Nowe Lowrance Elite-7 HDI
#801 ONLINE
Napisano 24 lipiec 2015 - 05:39
#802 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2015 - 09:00
Co do przedluzenia kursowego to niestety Adamie mylisz się.Jest w Elitce, sam osobiście używam(trzeba poczytać instrukcje i wlączyć opcje)Co do pracy sprzętu do 30 m bez zarzutu podejrzewam ze kolega Jaśko miał włączona opcje w trybie wędkarskim "Płytka woda"ktora jest przeznaczona na wody do 30m.Na głębsze wody trzeba ustawić"głeboka woda"i sprzet zupełnie inaczej będzie się zachowywał.Pozdro,Rafal
@rafalc
moim znaniem te wszystkie automatyczne tryby wedkarski ( płytka, głęboka woda, wolny trolling itp) sa kiepskie i powodują w zaleznosci od warunków błedne wskazania, utratę odczytu dna, zatrzymanie obrazu.
Gdy pływam na "użytek ogólny" nie mam tych problemów. inne parametry ( np.czułosc) zmieniam sobie w zaleznosci od warunków na łowisku.
Dodam tylko, że uzywałem Elitki 7 z róznymi przetwornikami i na płytkich wodach i na morzu.
#803 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2015 - 09:41
Zgadzam się, z tym w 100% ze po przejściu na własne ustawienia można wycisnąć z tego sprzętu naprawdę dużo jednakze nie wszyscy to potrafią dobrze zrobić.Osobiscie polecam delikatna korektę dostepna w trybie auto dla nie zaawansowanych uzytkownikow(jeżeli nie maja większych potrzeb strojenia obrazu)Mój kolega tak namieszal w echu ze potem chciał wyslac sprzet do naprawy bo przestalo mu ryby pokazywać oczywiście problem tkwil tylko w ustawieniach.Co do używania echa na morzu,nie miałem jeszcze okazji testować wiec nie będę się wypowiadal w tej kwesti,być może tam trzeba już podkrecic lepiej sprzet.
#804 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2015 - 06:40
Panowie dzięki za szybkie informacje i porady . Nie wiem jeszcze jak w niej uzyskać obraz np. wycinka samego dna z dokładnością 3-4 metrów . na głębokościach 30 do 70 metrów .
#805 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2015 - 10:39
Panowie dzięki za szybkie informacje i porady . Nie wiem jeszcze jak w niej uzyskać obraz np. wycinka samego dna z dokładnością 3-4 metrów . na głębokościach 30 do 70 metrów .
@Jaśko
masz funkcję dzielonego zoom (split zoom) za jej pomocą mozesz maks x 4 powiekszyć obraz dna i pas wody nad nim. przy 30 m bedziesz miał dno + ok 7 m, przy 70m dno + o k17m. powinno byc OK
O ile się orientuję nie ustawisz w tym modelu wycinka dno + np. 5 metrów.
#806 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2015 - 17:52
Jeżeli tak jest to będzie ona nieprzydatna na większych głębokościach . Ławice dorsza w chwili obecnej nie przekraczają poziomu 1 góra 2 metry od dna , tak więc przy wycinku 17 metrowym będą ledwo zauważalne . W parametrach podane jest że pracuje w Hdi do 91 metrów . Producent zaleca na wody słone oscylator 50/200 kHz , nie wiem czy to coś da . Płynąłem przez zatokę botnicką gdzie praktycznie woda jest słodka i tak jak pisałem do 30 m było dobrze natomiast na większych głębokościach totalna kiszka. Nie miałem czasu za dużo przy niej grzebać bo zamontowałem ją za blisko steru i nie było możliwości żeby kolega sterował ja kombinował przy niej . Pozostanie mi potrenować przy najbliższych wyprawach i zamontować ją wraz z HB . Będę miał skalę porównawczą .
#807 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2015 - 09:13
Jeżeli tak jest to będzie ona nieprzydatna na większych głębokościach . Ławice dorsza w chwili obecnej nie przekraczają poziomu 1 góra 2 metry od dna , tak więc przy wycinku 17 metrowym będą ledwo zauważalne . W parametrach podane jest że pracuje w Hdi do 91 metrów . Producent zaleca na wody słone oscylator 50/200 kHz , nie wiem czy to coś da . Płynąłem przez zatokę botnicką gdzie praktycznie woda jest słodka i tak jak pisałem do 30 m było dobrze natomiast na większych głębokościach totalna kiszka. Nie miałem czasu za dużo przy niej grzebać bo zamontowałem ją za blisko steru i nie było możliwości żeby kolega sterował ja kombinował przy niej . Pozostanie mi potrenować przy najbliższych wyprawach i zamontować ją wraz z HB . Będę miał skalę porównawczą .
@ Jaśko
miałem okazję pływac z E7 po Bałtyku i dawała radę takze na 50-60m. Głebiej nie miałem okazji.
Na śródlądziu na 10-13 m widze pojedyncze sandacze to chyba tym bardziej ławice dorsza powino sie dac zaobserwować.
DSI do 91m nie HDI (HDI to echosonda + obrazowanie DSI)- wszystkie takie wartosci podawane sa dla wody słodkiej, moim zdaniem 50-60 m to max dla DSI i przy małym falowaniu.
przetwornik 50/200 to tyle ze węższy stozek obrazowania echosondy.
Taka funkcja tego wycinka, o której piszesz była by bardzo przydatna, moze ktos z kolegów ja odnalazł.
Uważaj jak zamontujesz dwa echa na raz to beda sie wzajemnie zakłócały- trzeba bedzie ustawieć by pracowały na innych częstotliwościach.
#808 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2015 - 10:23
Jestem posiadaczem Elitki 7x i mam problem takiej natury - echosonda co jakiś czas się zawiesza ekran się zatrzymuje i tyle . Dopiero jak ją wyłączę i uruchomię zaczyna znowu działać .Czasami dzieje się tak raz na godzinę pływania a czasami co 15 minut . Może wiecie co może być tego przyczyną i jak sobie z tym definitywnie poradzić . Z góry dzięki .
#809 ONLINE
Napisano 30 lipiec 2015 - 12:50
Sproboj zmienić soft na nowszy
#810 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2015 - 19:09
Jestem posiadaczem Elitki 7x i mam problem takiej natury - echosonda co jakiś czas się zawiesza ekran się zatrzymuje i tyle . Dopiero jak ją wyłączę i uruchomię zaczyna znowu działać .Czasami dzieje się tak raz na godzinę pływania a czasami co 15 minut . Może wiecie co może być tego przyczyną i jak sobie z tym definitywnie poradzić . Z góry dzięki .
A próbowałeś zrobić softresert ewentualnie hardreset ?
#811 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 07:17
Sproboj zmienić soft na nowszy
@siarq
w Elite 7x nie da się zaktualizować oprogramowania.
#812 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 07:23
@danielst
Zrób hard reset tak jak doradzał @Paprykarz
Ponadto:
- nie korzystaj z kreatora ustawień.
- ustaw użytek ogolny a nie jakies tryby płytlka woda, troling, itp - podreguluj czułością w zależnosci od warunków na łowisku.
- redukcja zakłoceń i przejrzystosc powierzchni wyłaczony lub niski
i powinno być po problemie :-)
Pisano już o tym bardzo dużo na tym forum, poszukaj, eksperymentuj z ustawieniami.
- ledar lubi to
#813 ONLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 19:15
faktycznie ma stronie http://www.lowrance....HIRP-en-us.aspxjest o tym mowa ze brak sofu , przepraszam za wprowadzenie w blad . Sadzilem ze jest jak przy hdi , ale nie...Troche lipa jak dla mnie ze brak wsparcia...
#814 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2015 - 09:30
faktycznie ma stronie http://www.lowrance....HIRP-en-us.aspxjest o tym mowa ze brak sofu , przepraszam za wprowadzenie w blad . Sadzilem ze jest jak przy hdi , ale nie...Troche lipa jak dla mnie ze brak wsparcia...
Problem jest gdzie indziej. Brak jest mozliwości jego wgrania z powodu braku slotu na karty, którego modele bez GPS nie posiadają. Z drugiej strony HDS bez GPSu można było połączyć kablem sieciowym z modelem wyposażonym w slot i aktualizacja szła...
#815 ONLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 08:59
#816 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 11:10
A czy przypadkiem,nie dzialo się tak jak plywales w upaly?Na dodatek jeżeli echo jest jeszcze w torbie i nie ma czym oddychać(slaba cyrkulacja powietrza)to najzwyczajniej chwilowo się przegrzeje i zaliczy zwieche.Osobiscie tak miałem,teraz przy upale staram się odkrywac echo i niepamietam już kiedy miałem zwieche.Wcześniej zmieniłem jeszcze karte pamięci na klass 10 oraz wgrałem nowy soft i wszystko smiga az milo.Oczywiscie spostrzeżenia kolegow dotyczące ustawien maja także istotne znaczenie,ale czasem problem może być błachy np.zwyczajny letni upal.(co do softu to jestem posiadaczem 7HDI,i tu niema problemu z wgraniem)
#817 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 12:38
@danielst
Zrób hard reset tak jak doradzał @Paprykarz
Ponadto:
- nie korzystaj z kreatora ustawień.
- ustaw użytek ogolny a nie jakies tryby płytlka woda, troling, itp - podreguluj czułością w zależnosci od warunków na łowisku.
- redukcja zakłoceń i przejrzystosc powierzchni wyłaczony lub niski
i powinno być po problemie :-)
Pisano już o tym bardzo dużo na tym forum, poszukaj, eksperymentuj z ustawieniami.
sorki , ale nie mogę znaleźć jak zrobic ten hard reset może ktoś link podrzuci ?
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
#818 ONLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 12:53
W tym wątku juz była mowa o hard reset powertuj kilka stron wstecz
Użytkownik siarq edytował ten post 03 sierpień 2015 - 14:03
- ledar lubi to
#819 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 10:22
2 opcja(miekki reset)
-Wcisnac i trzymać przycisk PAGES
-Wcisnac na ok.3 sek przycisk PWR(wlaczania)
-Trzymac Pages do momentu całkowitego wlaczenia urzadzenia
Użytkownik rafalc edytował ten post 04 sierpień 2015 - 10:23
#820 OFFLINE
Napisano 30 sierpień 2015 - 17:15
Witam, jestem posiadaczem Elite-7 HDI, oczywiscie ze stanow, czy ktos moze sie zemna podzielicz instrukcja pl?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych