#61 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2016 - 23:27
@ Del Toro, Tomek chce dłubać, a ja traktuję to jako ewentualność. Chociaż jak blizej poznam blank przy muchowaniu, to może się okazać że zakupie wersję #6 do przeróbki. Nie wiem, czy to moje zwidy ,czy wszyscy tak mają, są takie kije co "kleją" się do ręki, niezależnie od klasy i ceny. Jakaś chemia między wędkarzem a wędziskiem. Mam takie tanie mikado, potem przemacalem masę różnych kijków i niewiele mnie urzekło. Szukając muchówki znowu miałem tego trochę w rękach. I najtanszy grandis leży mi najlepiej.
@Alek_Art , ten Monolith XT w porownaniu z grandisem to makaron, mocno rozgotowany. Serio.
@rybak109, uwierz mi że rozróżniam lakier od gołego blanku. Już skrobałem i zbroiłem jeden kij. Czyste blanki też miałem w rękach. Na grandis widać strukturę blanku, i w dotyku też czuć że to nie lakier. Brzydki jest, aż piękny - ja przynajmniej uważam że goły blank lepiej wygląda. Tak samo jak wolę kombinerki z dobrej stali niż syf pokryty niklem albo lakierem. Albo damast od ikeowskiej nierdzewki.
- Del Toro, MarcinZ i eRKa lubią to
#62 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2016 - 23:37
A cos w 2 kawalkach,dl.2.7-2.9m ?Panowie a nie lepiej kupić blank? Jak ma być tanio to są muchowy na alliexpres np za 20$
Nie koniecznie za 20dol.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
#63 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2016 - 01:56
Z tą wklejką jest tak, że to jest sztywna wklejka. Kij ma zupełnie inna pracę niż myślisz.
Użytkownik ezehiel edytował ten post 10 listopad 2016 - 02:06
#64 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2016 - 06:47
Wklejki mogą mieć dowolne ugięcie, co nie zmienia faktu, że inaczej przekazują pracę przynety niż blank pusty. Inaczej, nie znaczy gorzej. Osobiście nie mam uprzedzeń, tylko upodobania. A to różnica. Zresztą Silver Creek jest u mnie na liście kijów do pomacania pod kątem pstrąga. Razem z 6 innymi kijkami, i świadomością że to zwykłe chcejstwo a nie konieczność. Byle żona o tym nie wiedziała...
- ezehiel lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2016 - 08:02
A ja bym obstawiał że pomalowali go lakierem matowym - goły blank nie wygląda zbyt pięknie (widać ślady zwijania maty i inne "smaczki") i lepiej go czymś pomalować niż polerować. Także jak myślisz że zdejmiesz przelotki i śladu nie będzie to się mylisz.
Niektore blanki sa polerowane
#66 ONLINE
Napisano 10 listopad 2016 - 08:50
To już drożej wołają... Wysyłka 50$A cos w 2 kawalkach,dl.2.7-2.9m ?
Nie koniecznie za 20dol.
#67 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2016 - 10:31
@ezehiel , ale silver creek to wklejka, więc zupełnie inny typ wędziska niż przrobiona muchówka.
@ Del Toro, Tomek chce dłubać, a ja traktuję to jako ewentualność. Chociaż jak blizej poznam blank przy muchowaniu, to może się okazać że zakupie wersję #6 do przeróbki. Nie wiem, czy to moje zwidy ,czy wszyscy tak mają, są takie kije co "kleją" się do ręki, niezależnie od klasy i ceny. Jakaś chemia między wędkarzem a wędziskiem. Mam takie tanie mikado, potem przemacalem masę różnych kijków i niewiele mnie urzekło. Szukając muchówki znowu miałem tego trochę w rękach. I najtanszy grandis leży mi najlepiej.
@Alek_Art , ten Monolith XT w porownaniu z grandisem to makaron, mocno rozgotowany. Serio.
@rybak109, uwierz mi że rozróżniam lakier od gołego blanku. Już skrobałem i zbroiłem jeden kij. Czyste blanki też miałem w rękach. Na grandis widać strukturę blanku, i w dotyku też czuć że to nie lakier. Brzydki jest, aż piękny - ja przynajmniej uważam że goły blank lepiej wygląda. Tak samo jak wolę kombinerki z dobrej stali niż syf pokryty niklem albo lakierem. Albo damast od ikeowskiej nierdzewki.
Calkowicie sie z Toba zgadzam, sa takie wedki ktore poprostu dobrze leza, bez wzgledu na cene.
#68 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2016 - 23:50
@Del Toro, kiedyś dostałem ciężkiej zajawki po przeczytaniu w katalogu Dragona opisu kijka TD Voyager trout. Normalnie byłem chory na wędkę, której w życiu nie widziałem. Aż trafiłem w sklepie i wziąłem do ręki. Czar prysł.
Na towarzyskich zawodach miałem w ręce kijek zrobiony z muchówki , zresztą bardzo prymitywnie, własność jednego z muchowych autorytetów i dziennikarzy. Bolało jak oddawałem po obejrzeniu. A nawet ja bym toto lepiej uzbroił. Mam nadzieję że jak Mikuś przeczyta to się nie obrazi...
#69 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2016 - 21:18
#70 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2016 - 21:42
Którego oglądałeś?
#71 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2016 - 21:45
#72 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2016 - 01:16
Grandis..Którego oglądałeś?
#73 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2016 - 01:20
No bylo faktycznie tego lakieru...tragedii nie ma z tym przesztywnieniem.A widziałeś wykończenie łączenia? Bo w moim nie żałowali lakieru, przesztywnienie nie jest tragiczne, i pewnie miedzy egemplarzami będą różnice, ile żółte rączki nalały lakieru. Podejrzewam, że po kosmetyce i z odpowiednim spacingiem to byłoby niezauważalne. Zresztą czas pokaże, jezeli lakier usztywnia to dość szybko popęka, i będziemy wiedzieć. No, chyba że jeszcze na dniach trafię rekordowego lipienia, albo sporego tęczaka który zweryfikuje temat brutalnie
Szkoda tylko ze nie mam u siebie w okolicy tego kongera WCH do pomacania...ciekawe jak w nim z tym przesztywnieniem..
#74 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 17:31
Propozycja warta rozważenie. Czuję, że do przebrojenia pojedzie i Team Dragon i World Champion.
Jeśli przezbroiłeś to co wyszło?
Zwłaszcza z Wrld Championa?
#75 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2019 - 22:16
Ma ktoś jakieś pomysły?
#76 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2019 - 22:42
Jesli chodzi o mnie to podobna gramatura przynęt machalem kijem Tetonem 3lb.Panowie poszukuję jakiegoś blanku muchowego klasy 1-2 potrzebuje sklecić kijek który będzie ładował obsługiwał gumki powiedzmy od 0,2 grama do maks 1 gr. Obrotówki 0,4-1 gram czyli rozmiar 0000-nic będzie potrzebny do łowienia niewielkich pstrągów 10-20 cm także fajnie jak by pracował cała długością i dawał swobodnie szybko holowanie takie rybki na żyłce 0,10-0,12 (proszę nie patrzeć jak na zboczeńca pstrągowego poprostu szukam idealnego kija pod zawody pstragowe w polskich ale nie tylko realiach)
Ma ktoś jakieś pomysły?
Co prawda chińczyk ale jak się go uzbroi po swojemu to zacny kij może wyjść. Blank bardzo małej średnicy, świetna zabawa przy holu uklei, wzdreg, po klenie 50 cm. Pracuje po całej długości iprzez co szybko męczy rybki. Jedyny minus to jego długość.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
#77 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2019 - 14:15
Miałem jakiś czs temu ze stajni majora traparę - witka ładująca się własnym ciężarem i rzucająca agrafką. Mnie nie pasowała.
#78 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2019 - 15:13
Użytkownik Oleix edytował ten post 17 styczeń 2019 - 15:17
#79 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2019 - 22:38
To może batsonik szklak Spg..Długość 150-180 cm tak sobie teraz myślę że hmmm praca muchówki ale przy delikatnych skrobaniach dosłownie narybku pstrąga (takie realia zawodów pstrągowych pierw pewne łowienie ryb 25+ a później rzeźba w g... czyli rybki akwariowe) przydało zastanawiam się czy połączenie takiego kija ze szklaną szczytówka dawało by to co bym chcial uzyskać czyli nie odbijanie się przy braniu niewielkich ryb i pełną akcje podczas holu
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
#80 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2019 - 09:08
Długość 150-180 cm tak sobie teraz myślę że hmmm praca muchówki ale przy delikatnych skrobaniach dosłownie narybku pstrąga (takie realia zawodów pstrągowych pierw pewne łowienie ryb 25+ a później rzeźba w g... czyli rybki akwariowe) przydało zastanawiam się czy połączenie takiego kija ze szklaną szczytówka dawało by to co bym chcial uzyskać czyli nie odbijanie się przy braniu niewielkich ryb i pełną akcje podczas holu
Auriga , mirage , czy któraś wklejka z matagi, musisz określić raczej rodzaj przynęt jak mniemam to chodzi o trout area.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kleń, jaź, blank
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych