Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
971 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 25 listopad 2014 - 22:39

Źle to odbierasz. Po prostu chronią swój rynek zbytu. Tak jest w całej Europie 250 EURO. Poza tym co by sprzedawali jakby brali 200-300 PLN za wgranie menu do echa? Oni tego softu też za darmo nie dostają. Przecież muszą kupić i sprzedać trochę tych echosond na rynek PL.

Użytkownik psulek edytował ten post 25 listopad 2014 - 22:49

#402 OFFLINE   Tu nie ma ryb.

Tu nie ma ryb.

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1200 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 26 listopad 2014 - 01:54

czyli na dzine dzisiejszy , jest tak , moge kupic 7hdi w Us ale nie bede miał jezyka Polskiego , bede mial jednosti metryczne i stopnie celciusza , nie bedzie działał gps ? Dorze rozumiem

#403 OFFLINE   giaur27

giaur27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 320 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Mariusz

Napisano 26 listopad 2014 - 11:02

gps nie będzie działać...a to dlaczego?

#404 OFFLINE   maras5

maras5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 18:59

Źle to odbierasz. Po prostu chronią swój rynek zbytu. Tak jest w całej Europie 250 EURO. Poza tym co by sprzedawali jakby brali 200-300 PLN za wgranie menu do echa? Oni tego softu też za darmo nie dostają. Przecież muszą kupić i sprzedać trochę tych echosond na rynek PL.

Można to nazwać "ochroną rynku zbytu", lecz powinno to być nazwane zmowa cenowa. Jakby zeszli z ceną to nie byłoby kombinowania i wszystko
szło by przez nich i zarobiliby więcej. Paczka językowa to nie jest jakieś wielkie halo żeby tyle kosztowała.
Powiem tak, kiedyś będąc w Stanach widziałem programy i gry komputerowe w takich samych cenach jak w Polsce. A że to było dawno więc przepaść cenowa była ogromna, dla usmana ;) były to grosze dla nas kupa kasy więc każdy piracił jak mógł. Teraz wolę kupić oryginalną grę bo aż tak
droga jak kiedyś nie jest. A paczka językowa? Czy jest to normalna cena? Dla mnie nie, tym bardziej że nie jest to jakaś ekstra opcja.
Dogadali się i sztucznie rozdzielili paczki językowe żeby można manipulować cenami.
Pokażmy im więc środkowy palec! Dystrybutorowi za cenę z sufitu, rządowi za 23% VAT - nawet jak raz na 5 lat kupisz coś zagranicą. Nie dajmy
się dymać, tym bardziej że jakoś w zarobkach nie wydaje mi się żebyśmy byli powyżej średniej europejskiej a ceny na wszystko mamy wyższe.
  • wiesławek i Triple lubią to

#405 OFFLINE   mariuszwf

mariuszwf

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 817 postów
  • Lokalizacjapodlaskie

Napisano 26 listopad 2014 - 19:01

Ciekawe czy dobry informatyk dałby rade temu softowi w echosondach? :)

#406 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 19:20

Mało prawdopodobne. Wgrywany soft jest podpisany i sprawdzana jest poprawność na podstawie podpisu elektronicznego. Urządzenie jest porządnie zabezpieczone. Sprawdzałem. Z tego co wiem, to HW stosowany w tym echu ma możliwość sprawdzania integrealności uruchamianego oprogramowania, więc sama zmiana paczek też może się nie powieść. Pewnie temat jest do ogarnięcia w jakiś tam sposób, ale masa czasu, dłubania i spore koszty.

Użytkownik psulek edytował ten post 26 listopad 2014 - 19:26

#407 OFFLINE   rafalc

rafalc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • Lokalizacjadolny slask
  • Imię:rafal

Napisano 26 listopad 2014 - 19:42

Z innej beczki, odnośnie zakupu elitki 7 HDI w US koszt sciagniecia o ile się orientuje calosc ok.2200-2300 zl+ewentualne wgranie softu PL- 300 zl +(walizka na aku+2 aku 7ah+mocowanie przetwornika+torba na echo)ok 350 zl?=2850-2950zl.Taki zestaw ma rok gwarancji której tak naprawdę niema(mało kto będzie wysylal sprzet  z powrotem do US jeżeli cos się stanie-mysle ze raczej będzie szukal naprawy w kraju a to sa jednak dodatkowe koszta)W Polsce taki zestaw na aledrogo kosztuje ok.4200zl,moge polecić sklep gdzie taki zestaw można wyrwac za 3850 zl-do tego FVat gdzie jeżeli dobrze pomyslec to można odliczyć z tego Vat na firme co daje  nam kwote przyblizona do ceny sprowadzenia ze Stanow oraz dokupienia akcesoriow .A teraz roznica -kupując w Polsce od Parkera mamy 2 lata gwarancji i możliwość wgrywania bezpłatnie aktualizacji przez ten czas za darmo,więc warto się zastanowić czy gra jest warta świeczki.Pisze o tym gdyż sam skorzystałem z takiej opcji i caly zestaw wyniosl mnie 3100 zl po odjęciu Vat.Polecam kolegom którzy zdecydowali się na zakup elitki i pisali wcześniej o tym posty.Pozdrawiam,Rafal

#408 OFFLINE   rafalc

rafalc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • Lokalizacjadolny slask
  • Imię:rafal

Napisano 26 listopad 2014 - 19:51

Ciekawe czy dobry informatyk dałby rade temu softowi w echosondach? :)

Mariusz da na pewno,Kolega ma wyslac elitke do fachowca,jezeli wszystko pojdzie ok to dam namiary chętnym, niech nie przeplacaja.

#409 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 19:54

Mariusz da na pewno,Kolega ma wyslac elitke do fachowca,jezeli wszystko pojdzie ok to dam namiary chętnym, niech nie przeplacaja.

Można rozebrać echo i przekopiować cały flash z wersji PL do US. Ale to mało eleganckie B) . Trzeba mieć tylko dobry programator i echo PL.

Użytkownik psulek edytował ten post 26 listopad 2014 - 19:56

#410 OFFLINE   maras5

maras5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 20:35

...Taki zestaw ma rok gwarancji której tak naprawdę niema(mało kto będzie wysylal sprzet  z powrotem do US jeżeli cos się stanie-mysle ze raczej będzie szukal naprawy w kraju a to sa jednak dodatkowe koszta)...

Nic nie jest w stanie przebić ceny z US, chociaż kurs $ idzie w górę. Ale miałem pytać o gwarancję. Czy gwarancja przypadkiem nie jest międzynarodowa? Kupowałem parę rzeczy w Stanach i duże międzynarodowe koncerny dają gwarancję ważną na cały świat. Chociaż odesłanie do ich serwisu aż tak drogie nie jest, to po co kombinować jak możnaby w Polsce. Haha to Parker by się ucieszył ;)

#411 OFFLINE   maras5

maras5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 20:42

I jeszcze jedno, zbliża się czarny piątek i obniżyli ceny. Elite-7 CHIRP 83/200 - $599. Ciekawe czy nasz dystrybutor też przerzuci to na rynek. HDS12 taniej o $500. A my tu o paczce językowej za 1000 zł rozmawiamy. Ja bez polskiej paczki dam radę, ale jak ktoś wie jak w rozsądnych pieniądzach to wgrać to na priva.
http://www.lowrance....ay-Sales-Event/

#412 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 26 listopad 2014 - 21:23

Wszystko to bajka poczekajcie do wiosny bedzie hds III gen.

Będzie miało wbudowane wi-fi i blu :)

#413 OFFLINE   mariuszwf

mariuszwf

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 817 postów
  • Lokalizacjapodlaskie

Napisano 26 listopad 2014 - 21:31

Tylko ciekawe ile będzie kosztować, to cudo :D :D :D

#414 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 26 listopad 2014 - 21:46

Cena to nic. Ale 2 generacja stanieje

Szukałem hds 5  na ebay znalazłem za 400 euro bez vatu cła itp wysyłka z ilali. I oczywiście brak blokady.

#415 OFFLINE   Triple

Triple

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaPodkarpackie

Napisano 26 listopad 2014 - 23:45

Mało prawdopodobne.

Jedni wymyślają zabezpieczenia a inni je łamią :) Tylko jak ktoś już się na tym naprawdę zna, to raczej nie zajmuje się takimi głupotami jak echosondy. Chyba że hobbystycznie. 

Ja czekam do wiosny. Zobaczymy jak będzie z cenami i co jeszcze wymyślą. No i zobaczymy co z tym językiem PL wyjdzie. Czy ktoś to "opanuje" ;)

#416 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 23:48

W kwesti łamania zabezpieczeń jest to dokładnie problem który opisałeś.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#417 OFFLINE   -YAN-

-YAN-

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 736 postów
  • LokalizacjaPruszków

Napisano 27 listopad 2014 - 00:15

A tego tropu nie rozwazacie http://www.svb.de/de...te-7-serie.html nie ma tylko jezyka. A jak znajdziesz jeszcze kolege ktory tam sobie wat odliczy to wychodzi po amerykansku.

Użytkownik jans edytował ten post 27 listopad 2014 - 00:17

#418 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 listopad 2014 - 01:08

Cena to nic. Ale 2 generacja stanieje

Szukałem hds 5  na ebay znalazłem za 400 euro bez vatu cła itp wysyłka z ilali. I oczywiście brak blokady.

2000 to jak darmo. Brać Panowie.

#419 OFFLINE   Triple

Triple

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaPodkarpackie

Napisano 27 listopad 2014 - 12:41

A tego tropu nie rozwazacie http://www.svb.de/de...te-7-serie.html nie ma tylko jezyka. A jak znajdziesz jeszcze kolege ktory tam sobie wat odliczy to wychodzi po amerykansku.

Można sprzedać po normalnych cenach? Można. Tylko nie w PL. W tym kraju wszystko musi być na odwrót, nienormalne i pop...ne.

O co chodzi z tym "combo"?

edit. No i jeszcze do tego wysyłka tylko 6.95 €. Ludzie! My żyjemy w jakimś zaścianku chyba.

Użytkownik Triple edytował ten post 27 listopad 2014 - 12:48

• maras5 lubi to

#420 OFFLINE   dygac

dygac

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Michał

Napisano 27 listopad 2014 - 23:18

O co chodzi z tym "combo"?

Combo to inaczej echosonda z GPS (mapami), Chartplotter to urządzenie bez echsondy (sama nawigacja) Lowrance w modelach dodaje literę ''m''

Natomiast Fishfinder to po prostu echosonda bez GPSa - Lowrance stosuje wówczas literę ''x'' w symbolu modelu. Może angielski będzie łatwiejszy

http://www.svb24.com...e-7-series.html

• Triple lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych