Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6981 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 22 maj 2023 - 06:38

Patrzcie lepiej na to :)

Tomek, czy to kur diabeł? A może zmutowany leszcz że Skawinki? 😉

#6982 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 22 maj 2023 - 07:46

Jak na Łęgu postawią kiedyś ten reaktor, to jeszcze nie takie diobły z W3 zobaczymy 😃
  • Tommy100 i Thomas-xXx lubią to

#6983 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 maj 2023 - 08:21

A jak tam na Wiśle Wam idzie ? bo u mnie nie idzie w ogóle  :) bolenia to widziałem ostatnio pod koniec kwietnia a teraz widzę tylko tarło leszcza i takie przyrządy kłusoli można wyłowić ....

Załączone pliki

• coma, korol i Tommy100 lubią to

#6984 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 22 maj 2023 - 12:08

Wczoraj byłem dwie godziny, chciałem sprawdzić miejsce które czasem dawało bolenie na wysokiej wodzie, wróciłem na 0. Raz tylko jakiś bolek pogonił za woblerem ale nie uderzył. Na szczęście to pierwszy w tym roku boleniowy wypad bez ryby, do tej pory jakoś się udawało. Poczekam aż woda opadnie, zdecydowanie wolę łowić na niżówkach.

#6985 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 maj 2023 - 21:08

Całe szczęście że Ci nie wziął:) bo bym chyba już sfixowal. Ja nie miałem brania ani nie widziałem bolenia od 1 maja. Wyginal i tyle.

To kur diabel. Siadł na spining. Był ogromny. Ponoć rzadko spotykany bardzo a już na pewno nie w tym rozmiarze.

Zdjęcie nie oddaje jaki był to byczek i w ogóle jak wyglądał.
Wróciłem znad morza. Inny świat. Bałtyk praktycznie na wymarciu a i tak bardziej rybny jak nasza wisla. Ryba wyjeżdżą tam tylko w jedną stronę. I to nawet wśród młodych chłopaków.

W porcie jak wyjąłem LM lighty to się okazało że wszyscy palą :)

#6986 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 23 maj 2023 - 14:16

Bo darmocha w naszym narodzie smakuje szczególnie. Ryby też są darmowe nad Bałtykiem (naszym) i w Wiśle też. dlatego nawet boleń nie przeżyje, bo jak darmowy to można zabrać;)

U mnie we wsi woda na razie mętnawa i za szybka. Jeszcze ze 2 dni jak nie poleje. Ciśnienia nie mam bo w tym roku to nie złowiłem na W3 tylko jesiotra, łososia i troci/pstrąga. Z resztą jestem odrobiony ( nie celowo ale jednak). I teraz się waham, dalej szykować te pudełka na dzień dziecka czy dać sobie spokój i poświęcić się ogrodnictwu.... E, nie głupi pomysł. Kiedyś te przynęty muszę w końcu pourywać. Da się łowić jesiotry na casta?, pz 

• Tommy100 lubi to

#6987 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 23 maj 2023 - 21:28

Hehehe :) to tak polowiles ? Nie slyszalem o jesiotrze. Jedyne co widzialem to lesscza obsmierdlego :) . Zimno bylo i wialo caly czas.

Nie mialem weny. Pare razy pojechalem z ciekawosci jakies wypierdki zlapalem.

Bylem nawet na tamie na Dabiu, bo mi sie nie chcialo juz jezdzic nigdzie.

Raz z Coma zlapalismy jakies kleniki , ale bolen to juz tam kopnal praktycznie w kalendarz. Jednoglosnie stwierdzilismy ze mizeria w porownaniu jeszcze z kilkoma latami wstecz. Jakby umarlo.

#6988 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 24 maj 2023 - 20:25

Załączony plik  WhatsApp Image 2023-05-24 at 21.03.33.jpeg   34,04 KB   13 Ilość pobrań

Jesiotrów nie było, woda czysta nadspodziewanie. pz 

#6989 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 25 maj 2023 - 07:39

Widzieliście Panowie, jakie jaja ?

Załączony plik  349296657_993558788658187_4180276303413346405_n.jpg   65,28 KB   13 Ilość pobrań
Załączony plik  349071719_255816103775453_7048951330262876306_n.jpg   60,79 KB   13 Ilość pobrań

Czyli wychodzi na to, że od 15.06 do 15.09 nawet garści kukurydzy nie będzie można wrzucić...
A WP zamiast przyspieszyć spływ wody, burząc okołokrakowskie tamy na Wiśle (woda szybciej płynąca ma niższą temperaturę, przez co wolniej zakwita), to chce budować kolejne stopnie w okolicach Niepołomic i zakazuje wędkarzom nęcenia. Chore to coraz bardziej i wszystko robione wbrew nauce i przyrodzie...

Tylko czekać jak zakażą ołowiu w przynętach...

• jerzy6 lubi to

#6990 OFFLINE   para bellum

para bellum

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 25 maj 2023 - 08:02

Z wrzucaniem wiader paszy do wody to pelna zgoda.
Olow prędzej czy później zostanie zakazany, niektóre firmy juz zaopatrują się w wolfram.

#6991 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 maj 2023 - 08:57

No to  Pogórki i  Wisła koło Tyńca  , będzie wolna od zawodów gruntowych w lecie. 

Co te biedaki tyczkowe zrobią z tym swoim kramem.

Gruntowcy przerzucą się na filety i wątróbki - i dokonają kasacji tego co jeszcze pływa.

I  wyczyszczą nam wszystko co drapieżne.

#6992 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 25 maj 2023 - 14:27

Lepiej niech się WP zajmie szambem, które płynie z zakładów czy dzikich rur gospodarstw domowych, bo tutaj jest realny problem.
  • jerzy6 i Tommy100 lubią to

#6993 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Andrzej

Napisano 26 maj 2023 - 07:16

I tak wszyscy będą sypać, tylko reklamówki czy wiaderka z paszą będą pokitrane po krzakach albo bagażnikach... 

Nie samym spiningiem człowiek żyje - samemu zdarza mi się z umiłowaniem wędkować na winklepickera czy match, i ten przepis sporo komplikuje temat... Rozumiem i popieram ograniczenie ilości zanęty do racjonalnych ilości. Ale całkowity zakaz to jest zamach generalnie na całe wędkarstwo stacjonarne! Pozostaje nadzieja, że wpłynie to faktycznie pozytywnie na ilość ryb i jakość wody. Może doczekamy czasów (choć szczerze wątpię), gdy ryby będzie tyle, że zanęta niepotrzebna ;)

Co do zawodów - co to jest KILO zanęty w wędkarstwie sportowym/wyczynowym?!? to jest żart ! To jak zmuszać lekkoatletów do biegania zawodów w trampkach :)

A co powiedzą karpiarze? Tu będzie pękanie odbytnic dopiero.... tysiaki wydane na łódki zanętowe i pontony, grube tony uparzonej kukurydzy, orzechów, kulek w zapasach. A tu zonk!  Cały ten kraj cofa się w rozwoju... przyjdzie niedługo wrócić do ziemnioka na haku i glisty wykopanej spod gnojownika...

A co do Wisły - fajniutka woda teraz jest! Idzie podniesiona, szybka, ale czyściutka :)

Ryby niespecjalnie się pokazują - ot parę razy widziałem (chyba) leszcze, czasem uklejka błyśnie. Atak bolenia widziałem ostatnio przy majówce...

Ale klenie są, i czasem nawet współpracują :)  Przedwczoraj pyknął mi solidny pięćdziesiątak, wczoraj sama młodzież - 5 sztuk około 30-40 cm.  Wszystkie brania przy samej trawie, wzdłuż opaski. Na główkach/klatkach nic - pusto. Ryba po przyborze jeszcze siedzi przy brzegach.

Użytkownik milczacy edytował ten post 26 maj 2023 - 07:19

• Tommy100 lubi to

#6994 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów

Napisano 26 maj 2023 - 12:17

Rozmawiałem dzisiaj z ludźmi z okręgu, sprawa jest jak na razie u prawnika w Warszawie. Więc tak naprawdę nie wiadomo co i jak...

#6995 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 26 maj 2023 - 12:27

Tez lubie posiedziec z feederem ...zmiana zasad w czasie gry ... oddawać moje pieniadze złodzieje!
Co do wisły siadl mi ostatnio klusek ok 40cm i cieszylem sie jak dziecko :/ za cel na ten rok postawilem sobie zlowic jeszcze bolenia ... ambitnie :)

#6996 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 26 maj 2023 - 14:59

Tez lubie posiedziec z feederem ...zmiana zasad w czasie gry ... oddawać moje pieniadze złodzieje!

przecież zasady połowu masz podane na zezwoleniu - a tam nic nie ma o tym zakazie... no i nie wyobrażam sobie jego skutecznego egzekwowania... ewentualne dowody będą na dnie, a nadmiar zanety na brzegu jest dla kolegów którzy przyjdą później...

Użytkownik czarny1 edytował ten post 26 maj 2023 - 15:01

#6997 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 maj 2023 - 21:11

Heehhe śmieszne przepisy jakieś. Nawet bym się nimi nie przejął tylko łowił i necil .

Złodzieje. Skok na kasę. Kłótnia o 185 mln z kart i tyle.

Do telewizji trzeba iść kręcić aferę. Zebrać się bandą na Przewozie. Narobić gnoju.

Gdzie są bolenie? Gdzieś są drapieżniki ja się pytam ?

#6998 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 30 maj 2023 - 21:20

Załączony plik  WhatsApp Image 2023-05-26 at 21.52.21.jpeg   23,42 KB   11 Ilość pobrań

piątek godzina 21,30

Załączony plik  WhatsApp Image 2023-05-28 at 16.36.31.jpeg   34,68 KB   11 Ilość pobrań

Niedziela coś koło 14.00

O wahaniach wody nie wspomne. Ryby mają głęboko w zagospodarowaniu nas wędkarzy i nasze przynęty jak hydro takie niespodzianki robi. pz 

#6999 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 maj 2023 - 21:20

A ludzie z okręgu to niech zwiną żagiel, bo nawet małej tamki na Prądniku nie potrafią zasypać, ani porządnego burdelu na Rabie zrobić, tylko zbieraja kasę na selekta po ludziach na internecie. Farsa. Wstyd.

#7000 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 maj 2023 - 21:31

Hehehehe wahania grube. Zero tarla. 2025 daje koniec wedkarstwa spinningowego. Mialem pisac pismo do RDOS o usuchanie ryb po zakreceniu tamy , ale tam juz nic nie usycha bo nie ma co nawet.

Aczkolwiek znalazlem gatunek objety calowita ochroną jak lezal do gory kolami na brzegu po tym jak woda zjechala.

Tylko samemu mi sie nie chce dzialac. Jakbyscie mnie wsparli to zrobilbym jakis prawdziwy protest.

Bo nikt nie wie o problemach wedkarstwa. A jest ich sporo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych