Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#7061 OFFLINE   5729687

5729687

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 22 czerwiec 2023 - 14:25

Chetnie bym tak zrobił ale nie mam czasu na takie wyprawy ;) chodzi mi o szybki dojazd przejść się ze 3 godzinki i wrócić do domu innej możliwości nie mam a chetnie bym spędził chwile z wędka w ręku ;)

#7062 OFFLINE   AliH

AliH

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Aleksander

Napisano 22 czerwiec 2023 - 14:54

Dobrze sie czyta, że ktoś w ogole daje radę połowić ;)
Wczoraj na Przewozie od 18 do 22 zero kontaktu, zarówno na kiju jak i wzrokowego.
Od kwietnia jestem regularnie i stopniowo wyniki coraz gorsze. (Nie) pociesza mnie również, że widzę jak inni wędkarze nic nie holują. Pewnie trzeba zmienić miejscówkę bo wyglada na to, ze wszystkie ruby spłynęły w dół (jak podejrzewam) do kolegi milczącego ;)
Nic, sprobuje o świcie. Chyba, ze poranna zmiana tez nie ma wyników to napiszcie, przynajmniej się wyśpię.

#7063 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 czerwiec 2023 - 15:53

To jedź o wschodzie słońca na jakąś żwirownie Bagry, Kryspinów a rzeki sobie odpuść  :)

#7064 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 czerwiec 2023 - 16:02

Poranna, wieczorowa, nocna nic Ci nie da, w nocy jeszcze możesz liczyć na sumka, boluś pokazuje się co 3 dzień przed zmrokiem na 15 minut dwa razy przyładuje w ukleje i znika (nie ma więcej niż 60cm) w południe nie łowie bo nie mam czasu  :) piszę tu o metach Przewóz - Niepołomice  ;)

#7065 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 22 czerwiec 2023 - 16:10

Od razu uprzedzę że kupowanie nowych przynęt, wędek, kołowrotków nic nie da na ilość brań w tym rejonie Wisły   :D  

• Grzesiek i mayou lubią to

#7066 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 22 czerwiec 2023 - 16:53

Jak to nic nie da?! Teraz mi to piszecie, to co ja ztym wszystkim zrobię? Pz

#7067 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 czerwiec 2023 - 19:29

70 zł za dniówkę na Prądniku? Bój się boga- od kiedy budują północną obwodnicę to ten odcinek ledwo zipie. Już lepiej uderzyć na Rabę.

#7068 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 22 czerwiec 2023 - 19:38

Koledzy dobrze mówią . Odpuść sobie Wisłę . Lepiej na krakowskie bajora się wybrać . Możesz poszukać okonia , szczupaka lub jak masz zestaw xul to na Bagrach są fajne wzdręgi .

#7069 OFFLINE   milczacy

milczacy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Andrzej

Napisano 24 czerwiec 2023 - 08:07

Cześć.

Nie wiem czy jest aż tak kiepsko jak piszecie… Owszem, ryby przejawiają okresową i chwilową aktywność, ale coś tam jednak w tej Wiśle jeszcze pływa ;)

Wczoraj, cały dzień obserwowałem w napięciu prognozę pogody. Polską szły nawałnice, a ja siedziałem jak na szpilkach w robocie, i zamiast skupić się na pracy - to siedziałem z nosem w stronie z mapą hydro IMGW. Myślałem, że się popłaczę jak dostałem SMS z alertem pogodowym, bo plan był taki: po robocie, córkę na lody w nagrodę za piękne świadectwo, a potem - hyc na ryby :)

Świętowanie wakacji się troszkę przeciągło, więc na rzekę dotarłem dopiero około 19.00. Wędkowanie zacząłem pół godziny później, bo czekać musiałem aż się zwiną  spacerowicze z psami ;) Narobili rabanu na brzegu, więc z niejakimi obawami właziłem do wody.

Woda niska, ciągle opadająca, lekko trącona, trochę śmiecia spływało. Oznak obecności ryb zero. Ale okoliczności przyrody były piękne - zachodzące  słońce zasłonięte chmurami, powodowało że wszystko wyglądało jak na starej fotografii zrobionej w sepii :) Taki „retro” klimat. A do tego, chmury wyglądały zjawiskowo!

Łowimy! Pierwsze pół godziny - nic. Obrzucałam wodę kleniowymi pewniakami z pudełka bez żadnego skutku…

No to zmiana koncepcji - jak nie ma klenia, to szukamy nieśmiałego bolka… bezsterowa uklejka do wody, i w drugim rzucie pyk! Strzał ale nie trafiony. Zmieniłem przynętę na większą…kilka rzutów, i strzał. Siedzi. Boleń około 60 cm :)

Paręnaście metrów w dół rzeki, siadł kolejny - identyczny. Ale jego nie udało mi się podebrać, bo jestem niezguła i nie trafiłem podbierakiem czysto… wobler się zaczepił o siatkę, a ryba poza koszem, i spadł z woblera. Znów cisza w wodzie. 

Kilkanaście minut później, znów na małego woblera - klonek około 30 cm. A dosłownie trzy rzuty później, na ten sam wobler - Bolek około 40 cm. Ryby wypuszałem poza podbierakiem, bo więcej warty czas który trzeba poświęcić na wyplątanie przynęty z podbieraka, niż fotka małego klonka ;) I znów cisza dłuższą chwilę.

Koło 21.00 wracam do woblera boleniowego, tym razem ze sterem - i po kilku rzutach branie… brzany! Długa jak miesiąc, ale chuda jak wypłata ;) 68 cm. Ale powalczyła pięknie… jest w tych rybach moc i wściekłość :) (fotki nie wklejam z wiadomych względów).

I to tyle, skończyłem łowić, bo woda zaczęła się podnosić. Niecałe dwie godziny wędkowania, 5 ryb - w tym 3 całkiem fajne… a Wy piszecie że w Wiśle nie ma ryb… ;)

Pozdrawiam

Załączone pliki

• Polspin i Tom Rob lubią to

#7070 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 czerwiec 2023 - 09:51

a Wy piszecie że w Wiśle nie ma ryb… ;)

Pozdrawiam

Bo nie ma, zmień miejsce to zobaczysz czy coś złowisz  :) są trzy miejsca od Przewozu do Niepołomic w tym Twoje gdzie jeszcze można złowić klenia, brzanę czy bolka reszta to pustynia...

#7071 OFFLINE   AliH

AliH

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 czerwiec 2023 - 10:50

E tam nie ma... Pewnie, że są tylko albo nie współpracują albo nie umiem się do nich dobrać. W kwietniu i do połowy maja potrafiłem.
Mieszkam przy wylocie na Warszawę a jeżdżę jak kretyn na Przewóz bo jakoś mi się tam po prostu podoba. Trochę nie chce mi się zmieniać miejsca, zanim się nauczę przyjdzie wrzesień. Wole znaleźć sposób. Liczę na to ze albo sie uda albo kolega Milczący zacznie wrzucać zdjęcia z szerszym kadrem
  • milczacy lubi to

#7072 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 czerwiec 2023 - 11:17

Jak przyjdzie wrzesień to uruchomią się inne ryby i wtedy może coś połowisz  ;) nie możesz teraz nic złowić bo już po tarle i siedzą pod kratami  :D szerszy kadr kolegi nie jest potrzebny bo nie sztuka usiąść komuś na mecie a znaleźć swoją rybodajną  ;) ale mam wrażenie że chyba niedługo łowicie na Wiśle  :rolleyes: bo jeszcze 3 lata temu można było iść spacerkiem wzdłuż brzegu od smródki do Niagary i łowić klenie, bolenie prawie z marszu a teraz ryby się łowi na 20m2 i stąd moja opinia że jest pustynia i zdania nie zmienię...

• jerzy6 i zdzichurybak lubią to

#7073 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 czerwiec 2023 - 11:48

Duży (70+) bolo z opaski to teraz rzadkość ale mi się udało w tym roku chociaż jednego złowić  :) tylko taka fota bo "kolo" był tak wku.wiony ze nie mogłem go utrzymać w rękach więc zdecydowałem o uwolnieniu bez foty

Załączone pliki

• Załączony plik  Bolo.jpg   38,08 KB   15 Ilość pobrań

• Voldemort i malinabar lubią to

#7074 OFFLINE   AliH

AliH

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 czerwiec 2023 - 12:16

Teraz widzę, że mi nie wskoczyła emotka na koniec. Wiadomo, że nie chodzi o podkradanie mety ;)
A serio, ktoś wie jaka woda idzie po deszczu? Jest sens skoczyć po południu czy dzisiaj raczej bajora za szczupakiem?

#7075 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 czerwiec 2023 - 14:11

To jest prawda o Wisle :)

Załączone pliki

• Grzesiek i hanz lubią to

#7076 OFFLINE   PrzemekL

PrzemekL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 25 czerwiec 2023 - 18:35

Panowie, mam jedno pytanie trochę z innej beczki. Jakie są głębokości na Wiśle w Krakowie? Czy dołki po 6cz8 metrów są norma czy raczej nie?

#7077 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 czerwiec 2023 - 20:06

Jeśli chodzi Ci o Wisłę w centrum miasta to jest kilka miejsc głębszych ale norma to 2.5m, poza miastem 2m to głęboka woda 😀
  • PrzemekL lubi to

#7078 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 26 czerwiec 2023 - 07:12

Na dolnym W3 przy tym stanie wody na palcach jednej ręki policzysz dołki 3m+
  • PrzemekL lubi to

#7079 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 29 czerwiec 2023 - 06:28

Pytanie poza konkursem:

gdzie w Krakowie - a raczej w okolicach - sprzedają pstrągi, które można samemu złowić?

Nie chodzi mi o 'łowisko specjalne', tylko "spożywcze" :)

#7080 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 29 czerwiec 2023 - 07:04

Nie kupuj zadniej dniowki tylko jedz sobie tam poprostu. Tam pies z kulawa noga nie zajrzy.

To taki park jest NO KILL. ale sa tam brania pstrążków.

70 zl...poyebao ich.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych