Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#7001 OFFLINE   bociekgc8

bociekgc8

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • Lokalizacjakraków

Napisano 30 maj 2023 - 21:33

Ostatnie dni przetrzepałem W2 i W3. W sumie jakieś 30h samego wędkowania.
Piękna ta Wisła, ptaszki śpiewają, pokrzywy po pas i to na tyle. Jedno porządne branie na wobka boleniowego. Nad wodą cisza, nie widać ryb, nie słychać pluskania czy ataków boleni. I dzisiaj wracając z W3 pojechałem na starą miejscówkę kleniową zobaczyć co w wodzie piszczy. A żeby dojść do stanowiska musiałem przejść ze 20 metrów po pokrzywach po szyję. Będę teraz zdrowy na wieki bo byłem w krótkich spodenkach. Ale opłaciło się, stało stado że 20-25 sztuk po ok. 50 cm. Tyle że nie wejdzie się z wedką. Plan na weekend to kosa spalinowa i czyszczenie stanowiska. Skoro Wisła ma focha to może Raba ucieszy.
  • malinabar lubi to

#7002 OFFLINE   blacky24

blacky24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaMysłowice
  • Imię:Krystian

Napisano 02 czerwiec 2023 - 15:34

Panowie jaka temperatura wody na Wisełce?

#7003 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 czerwiec 2023 - 16:11

Koło 18

#7004 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 czerwiec 2023 - 14:02

Wczoraj 3h do zmroku, dziś 3h od brzasku… samo kleniowe przedszkole. Wpadło kilka sztuk, ale ogólnie słabizna. Woda czysta, ale spada tak szybko, że kiełże nie nadążają spitalać spod kamieni ;)

Zero życia widocznego na wodzie! Ot, uklejki oczkują sporadycznie po płyciznach. Boleń chyba wyginął… w maju byłem ok 10 x nad wodą, po kilka godzin. Nie widziałem ataku bolka ani raz.

#7005 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 czerwiec 2023 - 00:12

W maju byłem z 20 razy nad wodą i wyniki podobne do Twoich z tym że ja złowiłem kilka boleni największy miał może 58cm , aktywne 20-30 minut i po ptokach 😀 klenie maks 35cm. Większych ryb nie widziałem i nie słyszałem , ale kolega złowił 65cm to już mega sukces na naszej Wiśle he he

#7006 OFFLINE   Roseth

Roseth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 310 postów
  • LokalizacjaDolina Mierzawy
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 czerwiec 2023 - 06:56

Stało się! Łamałem się długo, ale ostatecznie wsparłem O/Tarnów marnymi stu trzydziestoma złotymi za możliwość spacerów z wędka świętokrzyskimi brzegami Wisły. Może w weekend atak na W 5 będzie.

PS U mnie w kole (około 150 członków) byłem 16 na liście, a pewnie jeszcze kilka osób do wakacji zrobi opłatę, tylko ze względu na Wisłę (tak jak większość kieleckich wędkarzy). Miły grosz co roku trafia do...??? Do zobaczenia nad wodą.

#7007 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 07 czerwiec 2023 - 07:14

Ja to bym chciał, żeby Kraków porozumiał się Kielcami na zasadzie W3 za nizinną Nidę czy coś w ten deseń :) Mieszkając na styku trzech okręgów co rusz to inny gospodarz i opłaty, smutne to.
  • cys82 lubi to

#7008 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 czerwiec 2023 - 08:57

A ja bym chciał żeby było tyle ryby co nie tak dawno się jeszcze działo 4-5 lat temu i nie musiałem nigdzie jeździć i szukać bo ryby były pod domem 😀

#7009 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 07 czerwiec 2023 - 12:18

PePe to se raczej ne vrati... A jak Ci jeszcze WP pierdzielną stopnie na Wiśle pod chałupą, to, chcąc cokolwiek złowić, będziesz musiał jeździć aż za Niepołomice....

#7010 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 07 czerwiec 2023 - 14:49

Za Niepołomicami też nic nie bierze. ;) Za to w porcie (ZB) trup suma, leży konkretny. pz

#7011 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 czerwiec 2023 - 16:29

Grzesiek zanim ten stopień powstanie to mi się znudzi mieszkanie na wiosce i wrócę do Krakowa 😀

#7012 OFFLINE   Jarek

Jarek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 10 czerwiec 2023 - 20:47

Cześć, nigdy nie łowiłem w Waszych okolicach, a chciałbym sie wybrać na na krotki biwak z rodzina, namiotem, ogniskiem i przy okazji zwiedzić trochę wody. Miałby ktoś może namiar na jakieś spikojne miejsce z fajnym dojazdem, łąką na namiot i widokiem na wodę? Jednorazowa akcja krajoznawcza;)

#7013 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 czerwiec 2023 - 22:08

No jest tego sporo ale musisz wypowiedzieć się mniej więcej jaki rejon by Ci odpowiadał :)

#7014 OFFLINE   Jarek

Jarek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 10 czerwiec 2023 - 22:26

No jest tego sporo ale musisz wypowiedzieć się mniej więcej jaki rejon by Ci odpowiadał :)

Dowolny:)  Zazwyczaj nad Odrę jeździłem latem i pora na zmianę:) Ważne żeby miło i w spokoju posiedzieć;) rybki drugorzędne

#7015 OFFLINE   ZanderPunk87

ZanderPunk87

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaSandomierz
  • Nazwisko:Gajecki

Napisano 11 czerwiec 2023 - 00:26

Poleciłbym Przewóz, ale od 4-5 lat mnie tam nie było, to nie wiem, jak teraz

#7016 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 czerwiec 2023 - 10:01

Poleciłbym Przewóz, ale od 4-5 lat mnie tam nie było, to nie wiem, jak teraz

:D to żeś pojechał  :D syf i brak wody i ryb to tak w skrócie 

#7017 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 czerwiec 2023 - 10:16

Ogólnie ciężki temat, jeśli nie zależy Ci na rybach to okolice Niepołomic są ok bo infrastruktura jest na miejscu taka jak trzeba, a jeśli chcesz coś złowić to jedź niżej od ujścia Raby do Wisły :)

#7018 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 11 czerwiec 2023 - 10:59

Na razie na odcinku Niepołomice - N. Brzesko trawa/ zielsko ma 2h wysokości. Miejsca na biwakowanie jest sporo  pod warunkiem że nie ma się ze sobą małych dzieci( bo takich zawodników nie idzie upilnować na stromym brzegu). Są na tym odcinku duże najczęściej kamieniste/ żwirowe plaże do których jest dojazd bo miejscowi żwir podbierają. Jak poleje mocno to tego odcinaka nie polecam, bo się można łatwo zagrzebać plus plaże są zalane od przyboru. Poniżej N. Brzeska trawa ma 2,5m ( sprawdzałem wczoraj) ale miejscowi zaczynają to kosić bo okolica bardziej rolnicza. Wszędzie jakieś ryby są, ale dobranie się do nich na krótkim wypadzie to będzie bardziej kwestia szczęścia, niż umiejętności łowiącego....;). Czasem w danym miejscu ryby są przez tydzień czasem przez dzień itd. Wszystko zleży od poziomu wody, aktualnego przepływu i temperatury. pz

Ps. znalazłem gdzie są bolenie ale wczoraj jak nagle woda zaczęła przybierać niosąc tony różnego syfu musiałem odpuścić. Ale za to jaka wycieczka objazdowa potem była ;)

#7019 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 czerwiec 2023 - 13:00

No z tym zielskiem to masakra żeby dojść do zejścia nad wodę  to ja z moim wzrostem znikam na jakiś czas po czym wyłaniam się nad zejściem a później też znikam i wyłaniam się dopiero na opasce  :D w tym czasie mam kilka owadów w pysku i poparzony chwastami i pokrzywami więc Jarek zapraszamy w nasze okolice  :D lepiej jedź pod Tyniec i tam sobie biwakuj  ;) Tyniec (Kraków) – Wikipedia, wolna encyklopedia

#7020 OFFLINE   ZanderPunk87

ZanderPunk87

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaSandomierz
  • Nazwisko:Gajecki

Napisano 11 czerwiec 2023 - 14:21

:D to żeś pojechał :D syf i brak wody i ryb to tak w skrócie

Tak jak wspomniałem, daawno mnie tam nie było. Odkąd Cię tam widywałem, minęło parę ładnych lat. Kiedyś było tam całkiem przyjemnie... . A i ryby się trafiały 😉

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych