Źle to odbierasz. Po prostu chronią swój rynek zbytu. Tak jest w całej Europie 250 EURO. Poza tym co by sprzedawali jakby brali 200-300 PLN za wgranie menu do echa? Oni tego softu też za darmo nie dostają. Przecież muszą kupić i sprzedać trochę tych echosond na rynek PL.
Można to nazwać "ochroną rynku zbytu", lecz powinno to być nazwane zmowa cenowa. Jakby zeszli z ceną to nie byłoby kombinowania i wszystko
szło by przez nich i zarobiliby więcej. Paczka językowa to nie jest jakieś wielkie halo żeby tyle kosztowała.
Powiem tak, kiedyś będąc w Stanach widziałem programy i gry komputerowe w takich samych cenach jak w Polsce. A że to było dawno więc przepaść cenowa była ogromna, dla usmana
były to grosze dla nas kupa kasy więc każdy piracił jak mógł. Teraz wolę kupić oryginalną grę bo aż tak
droga jak kiedyś nie jest. A paczka językowa? Czy jest to normalna cena? Dla mnie nie, tym bardziej że nie jest to jakaś ekstra opcja.
Dogadali się i sztucznie rozdzielili paczki językowe żeby można manipulować cenami.
Pokażmy im więc środkowy palec! Dystrybutorowi za cenę z sufitu, rządowi za 23% VAT - nawet jak raz na 5 lat kupisz coś zagranicą. Nie dajmy
się dymać, tym bardziej że jakoś w zarobkach nie wydaje mi się żebyśmy byli powyżej średniej europejskiej a ceny na wszystko mamy wyższe.