Kileu takiej wiedzy nikt Ci ogólnie nie udostępni. Sam najlepiej o tym wiesz...
LB HM Spinnerman
#2601 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 22:18
#2602 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 22:19
- spinnerman lubi to
#2603 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 22:22
Jak zwykle źle się zrozumieliśmy :-) dzięki za podpowiedzi ,też idę w kimono :-).
Użytkownik Kielo edytował ten post 27 październik 2016 - 22:22
- michal6564 lubi to
#2604 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 22:27
... warto zainteresować się refleksami.
Dokładnie. Już dawno zauważyłem, że wszelkie dodatki holo, brokatu itp. znacząco podnoszą skuteczność przynęt w pewnych warunkach
#2605 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 07:36
Kielo, przecież żadna większa firma inwestująca w tego typu rozwiązania nie będzie pisać na ten temat artykułów to logiczne. Mógłbym nieco więcej na ten temat ale muszę zainwestować w sen. Podpowiem jeszcze, że prócz barw warto zainteresować się refleksami.
Taką fajną przynętą dobrze emitującą refleksy jest zwykła wahadłówka .
- spinnerman lubi to
#2606 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 08:05
Jednak miałem na myśli wykończenia powierzchni woblerów. Tu temat nie jest rozwijany a szkoda. Od siebie dodam tylko, że o ile odrobina brokatu potrafi działać cuda to np klenie często wolą matowe pokrycie woblerów. Osobiście lubię ciemne kolory przynęt nawet na zupełnie czarne łowiłem bolenie i klenie.
- spinnerman lubi to
#2607 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 08:20
Łowiliśmy z kolegą okonie pod lodem na oble. Fajnie było jak brały a mniej fajnie jak przestały mi brać. Mój kolega łowił okonia za okoniem, pytał mnie co jakiś czas czy mam ochotę się podszkolić co oczywiście było drażniące...
Kiedy już się złamałem kolega pokazał mi pudełko, były w nim 3 blaszki i ze 20 kotwiczek ozdobionych muliną w tylu też odcieniach czerwieni, od ciemnego pomarańczu do karminowej krwi, sukces tkwił w odpowiednim numerku muliny.
- wujek, Kamil Z., spinnerman i 2 innych osób lubią to
#2608 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 09:13
Zgadza się i obok niej nieprzerwanie łowna wirówka
Jednak miałem na myśli wykończenia powierzchni woblerów. Tu temat nie jest rozwijany a szkoda. Od siebie dodam tylko, że o ile odrobina brokatu potrafi działać cuda to np klenie często wolą matowe pokrycie woblerów. Osobiście lubię ciemne kolory przynęt nawet na zupełnie czarne łowiłem bolenie i klenie.
Tak, była mowa o woblerach. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że niektóre przynęty mają odbłyski same w sobie i nie trzeba nic poprawiać . W przypadku pstrągów wystarczy zaśniedziałą wahadłówkę lekko przetrzeć wilgotnym piaskiem, aby uzyskać jaśniejsze plamy odbijające ładnie promienie słoneczne. W woblerach trzeba to już przewidzieć (odbłyski) przed malowaniem i lakierowaniem ostatecznym.
Pamiętam dobrze moją pierwszą wędkarską lekcję kolorów, odbyła się temu...
Łowiliśmy z kolegą okonie pod lodem na oble. Fajnie było jak brały a mniej fajnie jak przestały mi brać. Mój kolega łowił okonia za okoniem, pytał mnie co jakiś czas czy mam ochotę się podszkolić co oczywiście było drażniące...
Kiedy już się złamałem kolega pokazał mi pudełko, były w nim 3 blaszki i ze 20 kotwiczek ozdobionych muliną w tylu też odcieniach czerwieni, od ciemnego pomarańczu do karminowej krwi, sukces tkwił w odpowiednim numerku muliny.
Tak okonie uwielbiają czerwoną dekorację na kotwiczce, w obrotówkach dodaje się czerwoną włóczkę. Ale nie tylko czerwień, np. w kopytku, ripperze wystarczy na kopytku przykleić srebrną folię, dodatkowo przez brzuch można przewlec czerwoną włóczkę. Okonie to w ogóle wredne ryby , trzeba czasami nieźle pogłówkować, aby brania powróciły.
- spinnerman lubi to
#2609 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 19:42
Większą część sezonu łowiłem na woblery białe, po prostu żywiczny odlew ze sterem, obciążeniem i kotwicami. Nie zauważyłem różnicy pomiędzy malowanymi a białasami. Aczkolwiek łowiłem w specyficznych warunkach - godziny od zmroku do przedświtu. Chociaż...łowiłem płytko, pewnie 0.3-1m pod powierzchnią.
Chyba nie da się rozpatrywać kolorów w odcięciu od strategii łowienia - ja starałem się działać na agresję ryb wychodzących na żer. Więc twitching wobem i miejsca, gdzie ryba powinna żerować a nie stać zblazowana, czekając aż jej coś zdychającego samo do ryja wlezie. Uważacie, że w takich warunkach kolor ma znaczenie? Z moich obserwacji wynikałoby, że raczej praca, kolor....może, w jakimś minimalnym stopniu....czasem.
#2610 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 20:59
Ja też puki co najmniejsze znalazłem 4
Sam szukałem 6-tek. Nie ma w Polsce. Na ebay.com są , ale cena z wysyłką kosmos.
Jakby jednak ktoś 6-tki ogarnął w dobrej cenie to...pisze się na kilka paczek
#2611 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 21:18
Ostatnio widziałem je w jakimś zagranicznym sklepie wędkarskim po 4 euro za 8 sztuk o ile dobrze pamiętam
Wysyłka do Polski chyba była realizowana, tylko wiadomo, że trzeba by było zamówić kilka paczek żeby się opłaciło.
#2612 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 21:36
#2613 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 21:47
#2614 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 21:52
Po 4E to taniocha.
Masz namiar ?
Nawet jakby nie było wysyłki do Polski to mogę zamówić na swój adres i dowieźć na Warszawskie rafy
- spinnerman i dreadknight lubią to
#2615 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 22:20
Nr 4 na znanym portalu aukcyjnym po 26 zł. A nr 6 miałem narazie zapas ale gamaki 13b
Grzesiu Gamaki też super ale nie mogłem ostatnio ich dostać.
Po 4E to taniocha.
Masz namiar ?
Nawet jakby nie było wysyłki do Polski to mogę zamówić na swój adres i dowieźć na Warszawskie rafy
Mario w takich pieniądzach wziął bym z 20 paczek
#2616 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 22:25
Adam, niema problemu.
Potrzebuje tylko namiar na sklep Wtedy też bym o rabacie rozmawiał
Może kolega @Pride się podzieli.
Na szybko
http://tackle4all.co...24_127_907_289/
Mają,ciekawe jaki koszt wysyłki.
Użytkownik Mariano Mariano edytował ten post 28 październik 2016 - 22:27
#2617 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 22:34
Też bym się pisał w takiej cenie na kilka(naście) paczuszek jak byśmy robili grupowe zamówienie.
#2618 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 22:46
To dokładnie ten sklep, idealnie trafiłeś
Tutaj bezpośredni link:
http://tackle4all.co...f875887bd24799f
Zobaczcie czy to dokładnie te, o które Wam chodzi bo ja to się tak znam i nie znam
#2619 OFFLINE
Napisano 29 październik 2016 - 00:22
https://akvasport.co...eble-hooks.html
Tutaj na stronie też są. I chyba bliżej
Wysłałem zapytanie do sklepu z linka powyżej.
Jak odpiszą wrzucę tutaj info.
Użytkownik Mariano Mariano edytował ten post 29 październik 2016 - 00:24
- ezehiel lubi to
#2620 OFFLINE
Napisano 29 październik 2016 - 07:07
Adam nie szukaj zamówione po niedzieli będą u Ciebie!nie za EURO a za złotówki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych