tpe, on 08 Sept 2013 - 21:27, said:
@Darecki, nasze bassy (labraksy) nie mają pasków
Chociaż parę dni temu pod Dover ktoś złowił striped bassa.
Jakie by nie byly, a rzadkie pasiaki jak najbrdziej
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:56
Musiał ładnie potańcować na muchówce!
Napisano 12 październik 2013 - 23:58
Mój szczupakowy sprzęt od dobrych paru lat leży praktycznie nie używany. Ale przynajmniej raz w roku staram się wyskoczyć na pike'i - do chłopaków na Corrib albo do Grega na Alluę. I dzisiaj się udało Wziąłem udział w corocznych, międzynarodowych (Niemcy, Polacy, Francuzi i oczywiście Irlandczycy) zawodach organizowanych przez Grega na jeziorze Allua w CO. Cork.
Wschodni wiatr, mała i bardzo przejrzysta woda w jeziorze nie wróżyła dobrych połowów. I faktycznie, przez pół dnia 18 wędkarzy na 6 łodziach nic nie złowiło... Wszystko zmieniło się przed 15. W trollingu, na 20 cm softbaita (którego dostałem drogą wymiany od Kuby Standery), mam pierwsze branie. Ryba jest konkretna, pięknie walczy na 20lb BR. Uparcie nurkuje pod łódź, hamulec TwinPowera SW ciągle oddaje plecionkę. Kolega z Litwy sprawnie podbiera szczupaka. Pomiar i oto mój nowy PB - 106 cm !!! Co ciekawe mój dotychczasowy PB (104,5) też był złowiony parę lat temu w tym miejscu. Szczupak szybciutko, w doskonałej formie, wraca do jeziora. Po kilkunastu minutach mam następne branie. Tym razem maluszek 66 cm. I tymi dwoma szczupakami kończę zawody.
W sumie w całych zawodach złowiono tylko 12 szczupaków...A jeszcze parę dni temu brały doskonale.
Podczas ogłoszenia wyników okazuje się, że zdobyłem dwie główne nagrody (oprawione grafiki David'a Miller'a): za największego szczupaka i największą masę złowionych ryb.
Fajnie jest raz w roku połowić szczupaki
Kij CD BR 20 lb do 35g, TPSW4000PG, SunLine 15 lb (trochę lekko, ale spokojnie zestaw dał radę)
Napisano 13 październik 2013 - 06:38
Napisano 13 październik 2013 - 06:59
Tomek pogratulować życiówki .
Napisano 13 październik 2013 - 07:01
Górą nasi
Kciukk w górę+oko.gif 9,36 KB
5 Ilość pobrań
Napisano 13 październik 2013 - 08:41
Napisano 13 październik 2013 - 11:30
Tpe, jak zwykle wymiatasz. Ja nie wiem, czy oni wiedzieli, ze inkarnacja Boga Wędkarstwa wsiada na łódkę
Zdjęcia sobie do ołtarzyka dołączam, pobiją pokłony 30 minut - może wreszcie bassa znów złapię
Napisano 13 październik 2013 - 11:34
Kuba Standera, on 13 Oct 2013 - 10:30, said:
Tpe, jak zwykle wymiatasz. Ja nie wiem, czy oni wiedzieli, ze inkarnacja Boga Wędkarstwa wsiada na łódkę
Zdjęcia sobie do ołtarzyka dołączam, pobiją pokłony 30 minut - może wreszcie bassa znów złapię
![]()
Próbuj Kubuś, próbuj Może coś się da załatwić
Tylko, co ja mam zrobić, żeby tego bassa, pierwszego od trzech tygodni, złowić?
Napisano 13 październik 2013 - 11:46
Gratki Tomek
Napisano 13 październik 2013 - 12:27
tpe tam 3 haki są dozwolone ??
Swoja droga piękna przynęta, nie dziwie się że skuteczna.
Napisano 13 październik 2013 - 12:33
K-Pon, on 13 Oct 2013 - 11:27, said:
tpe tam 3 haki są dozwolone ??
Swoja droga piękna przynęta, nie dziwie się że skuteczna.
Chyba na całym cywilizowanym świecie duże przynęty zbroi się w trzy kotwice. Praktycznie wszystkie woblery bassowe mają trzy haki. Chciałbym je zaadaptować pod zimowe polskie głowacice, ale którą z tych trzech kotwic ściągnąć?
Przed moim wyjazdem do Ire trollowałem po Solinie Husky Jerkiem z trzema kotwicami, potem PZW zmienił regulamin...
Napisano 13 październik 2013 - 12:38
Teraz na głowatkę wiozę trochę seashotów.
Ja bym ściągał środkową kotwicę
BTW - single nie robią w nich. 2 brania pod rząd w ostatnich dniach i - nie zapięte.
Napisano 13 październik 2013 - 12:43
tpe pytam z niewiedzy, a nie czepiam się
Chce odwiedzić znajomych w przyszłym roku na wyspach i nie wiem, czy nie wypinać kotwic z woblerków pamiątkowych z USA (takie 20cm+)
Napisano 13 październik 2013 - 12:50
K-Pon, on 13 Oct 2013 - 11:43, said:
tpe pytam z niewiedzy, a nie czepiam się
Chce odwiedzić znajomych w przyszłym roku na wyspach i nie wiem, czy nie wypinać kotwic z woblerków pamiątkowych z USA (takie 20cm+)
Nawet nie pomyślałem, że się czepiasz
Sprawdź jednak, czy na konkretnej wodzie nie ma dodatkowych ograniczeń.
Napisano 13 październik 2013 - 13:19
Przyzwoity szczupak Tomas!
My wczoraj jerkowaliśmy trochę. Ryby się pokazywały ale brakło szcześcia.
2 metrówki spadły, tak samo jak i dwa mniejsze :-)
Nie idzie w tym sezonie, zasadzniczo za rzadko bywam nad wodą. Brakuje czasu niestety...
pozdrówka
Napisano 13 październik 2013 - 18:16
gratki..to juz konkretne rybsko...szczególnie że Allua nie należy do jakby sie zdawało łatwej wody...tym razem Gregowi lanie spuściłeś...a tego wschodniego wiatru to tez mam dosyć...nic dobrego nie pochodzi stamtąd
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych