U mnie śniegu w zaspach po dupe. Dzisiaj jedno branie na gumę szczupakową od abu. Guma skończyła w zaczepie. Na co inne nie reagowały. Myślałem że tylko ja jestem na tyle nawiedzony coby iść na ryby ale po pół h łowienia na drugim brzegu zameldował się wędkarz. Coś skwitował o nierówności pod sufitem nas obu. Ale generalnie chłop się cieszył że na ryby poszedł. Za chwilę dołączył do niego kolega. Ich brzeg skompany w słońcu, mój skryty za skarpą, cały w cieniu i zimny jak cholerna. A teraz mam minus 11. Rwałem dzisiaj dzielnie,... ale jeszcze 11 pudełek mi zostało... Dwustronnych. Pz

#6854 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 21 grudzień 2022 - 09:17

Panowie, piekło zamarzło ! Mam od nowego roku no killa na Wiśle. Na odcinku od ujścia Skawinki do progu Kościuszko. I wracają kolorowe zezwolenia (czarne, zielone, czerwone). Tylko pytanie po co...?

Ale żeby nie bylo aż tak kolorowo, to wydaje mi się, że ten no kill to pokłosie czerwcowych wyników zawodów spławikowych o mistrzostwo okręgu, gdzie, jak przypomnę, wyniki były takie :

I tura:

sektor A: 1 miejsce - 320g, II miejsce - 225g, III miejsce - 215 g
sektor B: 1 miejsce - 110g, II miejsce - 55g, III miejsce - 20 g
sektor C: 1 miejsce - 295g, II miejsce - 120g, III miejsce - 40 g

II tura: 

sektor A: 1 miejsce - 505g, II miejsce - 285g, III miejsce - 35 g
sektor B: 1 miejsce - 205g, II miejsce - 50g, III miejsce - 15 g
sektor C: 1 miejsce - 1205g, II miejsce - 985g, III miejsce - 470 g

I zapewne było tak, że dziadki się zorientowały, iż na Wiśle nie ma "na czym" organizować zawodów, więc wprowadzili no killa, by im Ślązacy i wędkarze z z Radomska nie zeżarli tych niedobitków, które na Królowej w okolicy Tyńca jeszcze pływają...

#6855 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 21 grudzień 2022 - 10:52

Z Radomska powiadasz hmmm znam jednego takiego jest co prawda oszczędny ale żeby tak do siaty na zapas to nigdy nie widziałem:)
  • coma lubi to

#6856 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 21 grudzień 2022 - 13:22

Piotrze, wybacz, ale nic a nic nie rozumiem z tego co napisałeś :) Możesz jaśniej ? :D

#6857 OFFLINE   K-Pon

K-Pon

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 1800 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:P.

Napisano 21 grudzień 2022 - 13:41

Piotrze, wybacz, ale nic a nic nie rozumiem z tego co napisałeś :) Możesz jaśniej ? :D

Może ja spróbuję :P

Napisałeś o wędkarzach z Radomska:

I zapewne było tak, że dziadki się zorientowały, iż na Wiśle nie ma "na czym" organizować zawodów, więc wprowadzili no killa, by im Ślązacy i wędkarze z z Radomska nie zeżarli tych niedobitków, które na Królowej w okolicy Tyńca jeszcze pływają...

Mamy wspólnego Znajomego pasującego "na siłę" do opisu, a że Piotr lubi delikatnie Koledze dos"ł"ać to skorzystał z znakomitej okazji :)

• coma lubi to

#6858 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 21 grudzień 2022 - 16:28

Kiedyś spotkałem w Krakowie sumiarzy z radomska i szczerze mówiąc to fajni goście byli No i ten ich bimber palce lizać .

#6859 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 22 grudzień 2022 - 09:19

Krzyśku, nie mówię, że wszyscy tacy są. Nie wrzucam wszystkich do jednego wora. Bo zapewne jest też z tamtych rejonów wielu etycznych i porządnych wędkarzy. U nas też przecież sporo jest ludzi beretujących ryby.

Ale... Jakoś w maju, bądź czerwcu rozmawiałem nad Wisłą, poniżej ujścia Skawinki, z jednym wędkarzem z Radomska, który stwierdził, iż "gdyby nie wasz durny górny wymiar dla leszcza, to byłoby nas tu znacznie więcej". Więc jak to rozumieć ?

A gwoli przypomnienia, w mijającym roku leszcz od ujścia Skawinki do stopnia Kościuszko miał górny wymiar  50 cm. W nowym roku będzie tam całkowity no kill, więc "Radomszczaków-mięsiarzy" pewnie już nie uświadczę. I dobrze ! :D

Użytkownik Grzesiek edytował ten post 22 grudzień 2022 - 09:20

• piotrmr i Tommy100 lubią to

#6860 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 22 grudzień 2022 - 14:15

https://next.gazeta....tml#s=BoxOpImg3

Ktoś, coś kiedyś o uspokojeniu wahania wody pisał. Wystarczy dzisiaj na dane hydro popatrzeć;) pz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych